Rundveehouderij

Foto & video 9635 x bekeken 1 reactie

Regen deert Zwarte Cross vrijdag totaal niet

Vrijdag ging het direct goed los tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Die dag was dit jaar namelijk voor het eerst een volledige festivaldag. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • De eerste bezoekers met een dagkaart stonden tussen half tien en tien uur al te wachten om naar binnen te mogen. Dat gold nog niet voor alle festivalgangers die een heel weekend blijven. Die lagen op de verschillende campings hun roes uit te slapen.<BR><I>Foto: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar</i>

  De eerste bezoekers met een dagkaart stonden tussen half tien en tien uur al te wachten om naar binnen te mogen. Dat gold nog niet voor alle festivalgangers die een heel weekend blijven. Die lagen op de verschillende campings hun roes uit te slapen.<BR><I>Foto: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Ondanks de enorme groei van de Zwarte Cross in de afgelopen 17 jaar (van 1.000 naar 156.000 bezoekers) is de link met de landbouw altijd gebleven. Zoals deze foto bewijst: de cross en een voersilo in één beeld gevangen.

  Ondanks de enorme groei van de Zwarte Cross in de afgelopen 17 jaar (van 1.000 naar 156.000 bezoekers) is de link met de landbouw altijd gebleven. Zoals deze foto bewijst: de cross en een voersilo in één beeld gevangen.

 • Wat niet is veranderd, is het enige echte symbool van de Zwarte Cross: Tante Rikie. Zeker in de buurt van de crossbaan is ze niet bepaald te missen.

  Wat niet is veranderd, is het enige echte symbool van de Zwarte Cross: Tante Rikie. Zeker in de buurt van de crossbaan is ze niet bepaald te missen.

 • Vrienden Arjan Hemeltjen (links) en Geert Leusink uit Barchum waren met hun kinderen (Kevin en Robin Hemeltjen en Sylvi en Mayk Leusink) een dag op pad. Leusink heeft een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 45 hectare land. Hemeltjen helpt hem af en toe op het bedrijf. "We zijn hier nu voor de tweede keer, maar de sfeer is altijd goed", vertelt Leusink. "Zelfs zonder motorcross is het leuk. Alles kan hier gewoon. Volgend jaar gaan we misschien ook overnachten. Al word ik wel een jaartje ouder..."

  Vrienden Arjan Hemeltjen (links) en Geert Leusink uit Barchum waren met hun kinderen (Kevin en Robin Hemeltjen en Sylvi en Mayk Leusink) een dag op pad. Leusink heeft een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 45 hectare land. Hemeltjen helpt hem af en toe op het bedrijf. "We zijn hier nu voor de tweede keer, maar de sfeer is altijd goed", vertelt Leusink. "Zelfs zonder motorcross is het leuk. Alles kan hier gewoon. Volgend jaar gaan we misschien ook overnachten. Al word ik wel een jaartje ouder..."

 • Aan het einde van de ochtend werd er voorzichtig gewaarschuwd voor een flinke hoosbui. Toch lieten sommige festivalgangers zich verrassen. Al werd er altijd wel een creatieve oplossing gevonden.

  Aan het einde van de ochtend werd er voorzichtig gewaarschuwd voor een flinke hoosbui. Toch lieten sommige festivalgangers zich verrassen. Al werd er altijd wel een creatieve oplossing gevonden.

 • Maar met een poncho kun je ook gewoon op je vertrouwde stek blijven zitten. Zeker als de biertap ook nog naar je toekomt.

  Maar met een poncho kun je ook gewoon op je vertrouwde stek blijven zitten. Zeker als de biertap ook nog naar je toekomt.

 • Wie zich helemaal niet lieten kisten, waren de allerjongste coureurs. Zij trapten rond het middaguur af op de crossbaan in hun eigen Calimero-klasse. Op een steeds natter wordende baan was dat niet eenvoudig. Maar de crossertjes bleven gewoon vol gas geven.

  Wie zich helemaal niet lieten kisten, waren de allerjongste coureurs. Zij trapten rond het middaguur af op de crossbaan in hun eigen Calimero-klasse. Op een steeds natter wordende baan was dat niet eenvoudig. Maar de crossertjes bleven gewoon vol gas geven.

 • Zwarte Cross, zwarte poncho&apos;s. Na een uur volop regen, leek de lol er voor sommigen even af te zijn. Gelukkig klaarde het weer halverwege de middag toch weer op.

  Zwarte Cross, zwarte poncho's. Na een uur volop regen, leek de lol er voor sommigen even af te zijn. Gelukkig klaarde het weer halverwege de middag toch weer op.

 • Toen het iets droger werd, ging op de crossbaan ook de specialklasse van start: een bonte stoet van trekkers, draken, kippen, koeien en zelfs een fraaie Syntus-trein (met vertraging).

  Toen het iets droger werd, ging op de crossbaan ook de specialklasse van start: een bonte stoet van trekkers, draken, kippen, koeien en zelfs een fraaie Syntus-trein (met vertraging).

