Rundveehouderij

Foto & video 15986 x bekeken 42 reacties

Groeispurt van 60 naar 480 koeien (4)

Boerderij volgt de stalbouw van de familie Jonkman in Mariënheem (Ov.). Ze bouwen een stal voor 480 koeien. Dit is deel vier.

Foto

 • Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. 
Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bouw vordert goed. In oktober was aannemer Bajo Bouw nog volop in de weer met allerlei activiteiten in en aan de stal. Aan het eind van de maand zat het werk voor de aannemer er bijna op. Er resteren voor Bajo Bouw nog wat kleinere klussen zoals het maken van muurtjes onder het voerhek.

  De bouw vordert goed. In oktober was aannemer Bajo Bouw nog volop in de weer met allerlei activiteiten in en aan de stal. Aan het eind van de maand zat het werk voor de aannemer er bijna op. Er resteren voor Bajo Bouw nog wat kleinere klussen zoals het maken van muurtjes onder het voerhek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het dak zit erop. Half oktober kwam ook de lichtstraat in de nok van de stal gereed door het plaatsen van lichtplaten op de tafelnok.

  Het dak zit erop. Half oktober kwam ook de lichtstraat in de nok van de stal gereed door het plaatsen van lichtplaten op de tafelnok.

  Foto: Ronald Hissink
 • De tafelnok is simpel uitgevoerd maar ruim gedimensioneerd. Stallucht kan door de grote openingen de stal ongehinderd verlaten.

  De tafelnok is simpel uitgevoerd maar ruim gedimensioneerd. Stallucht kan door de grote openingen de stal ongehinderd verlaten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is uitgerust met hoogfrequente tl-verlichting. De zogenoemde T5-lampen verbruiken bijna de helft minder elektriciteit dan gangbare tl-lampen. Jonkman heeft de tl-armaturen aan de spanten gemonteerd. Door deze plaatsing is er minder sprake van lichtverspreiding buiten de stal. De tl-lampen bevinden zich boven de buitenste helft van de stal. In het midden mikt Jonkman voor het nodige licht vooral op daglicht dat de stal binnenkomt via de vier meter brede lichtstraat in de nok.

  De stal is uitgerust met hoogfrequente tl-verlichting. De zogenoemde T5-lampen verbruiken bijna de helft minder elektriciteit dan gangbare tl-lampen. Jonkman heeft de tl-armaturen aan de spanten gemonteerd. Door deze plaatsing is er minder sprake van lichtverspreiding buiten de stal. De tl-lampen bevinden zich boven de buitenste helft van de stal. In het midden mikt Jonkman voor het nodige licht vooral op daglicht dat de stal binnenkomt via de vier meter brede lichtstraat in de nok.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de voor- en achtergevel van de stal zijn verticale lichtplaten verwerkt. “Daarbij ging het ons niet zozeer om het extra daglicht wat we ermee in de stal krijgen, maar meer om het aanzicht van de stal”, vertelt Jan Jonkman. “Een grote gevel die uit egaal gekleurde damwand bestaat, vinden we minder mooi.” Het kostte Jonkman wel moeite om ook de vergunningverleners bij de gemeente van deze gedachte te overtuigen.

  In de voor- en achtergevel van de stal zijn verticale lichtplaten verwerkt. “Daarbij ging het ons niet zozeer om het extra daglicht wat we ermee in de stal krijgen, maar meer om het aanzicht van de stal”, vertelt Jan Jonkman. “Een grote gevel die uit egaal gekleurde damwand bestaat, vinden we minder mooi.” Het kostte Jonkman wel moeite om ook de vergunningverleners bij de gemeente van deze gedachte te overtuigen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Half oktober was de aannemer nog volop aan het beton storten.

  Half oktober was de aannemer nog volop aan het beton storten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dat ging onder meer om het storten van de voergangen aan beide zijden van de stal.

