Rundveehouderij

Foto & video 7399 x bekeken 12 reactieslaatste update:18 mrt 2014

Nieuwe serrestal met emissiearme vloer

Maatschap Van Ittersum kan de toekomst tegemoet met een nieuwe serrestal voor 200 koeien. Vrijdag 7 maart is er een open dag.

Foto

 • Wim (49) en Wolterien (47) van Ittersum in Mastenbroek (Ov.) zitten samen in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 125 melkkoeien, 67 stuks jongvee en 60 hectare grasland. Een gedeelte daarvan is voor weidevogels. De maatschap liet als eerste een 'afwijkende' serrestal bouwen in een gebied in de gemeente Zwartewaterland dat nationaal landschap is. Toch verliep het vergunningtraject voorspoedig.

  Wim (49) en Wolterien (47) van Ittersum in Mastenbroek (Ov.) zitten samen in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 125 melkkoeien, 67 stuks jongvee en 60 hectare grasland. Een gedeelte daarvan is voor weidevogels. De maatschap liet als eerste een 'afwijkende' serrestal bouwen in een gebied in de gemeente Zwartewaterland dat nationaal landschap is. Toch verliep het vergunningtraject voorspoedig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien waarom: de serrestal is opvallend onopvallend. De stal knalt je ondanks de afwijkende bouw niet tegemoet. Van Ittersum hoefde voor de welstandscommissie maar één concessie te doen: de serrestal is nu antraciet grijs, dat was in de eerste tekening rood (stenen) en groen (damwand). Dat vond de commissie te fel. Verder waren er nauwelijks obstakels. Alle vergunningen waren binnen zes weken verleend, de stalbouw was in zes maanden afgerond. De eerste koeien gingen 10 oktober vorig jaar naar binnen.

  Hier is goed te zien waarom: de serrestal is opvallend onopvallend. De stal knalt je ondanks de afwijkende bouw niet tegemoet. Van Ittersum hoefde voor de welstandscommissie maar één concessie te doen: de serrestal is nu antraciet grijs, dat was in de eerste tekening rood (stenen) en groen (damwand). Dat vond de commissie te fel. Verder waren er nauwelijks obstakels. Alle vergunningen waren binnen zes weken verleend, de stalbouw was in zes maanden afgerond. De eerste koeien gingen 10 oktober vorig jaar naar binnen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Ittersum wilde een serrestal vanwege de frisheid en de openheid. De kleurstelling is gunstig. Licht en lucht wogen zwaar. Bovendien is de stal relatief makkelijk uit te breiden. Als er twee extra bogen bijkomen, gaat dat volgens de veehouder nauwelijks ten koste van de zijventilatie.

  Van Ittersum wilde een serrestal vanwege de frisheid en de openheid. De kleurstelling is gunstig. Licht en lucht wogen zwaar. Bovendien is de stal relatief makkelijk uit te breiden. Als er twee extra bogen bijkomen, gaat dat volgens de veehouder nauwelijks ten koste van de zijventilatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de stal. Lucht en licht is er voldoende. De serrestal heeft €6.000 per ligplaats gekost (inclusief stalinrichting, grondwerk, vergunning, straatwerk, alles). De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat had niet gehoeven, omdat Van Ittersum weidegang toepast. Maar de veehouder wil strengere regelgeving in de toekomst voor zijn en gebruikmaken van fiscaal gunstige regelingen. Hij investeerde daarom in een emissiearme Eko-vloer van Veld-V. De totale meerkosten om aan de maatlat te voldoen zijn voor deze stal op ongeveer €500 per koeplaats berekend.

  Een overzicht in de stal. Lucht en licht is er voldoende. De serrestal heeft €6.000 per ligplaats gekost (inclusief stalinrichting, grondwerk, vergunning, straatwerk, alles). De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat had niet gehoeven, omdat Van Ittersum weidegang toepast. Maar de veehouder wil strengere regelgeving in de toekomst voor zijn en gebruikmaken van fiscaal gunstige regelingen. Hij investeerde daarom in een emissiearme Eko-vloer van Veld-V. De totale meerkosten om aan de maatlat te voldoen zijn voor deze stal op ongeveer €500 per koeplaats berekend.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal is vrij koeverkeer. Er zijn drie doorsteken in de stal. De stal zelf is vooral uitgedacht door Wim van Ittersum en zijn zoons Alfred (21) en Wiljen (18). Zij zijn de beoogde opvolgers en zijn nadrukkelijk in het bouwtraject betrokken.