 • En die specialklasse trok heel wat (boeren-)publiek. Vergeten waren even de welzijnseisen en vierkante meters op de eigen melkvee- en varkensbedrijven. Tijdens de cross stond iedereen schouder aan schouder tegen de hekken aan. Het welzijn werd in de meeste gevallen gecompenseerd met veel pk&apos;s, diesellucht en bier.

  En die specialklasse trok heel wat (boeren-)publiek. Vergeten waren even de welzijnseisen en vierkante meters op de eigen melkvee- en varkensbedrijven. Tijdens de cross stond iedereen schouder aan schouder tegen de hekken aan. Het welzijn werd in de meeste gevallen gecompenseerd met veel pk's, diesellucht en bier.

 • De link met landbouw is op de Zwarte Cross nooit ver weg. Er is altijd wel een koe die zich op de crossbaan een weg naar de finish baant.

  De link met landbouw is op de Zwarte Cross nooit ver weg. Er is altijd wel een koe die zich op de crossbaan een weg naar de finish baant.

 • Ook de pluimveesector was vertegenwoordigd.

  Ook de pluimveesector was vertegenwoordigd.

 • Direct na de specialklasse was er de Naked Run For Freedom. Een actie van Amnesty International, in samenwerking met de Zwarte Cross. Tijdens deze actie liepen zo&apos;n 450 deelnemers, met als enige kledingstuk een helm, twee rondjes over de crossbaan. Met dit ludieke initiatief wilden beide organisaties aandacht vragen voor de toenemende Russische repressie onder het bewind van president Poetin.

  Direct na de specialklasse was er de Naked Run For Freedom. Een actie van Amnesty International, in samenwerking met de Zwarte Cross. Tijdens deze actie liepen zo'n 450 deelnemers, met als enige kledingstuk een helm, twee rondjes over de crossbaan. Met dit ludieke initiatief wilden beide organisaties aandacht vragen voor de toenemende Russische repressie onder het bewind van president Poetin.

 • En Poetin kreeg het niet alleen op de crossbaan te verduren. Hij was ook de kop van... eh Poetin.

  En Poetin kreeg het niet alleen op de crossbaan te verduren. Hij was ook de kop van... eh Poetin.

 • Aan de rand van het Zwarte Crossterrein bevond zich het terrein van For Farmers. De plek waar boeren en partijen uit de landbouwsector elkaar konden vinden.

  Aan de rand van het Zwarte Crossterrein bevond zich het terrein van For Farmers. De plek waar boeren en partijen uit de landbouwsector elkaar konden vinden.

 • Daar begonnen ook Jeroen en Annemieke Voort met hun kinderen Jo-Anne, Gijs, Stien en Fenneke hun festivaldag. Zij hebben in Almelo een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 48 hectare land. "Dit is voor ons de eerste keer als gezin. Het bevalt heel goed en we kunnen hier alvast acclimatiseren. Het is ook goed dat de jeugd zo bij de sector betrokken wordt. En wat onszelf betreft. We gaan straks eerst naar Miss Montreal en Guus Meeuwis."

  Daar begonnen ook Jeroen en Annemieke Voort met hun kinderen Jo-Anne, Gijs, Stien en Fenneke hun festivaldag. Zij hebben in Almelo een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 48 hectare land. "Dit is voor ons de eerste keer als gezin. Het bevalt heel goed en we kunnen hier alvast acclimatiseren. Het is ook goed dat de jeugd zo bij de sector betrokken wordt. En wat onszelf betreft. We gaan straks eerst naar Miss Montreal en Guus Meeuwis."

 • Saai is het nooit op het festivalterrein van de Zwarte Cross. Zoals hier met de groene Krattedraal, die inderdaad alleen uit bierkratten bestaat.

  Saai is het nooit op het festivalterrein van de Zwarte Cross. Zoals hier met de groene Krattedraal, die inderdaad alleen uit bierkratten bestaat.

 • Het andere populaire Zwarte Cross-drankje wordt hier &apos;gewonnen&apos;: Nozem Oil.

  Het andere populaire Zwarte Cross-drankje wordt hier 'gewonnen': Nozem Oil.

 • Een moment van bezinning.

  Een moment van bezinning.

 • Op het festivalterrein was de hele dag van alles te beleven. Zeker toen de zon later op de middag weer doorbrak, trokken de attracties veel publiek.

Zaterdagmiddag volgt de tweede fotoreportage over de Zwarte Cross 2013.

  Op het festivalterrein was de hele dag van alles te beleven. Zeker toen de zon later op de middag weer doorbrak, trokken de attracties veel publiek. Zaterdagmiddag volgt de tweede fotoreportage over de Zwarte Cross 2013.

Eén reactie

 • henk fledderus

  het is weer geweldig. grootse bewondering hoe men elk jaar weer iets bijzonders bedenkt

Of registreer je om te kunnen reageren.