Rundveehouderij

Foto & video 14590 x bekeken 8 reacties

Eerste gras alweer ingekuild

Harrie en Gijs Duenk houden in Vethuizen zo’n 170 melkkoeien. Deze week kuilden de ondernemers al 25 hectare eerste snede in. De opbrengst en kwaliteit lijkt volgens de ondernemers goed.

Foto

 • Harrie en Gijs Duenk houden in Vethuizen zo’n 170 melkkoeien. In totaal is er 85 hectare grond in gebruik waarvan 70 hectare grasland. Gisteren ging er 25 hectare in de kuil.

  Harrie en Gijs Duenk houden in Vethuizen zo’n 170 melkkoeien. In totaal is er 85 hectare grond in gebruik waarvan 70 hectare grasland. Gisteren ging er 25 hectare in de kuil.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Duenk maaide deze week, omdat het gras iets te lang de winter in was gegaan. Dankzij de warme winter groeide het bovendien gewoon door. “Het was nu te lang om drijfmest over uit te rijden. We vonden het zonde om de boel te versmeren. Ook spreiden we het risico door nu al te maaien. Stel dat we in april een natte periode krijgen, dan krijg je direct een extreem zware eerste snede als we nu niet gemaaid hadden.”

  Duenk maaide deze week, omdat het gras iets te lang de winter in was gegaan. Dankzij de warme winter groeide het bovendien gewoon door. “Het was nu te lang om drijfmest over uit te rijden. We vonden het zonde om de boel te versmeren. Ook spreiden we het risico door nu al te maaien. Stel dat we in april een natte periode krijgen, dan krijg je direct een extreem zware eerste snede als we nu niet gemaaid hadden.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Loonbedrijf Meiland uit Azewijn harkt met de Claas-vierrotor het gewas bij elkaar.

  Loonbedrijf Meiland uit Azewijn harkt met de Claas-vierrotor het gewas bij elkaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Dinsdagavond, twee dagen eerder dus, maaiden de ondernemers het gras zelf. Dat doen ze met een 150 pk-viercilinder trekker, een Fendt 415 Vario, en een 6,40 meter brede Pottinger-maaicombinatie zonder kneuzers.

  Dinsdagavond, twee dagen eerder dus, maaiden de ondernemers het gras zelf. Dat doen ze met een 150 pk-viercilinder trekker, een Fendt 415 Vario, en een 6,40 meter brede Pottinger-maaicombinatie zonder kneuzers.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Tijd om even bij te praten met de chauffeur. Harrie blikt terug nu alles onder het plastic zit: “We hebben er gisteren wel om gelachen, zo vroeg maaien en inkuilen. Als we nog steeds lachen als de analyse binnen is, dan is het goed.”

  Tijd om even bij te praten met de chauffeur. Harrie blikt terug nu alles onder het plastic zit: “We hebben er gisteren wel om gelachen, zo vroeg maaien en inkuilen. Als we nog steeds lachen als de analyse binnen is, dan is het goed.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Loonbedrijf Bosman rijdt het gewas bij elkaar met de opraapwagen. Omdat er niet veel massa op zit, kon dat met een enkele wagen. Duenk schat de opbrengst in op zo’n 2.000 kilo drogestof per hectare.

  Loonbedrijf Bosman rijdt het gewas bij elkaar met de opraapwagen. Omdat er niet veel massa op zit, kon dat met een enkele wagen. Duenk schat de opbrengst in op zo’n 2.000 kilo drogestof per hectare.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Ook al is het zeer vroeg, Duenk heeft een goed gevoel bij de kwaliteit. “We hebben voor het maaien een paar dagen flink zon gehad. En door de lage temperaturen ’s nachts was de verbranding juist vrij laag. Dat moet positief zijn voor de suikers.”

  Ook al is het zeer vroeg, Duenk heeft een goed gevoel bij de kwaliteit. “We hebben voor het maaien een paar dagen flink zon gehad. En door de lage temperaturen ’s nachts was de verbranding juist vrij laag. Dat moet positief zijn voor de suikers.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Op de kuil verwerkt de loonwerker het gewas met deze trekker met kuilverdeler.

  Op de kuil verwerkt de loonwerker het gewas met deze trekker met kuilverdeler.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Duenk verwacht een drogestofpercentage van rond de 30 procent. “Het gewas was mooi winddroog.”

  Duenk verwacht een drogestofpercentage van rond de 30 procent. “Het gewas was mooi winddroog.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Voor het eerst gebruikt de loonwerker dit jaar een kuilverdichtingswals in de fronthef. Deze weegt zo’n vier ton en verdicht dankzij de opstaande ringen extra. .

  Voor het eerst gebruikt de loonwerker dit jaar een kuilverdichtingswals in de fronthef. Deze weegt zo’n vier ton en verdicht dankzij de opstaande ringen extra. .

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Om ook strak tot aan de sleufsilowanden te verdichten beschikt de wals over een sideshift.

  Om ook strak tot aan de sleufsilowanden te verdichten beschikt de wals over een sideshift.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • veldzicht

  5 maart maaien het moet niet veel gekker worden,wel grappig.

 • deer123

  nog even en de koeien kunnen jaarrond buiten lopen, of hele jaar door stalvoeren

 • W Geverink

  Een paar jaar geleden gleed de arctic vortex af naar Rusland en bleef daar hangen. Dit jaar zakte die af naar Canada en bleef maar hangen. Hier is in 35 jaar niet zo'n strenge winter geweest. Bergen sneeuw en ijskoud.
  Ik zou als ik jou was de winterspullen nog maar niet meegeven aan het leger des heils want wie weet is het nu jullie beurt.

 • Mels

  Je wilt dus zeggen dat ik kans maak om er dus 35 jaar geen last van te hebben,nog even en dan weet ik hoe het voorjaar is.

 • ed12345

  Mels dat zou nou jammer wezen dan zou jij alleen maar van verhalen van die ouwe knakkers zoals wij verhalen van kou en sneeuw horen Nee nee je moet het zelf ook meemaken dat op 50m van huis je verdwaalt bent en echt niet kan zien waar je bent zo hard sneeuwt het en - 35 en -40 anders hoor je niet echt bij. Nou ja zeg nou zelf dat wil je niet

 • mtseshuis

  Je kunt ook gewoon zeggen dat je erg laat was met het laatste gras binnenhalen, wij hebben 31 januari hetzelfde, te lang de winter in gegane gras ingekuild. Zonder loonwerker, 22 hectare in anderhalve dag gemaaid, geharkt en gekuild. 128 ton produkt met 25 % ds en 877 VEM, melken als een tierelier.
  Koeien zijn net sinds half januari binnen, om straks nog wat gras te kunnen maaien in mei, hebben het bijna net zo kort als schapen afgeweid.

 • W Geverink

  Afgelopen weekend was het nog bijna -40C en dit weekend wordt het tien graden boven nul. Het voorjaar kan nu ieder moment uitbreken. Het grote verschil met nederland is dat het hier in Canada binnenshuis gelukkig altijd zomer is.

 • Mels

  Ed12345,kom maar op ik ben er klaar voor,nog even en dan.....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.