  Dat ging onder meer om het storten van de voergangen aan beide zijden van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook de melkstal werd van een betonvloer voorzien.

  Ook de melkstal werd van een betonvloer voorzien.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het midden van de melkstal blijft er een uitsparing van enkele meters breed tussen de melkstalvloer en de melkstalwand. Door deze openingen kan het spoelwater bij het schoonspuiten van de melkstal makkelijk wegstromen. Het water komt aan de andere kant van de muur terecht in een mestkelderdeel dat Jonkman gebruikt voor de opslag van dunne fractie mest.

  In het midden van de melkstal blijft er een uitsparing van enkele meters breed tussen de melkstalvloer en de melkstalwand. Door deze openingen kan het spoelwater bij het schoonspuiten van de melkstal makkelijk wegstromen. Het water komt aan de andere kant van de muur terecht in een mestkelderdeel dat Jonkman gebruikt voor de opslag van dunne fractie mest.

  Foto: Ronald Hissink
 • In een deel van de ligboxen heeft Jonkman al droge mest in de diepstrooiselboxen gebracht. Het vullen van de boxen ligt momenteel stil omdat de melkveehouder de kiemvrije exportwaardige droge mest die hij met zijn mestverwerkingsinstallatie produceert, goed kwijt kan. Jonkman doet aan mestverwerking met een unit van fabrikant Veenhuis. Drijfmest gaat eerst door een mestscheider. De droge fractie komt vervolgens in een grote draaiende trommel. Door het broeiproces in de trommel stijgt het drogestofpercentage van de mest tot 45 procent.

  In een deel van de ligboxen heeft Jonkman al droge mest in de diepstrooiselboxen gebracht. Het vullen van de boxen ligt momenteel stil omdat de melkveehouder de kiemvrije exportwaardige droge mest die hij met zijn mestverwerkingsinstallatie produceert, goed kwijt kan. Jonkman doet aan mestverwerking met een unit van fabrikant Veenhuis. Drijfmest gaat eerst door een mestscheider. De droge fractie komt vervolgens in een grote draaiende trommel. Door het broeiproces in de trommel stijgt het drogestofpercentage van de mest tot 45 procent.

  Foto: Ronald Hissink
 • Installeren van de stalinrichting doen de Jonkmannen zelf. Ze krijgen daarbij veel hulp van vrienden en kennissen. De melkveehouders kozen voor een Twist & Lock veiligheidsvoerhek van De Boer. Waarom voerhekken? Dubbele buizen langs de voergang zijn toch een stuk goedkoper? Jan Jonkman: “Dit is inderdaad niet de goedkoopste oplossing. Vanwege de grote aantallen koeien die we gaan houden, vinden we het toch belangrijk om groepen dieren tegelijk vast te kunnen zetten. In deze stal is het lastig om individuele koeien op te zoeken en te pakken. Een tussenoplossing, slechts een deel van de stal uitrusten met voerhekken, werkt volgens ons niet.”

  Installeren van de stalinrichting doen de Jonkmannen zelf. Ze krijgen daarbij veel hulp van vrienden en kennissen. De melkveehouders kozen voor een Twist & Lock veiligheidsvoerhek van De Boer. Waarom voerhekken? Dubbele buizen langs de voergang zijn toch een stuk goedkoper? Jan Jonkman: “Dit is inderdaad niet de goedkoopste oplossing. Vanwege de grote aantallen koeien die we gaan houden, vinden we het toch belangrijk om groepen dieren tegelijk vast te kunnen zetten. In deze stal is het lastig om individuele koeien op te zoeken en te pakken. Een tussenoplossing, slechts een deel van de stal uitrusten met voerhekken, werkt volgens ons niet.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De ligboxafscheidingen zijn ook van De Boer. “De Combi Comfort ligbox sprak ons aan omdat die de koe veel ruimte biedt, en in hoogte verstelbaar is. Een interessant aspect van deze box is bovendien dat de boxafscheiding op twee manieren gemonteerd kan worden. Mogelijk monteren we de afscheidingen bij de droge koeien andersom. Die krijgen daardoor wat meer buikruimte.”

