Rundveehouderij

Foto & video 5810 x bekeken

Nieuwe stal met zaagtanddak op Texel

Naast een video maakte Boerderij ook een fotoserie van de nieuwe stal van biologische melkveehouders Ineke Hin en Marcel Drenth op Texel. De opvallende stal met zaagtanddak biedt plaats aan 55 melkkoeien.

Foto

 • Ineke Hin (46) runt samen met haar partner Marcel Drenth (44) biologisch melkveebedrijf Dijkmanshuizen op het eiland Texel. Nu melken ze nog 35 koeien (4,32 procent vet en 3,41 procent eiwit), in 2015 willen ze het bedrijf laten groeien naar 55 koeien. Daar is de nieuwe, opvallende stal met zaagtanddak op gebouwd.

  Ineke Hin (46) runt samen met haar partner Marcel Drenth (44) biologisch melkveebedrijf Dijkmanshuizen op het eiland Texel. Nu melken ze nog 35 koeien (4,32 procent vet en 3,41 procent eiwit), in 2015 willen ze het bedrijf laten groeien naar 55 koeien. Daar is de nieuwe, opvallende stal met zaagtanddak op gebouwd.

  Foto: Engel Lameijer
 • Samen met hun drie kinderen wonen ze in een gerestaureerde stolpboerderij. Ze wilden de woning beeldbepalend houden en kozen daarom bewust voor een lage stal met zaagtanddak.

  Samen met hun drie kinderen wonen ze in een gerestaureerde stolpboerderij. Ze wilden de woning beeldbepalend houden en kozen daarom bewust voor een lage stal met zaagtanddak.

  Foto: Engel Lameijer
 • De meerkosten van €80.000 door extra aanpassingen voor de duurzaamheid zijn bekostigd door een subsidie van het Waddenfonds in het kader van het project Melk de witte motor voor Texel.

  De meerkosten van €80.000 door extra aanpassingen voor de duurzaamheid zijn bekostigd door een subsidie van het Waddenfonds in het kader van het project Melk de witte motor voor Texel.

  Foto: Engel Lameijer
 • 92 zonnepanelen dekken de energiebehoefte van de woning en het bedrijf. Voor de warmwatervoorziening maken de ondernemers gebruik van een terugwininstallatie bij de melkkoeling.

  92 zonnepanelen dekken de energiebehoefte van de woning en het bedrijf. Voor de warmwatervoorziening maken de ondernemers gebruik van een terugwininstallatie bij de melkkoeling.

  Foto: Engel Lameijer
 • In de nokken van het dak en op de zijkanten van de stal is windbreekgaas aangebracht.

  In de nokken van het dak en op de zijkanten van de stal is windbreekgaas aangebracht.

  Foto: Engel Lameijer
 • Door de zaagtandconstructie van het dak is de ventilatie van de stal optimaal.

  Door de zaagtandconstructie van het dak is de ventilatie van de stal optimaal.

  Foto: Engel Lameijer
 • Om het bedrijf ligt 40 hectare grond, allemaal weidegrond. Hin is gestopt met de teelt van mais op de zware grond.

  Om het bedrijf ligt 40 hectare grond, allemaal weidegrond. Hin is gestopt met de teelt van mais op de zware grond.

  Foto: Engel Lameijer
 • In het voorjaar wordt de vaste mest op het land uitgereden. In de stal wordt de mest direct van de urine gescheiden. De vaste mest gaat met een schuif naar buiten. Drenth zorgt met de trekker voor de rest.

  In het voorjaar wordt de vaste mest op het land uitgereden. In de stal wordt de mest direct van de urine gescheiden. De vaste mest gaat met een schuif naar buiten. Drenth zorgt met de trekker voor de rest.

  Foto: Engel Lameijer
 • In de diepstrooiboxen is extra stro nodig. Ineke maait riet in het nabijgelegen natuurgebied en in de sloten en mengt dat met het stro. Het melkveebedrijf was in 2002 al gecertificeerd als biologisch, maar de melk ging nog altijd als gangbaar naar Campina. Sinds een afspraak met Eko Holland wordt de melk biologisch verwerkt.

  In de diepstrooiboxen is extra stro nodig. Ineke maait riet in het nabijgelegen natuurgebied en in de sloten en mengt dat met het stro. Het melkveebedrijf was in 2002 al gecertificeerd als biologisch, maar de melk ging nog altijd als gangbaar naar Campina. Sinds een afspraak met Eko Holland wordt de melk biologisch verwerkt.

  Foto: Engel Lameijer
 • Hin en Drenth hebben een Unimog aangeschaft en daarop een melktank van 3.200 liter gemonteerd. Drie keer per week gaat Marcel het water over naar Den Helder. Daar wordt de melk overgepomt in een grote tankwagen. Net zoals de andere tankwagens is de tank op de Unimog geïsoleerd en niet mechanisch gekoeld. Dit heeft Eko Holland goedgekeurd. “De melk gaat met vier graden de tank in en gaat er ook met vier graden weer uit. ’s Zomers wordt de melk iets warmer, al scheelt het nog geen hele graad”, zegt Marcel Drenth.

  Hin en Drenth hebben een Unimog aangeschaft en daarop een melktank van 3.200 liter gemonteerd. Drie keer per week gaat Marcel het water over naar Den Helder. Daar wordt de melk overgepomt in een grote tankwagen. Net zoals de andere tankwagens is de tank op de Unimog geïsoleerd en niet mechanisch gekoeld. Dit heeft Eko Holland goedgekeurd. “De melk gaat met vier graden de tank in en gaat er ook met vier graden weer uit. ’s Zomers wordt de melk iets warmer, al scheelt het nog geen hele graad”, zegt Marcel Drenth.

  Foto: Engel Lameijer
 • Ineke melkt altijd zelf. ‘s Morgens wordt ze geholpen door haar vader Kees (78). Melken gebeurt in de nieuwe 2 x 5 visgraatmelkstal. Zowel de melkers als de koeien moesten even wennen aan de nieuwe situatie.

  Ineke melkt altijd zelf. ‘s Morgens wordt ze geholpen door haar vader Kees (78). Melken gebeurt in de nieuwe 2 x 5 visgraatmelkstal. Zowel de melkers als de koeien moesten even wennen aan de nieuwe situatie.

  Foto: Engel Lameijer
 • Hin en Drenth willen voortrekkers zijn op het eiland. Als ze een aantal melkveehouders kunnen overtuigen van een biologische bedrijfsvoering, kan de tank van de Unimog. Dan komt de tankauto van Eko Holland naar het eiland om de melk op te halen.

  Hin en Drenth willen voortrekkers zijn op het eiland. Als ze een aantal melkveehouders kunnen overtuigen van een biologische bedrijfsvoering, kan de tank van de Unimog. Dan komt de tankauto van Eko Holland naar het eiland om de melk op te halen.

  Foto: Engel Lameijer

Engel Lameijer

Of registreer je om te kunnen reageren.