Rundveehouderij

Foto & video 6057 x bekeken

Bij stalinrichting nadruk op koecomfort

Naast melk- en voertechniek beslaat stalinrichting een flinke deel van Eurotier. Daarbij lag dit jaar de nadruk op koecomfort.

Foto

 • Veel stalinrichters toonden gebogen schoftbomen. Hierbij krijgen koeien bij het gaan staan en liggen meer ruimte en minder kans op schoftbeschadigingen. Deze rode schoftboom is van Spinder Stalinrichting.

  Veel stalinrichters toonden gebogen schoftbomen. Hierbij krijgen koeien bij het gaan staan en liggen meer ruimte en minder kans op schoftbeschadigingen. Deze rode schoftboom is van Spinder Stalinrichting.

  Foto: Henk Riswick
 • De boxafscheidingen zijn allemaal zwevend.

  De boxafscheidingen zijn allemaal zwevend.

  Foto: Henk Riswick
 • Flexibele boxafscheiding in de vorm van rechte kunststof buizen zijn al langer op de markt. Het Franse Deltex brengt nu traditioneel gevormde boxafscheiding van polyester strengen. De paar centimeter dikke strengen lijken op tuinslangen maar zijn zeer stug. De boxafscheiding beweegt wel mee, maar een koe kan niet de halve naastliggende box inpikken. De schoftboom is ook van kunststof en wordt door de koe omhoog gedrukt. Kosten: €120-140 per ligplaats, afhankelijk van de lengte van de boxenrij.

  Flexibele boxafscheiding in de vorm van rechte kunststof buizen zijn al langer op de markt. Het Franse Deltex brengt nu traditioneel gevormde boxafscheiding van polyester strengen. De paar centimeter dikke strengen lijken op tuinslangen maar zijn zeer stug. De boxafscheiding beweegt wel mee, maar een koe kan niet de halve naastliggende box inpikken. De schoftboom is ook van kunststof en wordt door de koe omhoog gedrukt. Kosten: €120-140 per ligplaats, afhankelijk van de lengte van de boxenrij.

  Foto: Henk Riswick
 • Deltex kan de hele stal inrichten met kunststof. Van hokafscheidingen tot een voerhek. Dit voerhek beweegt beperkt met de vretende koe mee waardoor de voeropname stijgt. Het bedrijf claimt dat dit de melkproductie met 4 liter per koe per dag verhoogd. Aan het voerhek hing nog geen prijskaartje maar het moet in dezelfde prijscategorie liggen als ijzeren voerhekken.

  Deltex kan de hele stal inrichten met kunststof. Van hokafscheidingen tot een voerhek. Dit voerhek beweegt beperkt met de vretende koe mee waardoor de voeropname stijgt. Het bedrijf claimt dat dit de melkproductie met 4 liter per koe per dag verhoogd. Aan het voerhek hing nog geen prijskaartje maar het moet in dezelfde prijscategorie liggen als ijzeren voerhekken.

  Foto: Henk Riswick
 • BUC Holland introduceerde op Eurotier de flex Neck Rail. De normale rechte schoftboom wordt naar voren geplaatst en dient alleen nog voor de constructie. Daar achter komt deze kunststof buis die kan bewegen in beugels. De koe drukt de buis zonodig omhoog, dit voorkomt schoftbeschadigingen. Prijs €34,50 per ligplaats.

  BUC Holland introduceerde op Eurotier de flex Neck Rail. De normale rechte schoftboom wordt naar voren geplaatst en dient alleen nog voor de constructie. Daar achter komt deze kunststof buis die kan bewegen in beugels. De koe drukt de buis zonodig omhoog, dit voorkomt schoftbeschadigingen. Prijs €34,50 per ligplaats.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook de voerbuis kan flexibel. Bij dit Canadese systeem is de buis beweegbaar in beugels wat bij grote koeien nekzwellingen voorkomt. De kosten zijn €195 per 3,5 meter.

  Ook de voerbuis kan flexibel. Bij dit Canadese systeem is de buis beweegbaar in beugels wat bij grote koeien nekzwellingen voorkomt. De kosten zijn €195 per 3,5 meter.

