Rundveehouderij

Foto & video 9588 x bekeken 12 reactieslaatste update:21 jan 2014

Scherp blijven op gevolgen open karakter stal

Biologisch veehouder Jaco de Groot nam eind 2011 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Die is erg open. De nadelen daarvan wegen echter niet op tegen de voordelen.

Foto

 • Biologisch melkveehouder Jaco de Groot (27) in Kamerik (U.) liet twee jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwen. Opvallend is het open karakter van de stal. Veel lucht, licht en welzijn stonden centraal tijdens de stalbouw. De 4,5 meter hoge zijkanten zijn volledig open en het dak is niet geïsoleerd. De bouwkosten waren hierdoor ook lager, een niet onbelangrijk voordeel.

  Biologisch melkveehouder Jaco de Groot (27) in Kamerik (U.) liet twee jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwen. Opvallend is het open karakter van de stal. Veel lucht, licht en welzijn stonden centraal tijdens de stalbouw. De 4,5 meter hoge zijkanten zijn volledig open en het dak is niet geïsoleerd. De bouwkosten waren hierdoor ook lager, een niet onbelangrijk voordeel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht van de twee jaar oude ligboxenstal. De stal telt 200 ligboxen en is inmiddels volledig bezet. In de mestgangen liggen gewone roosters. Voorin de stal bevinden zich een 2x26-melkstal en een zeer ruim strohok met daarboven een rails met stroverdeler.

  Een overzicht van de twee jaar oude ligboxenstal. De stal telt 200 ligboxen en is inmiddels volledig bezet. In de mestgangen liggen gewone roosters. Voorin de stal bevinden zich een 2x26-melkstal en een zeer ruim strohok met daarboven een rails met stroverdeler.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de stal. Aan lucht en licht geen gebrek. In de stal is 4,5 meter aan de zijkanten en achterkant volledig open. Er hangen 460 lichtplaten in het ongeïsoleerde dak. Een kwart van het dak is daarmee lichtdoorlatend. Het is net alsof je buiten loopt, stelt De Groot.

  Een overzicht in de stal. Aan lucht en licht geen gebrek. In de stal is 4,5 meter aan de zijkanten en achterkant volledig open. Er hangen 460 lichtplaten in het ongeïsoleerde dak. Een kwart van het dak is daarmee lichtdoorlatend. Het is net alsof je buiten loopt, stelt De Groot.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Er is geen voergang in de stal. De koeien worden van buitenaf gevoerd. De dieren kunnen aan drie kanten van de stal aan het voerhek vreten. Een nadeel van de open stal is dat het voer met harde wind soms naar binnen waait. En dan heeft de mestrobot het ook lastig. Een rij wilgen moet dit straks enigszins tegengaan. Die wilgen zijn begin vorig jaar geplant en dus nog niet volgroeid.

  Er is geen voergang in de stal. De koeien worden van buitenaf gevoerd. De dieren kunnen aan drie kanten van de stal aan het voerhek vreten. Een nadeel van de open stal is dat het voer met harde wind soms naar binnen waait. En dan heeft de mestrobot het ook lastig. Een rij wilgen moet dit straks enigszins tegengaan. Die wilgen zijn begin vorig jaar geplant en dus nog niet volgroeid.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Tijdens bijzondere weersomstandigheden is het soms lastig boeren. Als het echt steenkoud is, vriest de mest aan en lopen de koeien over een maanlandschap. Harde regen of stuifsneeuw kan ook een vervelende factor zijn. Toch is dit nooit een groot probleem, omdat het incidenteel gebeurt en het altijd waait. Het wordt in de stal daardoor nooit nat, het droogt altijd snel.

  Tijdens bijzondere weersomstandigheden is het soms lastig boeren. Als het echt steenkoud is, vriest de mest aan en lopen de koeien over een maanlandschap. Harde regen of stuifsneeuw kan ook een vervelende factor zijn. Toch is dit nooit een groot probleem, omdat het incidenteel gebeurt en het altijd waait. Het wordt in de stal daardoor nooit nat, het droogt altijd snel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Deze nadelen wegen voor De Groot niet op tegen de voordelen. Hij past er gewoon zijn bedrijfsvoering op aan. Zo zet hij de mestrobot op kurkdroge zomerse dagen en in periodes met vorst standaard uit. Een concessie die hij graag voor dit type stal overheeft.

  Deze nadelen wegen voor De Groot niet op tegen de voordelen. Hij past er gewoon zijn bedrijfsvoering op aan. Zo zet hij de mestrobot op kurkdroge zomerse dagen en in periodes met vorst standaard uit. Een concessie die hij graag voor dit type stal overheeft.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het oplaadstation van de mestrobot (nog net zichtbaar onder de mest) is verplaatst van het strohok naar het midden van de stal.Door het stro liep de mestrobot te vaak vast. Het in- en uitrijden van de robot gaat nu veel soepeler. Er zijn nauwelijks nog storingen.

