Rundveehouderij

Foto & video 12452 x bekeken 13 reacties

Weekendje gras inkuilen in de polder

Bij maatschap Van Schie-Burgmans in Dronten (Fl.) was het afgelopen weekend een drukte van belang. Daar werd 45 hectare gras ingekuild. De derde snede van dit jaar.

Foto

 • Afgelopen vrijdag en zaterdag was het gras maaien, schudden, harken en inkuilen bij maatschap Van Schie-Burgmans in de Flevopolder. Dat gemengde bedrijf bestaat uit een melkvee- en een akkerbouwtak. De maatschap heeft ongeveer 220 melkkoeien, 58 hectare grasland, 35 hectare maïsland, en 50 hectare aan aardappelen, uien en bieten. Overigens werd dit weekend 45 hectare gras gedaan. De overige 13 hectare staat op een andere (jongvee-)locatie.<BR><I>Foto: Hans Hut, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Afgelopen vrijdag en zaterdag was het gras maaien, schudden, harken en inkuilen bij maatschap Van Schie-Burgmans in de Flevopolder. Dat gemengde bedrijf bestaat uit een melkvee- en een akkerbouwtak. De maatschap heeft ongeveer 220 melkkoeien, 58 hectare grasland, 35 hectare maïsland, en 50 hectare aan aardappelen, uien en bieten. Overigens werd dit weekend 45 hectare gras gedaan. De overige 13 hectare staat op een andere (jongvee-)locatie.<BR><I>Foto: Hans Hut, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Vrijdagochtend begon de klus. Eerst werd het gras gemaaid. Dat gebeurde tussen de bloembollen. Dat land (17 hectare) is ook van de maatschap, maar wordt aan een bloembollenteler verhuurd. Op deze foto is een trekker met een kleine hark in de weer. Die hark werd gebruikt om onder de hoogspanningsmasten te kunnen harken.

  Vrijdagochtend begon de klus. Eerst werd het gras gemaaid. Dat gebeurde tussen de bloembollen. Dat land (17 hectare) is ook van de maatschap, maar wordt aan een bloembollenteler verhuurd. Op deze foto is een trekker met een kleine hark in de weer. Die hark werd gebruikt om onder de hoogspanningsmasten te kunnen harken.

 • Na het maaien en schudden was het later op de vrijdag tijd om te harken. De werkzaamheden werden grotendeels verricht door loonbedrijf Hut in Zeewolde (Fl.), maar deze combinatie is van de maatschap zelf.

  Na het maaien en schudden was het later op de vrijdag tijd om te harken. De werkzaamheden werden grotendeels verricht door loonbedrijf Hut in Zeewolde (Fl.), maar deze combinatie is van de maatschap zelf.

 • Hier is de maatschap druk bezig met harken.

  Hier is de maatschap druk bezig met harken.

 • Halverwege even tijd voor een korte pauze. Met 45 hectare aan grasland zou het nog een druk weekend worden. Links Maarten Burgmans, rechts Frans Bosma die Burgmans vaker helpt met inkuilen.

  Halverwege even tijd voor een korte pauze. Met 45 hectare aan grasland zou het nog een druk weekend worden. Links Maarten Burgmans, rechts Frans Bosma die Burgmans vaker helpt met inkuilen.

 • De weersomstandigheden waren vrijdag relatief gunstig. ’s Ochtends en aan het begin van de middag was het bewolkt, maar aan het eind van de middag en het begin van de avond kon het gras goed drogen.

  De weersomstandigheden waren vrijdag relatief gunstig. ’s Ochtends en aan het begin van de middag was het bewolkt, maar aan het eind van de middag en het begin van de avond kon het gras goed drogen.

 • Hier is goed te zien dat de percelen groot zijn. Het loonbedrijf kwam met flink wat capaciteit aanzetten en dat was nodig ook.

  Hier is goed te zien dat de percelen groot zijn. Het loonbedrijf kwam met flink wat capaciteit aanzetten en dat was nodig ook.

 • Zaterdagochtend begon met harken, maar daarna was het tijd voor het echte werk. Hier een overzichtsfoto van de hakselaar en één van de twee silagewagens.

  Zaterdagochtend begon met harken, maar daarna was het tijd voor het echte werk. Hier een overzichtsfoto van de hakselaar en één van de twee silagewagens.

 • Het zojuist gehakselde gras belandt in de silagewagen. Elke wagen heeft een capaciteit van 45 mᶟ.

  Het zojuist gehakselde gras belandt in de silagewagen. Elke wagen heeft een capaciteit van 45 mᶟ.

 • Meters maken met de hakselaar. Na het harken in de ochtend begon om twee uur ’s middags het inkuilen. Vier uur later was dat deel afgerond. Rond een uur of zeven lag het plastic op de kuil. Toen was 45 hectare ingekuild.

