Rundveehouderij

Foto & video 5354 x bekeken 4 reacties

Buitenopfok bevalt best

Daniël en Konrad (niet op de foto) Ruschmeyer realiseerden drie jaar geleden een buitenopfok voor kalveren. Ze willen nooit meer terug naar binnen.

Foto

 • Daniël Ruschmeyer (24) houdt samen met zijn ouders Konrad en Suzanne 320 vleesstieren voor de roodvleesproductie. Daniël woont in Schneverdingen (D.).

  Daniël Ruschmeyer (24) houdt samen met zijn ouders Konrad en Suzanne 320 vleesstieren voor de roodvleesproductie. Daniël woont in Schneverdingen (D.).

  Foto: Mark Pasveer
 • Drie jaar geleden bouwde Ruschmeyer deze buitenopfok voor de jongste kalveren. Voor die tijd werden de kalveren binnen gehouden, maar dat gaf te veel problemen met vooral luchtweginfecties. De buitenopfok bestaat uit twee hokken met elk twee iglo’s en één gezamenlijke overkapping.

  Drie jaar geleden bouwde Ruschmeyer deze buitenopfok voor de jongste kalveren. Voor die tijd werden de kalveren binnen gehouden, maar dat gaf te veel problemen met vooral luchtweginfecties. De buitenopfok bestaat uit twee hokken met elk twee iglo’s en één gezamenlijke overkapping.

  Foto: Mark Pasveer
 • Les 1. Zorg dat het overstek van het dak áchter het midden van de iglo’s valt. Verder is Ruschmeyer supertevreden over het buitenverblijf van de kalveren. Hij haalde de bouwtekening uit de brochure van Holm & Laue, een bekend Duits bedrijf dat zich bezighoudt met alles wat met kalveropfok te maken heeft.

  Les 1. Zorg dat het overstek van het dak áchter het midden van de iglo’s valt. Verder is Ruschmeyer supertevreden over het buitenverblijf van de kalveren. Hij haalde de bouwtekening uit de brochure van Holm & Laue, een bekend Duits bedrijf dat zich bezighoudt met alles wat met kalveropfok te maken heeft.

  Foto: Mark Pasveer
 • Elk drie weken wordt het stro in de twee groepshokken (geschikt voor elk 28 dieren) ververst. Tussendoor wordt het stro natuurlijk aangevuld en opgeschud.

  Elk drie weken wordt het stro in de twee groepshokken (geschikt voor elk 28 dieren) ververst. Tussendoor wordt het stro natuurlijk aangevuld en opgeschud.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de iglo’s is er geen tocht en heeft een behaaglijke temperatuur en klimaat voor de kalveren.

  In de iglo’s is er geen tocht en heeft een behaaglijke temperatuur en klimaat voor de kalveren.

  Foto: Mark Pasveer
 • De luchtverversing wordt geregeld door deze vier ventilatie openingen die boven in de iglo’s zitten.

  De luchtverversing wordt geregeld door deze vier ventilatie openingen die boven in de iglo’s zitten.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kalveren krijgen hun melk via deze kalverdrinkautomaat van Holm & Laue. Bijzonder is dat aan deze machine twee kalveren tegelijk kunnen drinken.

  De kalveren krijgen hun melk via deze kalverdrinkautomaat van Holm & Laue. Bijzonder is dat aan deze machine twee kalveren tegelijk kunnen drinken.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kalverdrinkautomaat werkt naar behoren en reinigt automatisch. Af en toe controleert Daniël het apparaat.

  De kalverdrinkautomaat werkt naar behoren en reinigt automatisch. Af en toe controleert Daniël het apparaat.

  Foto: Mark Pasveer
 • De houten standpalen van het dak waren vierkant, maar na verloop van tijd werden ze toch steeds ronder. Om te voorkomen dat de kalveren nog meer schade aanrichten, heeft Ruschmeyer de gevoelige plaatsen voorzien van een metalen plaat.

  De houten standpalen van het dak waren vierkant, maar na verloop van tijd werden ze toch steeds ronder. Om te voorkomen dat de kalveren nog meer schade aanrichten, heeft Ruschmeyer de gevoelige plaatsen voorzien van een metalen plaat.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het typisch Duitse bedrijf ligt in Schneverdingen. Dat ligt ongeveer halverwege tussen Bremen en Hamburg. Behalve de vleesstieren zijn er ook twee vergisters op het bedrijf.

  Het typisch Duitse bedrijf ligt in Schneverdingen. Dat ligt ongeveer halverwege tussen Bremen en Hamburg. Behalve de vleesstieren zijn er ook twee vergisters op het bedrijf.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • peter1939

  ist ie ook blij met de vergisters?

 • johndeere6910forever

  een mooie oplossing en als ik het verhaal lees draait het ook na behoren toch zie je het op deze manier in nederland amper de roodvleesproductie valt dat ook onder de rose tak ?

 • landboer

  Dacht het niet

 • g.aanstoot

  Dit systeem werkt voor alle jongvee, betere kalveren geven betere koeien en laten de kostprijs van de jongvee opfok drastisch dalen.
  voor meer info aanstoot@holm-laue.de

Of registreer je om te kunnen reageren.