  De ligboxafscheidingen zijn ook van De Boer. “De Combi Comfort ligbox sprak ons aan omdat die de koe veel ruimte biedt, en in hoogte verstelbaar is. Een interessant aspect van deze box is bovendien dat de boxafscheiding op twee manieren gemonteerd kan worden. Mogelijk monteren we de afscheidingen bij de droge koeien andersom. Die krijgen daardoor wat meer buikruimte.”

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Marco22

  Die tafelnok kan er wel eens af waaien.

 • Mozes

  De montage van de nok is onvoldoende. Ik heb dezelfde nok en heb er dus ervaring mee. Aan de balken waar de lichtplaten op rusten moet aan beide zijden een plaatstrook worden bevestigt met een golfprofiel zodat de lichtplaten volledig ondersteunt worden. Dan kan bij een storm de bovenkant van de golven niet naar beneden veren waarna de plaat omknikt en afbreekt. Ook moet in iedere golf een bout gedraaid worden.

 • ...............

  Wordt vanzelf een open nok.

 • flyinghollander

  Is toch een 6 rijer? Waarom dan vast zet hek, groot gedeelte kan je niet vast staan.

 • adje53

  laat de eis van max 4 koeien de hectaren maar komen of net hoe de grond gebondenheid wilt noemen waar het nu veel overgaat. Hoe denk de familie Jonkman met een steeds wisselende wetgeving om te gaan? Bij geringe groei (bijvoorbeeld van 60 naar 160 en in mijn ogen nog een zeer grote stap) kan dit al zeer lastig worden.

 • alco1

  Zulke ondernemingen worden wel breinbrekers voor de nieuwe wetten.

 • Weerkundige

  uve straling word de licht plaat bros binnen 10 jaar en dan word met hagel bui net gatten kaas

 • joannes

  @alco1, breinbreker of voorbeeld! Letterlijk bij foto 11 ¨¨Het vullen van de boxen ligt momenteel stil omdat de melkveehouder de kiemvrije exportwaardige droge mest die hij met zijn mestverwerkingsinstallatie produceert, goed kwijt kan.¨ Ze gaan zodirect voor Melk én Mest produceren!

 • cocoma

  Als ze in deze tijd van het jaar de mest al goed kwijt kunnen dan zal het in het voorjaar mogelijk nog beter zijn qua afzet.

 • alco1

  @joannes. Niet 'of'. Meer 'en'.

 • info58

  @ Marco22 en Mozes
  we hebben dubbelwandige lichtcassettes van Falkbouwsytemen uit Ede gemonteerd.
  @flyinghollander
  408 vastzetplaatsen en 20 plaatsen in de behandelstraten.

 • joannes

  Precies @alco1: Stel je voor dat die Socialisten in den Haag en Brussel zodirect iets anders moeten bedenken om die Nederlandse Melkproductie te temmen! De Maatschappij heeft en zal moeite hebben de inventiviteit van Veenhuis en consorten. Als die Mest waardevol is voor die vele struktuurarme gronden in de EU zal ze de kostprijs van Melk omlaag gaan brengen.

 • A1967

  Hoe zo socialisten in den Haag, we hebben toch een VVD premier, is het niet zijn kabinet

 • joannes

  @A1967, de VVD is als een wilg zo buigzaam! Wanneer die maar in de regeerstoel blijven om de Multinationals te beschermen en te informeren! Ze hebben voor Boeren weinig gedaan, misschien voor een paar van die Akkerbouwers die zich zo graag onder het grootkapitaal scharen! Sinds wanneer heeft de VVD een standpunt vóór Boeren ingenomen? En tegen Socialisten of goedkoop Populisme! Ze nemen geeneens de moeite zich in de argumenten te verdiepen! En dat met Rutte voorop!