  Het oplaadstation van de mestrobot (nog net zichtbaar onder de mest) is verplaatst van het strohok naar het midden van de stal.Door het stro liep de mestrobot te vaak vast. Het in- en uitrijden van de robot gaat nu veel soepeler. Er zijn nauwelijks nog storingen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De koeien lagen tot voor kort in diepstrooiselboxen met gehakseld natuurhooi, kalk en digistaat van de bietenfabriek. Een goedkope optie, maar in combinatie met een mestrobot gaf het te veel problemen. De robot liep er te vaak op vast. Nu ligt er gedroogde mest in de boxen. Daarvoor gaat De Groot nog een mestscheider aanschaffen. Nu huurt hij er een.

  De koeien lagen tot voor kort in diepstrooiselboxen met gehakseld natuurhooi, kalk en digistaat van de bietenfabriek. Een goedkope optie, maar in combinatie met een mestrobot gaf het te veel problemen. De robot liep er te vaak op vast. Nu ligt er gedroogde mest in de boxen. Daarvoor gaat De Groot nog een mestscheider aanschaffen. Nu huurt hij er een.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De Groot wilde er eerst niet aan, maar is nu toch overtuigd van gedroogde mest. “Het is een fijn product, het is droog, het plakt niet aan de uiers en de fijne mest valt sneller door de roosters. Bovendien kan het in een open stal als deze nauwelijks broeien en is het risico op besmetting klein.”

  De Groot wilde er eerst niet aan, maar is nu toch overtuigd van gedroogde mest. “Het is een fijn product, het is droog, het plakt niet aan de uiers en de fijne mest valt sneller door de roosters. Bovendien kan het in een open stal als deze nauwelijks broeien en is het risico op besmetting klein.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is de plek waar de mestscheider moet komen te staan, direct links van de ligboxenstal. De Groot schat de kosten van de mestscheider op €40.000.

  Dit is de plek waar de mestscheider moet komen te staan, direct links van de ligboxenstal. De Groot schat de kosten van de mestscheider op €40.000.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De Groot merkt dat zijn koeien er qua welzijn op vooruit zijn gegaan. De beste graadmeter is dat de dieren veel minder slijten in de winter. “In de oude stal waren we altijd blij als de dieren in de lente weer naar buiten mochten, omdat hun conditie minder was geworden. Dat zie ik nu niet meer. En ik ben niet anders gaan voeren.”

  De Groot merkt dat zijn koeien er qua welzijn op vooruit zijn gegaan. De beste graadmeter is dat de dieren veel minder slijten in de winter. “In de oude stal waren we altijd blij als de dieren in de lente weer naar buiten mochten, omdat hun conditie minder was geworden. Dat zie ik nu niet meer. En ik ben niet anders gaan voeren.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de stal, waarin de dieren meer ruimte hebben dan in de oude stal, zijn nu veel minder klauw- en pootproblemen.

  In de stal, waarin de dieren meer ruimte hebben dan in de oude stal, zijn nu veel minder klauw- en pootproblemen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De 2x26-melkstal bevalt De Groot erg goed. De melktijd liep in vergelijking met de oude situatie fors terug, naar anderhalf uur voor 200 melkkoeien. De veehouder deed na de eerste winter wel een aanpassing. Hij plaatste twee heaters en twee zeilen, waardoor de melkstal nu vorstvrij is.

  De 2x26-melkstal bevalt De Groot erg goed. De melktijd liep in vergelijking met de oude situatie fors terug, naar anderhalf uur voor 200 melkkoeien. De veehouder deed na de eerste winter wel een aanpassing. Hij plaatste twee heaters en twee zeilen, waardoor de melkstal nu vorstvrij is.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De ingang van de melkstal is met 25 centimeter versmald. De koeien lopen er nu rustiger doorheen, waardoor de sensor de dieren beter herkent. In de oude situatie renden de koeien vaak de melkstal in. Daar wordt namelijk ook gevoerd.

  De ingang van de melkstal is met 25 centimeter versmald. De koeien lopen er nu rustiger doorheen, waardoor de sensor de dieren beter herkent. In de oude situatie renden de koeien vaak de melkstal in. Daar wordt namelijk ook gevoerd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Van de hellingsgraad van 8 procent in de melkstal heeft De Groot een beetje spijt. “8 procent is te veel. De koeien glijden niet uit, maar zijn een beetje uit balans. 5 procent was beter geweest.”

  Van de hellingsgraad van 8 procent in de melkstal heeft De Groot een beetje spijt. “8 procent is te veel. De koeien glijden niet uit, maar zijn een beetje uit balans. 5 procent was beter geweest.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Nieuw zijn deze slanggeleiders in de melkstal. Zo worden alle kwartieren van de koe beter uitgemolken. Doordat de slangen beter onder de uier hangen, is de uiergezondheid ook flink vooruitgegaan.

  Nieuw zijn deze slanggeleiders in de melkstal. Zo worden alle kwartieren van de koe beter uitgemolken. Doordat de slangen beter onder de uier hangen, is de uiergezondheid ook flink vooruitgegaan.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De Groot liet de leiding voor de ontluchting van het hekwerk in de melkstal verleggen (rechtsboven). Het resultaat: minder geluid in de melkstal. Voor hem was die ingreep niet zo noodzakelijk, maar bezoekers van zijn bedrijf konden er soms wat moeilijk aan wennen.

