Rundveehouderij

Foto & video 2907 x bekeken 4 reacties

Zonnig jubileum voor Kalver Opfok Club Markelo

Kalver Opfok Club (KOC) Markelo is een van de laatste lokale en zelfstandige kalveropfokclubs van Overijssel en misschien wel van Nederland. Donderdag 25 juli vierde KOC Markelo zijn 60-jarig bestaan in het zonovergoten buitengebied van Markelo (Ov.).

Foto

 • Tientallen kinderen, vaders en moeders en opa’s en oma’s zijn ’s ochtends vroeg druk bezig met de voorbereidingen op de kalverenkeuring van KOC Markelo. Het is een prachtig gezicht om mensen zo met hun passie bezig te zien. De dieren, allemaal afkomstig uit de regio, zijn in veekarren en paardenwagens naar het terrein gebracht.

  Tientallen kinderen, vaders en moeders en opa’s en oma’s zijn ’s ochtends vroeg druk bezig met de voorbereidingen op de kalverenkeuring van KOC Markelo. Het is een prachtig gezicht om mensen zo met hun passie bezig te zien. De dieren, allemaal afkomstig uit de regio, zijn in veekarren en paardenwagens naar het terrein gebracht.

  Foto: Ronald Hissink
 • De eerste hittegolf sinds 2006 is een feit. Het belooft ook vandaag, donderdag 25 juli, weer een bloedhete dag te worden. Het middagprogramma is daarom gereduceerd. Het plaatselijke fokveedagbestuur, waarmee KOC Markelo nauw samenwerkt, heeft besloten de veekeuring voor melkkoeien af te lassen. Vanwege het verwachte warme weer waren al diverse afmeldingen binnengekomen. Er bleven te weinig koeien over om een volwaardige competitie te organiseren. Het bestuur achtte het bovendien zelf ook verstandig om onder deze omstandigheden geen veekeuring plaats te laten vinden.

  De eerste hittegolf sinds 2006 is een feit. Het belooft ook vandaag, donderdag 25 juli, weer een bloedhete dag te worden. Het middagprogramma is daarom gereduceerd. Het plaatselijke fokveedagbestuur, waarmee KOC Markelo nauw samenwerkt, heeft besloten de veekeuring voor melkkoeien af te lassen. Vanwege het verwachte warme weer waren al diverse afmeldingen binnengekomen. Er bleven te weinig koeien over om een volwaardige competitie te organiseren. Het bestuur achtte het bovendien zelf ook verstandig om onder deze omstandigheden geen veekeuring plaats te laten vinden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalveren staan onder partytenten en parasols en hebben de beschikking over vers voer en water, niet onbelangrijk bij temperaturen van bijna tropische waarden.

  De kalveren staan onder partytenten en parasols en hebben de beschikking over vers voer en water, niet onbelangrijk bij temperaturen van bijna tropische waarden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bijna dertig enthousiaste kinderen in de leeftijd van 3 tot en ment 18 jaar nemen deel aan het evenement. Zij paraderen met 27 verschillende kalveren door de ring. Het ochtendprogramma bestaat uit de onderdelen Exterieur, Toilet en Voorbrengen. ’s Middags zijn onder meer de kampioenskeuringen en worden drie bedrijfsgroepen getoond.

  Bijna dertig enthousiaste kinderen in de leeftijd van 3 tot en ment 18 jaar nemen deel aan het evenement. Zij paraderen met 27 verschillende kalveren door de ring. Het ochtendprogramma bestaat uit de onderdelen Exterieur, Toilet en Voorbrengen. ’s Middags zijn onder meer de kampioenskeuringen en worden drie bedrijfsgroepen getoond.

  Foto: Ronald Hissink
 • Speciale aanwezige is Arend Jan Sligman. Hij was in 1953 een van de oprichters van KOC Markelo. Sligman bleef nog jaren betrokken bij de activiteiten van de club. Hij vindt het ‘prachtig’ om aanwezig te zijn bij de feestelijke 60e editie van de kalverenkeuring.

