Rundveehouderij

Foto & video 4442 x bekeken 8 reactieslaatste update:1 aug 2013

Een dag op pad met een vruchtbaarheidsspecialist

Als vruchtbaarheidsspecialist bij CRV heeft Jos Kox (54) een veelzijdige baan. Naast insemineren begeleidt hij veehouders die deelnemen aan Drachtwacht of Ovalert. Dat betekent koeien opvoelen na afkalven, drachtcontroles en probleemkoeien beoordelen. Tegelijkertijd let hij op managementsignalen. Meerwaarde haalt hij uit de bespreking van diverse overzichten en het geven van adviezen.

Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

Foto

 • Jos Kox in Veldhoven (N.-Br.) is vruchtbaarheidsspecialist in het zuiden en oosten van Brabant. Op vaste tijdstippen bezoekt hij veehouders die deelnemen aan de CRV-producten Drachtwacht of Ovalert. Ovalert is een vrij nieuw, maar veel uitgebreider pakket dan Drachtwacht. Beide producten helpen om de vruchtbaarheid naar een hoger niveau te brengen. 
Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

  Jos Kox in Veldhoven (N.-Br.) is vruchtbaarheidsspecialist in het zuiden en oosten van Brabant. Op vaste tijdstippen bezoekt hij veehouders die deelnemen aan de CRV-producten Drachtwacht of Ovalert. Ovalert is een vrij nieuw, maar veel uitgebreider pakket dan Drachtwacht. Beide producten helpen om de vruchtbaarheid naar een hoger niveau te brengen. Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

  Foto: Bert Jansen
 • Standaard begint het bedrijfsbezoek in de jongveestal om overdracht van infecties uit de melkveestal naar de jongveestal te voorkomen. In de praktijk betekent dit vooral drachtcontrole.

  Standaard begint het bedrijfsbezoek in de jongveestal om overdracht van infecties uit de melkveestal naar de jongveestal te voorkomen. In de praktijk betekent dit vooral drachtcontrole.

  Foto: Bert Jansen
 • Bij de melkkoeien voelt Kox in vlot tempo. Bij de koeien voor de drachtcontrole bemerkt hij tweelingen bijna nooit. Zodra hij een dracht ziet op het scanapparaat, trekt hij zijn arm terug en gaat naar de volgende koe.

  Bij de melkkoeien voelt Kox in vlot tempo. Bij de koeien voor de drachtcontrole bemerkt hij tweelingen bijna nooit. Zodra hij een dracht ziet op het scanapparaat, trekt hij zijn arm terug en gaat naar de volgende koe.

  Foto: Bert Jansen
 • Als Kox iets bijzonders tegenkomt, laat hij de veehouder even meekijken. Soms zit er nog vuil in de baarmoeder of is de vrucht kleiner of groter dan verwacht. Door de veehouder te laten kijken, kan Kox zijn advies of constatering verduidelijken.

  Als Kox iets bijzonders tegenkomt, laat hij de veehouder even meekijken. Soms zit er nog vuil in de baarmoeder of is de vrucht kleiner of groter dan verwacht. Door de veehouder te laten kijken, kan Kox zijn advies of constatering verduidelijken.

  Foto: Bert Jansen
 • Om vlot en efficiënt te kunnen werken, staan de koeien vast en moet de veehouder weten welke dieren gecontroleerd moeten worden en om hoeveel dagen het gaat. De meeste veehouders hebben een overzicht met daarop de benodigde gegevens.

  Om vlot en efficiënt te kunnen werken, staan de koeien vast en moet de veehouder weten welke dieren gecontroleerd moeten worden en om hoeveel dagen het gaat. De meeste veehouders hebben een overzicht met daarop de benodigde gegevens.

  Foto: Bert Jansen
 • Sommige veehouders lopen met Kox achter de koeien langs, anderen kiezen ervoor over de voergang mee te lopen. Voor Kox maakt het geen verschil.

  Sommige veehouders lopen met Kox achter de koeien langs, anderen kiezen ervoor over de voergang mee te lopen. Voor Kox maakt het geen verschil.