  Meters maken met de hakselaar. Na het harken in de ochtend begon om twee uur ’s middags het inkuilen. Vier uur later was dat deel afgerond. Rond een uur of zeven lag het plastic op de kuil. Toen was 45 hectare ingekuild.

 • De silagewagens in actie. Naast deze wagens reden er nog een hakselaar en een opraapwagen op het land.

  De silagewagens in actie. Naast deze wagens reden er nog een hakselaar en een opraapwagen op het land.

 • Ondanks dat het hier wat bewolkt oogt, was de zaterdag toch een mooie dag. De temperaturen waren prima en er was voldoende zon en wind.

  Ondanks dat het hier wat bewolkt oogt, was de zaterdag toch een mooie dag. De temperaturen waren prima en er was voldoende zon en wind.

 • Hier rijdt de trekker met silagewagen richting de kuil. Rechts de melkveestal. De koeien worden hier automatisch gemolken en gevoerd. Dat gebeurt met vier Delaval-melkrobots en een Mullerup-voerrobot.

  Hier rijdt de trekker met silagewagen richting de kuil. Rechts de melkveestal. De koeien worden hier automatisch gemolken en gevoerd. Dat gebeurt met vier Delaval-melkrobots en een Mullerup-voerrobot.

 • Een schovel rijdt aan en verdeelt het gras in de kuil. Dit was de derde snede van dit jaar. Alle snedes gras zijn verdeeld over de gehele lengte van de kuil.

  Een schovel rijdt aan en verdeelt het gras in de kuil. Dit was de derde snede van dit jaar. Alle snedes gras zijn verdeeld over de gehele lengte van de kuil.

 • De kwaliteit van het gras lijkt prima. Maarten Burgmans van de maatschap verwacht een goede voederwaarde. “Door het groeizame weer is alles flink aangetrokken. Al lopen we nog wel iets achter. Toch lijken we de voederwaarde van vorig jaar, 930 VEM, ook nu te gaan halen.

  De kwaliteit van het gras lijkt prima. Maarten Burgmans van de maatschap verwacht een goede voederwaarde. “Door het groeizame weer is alles flink aangetrokken. Al lopen we nog wel iets achter. Toch lijken we de voederwaarde van vorig jaar, 930 VEM, ook nu te gaan halen.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Hee, bij foto 3 vermelden dat er geschud wordt, dat kan echt niet. Een redacteur die dat vermeldt moet op cursus

 • tessa2010

  Koeienboer,bij foto 3 staat: na het maaien en schudden was het later op de vrijdag tijd om te harken,de machine op de foto is een grote hark (of heb jij die nog nooit gezien???). Leuke reportage overigens,maar.................geen baanbrekend nieuws volgens mij! Wellicht komkommertijd bij de redactie???

 • nhlm5040

  Ze hoeven niet te melken niet te voeren dan nog roepen dat het een druk weekend gaat worden met 45 ha gras kuilen echt weer van die luie polder boeren echt slap verhaal!!!!!

 • tessa2010

  Juist nhlm5040,jammer voor deze boer dat er nog geen inkuilrobot is!!!

 • trekker123

  Volgens mij staat er nergens dat de veehouder vindt dat hij zo druk was, maar met al dat materiaal op het land en rond het erf noemen we dat dan inderdaad een drukte van belang.

 • LFFlikweert

  Pff beetje kort door de bocht om dan die boeren voor 'luie polder boeren' uit te maken. Wat weet jij er nou van.

 • Grazy

  Een boer met 250 koeien lui?? Dat is wel een hele domme jaloerse reactie.
  Kan beter zeggen dat het een top ondernemer is.

 • Flyinghollander

  Tessa reportage tekst is misschien aangepast!

 • Poekske

  leuke reportage, es niet zo iets heel mega speciaal. jammer genoeg geen foto van maaigetrek

 • ljdekker

  45 hectare is nou niet iets waar je van schrikt. Er word vaak gesproken over het goed vastrijden van de kuil; als er 45 hectare wordt ingekuild in 4 uur met een hakselaar en er ook nog een opraapwagen bij lijkt mij 1 shovel wel weinig op de kuil. Als je het met 1 opraapwagen wegrijdt, rijdt er ook de heele dag iemand heen en weer op de kuil. Ik ben benieuwd naar het percentage drogestof van deze kuil.

 • ralphie

  dit loonbedrijf ken ik best goed ook de mensen van de boerderij maar dit loonbedrijf zorgt wel dat je kuilen goed zijn aangereden. ze leveren altijd strak en mooi werk

 • Poekske

  als dit smorges bij bewolkt weer gemaaid is, hoeveel suiker heeft dat dan?? en als ze hun gras lossen in laagsjes, rijd je dat tien keer beter vast dan grote hopen uitdraaien voor de bult en dan omhoogsteken.

 • koestal

  net op tijd ,de ganzen zijn onderweg om het laatste gras op te vreten

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.