  Speciale aanwezige is Arend Jan Sligman. Hij was in 1953 een van de oprichters van KOC Markelo. Sligman bleef nog jaren betrokken bij de activiteiten van de club. Hij vindt het ‘prachtig’ om aanwezig te zijn bij de feestelijke 60e editie van de kalverenkeuring.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze foto poseert Sligman samen met het huidige bestuur van KOC Markelo. Het enthousiaste bestuur wordt gevormd door Christiaan Mensink, Robert Bussink, Krista Reijlink, Henri Hegeman en Lisanne Jimmink. Gerwin Nijenhuis is de huidge voorzitter van de club. De bestuursleden poseren voor de speciaal gemaakte ‘jubileumboog’. Alle deelnemers van de kalverenkeuring worden hier vandaag met een kalfje aan de hand geportretteerd.

  Op deze foto poseert Sligman samen met het huidige bestuur van KOC Markelo. Het enthousiaste bestuur wordt gevormd door Christiaan Mensink, Robert Bussink, Krista Reijlink, Henri Hegeman en Lisanne Jimmink. Gerwin Nijenhuis is de huidge voorzitter van de club. De bestuursleden poseren voor de speciaal gemaakte ‘jubileumboog’. Alle deelnemers van de kalverenkeuring worden hier vandaag met een kalfje aan de hand geportretteerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er zijn vier juryleden aanwezig. De ring is opgesplitst in twee delen. In ring 1 staan juryleden Mike Klein Elhorst en Jos Knoef.

  Er zijn vier juryleden aanwezig. De ring is opgesplitst in twee delen. In ring 1 staan juryleden Mike Klein Elhorst en Jos Knoef.

  Foto: Ronald Hissink
 • In ring twee staan Johannes Schipper en Marieke de Weert. Het evenement wordt op enthousiaste en kundige wijze aan elkaar gepraat door speaker Bennie Nijenhuis, de vader van KOC-voorzitter Gerwin.

  In ring twee staan Johannes Schipper en Marieke de Weert. Het evenement wordt op enthousiaste en kundige wijze aan elkaar gepraat door speaker Bennie Nijenhuis, de vader van KOC-voorzitter Gerwin.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle jeugdige deelnemers krijgen ter ere van het 60-jarig bestaan van KOC Markelo een polo overhandigd. Het gros van de deelnemers trekt de polo meteen aan en paradeert ermee door de ring. Tien jaar geleden, bij het 50-jarig jubileum, kregen de deelnemers allemaal een pet. Vroeger hadden de deelnemers immers allemaal een ouderwetse pet op bij het tonen van de kalveren.

  Alle jeugdige deelnemers krijgen ter ere van het 60-jarig bestaan van KOC Markelo een polo overhandigd. Het gros van de deelnemers trekt de polo meteen aan en paradeert ermee door de ring. Tien jaar geleden, bij het 50-jarig jubileum, kregen de deelnemers allemaal een pet. Vroeger hadden de deelnemers immers allemaal een ouderwetse pet op bij het tonen van de kalveren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Rudi en Sandra Addink hebben in Markelo een melkveebedrijf met 130 koeien. Hun beide zoons Werner (6) en Marten (8) zijn gek van kalveren en koeien. Ze hebben heel erg toegeleefd naar de kalverenkeuring. Dat begon al in mei toen de eerste van in totaal drie stalkeuringen plaatsvond, vertelt Rudi Addink. Volgens voorzitter Gerwin Nijenhuis maken de stalkeuringen KOC uniek. “We kijken op het bedrijf hoe de kinderen met de kalfjes omgaan en hoe ze worden verzorgd. Aan de stalkeuringen is ook een wisselbeker verbonden. Voor zover wij weten zijn wij de enige club die nog zo met de stalkeuringen bezig is.”

  Rudi en Sandra Addink hebben in Markelo een melkveebedrijf met 130 koeien. Hun beide zoons Werner (6) en Marten (8) zijn gek van kalveren en koeien. Ze hebben heel erg toegeleefd naar de kalverenkeuring. Dat begon al in mei toen de eerste van in totaal drie stalkeuringen plaatsvond, vertelt Rudi Addink. Volgens voorzitter Gerwin Nijenhuis maken de stalkeuringen KOC uniek. “We kijken op het bedrijf hoe de kinderen met de kalfjes omgaan en hoe ze worden verzorgd. Aan de stalkeuringen is ook een wisselbeker verbonden. Voor zover wij weten zijn wij de enige club die nog zo met de stalkeuringen bezig is.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Werner Addink poseert maar al te graag met een van de door hem voorgebrachte kalfjes. “Ik kom in de krant”, roept hij meerdere malen vol trots. Dat de kalverenkeuring een waar familiegebeuren is, wordt bewezen door het feit dat moeder Sandra jaren geleden ook aan het gebeuren deelnam. Zelfs haar moeder, de oma van Werner en Marten, liep vroeger al met een kalfje door de ring tijdens de KOC-keuring.