 • alco1

  Gedeeltelijk waar @joannes.
  Maar we moeten ook concluderen dat het overgrote deel van de kamer niet pro-boer is.
  Dus is er ook wel een soort onmacht.

 • joannes

  Verwacht jij @alco1 dat je Politieke Vertegenwoordigers zich laten intimideren door overmacht en geeneens een herkenbaar standpunt voor Boeren innemen? Realiseer je dat er 4% afhankelijk direct afhankelijk zijn van Agrarische aktivieiten in Nederland, die zich met zo´n houding moeten laten overwelmen door die 5% Vegetariërs/Idealisten/Dromers, die met misleiding de rest blijkbaar op hun hand krijgen.

 • alco1

  De ouder bij wie alles kan is altijd populairder dan de ander.
  Zo is het ook met de politieke vertegenwoordigers. Iedereen wil 'geliefd' worden.
  En bedenk ook dat we een kabinet hebben wat eigenlijk helemaal niet kan.

 • joannes

  Juist @alco1, Boerenbelangen worden als zoethoudertjes verkwanselt zonder ook maar één argument laat staan een Standpunt. Dus toch, die 5% geven om bij die 4% te nemen! Laat Politicy eens werken voor hun stem en met wat meer diepgang die goedkope argumenten van de Vegetariërs ontmaskeren!

 • slutter

  Ga zo door jongens,ik denk al,waar blijf je..

 • veldzicht

  Johannes #14,Volgens mij is met de formatie van het beste cabinet van na de 2e wereldoorlog met dat kaartspel landbouw aan de PvdA
  gegeven,anders heb ik er geen verklaring voor dat de VVD landbouw zo kan laten vallen.

 • joannes

  @veldzicht: Van de 6 strategiepunten is er één die alles zegt ¨ondernemen met oog voor de natuur en dierenwelzijn. Zo ontstaat evenwicht tussen economie en ecologie¨ . Het verraad van de VVD! Landbouw, landbouw producten, landbouwondernemers moeten worden opgelijnd onder dit strategie punt! Alles akkoord en gefaciliteerd door de VVD! Sinds wanneer zijn de stemmende burgers, waaronder VVD stemmers ondergeschikt aan natuur en dieren? Sinds de VVD haar regeerstoel wil houden en de PvdA bevriendt! http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/organisatie

 • alco1

  Ik ken er nog wel één:
  'Dierenwelzijn is efficiëntie'.
  Dit naar aanleiding van een publicatie van Bouw en Boer, waar alles in het teken stond van dierenwelzijn, OF, efficiëntie.
  Belachelijk natuurlijk.

 • veldzicht

  Alles is zielig in dit land,gisteren bij radar met onze dierenvriendin
  Anita Hertsenberg,wat is het toch allemaal zielig het kalfje gelijk bij de moeder weg halen,dan moet ie in een eenlingboxje snuf snuf en dan lopen ze op je vinger te sabbelen hun zuigbehoefte wordt niet bevredigt,
  en zo gaat het 20 minuten door , 80% van de mensen gelooft die flauwekul en daar trek je meer stemmers mee of dat die boeren een inkomen kunnen halen.

 • alco1

  Ach veldzicht. Het is zo'n éénzijdige vertoning.
  Hier zouden onze belangenbehartigers toch als een bok op de haverkist bovenop moeten springen.
  Hoeveel subsidies worden daar wel niet opgestreken. Dat kan toch niet voor iedereen.
  Als iedereen dat gaat doen is de exclusiviteit weg en ook de extra betaling.
  Het is een ramp als je een ouder kalf bij de koe weg haalt.
  Als het kalf net gezogen heeft, laat ie de melk niet meer schieten in de melkstal, met alle gevolgen van dien.
  Ik was vanmorgen nog bij de buren om oormerken in te doen. Kon hij niet alleen vanwege de gevaarlijke hoorns van de moeder.
  Zag je de grote pink met een anti zuigring?
  Dikke pinken!. Hoe gaat dat met zelf afkalven.
  Kortom veel aspecten die geen aandacht kregen.