  Foto: Henk Riswick
 • Aan boxbedekking geen gebrek. Matrassen in alle soorten en maten, van een paar centimeter dikke massieve rubber matten tot dikke matrassen met verschillende vullingen.
Deze Wela Longline van Kraiburg is voorzien van lange noppen aan de onderzijde waardoor de mat zachter aanvoelt en licht indrukt. De mat kost €81 per vierkante meter.

  Aan boxbedekking geen gebrek. Matrassen in alle soorten en maten, van een paar centimeter dikke massieve rubber matten tot dikke matrassen met verschillende vullingen. Deze Wela Longline van Kraiburg is voorzien van lange noppen aan de onderzijde waardoor de mat zachter aanvoelt en licht indrukt. De mat kost €81 per vierkante meter.

  Foto: Henk Riswick
 • Diepstrooiselboxen zijn ook in Duitsland populair. Vanwege de hoge strooiselprijzen en het ligcomfort is gescheiden mest of biobedding ook daar in opkomst. Deze box van Hartmann combineert een matras voorin met diepstrooisel achterin, met daarboven een instrooirobot.

  Diepstrooiselboxen zijn ook in Duitsland populair. Vanwege de hoge strooiselprijzen en het ligcomfort is gescheiden mest of biobedding ook daar in opkomst. Deze box van Hartmann combineert een matras voorin met diepstrooisel achterin, met daarboven een instrooirobot.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor bedrijven die wel met stro instrooien of met een potstal/hellingstal heeft Valmetal deze ronde balenverdeler. Door een aparte losband aan de voorkant is de strooier ook te gebruiken voor het voeren van ronde balen. De prijs ligt rond de €15.000.

  Voor bedrijven die wel met stro instrooien of met een potstal/hellingstal heeft Valmetal deze ronde balenverdeler. Door een aparte losband aan de voorkant is de strooier ook te gebruiken voor het voeren van ronde balen. De prijs ligt rond de €15.000.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook aandacht voor emissiearme vloeren, met koecomfort. De Eco+-vloer van Veld-V beton (nu Anders Beton) is aangepast. de mestdoorlaat is 30 procent groter. De emissiefactor blijft 5,2 kg ammoniak bij beweiding en 6,0 kilo bij continu opstallen.

  Ook aandacht voor emissiearme vloeren, met koecomfort. De Eco+-vloer van Veld-V beton (nu Anders Beton) is aangepast. de mestdoorlaat is 30 procent groter. De emissiefactor blijft 5,2 kg ammoniak bij beweiding en 6,0 kilo bij continu opstallen.

  Foto: Henk Riswick
 • HCI Beton introduceerde de Easyfix rubber vloer voor melkvee. Deze op betonroosters bevestigbare matten worden in de kalverhouderij al gebruikt. De toplaag veert licht mee onder de koeienklauw. De berekende ammoniakemissie ligt op 6,2 kg bij weidegang en 7,3 kg bij opstallen. HCI test momenteel kleppen die de uitstoot verder verlagen. Prijs: inclusief rooster €110, alleen Easyfix €75.

  HCI Beton introduceerde de Easyfix rubber vloer voor melkvee. Deze op betonroosters bevestigbare matten worden in de kalverhouderij al gebruikt. De toplaag veert licht mee onder de koeienklauw. De berekende ammoniakemissie ligt op 6,2 kg bij weidegang en 7,3 kg bij opstallen. HCI test momenteel kleppen die de uitstoot verder verlagen. Prijs: inclusief rooster €110, alleen Easyfix €75.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor rust in de stal heeft Hanskamp Agrotech al jaren het sluithek voor de krachtvoerbox. Nu is er een doorloopbox waarbij de voorkant ook opklapt. Zo hoeft een koe er niet meer achterwaarts uit te draaien en komt daarbij niet die dominante koe tegen. De capaciteit is 40 koeien per box. Richtprijs €4.500.

  Voor rust in de stal heeft Hanskamp Agrotech al jaren het sluithek voor de krachtvoerbox. Nu is er een doorloopbox waarbij de voorkant ook opklapt. Zo hoeft een koe er niet meer achterwaarts uit te draaien en komt daarbij niet die dominante koe tegen. De capaciteit is 40 koeien per box. Richtprijs €4.500.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.