  Werner Addink poseert maar al te graag met een van de door hem voorgebrachte kalfjes. “Ik kom in de krant”, roept hij meerdere malen vol trots. Dat de kalverenkeuring een waar familiegebeuren is, wordt bewezen door het feit dat moeder Sandra jaren geleden ook aan het gebeuren deelnam. Zelfs haar moeder, de oma van Werner en Marten, liep vroeger al met een kalfje door de ring tijdens de KOC-keuring.

  Foto: Ronald Hissink
 • Marten Addink kijkt geconcentreerd voor zich uit terwijl hij met een kalfje door de ring loopt. Vader Rudi en moeder Sandra staan net als andere ouders en opa’s en oma’s trots toe te kijken.

  Marten Addink kijkt geconcentreerd voor zich uit terwijl hij met een kalfje door de ring loopt. Vader Rudi en moeder Sandra staan net als andere ouders en opa’s en oma’s trots toe te kijken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het is in Markelo gebruikelijk dat rood- en zwartbont door elkaar heen lopen. “Zo gebeurt dat hier al jaren”, legt speaker Bennie Nijenhuis uit. Volgens hem is Markelo van oudsher een ‘roodbont bolwerk’.

  Het is in Markelo gebruikelijk dat rood- en zwartbont door elkaar heen lopen. “Zo gebeurt dat hier al jaren”, legt speaker Bennie Nijenhuis uit. Volgens hem is Markelo van oudsher een ‘roodbont bolwerk’.

  Foto: Ronald Hissink
 • De jaarlijkse kalverenkeuring slokt veel tijd op. De deelnemende kalveren zijn maanden geleden al uitgezocht en worden sindsdien extra goed verzorgd. Tel daarbij op de drie stalkeuringen (in mei, juni en juli) en de deelnemers (en hun ouders) zijn er maar druk mee.

  De jaarlijkse kalverenkeuring slokt veel tijd op. De deelnemende kalveren zijn maanden geleden al uitgezocht en worden sindsdien extra goed verzorgd. Tel daarbij op de drie stalkeuringen (in mei, juni en juli) en de deelnemers (en hun ouders) zijn er maar druk mee.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 14-jarige boerendochter Melanie Kelder loopt met een plukje hooi in haar broekzak door de ring. Dat is voor de show, zo zegt ze later. “Zo probeer ik het kalf bij me te houden. Je kan er ook poep mee wegvegen, als dat nodig is.”

  De 14-jarige boerendochter Melanie Kelder loopt met een plukje hooi in haar broekzak door de ring. Dat is voor de show, zo zegt ze later. “Zo probeer ik het kalf bij me te houden. Je kan er ook poep mee wegvegen, als dat nodig is.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Melanie (rechts vooraan op de foto) doet voor de derde – ‘of vierde’ – keer mee. “Ik vind het erg leuk, maar het is wel druk hoor. In de verzorging gaat veel tijd zitten. Ook moet je veel oefenen om goed met het kalfje te kunnen lopen.“ De 11-jarige Iris (rechts achter Melanie op de foto) is het nichtje van Melanie. Ze woont in Drenthe en komt niet van een boerderij. Toch vindt ze het erg leuk om mee te doen. Ze heeft een paar keer geoefend en loopt keurig met een kalfje aan de hand door de ring.

  Melanie (rechts vooraan op de foto) doet voor de derde – ‘of vierde’ – keer mee. “Ik vind het erg leuk, maar het is wel druk hoor. In de verzorging gaat veel tijd zitten. Ook moet je veel oefenen om goed met het kalfje te kunnen lopen.“ De 11-jarige Iris (rechts achter Melanie op de foto) is het nichtje van Melanie. Ze woont in Drenthe en komt niet van een boerderij. Toch vindt ze het erg leuk om mee te doen. Ze heeft een paar keer geoefend en loopt keurig met een kalfje aan de hand door de ring.