 • farmerbn

  Net als shell heeft de landbouw tegenstanders die niet te overtuigen zijn, zelfs niet met beste argumenten. Laat die mensen gaan en richt je op die anderen. Doet shell ook. Je kunt beter 10 miljoen Chinese klanten hebben dan die enkele onnozele Nederlander. Ga ook niet met die lui in discussie en laat je niet in de verdediging drukken. Gewoon negeren en doorgaan met die mensen die wel je product willen kopen.

 • BenJ

  @veldzicht #23 Nu heb ik de uitzending van Radar niet gezien, maar zo begrijp ik het ook wel. Vooral omdat zeker is dat de presentatrice met alle handen en voeten op één buik is met de familie Korteweg cq PvdD. Overigens wat betekent integriteit in de politiek nog als PvdD alles wat met dier en dus vlees te maken heeft in negatief daglicht stelt als je echtgenoot bloeiend bedrijf heeft dat 'Vegetarische slager' (what 's in an name!) heet? Het ergste vind ik dat alle politieke partijen er achter de PvdD aan rennen en in ieder geval zich als goede promotor van voornoemd bedrijf inzetten. Hoe krijgen wij het als agrarische sector voor elkaar dat de politieke partijen en televisieprogramma's zich zo voor ons als voedselproducenten in gaan zetten??

 • japke33

  Waarom zouden deze mensen dit willen vraag ik mij dan af? Van 60 naar 480 koeien, dat is toch vragen om problemen?! En hoe zit het met de lening bij de bank? Dat is toch nooit op te brengen? Maar ja, het gras bij de buren is altijd groener.....

 • LUCTOR

  @japke Dit wordt uit eigenzak betaald en geef ze eens ongelijk het geld bij een bank stallen is ook niet veilig.

 • japke33

  uit eigen zak? Toe maar. Grote zak dan zeker? ;)

 • info58

  valt erg tegen Japke 33. In eerdere reportages is er iets over gezegd. Ben overigens wel benieuwd naar de problemen die jij in #27 verwacht. We zijn jou zeer erkentelijk want we kunnen en mogen ons geen missers permitteren. Het probleem van wel of geen voldoende melkveefosfaat rechten hoeft je niet te benoemen evenals de hoeveelheid grond.

 • koestal

  Dijksma is juist bang voor die grote groeispurten

 • koestal

  Wat is nu de kritieke melkprijs ?

 • info58

  @koestal
  heb niet het idee dat Dijksma hier bang voor was. Er is verleden jaar december besloten hoe het geregeld zou worden met 100% verwerking.
  Nog geen 10 maanden later begint LTO als spreekbuis voor de andere partijen te roepen over iets van een fosfaatplafond.
  In mijn beleving is alle mest verwerken en exporteren, geeft geen fosfaatproduktie in Nederland dus heeft totaal geen invloed op het overschrijden van het Nederlandse fosfaatplafond.

 • Sjaak

  @info58
  Klopt, hierin hebt U volkomen gelijk, het léék besloten...
  Echter, wel besloten in een wetsVOORSTEL.
  Het kon/kan dus nog alle kanten op...
  Was bekend!

  Neemt niet weg, dat het zeer slordig is van de overheid en dat er dus eigenlijk sprake is van wanbeleid!