  In de stal is vrij koeverkeer. Er zijn drie doorsteken in de stal. De stal zelf is vooral uitgedacht door Wim van Ittersum en zijn zoons Alfred (21) en Wiljen (18). Zij zijn de beoogde opvolgers en zijn nadrukkelijk in het bouwtraject betrokken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het dak van de stal, dat uit vijf bogen bestaat. Qua kosten was de bovenbouw van de serrestal gelijk geweest aan een soortgelijke traditionele stal met golfplaten, stelt van Ittersum.

  Een overzicht van het dak van de stal, dat uit vijf bogen bestaat. Qua kosten was de bovenbouw van de serrestal gelijk geweest aan een soortgelijke traditionele stal met golfplaten, stelt van Ittersum.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de emissiearme Eko-vloer van Veld-V. Veel alternatieve vloeren vielen al af, omdat van Ittersum geen vaste mestschuif wilde. Daar kleven volgens hem te veel nadelen aan (kapotte kabels, te veel obstakels, tussenpaden die vies achterblijven, ophoping van mest aan het eind). Het moest dus een vloer met mestrobot worden. De keuze viel op deze vloer, omdat de koeien er volgens van Ittersum het beste op lopen.

  Een overzicht van de emissiearme Eko-vloer van Veld-V. Veel alternatieve vloeren vielen al af, omdat van Ittersum geen vaste mestschuif wilde. Daar kleven volgens hem te veel nadelen aan (kapotte kabels, te veel obstakels, tussenpaden die vies achterblijven, ophoping van mest aan het eind). Het moest dus een vloer met mestrobot worden. De keuze viel op deze vloer, omdat de koeien er volgens van Ittersum het beste op lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van de emissiearme vloer. Het zijn roosters met een rubber inlegcassete in de spleten. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,1 kg per ligplaats bij opstallen en 7,1 kg bij weiden. De kosten per vierkante meter waren €135. Dat is €100 meer dan bij een reguliere roostervloer. In het separatiehok en de wachtruimte zitten wel gewone roosters. In het geval van de wachtruimte scheelde dat al gauw €18.000.

  Een detail van de emissiearme vloer. Het zijn roosters met een rubber inlegcassete in de spleten. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,1 kg per ligplaats bij opstallen en 7,1 kg bij weiden. De kosten per vierkante meter waren €135. Dat is €100 meer dan bij een reguliere roostervloer. In het separatiehok en de wachtruimte zitten wel gewone roosters. In het geval van de wachtruimte scheelde dat al gauw €18.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestrobot met sproeier maakt zijn ronde door de stal. De robot werkt tot nu toe goed. Er waren alleen in het begin wat problemen. Omdat er nog geen vast pakket was gevormd, liepen de koeien te veel strooisel uit de boxen. Aan de andere kant: deze winter was er nauwelijks tot geen vorst. Van Ittersum weet dus nog niet hoe de robot zich onder dat soort omstandigheden houdt in een serrestal.

  De mestrobot met sproeier maakt zijn ronde door de stal. De robot werkt tot nu toe goed. Er waren alleen in het begin wat problemen. Omdat er nog geen vast pakket was gevormd, liepen de koeien te veel strooisel uit de boxen. Aan de andere kant: deze winter was er nauwelijks tot geen vorst. Van Ittersum weet dus nog niet hoe de robot zich onder dat soort omstandigheden houdt in een serrestal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ligboxen zijn gevuld met paardenmest en een beetje gehakseld vlas. Dit is vooralsnog een tijdelijke oplossing, die echter goed bevalt. Van Ittersum wil op termijn overstappen op dikke fractie en dus een mestscheider aanschaffen. Maar als de paardenmest zo goed blijft bevallen en hij er gemakkelijk aan kan blijven komen, sluit hij niet uit dat de situatie zo blijft als die nu is.

