Rundveehouderij

Foto & video 4496 x bekeken 2 reacties

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (3)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 3: de contouren van de roundhouse worden zichtbaar.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Het heiwerk is achter de rug. Alle 301 palen voor de roundhouse en de verharding rondom de stal zitten in de grond. De contouren van de ronde stal zijn nu ook goed zichtbaar. De diameter bedraagt 30,25 meter.

  Het heiwerk is achter de rug. Alle 301 palen voor de roundhouse en de verharding rondom de stal zitten in de grond. De contouren van de ronde stal zijn nu ook goed zichtbaar. De diameter bedraagt 30,25 meter.

 • De laatste grond wordt afgegraven. In totaal is 800 kuub grond weggegraven en elders in het land gestort. Zoals te zien is, was het vrij nat en werden nogal wat sporen gereden. Het rijpad werd later met grove houtsnippers verstevigd.

  De laatste grond wordt afgegraven. In totaal is 800 kuub grond weggegraven en elders in het land gestort. Zoals te zien is, was het vrij nat en werden nogal wat sporen gereden. Het rijpad werd later met grove houtsnippers verstevigd.

 • De grond wordt afgevoerd.

  De grond wordt afgevoerd.

 • Een paar dagen later ziet het er zo uit. Rechts ligt grind, grof gebroken puin van 40 tot 60 millimeter. Er ligt een laag van 10 centimeter, zodat het water gemakkelijk afgevoerd kan worden en een schone onderlaag wordt gevormd voor de werkvloer.

  Een paar dagen later ziet het er zo uit. Rechts ligt grind, grof gebroken puin van 40 tot 60 millimeter. Er ligt een laag van 10 centimeter, zodat het water gemakkelijk afgevoerd kan worden en een schone onderlaag wordt gevormd voor de werkvloer.

 • Een medewerker slaat de bekistingspalen rondom de put.

  Een medewerker slaat de bekistingspalen rondom de put.

 • Het is belangrijk dat de diepte van de put juist bepaald wordt. Deze diepte is namelijk lager dan de grondwaterstand. Op deze veengrond kan de grond daardoor spontaan omhoog komen. Op verschillende plekken is dat ook gebeurd.

  Het is belangrijk dat de diepte van de put juist bepaald wordt. Deze diepte is namelijk lager dan de grondwaterstand. Op deze veengrond kan de grond daardoor spontaan omhoog komen. Op verschillende plekken is dat ook gebeurd.

 • Hier wordt die diepte van de put bepaald.

  Hier wordt die diepte van de put bepaald.

 • De medewerkers hadden anderhalve dag extra nodig om alles op de juiste hoogte te krijgen. De dikte van de stalvloer wordt straks 30 centimeter. De vloer is extra dik vanwege de vele pvc-luchtleidingen die erdoor gaan lopen.

  De medewerkers hadden anderhalve dag extra nodig om alles op de juiste hoogte te krijgen. De dikte van de stalvloer wordt straks 30 centimeter. De vloer is extra dik vanwege de vele pvc-luchtleidingen die erdoor gaan lopen.

 • Dit laserapparaat is het beste hulpmiddel om de juiste hoogte of diepte voor de bekisting romdom de put te krijgen.

  Dit laserapparaat is het beste hulpmiddel om de juiste hoogte of diepte voor de bekisting romdom de put te krijgen.

 • Landmeters in het veld. De afmetingen luisteren tijdens deze stalbouw zeer nauw. Op de achtergrond één van de andere onderdelen van het bedrijf van Blommestijn: recreatietak Poldersport.

  Landmeters in het veld. De afmetingen luisteren tijdens deze stalbouw zeer nauw. Op de achtergrond één van de andere onderdelen van het bedrijf van Blommestijn: recreatietak Poldersport.

 • De ‘voetafdruk’ van de roundhouse, gezien vanaf de plek waar straks de roosters bovenop de mestkelder liggen. De vloer van de ronde stal komt 1 meter lager dan die roosters te liggen.

  De ‘voetafdruk’ van de roundhouse, gezien vanaf de plek waar straks de roosters bovenop de mestkelder liggen. De vloer van de ronde stal komt 1 meter lager dan die roosters te liggen.

 • Deze medewerkers zijn druk bezig om de bekisting te stellen.

  Deze medewerkers zijn druk bezig om de bekisting te stellen.

 • De laatste aanwijzingen worden gegeven.

  De laatste aanwijzingen worden gegeven.

 • In het hart van de roundhouse staan meer heipalen bij elkaar. En onder de grote centrale mast van de stal staat een dikkere heipaal. Er is ook al een verdikte funderingsvloer gestort, omdat daar straks het meeste gewicht op komt. De bewapening die erbovenuit steekt, is bedoeld voor een betonnen kist die een rol speelt bij de vacuümventilatie.

  In het hart van de roundhouse staan meer heipalen bij elkaar. En onder de grote centrale mast van de stal staat een dikkere heipaal. Er is ook al een verdikte funderingsvloer gestort, omdat daar straks het meeste gewicht op komt. De bewapening die erbovenuit steekt, is bedoeld voor een betonnen kist die een rol speelt bij de vacuümventilatie.

 • Deze medewerker is druk bezig met het trillen van de funderingsvloer.

  Deze medewerker is druk bezig met het trillen van de funderingsvloer.

 • Een overzicht van de melkstal: een 2x4 open tandem. Deze melkstal met wachtruimte voor twintig koeien ligt direct naast de roundhouse.

Binnenkort volgt deel 4 van de stalbouw: de bouw van het afzuigsysteem. Later, in week 43, gaat de bouw daadwerkelijk de lucht in. Dan worden de spanten gezet.

  Een overzicht van de melkstal: een 2x4 open tandem. Deze melkstal met wachtruimte voor twintig koeien ligt direct naast de roundhouse. Binnenkort volgt deel 4 van de stalbouw: de bouw van het afzuigsysteem. Later, in week 43, gaat de bouw daadwerkelijk de lucht in. Dan worden de spanten gezet.

Laatste reacties

 • BrabantsBoerenverstand

  tweede foto van achter: het lijkt er meer op dat de de medewerker met een stootijzer de bekisting aan het losbreken is.

 • CordenHertog

  ja, dat was ik, en dat klopt

Of registreer je om te kunnen reageren.