Rundveehouderij

Foto & video 8460 x bekeken

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (8)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 8: werkzaamheden aan de melkstal en houtsnippers in de roundhouse.

Foto

 • Albert Blommestijn (49) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (49) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Boerderij verliet het bouwterrein toen het dak (lees: kunststof doek) met behulp van een speciale, hydraulische klauw op de plek werd gezet: 4 meter boven de grond (zie foto). De roundhouse wordt onder meer gevuld met houtsnippers. Blommestijn gaat namelijk werken met een biobed en een beluchtingsysteem. In totaal gaat voor700 kubieke meter aan houtsnippers in de bak.

  Boerderij verliet het bouwterrein toen het dak (lees: kunststof doek) met behulp van een speciale, hydraulische klauw op de plek werd gezet: 4 meter boven de grond (zie foto). De roundhouse wordt onder meer gevuld met houtsnippers. Blommestijn gaat namelijk werken met een biobed en een beluchtingsysteem. In totaal gaat voor700 kubieke meter aan houtsnippers in de bak.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de roundhouse. Acht waterafvoerkokerbalken zijn geplaatst. Er ligt 30 centimeter aan grove houtsnippers in de stal. Dit zijn hele grove houtdelen van 5 tot wel 30 centimeter. Dusdanig grof dat ze snel lucht door kunnen laten. Wanneer van onderaf lucht wordt afgezogen, ontstaat in het hele pakket eenzelfde onderdruk. Blommestijn kiest voor houtsnippers omdat hij gemiddeld gezien per koe minder vierkante meters nodig heeft dan bij pure compost. De snippers composteren straks vanzelf, waarbij dan warmte vrijkomt. Die warmte wordt gebruikt voor het drooghouden van de toplaag.

  Een overzicht in de roundhouse. Acht waterafvoerkokerbalken zijn geplaatst. Er ligt 30 centimeter aan grove houtsnippers in de stal. Dit zijn hele grove houtdelen van 5 tot wel 30 centimeter. Dusdanig grof dat ze snel lucht door kunnen laten. Wanneer van onderaf lucht wordt afgezogen, ontstaat in het hele pakket eenzelfde onderdruk. Blommestijn kiest voor houtsnippers omdat hij gemiddeld gezien per koe minder vierkante meters nodig heeft dan bij pure compost. De snippers composteren straks vanzelf, waarbij dan warmte vrijkomt. Die warmte wordt gebruikt voor het drooghouden van de toplaag.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De grove snippers liggen in de roundhouse. Buiten de stal ook, maar dat is een goedkopere variant. Deze is bedoeld om de werkvloer voor de betonvloer op hoogte te krijgen. Bovenop de snippers komt nog 15 centimeter gebroken puin. Deze medewerkers zijn overigens bezig met het afwateringsysteem.

  De grove snippers liggen in de roundhouse. Buiten de stal ook, maar dat is een goedkopere variant. Deze is bedoeld om de werkvloer voor de betonvloer op hoogte te krijgen. Bovenop de snippers komt nog 15 centimeter gebroken puin. Deze medewerkers zijn overigens bezig met het afwateringsysteem.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een medewerker is aan het boren. Het zijn de laatste werkzaamheden aan de roundhouse.

  Een medewerker is aan het boren. Het zijn de laatste werkzaamheden aan de roundhouse.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De onderbouw van de 25 bij 10 meter lange melkstal, een 2x4 open tandem, was al klaar voordat met de roundhouse werd begonnen. Nu is het tijd voor deel twee. De muren en het dak worden geplaatst. Deze melkstal is een variant van die in serrestallen zoals ID Agro ze al een aantal jaren bouwt. De betonnen wanden zijn prefab en worden op maat aangeleverd. Het dak bestaat uit een waterdicht, wit doek met daarboven een zwart schaduwdoek. Ook dat is gebruikelijk in serrestallen.