  De ligboxen zijn gevuld met paardenmest en een beetje gehakseld vlas. Dit is vooralsnog een tijdelijke oplossing, die echter goed bevalt. Van Ittersum wil op termijn overstappen op dikke fractie en dus een mestscheider aanschaffen. Maar als de paardenmest zo goed blijft bevallen en hij er gemakkelijk aan kan blijven komen, sluit hij niet uit dat de situatie zo blijft als die nu is.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Ittersum koos voor een Weelink-voerhek in de serrestal. Met dit systeem werkte hij ook al in de oude stal. En die ervaringen waren goed. Vooral de arbeidsbesparing door maar één keer per week het voerhek vol te zetten, levert veel tijdwinst op. In de herfst wordt een mengkuil gemaakt die voor de gehele winter toereikend is. In de zomer kan er eventueel ook heel eenvoudig zomerstalvoedering toegepast worden en/of mais gevoerd worden.

  Van Ittersum koos voor een Weelink-voerhek in de serrestal. Met dit systeem werkte hij ook al in de oude stal. En die ervaringen waren goed. Vooral de arbeidsbesparing door maar één keer per week het voerhek vol te zetten, levert veel tijdwinst op. In de herfst wordt een mengkuil gemaakt die voor de gehele winter toereikend is. In de zomer kan er eventueel ook heel eenvoudig zomerstalvoedering toegepast worden en/of mais gevoerd worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het voer voor het Weelink-voerhek kan hier snel naar binnen worden gereden. Linksvoor is ook al de plek te zien waar straks de mestscheider kan komen te staan. De mestkelder bestaat uit zes onafhankelijke putten. Via ondergrondse persleidingbuizen zijn die aan te sluiten op een mestscheider.

  Het voer voor het Weelink-voerhek kan hier snel naar binnen worden gereden. Linksvoor is ook al de plek te zien waar straks de mestscheider kan komen te staan. De mestkelder bestaat uit zes onafhankelijke putten. Via ondergrondse persleidingbuizen zijn die aan te sluiten op een mestscheider.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de 2x22-swingovermelkstal met beweegbare putvloer. Van Ittersum koos voor dit melkstaltype, omdat zijn twee zoons het bedrijf straks overnemen. Met dit type melkstal en deze grootte kan één persoon snel en eenvoudig melken. Ook als de stal straks volstaat met 200 koeien. Op dit moment bedraagt de melktijd incl schoonmaak 1 uur en 10 minuten voor 110 melkkoeien voor één persoon.

  Een overzicht in de 2x22-swingovermelkstal met beweegbare putvloer. Van Ittersum koos voor dit melkstaltype, omdat zijn twee zoons het bedrijf straks overnemen. Met dit type melkstal en deze grootte kan één persoon snel en eenvoudig melken. Ook als de stal straks volstaat met 200 koeien. Op dit moment bedraagt de melktijd incl schoonmaak 1 uur en 10 minuten voor 110 melkkoeien voor één persoon.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer in de melkstal heeft een hellingsgraad van 4 procent. De koeien staan zo mooi naar voren en lopen er toch goed weer uit. Een helling van 6 procent vond van Ittersum te veel. En dat was ook de ervaring van collega-veehouders die wel een afschot van 6 procent hebben.

  De vloer in de melkstal heeft een hellingsgraad van 4 procent. De koeien staan zo mooi naar voren en lopen er toch goed weer uit. Een helling van 6 procent vond van Ittersum te veel. En dat was ook de ervaring van collega-veehouders die wel een afschot van 6 procent hebben.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melkstal is nu nog niet vorstbestendig. De gedachte is om bij een strenge vorstperiode de bovenkant dicht te leggen met isolatiepanelen, de achterkant met een kleed af te sluiten en dan een mobiele kachel te plaatsen. Op de achtergrond is de wachtruimte nog te zien. Die biedt plaats aan 110 tot 120 koeien. De wachtruimte is overigens nog bijna te verdubbelen. Van Ittersum kan eenvoudig een gedeelte van de looppaden naast de wachtruimte toevoegen.

  De melkstal is nu nog niet vorstbestendig. De gedachte is om bij een strenge vorstperiode de bovenkant dicht te leggen met isolatiepanelen, de achterkant met een kleed af te sluiten en dan een mobiele kachel te plaatsen. Op de achtergrond is de wachtruimte nog te zien. Die biedt plaats aan 110 tot 120 koeien. De wachtruimte is overigens nog bijna te verdubbelen. Van Ittersum kan eenvoudig een gedeelte van de looppaden naast de wachtruimte toevoegen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het tanklokaal en de machinekamer zijn wel vorstvrij. De melktank zelf heeft een capaciteit van 15.000 liter.