 • joannes

  Nou, @Sjaak en @info58 zoals de huidige houding van Dijksma in dit artikel beschreven wordt is het de sector zelf en de Tweede kamer die het aantal koeien aan grond willen koppelen met het doel grondloze koeien te voorkomen. http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/11/Dijksma-wijzigt-melkveewet-1637836W/ Wanneer hier geen uitzonderingen op worden gemaakt voor reeds bestaande situaties, zoals hierboven beschreven, en/of nieuwe, heeft Dijksma daarmee de Deur voor efficiënte Verwerkings installaties zoals in bovenstaand voorbeeld al werken, dichtgegooid. of eigenlijk gesmeten! Daarom zal ze een AMvB bestuur voorgesteld hebben voor de noodzakelijke flexibiliteit de ontwikkelingen en de leefomstandigheden voor betrokken koeien te kunnen beschrijven en hopelijk voor dit project specifiek want met de nieuwe voorstellen past het niet!

 • info58

  @joannes
  Het is niet zonder reden dat de PAS half januari ter inzage komt te liggen. Na vele uitstel data zal dit nu ook een onderdeel worden richting Brussel om de veestapel te beperken of uitbreiden lastiger te maken. We hebben nog geen enkel idee hoe de NH3 verdeling van de provinciale stikstofbanken gaat werken. Tel daarbij de aanpassingen van het besluit huisvesting erbij op en ik vraag mij hardop af of de voorstanders van de grondgebonden melkveehouderij (incl verplichte weidegang) dit wel allemaal wel hebben overzien wat voor gevolgen dit heeft. Kan mij best voorstellen dat de VVD hier een week langer over na wil denken

 • joannes

  De VVD moet in retraite over haar identiteit, haar imago, en tenslotte haar concrete standpunten t.a.v de middenstand en speciaal in deze zaak: de agrarische stand. In het verleden herkende vele kiezers zich in de VVD, maar de laatste tijd denken ze alleen maar aan maximaal concerveren van betaande machtstructuren bij Multinationals en offeren de agrarische sector met holle idealistische Natuur en Milieu regelingen. Opgejaagd door BNN populisten die de jonge kiezers inspireren! http://www.bnn.nl/ gestoeld op veranderen, feest en reizen. Waar geen mens zich zorgen maakt over de economie, laat staan de agrarische!

 • agratax2

  joannes Waarom zouden de juppen zich zorgen maken over economie en landbouw? Zij weten niet wat economie inhoud en willen niet weten wat landbouw doet voor het land. Laten we eerlijk zijn er is geen politieke partij die zich dryuk maakt over het feit dat de grote midden klasse steeds armer wordt en dus een gevaar gaat vormen voor de economische vooruitgang. De grootste groep mensen op de wereld wordt steeds armer en kan zich dan ook steeds minder permiteren, dit gaat net zolang door tot zij alleen nog eten, licht, gas, water en minimale kleding kunnen kopen. De geschiedenis leert ons dat dit de voedingsbodem is voor fundamentalisme, revolutie en masale landverhuizing.

 • LUCTOR

  @agratax Dit proces is in NL al lang ingezet kijk om je heen en je ziet of merkt het sportverenigingen krijgen minder leden winkeliers die sluiten horeca gelegenheden die moeten sluiten, huizen die niet verkoopbaar zijn die nog een auto bezit rijd er langer mee door voedselbanken moeten nee verkopen door toename van klandizie etc.
  De pep talk over een aantrekkende economie stijgende huizen verkoop etc die maandelijks de media in wordt gezonden zou je ook onder de noemer propaganda kunnen plaatsen.
  Bij een volgende verkiezing zullen de zittende partijen hun zetels met meer dan de helft zien afnemen doordat men massaal uit onvrede op de PVV stemt.

 • minasblunders1

  En we zijn er nog lang niet, Luctor. De ergste crisis moet nog komen! We gaan met z'n allen hééééééééél erg de diepte in.

 • Zuperboer

  bunker al kloar?@minasblunders1

 • cocoma

  Zoals ik het lees komt het met dit bedrijf wel goed. Dezelfde groeispurt nu nog maken lijkt mij haast onmogelijk. Naar de toekomst toe lijkt mij dat er amper groei van de melkveehouderij komt in nederland, de regelgeving die de overheid bedenkt of al bedacht heeft zal dit verhinderen.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.