  Foto: Ronald Hissink
 • Lennart Vruwink (6) doet voor de tweede keer mee aan de kalverenkeuring. De jongeling geniet zichtbaar van het evenement van KOC Markelo. Hij vindt het ook helemaal niet eng om met een kalfje te lopen. “Dat is helemaal niet spannend hoor. Het ging ook erg goed. Het kalfje liep niet bij me weg”, vertelt hij, terwijl hij zwetend in de schaduw zit bij te komen van alle inspanningen. “Het is wel warm hoor. Gelukkig gaan we vanmiddag zwemmen én pannenkoeken eten.” Op de vraag of Lennart later, net als zijn vader, ook boer wil worden, antwoordt hij met een ondeugende blik in zijn ogen: “Nee, loonwerker.”

  Lennart Vruwink (6) doet voor de tweede keer mee aan de kalverenkeuring. De jongeling geniet zichtbaar van het evenement van KOC Markelo. Hij vindt het ook helemaal niet eng om met een kalfje te lopen. “Dat is helemaal niet spannend hoor. Het ging ook erg goed. Het kalfje liep niet bij me weg”, vertelt hij, terwijl hij zwetend in de schaduw zit bij te komen van alle inspanningen. “Het is wel warm hoor. Gelukkig gaan we vanmiddag zwemmen én pannenkoeken eten.” Op de vraag of Lennart later, net als zijn vader, ook boer wil worden, antwoordt hij met een ondeugende blik in zijn ogen: “Nee, loonwerker.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is te zien hoe Lennart keurig met het kalfje door de ring loopt.

  Hier is te zien hoe Lennart keurig met het kalfje door de ring loopt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dat niet alle kalfjes rustig aan de hand blijven lopen, bewijst deze foto. Sommige kinderen moeten alle zeilen bijzetten om de kalfjes in het gareel te houden. Vaak lukt dat, maar soms gaat het mis. Dit dappere ventje kan het kalf niet houden. Hij schrikt dusdanig van het op hol geslagen beest dat hij net na het maken van deze foto prompt in huilen uitbarst.

  Dat niet alle kalfjes rustig aan de hand blijven lopen, bewijst deze foto. Sommige kinderen moeten alle zeilen bijzetten om de kalfjes in het gareel te houden. Vaak lukt dat, maar soms gaat het mis. Dit dappere ventje kan het kalf niet houden. Hij schrikt dusdanig van het op hol geslagen beest dat hij net na het maken van deze foto prompt in huilen uitbarst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een enkele keer komt het ook voor dat een kalf geen stap meer wenst te zetten. Zie er dan maar weer eens beweging in te krijgen. Gelukkig zijn de andere deelnemers én de bestuursleden van KOC Markelo graag bereid een handje te helpen.

  Een enkele keer komt het ook voor dat een kalf geen stap meer wenst te zetten. Zie er dan maar weer eens beweging in te krijgen. Gelukkig zijn de andere deelnemers én de bestuursleden van KOC Markelo graag bereid een handje te helpen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een prachtige foto. Deze jonge deelneemster zorgt goed voor haar dieren.

  Een prachtige foto. Deze jonge deelneemster zorgt goed voor haar dieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De parasols zijn geen overbodige luxe met dit weer.

  De parasols zijn geen overbodige luxe met dit weer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Winnen is leuk, maar bij KOC-Markelo overheerst de olympische gedachte. De jonge kinderen krijgen de liefde voor vee en een goede verzorging van de dieren met de paplepel ingegoten. Gezien de tientallen enthousiaste kinderen lijkt de toekomst van de Kalver Opfok Club Markelo de komende jaren gewaarborgd. Op naar de volgende mijlpaal.

  Winnen is leuk, maar bij KOC-Markelo overheerst de olympische gedachte. De jonge kinderen krijgen de liefde voor vee en een goede verzorging van de dieren met de paplepel ingegoten. Gezien de tientallen enthousiaste kinderen lijkt de toekomst van de Kalver Opfok Club Markelo de komende jaren gewaarborgd. Op naar de volgende mijlpaal.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • jan1966

  Mooi

 • T.H.J.

  Mooie foto's

 • lepercheron 46

  Wat dacht je van de zelfstandige kalveropfokclub van Daarle,

 • arent

  ook in hardenberg 60kalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.