  Het tanklokaal en de machinekamer zijn wel vorstvrij. De melktank zelf heeft een capaciteit van 15.000 liter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien worden automatisch gesepareerd via deze 4-wegselectiepoort. De dieren gaan terug de stal in, naar de separatieruimte of naar het strohok. Voor het melken kan Van Ittersum nog twee groepen maken.

  De koeien worden automatisch gesepareerd via deze 4-wegselectiepoort. De dieren gaan terug de stal in, naar de separatieruimte of naar het strohok. Voor het melken kan Van Ittersum nog twee groepen maken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle koeien zijn voorzien van een stappenteller, die ook dienst doet als koeherkenning.

  Alle koeien zijn voorzien van een stappenteller, die ook dienst doet als koeherkenning.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle zorggroepen bevinden zich voorin de stal. Dit is een overzicht van de ruime separatieruimte met daarachter het strohok (8 bij 12 meter) en de nu nog lege strozolder. In de separatieruimte is ook nog een vaste plek ingeruimd voor de klauwbekapbox (net niet op de foto).

  Alle zorggroepen bevinden zich voorin de stal. Dit is een overzicht van de ruime separatieruimte met daarachter het strohok (8 bij 12 meter) en de nu nog lege strozolder. In de separatieruimte is ook nog een vaste plek ingeruimd voor de klauwbekapbox (net niet op de foto).

  Foto: Ronald Hissink
 • Een handigheidje. Via deze groene vacuümleiding kan er eenvoudig een melkketel aangesloten worden, zodat een zojuist afgekalfde koe of zorgkoe gemolken kan worden. Het hok is daarnaast door meerdere hekken eenvoudig op te delen.

  Een handigheidje. Via deze groene vacuümleiding kan er eenvoudig een melkketel aangesloten worden, zodat een zojuist afgekalfde koe of zorgkoe gemolken kan worden. Het hok is daarnaast door meerdere hekken eenvoudig op te delen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen 12 van deze 140 watt-ledlampen. De lichtkleur is wit. Voorafgaand aan de bouw vroeg Van Ittersum zijn burgerburen of hij nog ergens rekening mee kon houden. De enige opmerking was: geen gele lichtuitstraling. Dat was de veehouder toch al niet van plan. Deze lampen zag van Ittersum bij een collega (ook met een serrestal) en daar waren de ervaringen goed. Boven de wachtruimte en melkstal hangen overigens gewonen led-tl's. Voor de nachtverlichting hangen er vijf enkele led-tl’s.

  In de stal hangen 12 van deze 140 watt-ledlampen. De lichtkleur is wit. Voorafgaand aan de bouw vroeg Van Ittersum zijn burgerburen of hij nog ergens rekening mee kon houden. De enige opmerking was: geen gele lichtuitstraling. Dat was de veehouder toch al niet van plan. Deze lampen zag van Ittersum bij een collega (ook met een serrestal) en daar waren de ervaringen goed. Boven de wachtruimte en melkstal hangen overigens gewonen led-tl's. Voor de nachtverlichting hangen er vijf enkele led-tl’s.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links van de melkstal bevindt zich dit kantoor. Van daaruit heeft van Ittersum een goed overzicht in de stal. Links naar de separatieruimte en het strohok, rechts naar het gedeelte voor de melkkoeien. Vanuit het kantoor kan de veehouder gemakkelijk naar de separatieruimte lopen. Zo kunnen de benodigde spullen die voor de meest voorkomende werkzaamheden nodig zijn (insemineren, klauwbekappen, koeien behandelen) snel worden gepakt vanuit het kantoor.

  Links van de melkstal bevindt zich dit kantoor. Van daaruit heeft van Ittersum een goed overzicht in de stal. Links naar de separatieruimte en het strohok, rechts naar het gedeelte voor de melkkoeien. Vanuit het kantoor kan de veehouder gemakkelijk naar de separatieruimte lopen. Zo kunnen de benodigde spullen die voor de meest voorkomende werkzaamheden nodig zijn (insemineren, klauwbekappen, koeien behandelen) snel worden gepakt vanuit het kantoor.