  De onderbouw van de 25 bij 10 meter lange melkstal, een 2x4 open tandem, was al klaar voordat met de roundhouse werd begonnen. Nu is het tijd voor deel twee. De muren en het dak worden geplaatst. Deze melkstal is een variant van die in serrestallen zoals ID Agro ze al een aantal jaren bouwt. De betonnen wanden zijn prefab en worden op maat aangeleverd. Het dak bestaat uit een waterdicht, wit doek met daarboven een zwart schaduwdoek. Ook dat is gebruikelijk in serrestallen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Deze medewerker bevestigt een houten balk om de hemelwaterafvoerpijp aan te bevestigen. De roundhouse is een relatief klein, maar tegelijkertijd compleet project. In die zin is het bijna net zoveel werk in een grotere serrestal.

  Deze medewerker bevestigt een houten balk om de hemelwaterafvoerpijp aan te bevestigen. De roundhouse is een relatief klein, maar tegelijkertijd compleet project. In die zin is het bijna net zoveel werk in een grotere serrestal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De werkzaamheden in de melkstal gaan verder. Blommestijn heeft aan de linkerkant een grote uitsparing vrijgehouden. Daar komt een rolgordijn (zeil) van 10 bij 3,5 meter. Zo is de melkstal zomers open. Dat is lekker fris en toegankelijk voor bezoekers, aldus de veehouder. Het plaatsen van de muurelementen in de melkstal gebeurt met een telekraan. Het zwaarste element weegt 3,5 ton. In totaal zijn tien losse elementen geplaatst.

  De werkzaamheden in de melkstal gaan verder. Blommestijn heeft aan de linkerkant een grote uitsparing vrijgehouden. Daar komt een rolgordijn (zeil) van 10 bij 3,5 meter. Zo is de melkstal zomers open. Dat is lekker fris en toegankelijk voor bezoekers, aldus de veehouder. Het plaatsen van de muurelementen in de melkstal gebeurt met een telekraan. Het zwaarste element weegt 3,5 ton. In totaal zijn tien losse elementen geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Nu kunnen de zijmuren in de melkstal worden geplaatst.

  Nu kunnen de zijmuren in de melkstal worden geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • En dat gebeurt heel precies.

  En dat gebeurt heel precies.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Deze medewerker plaatst gladde, gebogen dakspanten. Daaroverheen komt straks het doek.

  Deze medewerker plaatst gladde, gebogen dakspanten. Daaroverheen komt straks het doek.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De melkstal, met op de achtergrond de roundhouse. Er wordt bijna een begin gemaakt met het doek.

  De melkstal, met op de achtergrond de roundhouse. Er wordt bijna een begin gemaakt met het doek.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De werkzaamheden vlotten snel. De medewerkers van ID Agro zijn vier weken op het bouwterrein geweest, in drie periodes. In die tijd zijn de roundhouse en de melkstal opgezet en is het dakdoek geplaatst. De regenwaterafvoer van het hele complex heeft Blommestijn zelf aangelegd.

  De werkzaamheden vlotten snel. De medewerkers van ID Agro zijn vier weken op het bouwterrein geweest, in drie periodes. In die tijd zijn de roundhouse en de melkstal opgezet en is het dakdoek geplaatst. De regenwaterafvoer van het hele complex heeft Blommestijn zelf aangelegd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het resultaat na een dag hard werken: de melkstal staat, dak en muren zijn geplaatst. De roundhouse met een doorsnede van 34 meter torent er met zijn 8 meter nog bovenuit. Het wachten is op de melkkoeien, maar die verhuizen pas in februari.

  Het resultaat na een dag hard werken: de melkstal staat, dak en muren zijn geplaatst. De roundhouse met een doorsnede van 34 meter torent er met zijn 8 meter nog bovenuit. Het wachten is op de melkkoeien, maar die verhuizen pas in februari.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Of registreer je om te kunnen reageren.