Rundveehouderij

Foto & video 5753 x bekeken 7 reacties

Stieren in serrestal volautomatisch gevoerd

Kristof Mouton en Isabel De Latthauwer houden vleesvee in een serrestal. Opvallend is het automatische voersysteem.

Foto

 • De stieren in de serrestal van Kristof Mouton en Isabel De Latthauwer worden volautomatisch gevoerd. Ondanks kinderziektes past dit voersysteem goed bij hun bedrijf.

  De stieren in de serrestal van Kristof Mouton en Isabel De Latthauwer worden volautomatisch gevoerd. Ondanks kinderziektes past dit voersysteem goed bij hun bedrijf.

  Foto: Peter Roek
 • In het Vlaamse Lochristi houden Kristof Mouton en Isabel De Latthauwer hun vleesvee sinds enkele jaren in een serrestal. De ondernemers kozen hiervoor vanwege de openheid, licht en lucht. Mouton: “Ik ben ervan overtuigd dat direct zonlicht bijdraagt aan het welzijn. Je ziet ze ervan genieten. Licht is leven.” Ook voor hemzelf en zijn medewerkers vindt hij het prettig om in zo’n stal te werken.

  In het Vlaamse Lochristi houden Kristof Mouton en Isabel De Latthauwer hun vleesvee sinds enkele jaren in een serrestal. De ondernemers kozen hiervoor vanwege de openheid, licht en lucht. Mouton: “Ik ben ervan overtuigd dat direct zonlicht bijdraagt aan het welzijn. Je ziet ze ervan genieten. Licht is leven.” Ook voor hemzelf en zijn medewerkers vindt hij het prettig om in zo’n stal te werken.

  Foto: Peter Roek
 • Binnen wijkt alleen de bovenbouw af; de rest zijn gewone stierenhokken. De staanders van de kapconstructie vallen precies op de hokafscheiding, zodat ze niet in het pad staan.

  Binnen wijkt alleen de bovenbouw af; de rest zijn gewone stierenhokken. De staanders van de kapconstructie vallen precies op de hokafscheiding, zodat ze niet in het pad staan.

  Foto: Peter Roek
 • Dankzij automatische klimaatregeling is het meestal goed toeven in de stal. Alleen bij extreme of snel veranderende weersomstandigheden grijpt Mouton in. Hij had schrik voor vorst, maar de dubbel geïsoleerde folie is blijkbaar voldoende om de ergste kou buiten te houden.

  Dankzij automatische klimaatregeling is het meestal goed toeven in de stal. Alleen bij extreme of snel veranderende weersomstandigheden grijpt Mouton in. Hij had schrik voor vorst, maar de dubbel geïsoleerde folie is blijkbaar voldoende om de ergste kou buiten te houden.

  Foto: Peter Roek
 • Het automatische voersysteem is de tweede bijzonderheid van deze stal. De stieren worden dagelijks volautomatisch met een robot aan rails gevoerd. 
Mouton heeft een bosbouwbedrijf en hij en zijn vrouw wonen niet bij het vleesvee. Door te automatiseren valt een grote arbeidsdruk weg en is de rest van de arbeid flexibeler in te vullen.

  Het automatische voersysteem is de tweede bijzonderheid van deze stal. De stieren worden dagelijks volautomatisch met een robot aan rails gevoerd. Mouton heeft een bosbouwbedrijf en hij en zijn vrouw wonen niet bij het vleesvee. Door te automatiseren valt een grote arbeidsdruk weg en is de rest van de arbeid flexibeler in te vullen.

  Foto: Peter Roek
 • Het enige trekkerwerk is het vullen van de voerkeuken, waar de robot zijn voorraadbak telkens vult en mengt.

  Het enige trekkerwerk is het vullen van de voerkeuken, waar de robot zijn voorraadbak telkens vult en mengt.

  Foto: Peter Roek
 • De producten, zoals de aardappelen, worden gedeeltelijk opgeslagen in de stal. Nagenoeg alle producten in het rantsoen worden op eigen grond geteeld. Naast aardappelen zijn dat mais voor CCM en snijmais, hooi en granen.