  Foto: Ronald Hissink
 • De veestapel moet door eigen opfok rustig doorgroeien. Tot quotumhandel laat van Ittersum zich dit en komend jaar zeker niet verleiden. Het ligt in de planning om het komende jaar de oude stallen te gaan aanpassen voor jongvee. Ook moeten er rondom de voeropslag nog aanpassingen gedaan worden.

  De veestapel moet door eigen opfok rustig doorgroeien. Tot quotumhandel laat van Ittersum zich dit en komend jaar zeker niet verleiden. Het ligt in de planning om het komende jaar de oude stallen te gaan aanpassen voor jongvee. Ook moeten er rondom de voeropslag nog aanpassingen gedaan worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De open dag komt eraan. Hier worden de laatste werkzaamheden aan de ligboxen verricht.

Vrijdag 7 maart is er van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Nieuwe Wetering 23 in Mastenbroek.

  De open dag komt eraan. Hier worden de laatste werkzaamheden aan de ligboxen verricht. Vrijdag 7 maart is er van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Nieuwe Wetering 23 in Mastenbroek.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • melkkoeienboer

  waar zit de pauzeknop. ik kan zo snel niet kijken en lezen

 • Mila

  klopt!!!!

 • hm

  ik dacht dat een serrestal goedkoper was dan een gewone ?
  de mensen zijn gewoon gek geworden. die dure rooster vloer had er gewone roosters ingegooit

 • japke33

  serrestal lijkt goedkoper, maar als bij elke fikse storm het dak er af waait, ben je blij met je gewone stal met dakplaten!!!

 • chiel1909

  maar is het wel eens gebeurd dat zo'n dak er vaak af is gewaaid ten opzichte van een ''gewone'' golfplaten stal?

 • japke33

  Jazeker!! Spreek uit ervaring. Dak van golfplaten van 30 jaar blijft gewoon zitten en nieuwe dak van serrestal gaat na 1 jaar de lucht al in (voor de 2e keer op rij).

 • Baze

  Zou serrestal lijkt altijd heel mooi, maar hoe gaat die vloer met vorst. Hier in de buurt knappen de rubber steeds los of de mest robot blijft er in hangen.
  Wens jullie succes met gekozen vloer en stal.

 • m.en.mh.miedema

  #1 en #2 . Als je met de muis op het bijbehorende blokje onder de foto gaat staan dan blijft de reportage bij die foto staan en loopt niet verder en kun je rustig lezen.

 • info58

  @hm
  kwestie van vooruit zien. als je het besluit huisvesting bekijkt moet ieder melkveehouder vanaf 1-1-2015 emissiearme vloersystemen hebben bij ver of nieuwbouw. om deze dure optie voor te zijn heb je nog bijna 10 maanden om dit voor je eigen situatie te realiseren o ja mag vanaf nu niet meer uitbreiden met max 20 melkkoeien en weidegang is verplicht
  je kunt Boerderij.nl eens vragen of ze hier een artikel aan kunnen weiden

 • hm

  je kunt ook een dichte vloer storten

 • hm

  en ik beslis zelf wel hoe ik uitbreidt en hoeveel.ik laat mij de les niet lezen door die ambtenaren laat ze maar komen als ze zeuren gaan ze de kop kwiet!!!!!!

 • info58

  @HM hierbij gedeelte tekst waarin staat hoe eea uit komt te zien
  Dat is niet zo , eerst worden de cijfers gecorrigeerd voor de grotere oppervlakte die de moderne stallen hebben. Van 11 kg zoals die nu in de tabellen staat gaat het naar een waarde van tegen de 13 kg (publicatie is er officieel nog niet). Ook voor weiden wordt die opgeschroefd naar boven.
  Dus eerst actualiseren, daarna minder emiteren. De nieuwe norm wordt dus als absoluut getal hoger dan de 9,5 die nu geldt want die was gebasseerd op oude oppervlaktes. Stallen uit 1980-2000 zijn zeker een vierkante meter per koe kleiner en daarmee emissiearmer.
  (De meest emissiearme stal tot vandaag is overigens de grupstal).
  In 2014/15 de eerste aanscherping waarmee weiders en opstallers die bouwen een emissiearme stal nodig hebben. In 2018 nog een verdere verlaging. In de tussentijd moeten de fabrikanten die nog geen meting hebben gedaan hun huiswerk ook klaar hebben.
  De meeste vloersystemen kunnen naar verwachting onder de nieuwe norm komen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.