  De Groot liet de leiding voor de ontluchting van het hekwerk in de melkstal verleggen (rechtsboven). Het resultaat: minder geluid in de melkstal. Voor hem was die ingreep niet zo noodzakelijk, maar bezoekers van zijn bedrijf konden er soms wat moeilijk aan wennen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Twee doorgangen van de vierwegselectiepoort (linksonder en rechts) zijn versmald van 1,00 naar 0,80 meter. De koeien lopen zo vlotter door, worden sneller herkend omdat ze dichter langs de sensor lopen en de hekken klappen ook beter open. Bovendien glippen ze er minder snel doorheen. Een praktische aanpassing, stelt De Groot.

  Twee doorgangen van de vierwegselectiepoort (linksonder en rechts) zijn versmald van 1,00 naar 0,80 meter. De koeien lopen zo vlotter door, worden sneller herkend omdat ze dichter langs de sensor lopen en de hekken klappen ook beter open. Bovendien glippen ze er minder snel doorheen. Een praktische aanpassing, stelt De Groot.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht van het ruime strohok. De stroverdeler was een flinke investering, maar De Groot vindt het een uitkomst dat het stro vlot en automatisch wordt opgestrooid. Het arbeidsgemak is groot en de koeien kalven ook makkelijker, merkt hij.

  Een overzicht van het ruime strohok. De stroverdeler was een flinke investering, maar De Groot vindt het een uitkomst dat het stro vlot en automatisch wordt opgestrooid. Het arbeidsgemak is groot en de koeien kalven ook makkelijker, merkt hij.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Deze wilgen moeten over een paar jaar de wind enigszins gaan breken. 

Voor meer informatie: www.boerbert.nl

  Deze wilgen moeten over een paar jaar de wind enigszins gaan breken. Voor meer informatie: www.boerbert.nl

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het bijschrift bij foto 11, dit heb ik al vaker hier verkondigd waarom voor sommige weidegang zo belangrijk is

 • tinus888

  digistaat van suikerfabriek biologisch?

 • BO(skabout)ER

  Klopt meneer schoenmakers1, aan zulke boeren kan ik me ook heel erg ergeren of schamen. Maar aan boeren die anti weidegang denken/praten kan ik me ook heel erg ergeren!

  Op ons bedrijf passen wij ook weidegang toe en ons BSK is in het voorjaar altijd het hoogst dus weidegang levert zeker wat op. Ook word de klauwgezondheid/tocht nog beter.

  (even voor de duidelijkheid; Wij hebben een vrij nieuwe stal, melkproductie rond de 10.000L en een goede klauwgezondheid; Een voordeeltje we hebben relatief droge grond bij de boerderij, een must voor een goede weidegang).

  NU TERUG NAAR DE REPORTAGE!
  Als ik de boer was had ik wat geinvesteerd in ventilatiegordijnen, en een geïsoleerd dak, de problemen die je nu hebt had je vooraf kunnen weten. Verder is het een mooie stal gebouwd door een ondernemer met eerlijke zelfkennis, een groot pluspunt

 • rub2

  Ik snap dat gepruts met die mestrobots niet, altijd of vastloper, of weg kwijt, te droog, te nat, te glad.....

  Gewoon een schuif met kabel er in, 1 keer per jaar aangedreven kant vervangen, geen storing en altijd draaien. Oja en goedkoper.

 • Sjaak

  'Scherp blijven op gevolgen open karakter stal.....'

  Hoe luidt het advies, wanneer men emissie-arm moet bouwen?
  Is de ondernemer dan nog gecharmeerd van het open karakter, hoe zou hij dan z'n bedrijfsvoering aanpassen bij extreme weersomstandigheden of kiest hij dan toch voor een stal, die wel klimatologisch te regelen is..?

 • johndeere6910forever

  mooi stalletje alleen wel erg open en zonde dat het dak niet geisolleerd is en een mooie stroverdeler boven het strohok dat scheelt wel

 • E-Link

  KNAP IRI het veel te snel en automatisch verspringen naar de volgende foto . Wie dat bedacht heeft.....echt knudde! Erger me er al tijden aan!!!

 • josienkapma

  Inderdaad irritant die automatisch verspringende foto`s. Ik kan echt niet zo snel lezen en het plaatje goed bekijken in die tijd. Laat de lezer/kijker gewoon zelf aan de knoppen zitten.

 • jongvee

  helemaal met reactie 7 en 8 eens, hoop dat er wat aan gedaan word

 • josrodenburg

  soms klik ik ook 3 keer terug naar het plaatje om te lezen en de foto te bekijken. al met al heel irritant . (voor de mensen die het niet weten rechts zit een suggestie knop)

 • gjcamps

  Niet van deze tijd, gordijnen en een geisoleerd dak moeten er toch echt in..

 • Aukevw

  ben het met reactie 7 en 8 eens zo irritant echt vervelend!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.