  De producten, zoals de aardappelen, worden gedeeltelijk opgeslagen in de stal. Nagenoeg alle producten in het rantsoen worden op eigen grond geteeld. Naast aardappelen zijn dat mais voor CCM en snijmais, hooi en granen.

  Foto: Peter Roek
 • Mouton kan de instellingen wijzigen op de machine zelf …

  Mouton kan de instellingen wijzigen op de machine zelf …

  Foto: Peter Roek
 • … of via een app op de telefoon.

  … of via een app op de telefoon.

  Foto: Peter Roek
 • Het vullen van de voermachine (inhoud 3 kuub) gaat volledig automatisch. Mits er voldoende voer in de voorraadbunkers zit.

  Het vullen van de voermachine (inhoud 3 kuub) gaat volledig automatisch. Mits er voldoende voer in de voorraadbunkers zit.

  Foto: Peter Roek
 • Droge grondstoffen worden met een vijzel gedoseerd.

  Droge grondstoffen worden met een vijzel gedoseerd.

  Foto: Peter Roek
 • Alle stieren krijgen twee of drie keer per dag exact het rantsoen dat is ingegeven, afhankelijk van hun leeftijd. De automatisering maakt het gemakkelijk meerdere rantsoenen te maken. In totaal is er voor vier leeftijden een eigen rantsoen.

  Alle stieren krijgen twee of drie keer per dag exact het rantsoen dat is ingegeven, afhankelijk van hun leeftijd. De automatisering maakt het gemakkelijk meerdere rantsoenen te maken. In totaal is er voor vier leeftijden een eigen rantsoen.

  Foto: Peter Roek
 • De machine schuift het voer ook aan.

  De machine schuift het voer ook aan.

  Foto: Peter Roek
 • Aan het systeem hangt uiteraard een prijskaartje; de totale investering bedraagt ongeveer €250.000. Mouton vergelijkt de uitgave echter met de aanschaf van een nieuwe zelfrijdende voermengwagen. Hij bespaart nu op arbeid en operationele kosten. Bovendien kan hij nu veel losse producten voeren en is krachtvoer niet meer nodig. Ook verwacht hij voordeel van exact op de behoefte van de stieren te kunnen voeren.

  Aan het systeem hangt uiteraard een prijskaartje; de totale investering bedraagt ongeveer €250.000. Mouton vergelijkt de uitgave echter met de aanschaf van een nieuwe zelfrijdende voermengwagen. Hij bespaart nu op arbeid en operationele kosten. Bovendien kan hij nu veel losse producten voeren en is krachtvoer niet meer nodig. Ook verwacht hij voordeel van exact op de behoefte van de stieren te kunnen voeren.

  Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Laatste reacties

 • boerke brabant

  meer info over dit bedrijf ?
  aantal stuks vee, enz

 • joannes

  Mooi bedrijf!

 • Belgique

  In een reportage van de concurrent staat vermeld dat de stal uit 58 boxen bestaat. Ik schat dat er 5 stieren in een box gaan. Dus in de stal kunnen 290 stieren.

  Bij gebrek aan de nodige info is google uw vriend.

 • boerke brabant

  als het voor 290 stieren is, en kost 250.000 euro, en je moet de bunker nog steeds vullen, en het onderhoud van dergelijk systeem is niet mals, dan ben je best duur aan het voeren.
  Voor 290 stieren heb je ook echt geen zelfrijdende voermengwagen nodig. En voor controle loop je nog iedere dag door de stal. En instrooien ?

 • John*

  hobbies mogen geld kosten

 • Belgique

  Ik denk dat dit ook geen doorsnee vleesveehouder is. Zoals aangegeven is vleesvee maar een neventak. Ook wonen ze niet bij de stal. Ze hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Een voerrobot lijkt me dan ook logisch.

 • wouterkamp

  is geen hobby voor deze meneer, zijn vader heeft het vroeger altijd al gedaan en hij wou dit graag voort zetten. ben op dit bedrijf geweest, was een mooie ervaring om een keer bij een stierenmester dit systeem van stal en voeren te zien. lopen inderdaad ong. 300 stieren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.