Rundveehouderij

Foto & video 4455 x bekeken

Boeren weer helemaal bijgepraat over mais

Woensdag 18 september organiseerde AgruniekRijnvallei de derde maisdemo, dit keer op kleigrond in Ochten (Gld.). Ruim 100 bezoekers lieten zich bijpraten over negentien rassen en optimaal gebruik van mais in het rantsoen.

Foto

 • Deze periode is de tijd van de maisdemo’s. AgruniekRijnvallei heeft drie proefvelden: twee in het Oosten en een bij Ochten (Gld.). Op die manier kan het bedrijf onder verschillende omstandigheden laten zien hoe de verschillende rassen het doen. Naar schatting kwamen ongeveer 100 rundveehouders op de maisdemo af. Het wisselvallige weer leek even roet in het eten te gooien, maar gelukkig bleef het de hele middag droog.

  Deze periode is de tijd van de maisdemo’s. AgruniekRijnvallei heeft drie proefvelden: twee in het Oosten en een bij Ochten (Gld.). Op die manier kan het bedrijf onder verschillende omstandigheden laten zien hoe de verschillende rassen het doen. Naar schatting kwamen ongeveer 100 rundveehouders op de maisdemo af. Het wisselvallige weer leek even roet in het eten te gooien, maar gelukkig bleef het de hele middag droog.

  Foto: Tamara Reijers
 • In totaal zijn in Ochten negentien rassen gezaaid, van elk ras vier rijen. Het bedrijf heeft drie categorieën aangebracht: oud en vertrouwd, het topsegment en aanstormend talent. De zes rassen met het predicaat AR Topras 2014 zijn met een bordje gemerkt.

  In totaal zijn in Ochten negentien rassen gezaaid, van elk ras vier rijen. Het bedrijf heeft drie categorieën aangebracht: oud en vertrouwd, het topsegment en aanstormend talent. De zes rassen met het predicaat AR Topras 2014 zijn met een bordje gemerkt.

  Foto: Tamara Reijers
 • Insanto is dit jaar het meest gezaaide ras bij de klanten van AgruniekRijnvallei. Dit is een vroeg dubbeldoelras met een hoge drogestofopbrengst en goede landbouwkundige eigenschappen. Het ras is eigendom van Movo Zaden. Ook Millesim van KWS en P8057 van Pioneer zitten in de top.

  Insanto is dit jaar het meest gezaaide ras bij de klanten van AgruniekRijnvallei. Dit is een vroeg dubbeldoelras met een hoge drogestofopbrengst en goede landbouwkundige eigenschappen. Het ras is eigendom van Movo Zaden. Ook Millesim van KWS en P8057 van Pioneer zitten in de top.

  Foto: Tamara Reijers
 • Grote verschillen tussen rassen. Het ene ras gaat meer in de lengte, een ander ras haalt de massa uit de breedte.

  Grote verschillen tussen rassen. Het ene ras gaat meer in de lengte, een ander ras haalt de massa uit de breedte.

  Foto: Tamara Reijers
 • Ook de maiskorrels worden bekeken.

  Ook de maiskorrels worden bekeken.

  Foto: Tamara Reijers
 • Rob Hulshof van Provimi doet een paar maisplanten in een mobiele hakselaar. Hulshof geeft een korte workshop over beoordeling van gewas, het product in de kuil en in het rantsoen en de vertering door de koe. Het bepalen van het juiste hakselmoment is belangrijk, daarom laat hij zien hoe ver het gewas op de akkers is.

  Rob Hulshof van Provimi doet een paar maisplanten in een mobiele hakselaar. Hulshof geeft een korte workshop over beoordeling van gewas, het product in de kuil en in het rantsoen en de vertering door de koe. Het bepalen van het juiste hakselmoment is belangrijk, daarom laat hij zien hoe ver het gewas op de akkers is.

  Foto: Tamara Reijers
 • Op de achtergrond de kookstelletjes (Koster-drogestoftester) waarmee Hulshof na drie kwartier koken het drogestofgehalte bepaalt. In dit geval ruim 25 procent. Hulshof vertelt dat hier per week 1 tot 6 procent drogestof bij komt. Hij verwacht dat dit onder de huidige omstandigheden zo’n 3 procent per week us. Het duurt dus nog een paar weken voordat gehakseld kan worden.

  Op de achtergrond de kookstelletjes (Koster-drogestoftester) waarmee Hulshof na drie kwartier koken het drogestofgehalte bepaalt. In dit geval ruim 25 procent. Hulshof vertelt dat hier per week 1 tot 6 procent drogestof bij komt. Hij verwacht dat dit onder de huidige omstandigheden zo’n 3 procent per week us. Het duurt dus nog een paar weken voordat gehakseld kan worden.

  Foto: Tamara Reijers
 • Tijdens de maisdemo kregen de bezoekers uitleg over spuittechniek. Dat telt mee voor de verlenging van de spuitlicentie. Een aantal ondernemers had daarom de licentiepas meegenomen.

  Tijdens de maisdemo kregen de bezoekers uitleg over spuittechniek. Dat telt mee voor de verlenging van de spuitlicentie. Een aantal ondernemers had daarom de licentiepas meegenomen.

  Foto: Tamara Reijers

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.