  Foto: Bert Jansen
 • Om bij het snelle werken geen koeien over te slaan, zet deze veehouder een streep op de kop van de koeien die gecontroleerd moeten worden. In één oogopslag haalt Kox de koeien er uit. Andere veehouders kennen hun dieren door en door en hebben dit hulpmiddel niet nodig.

  Om bij het snelle werken geen koeien over te slaan, zet deze veehouder een streep op de kop van de koeien die gecontroleerd moeten worden. In één oogopslag haalt Kox de koeien er uit. Andere veehouders kennen hun dieren door en door en hebben dit hulpmiddel niet nodig.

  Foto: Bert Jansen
 • Deze koe kalfde zwaar af en vuilde soms. De veehouder was bang voor een baarmoederontsteking. Na onderzoek ziet Kox dat de baarmoeder schoon is.

  Deze koe kalfde zwaar af en vuilde soms. De veehouder was bang voor een baarmoederontsteking. Na onderzoek ziet Kox dat de baarmoeder schoon is.

  Foto: Bert Jansen
 • Tijdens de controle pakt de specialist ook direct een bijna tochtige koe mee. Tochtcontrole is eveneens een gratis onderdeel van Drachtwacht en Ovalert. Slijm opzuigen doet Kox liever met een spuit dan door zelf te zuigen. Het slijm is mooi schoon.

  Tijdens de controle pakt de specialist ook direct een bijna tochtige koe mee. Tochtcontrole is eveneens een gratis onderdeel van Drachtwacht en Ovalert. Slijm opzuigen doet Kox liever met een spuit dan door zelf te zuigen. Het slijm is mooi schoon.

  Foto: Bert Jansen
 • Als extra service scant hij de schetsen van de drachtig bevonden koeien in, zodat ze automatisch in het softwarepakket komen. Daarnaast noteert hij de dracht op de achterzijde van de schets.

  Als extra service scant hij de schetsen van de drachtig bevonden koeien in, zodat ze automatisch in het softwarepakket komen. Daarnaast noteert hij de dracht op de achterzijde van de schets.

  Foto: Bert Jansen
 • Zodra de controleronde er op zit, maakt Kox de probe, slang en beschermhoes rond de scanner schoon met een natte doek. Hygiëne staat voorop bij apparatuur die van bedrijf naar bedrijf gaat.

  Zodra de controleronde er op zit, maakt Kox de probe, slang en beschermhoes rond de scanner schoon met een natte doek. Hygiëne staat voorop bij apparatuur die van bedrijf naar bedrijf gaat.

  Foto: Bert Jansen
 • Bij de auto pakt de vruchtbaarheidsspecialist een alcoholdoekje uit een voorraadbus en desinfecteert de probe en slang.

  Bij de auto pakt de vruchtbaarheidsspecialist een alcoholdoekje uit een voorraadbus en desinfecteert de probe en slang.

  Foto: Bert Jansen
 • Bij de bedrijven die aan Ovalert meedoen bespreekt Kox na afloop diverse managementoverzichten, die hij thuis heeft geprint. Onder andere MPR-Voeding, snelzicht, STO dier- en bedrijfsoverzicht en de vruchtbaarheidsattenties komen aan bod. Met de veehouder bekijkt Kox tendensen, kaart opvallende zaken kort aan en geeft adviezen. Ook maakt hij op Ovalert-bedrijven zo nu en dan een verslag. Zo heeft de veehouder zwart op wit wat goed gaat en welke onderdelen voor verbetering vatbaar zijn.

  Bij de bedrijven die aan Ovalert meedoen bespreekt Kox na afloop diverse managementoverzichten, die hij thuis heeft geprint. Onder andere MPR-Voeding, snelzicht, STO dier- en bedrijfsoverzicht en de vruchtbaarheidsattenties komen aan bod. Met de veehouder bekijkt Kox tendensen, kaart opvallende zaken kort aan en geeft adviezen. Ook maakt hij op Ovalert-bedrijven zo nu en dan een verslag. Zo heeft de veehouder zwart op wit wat goed gaat en welke onderdelen voor verbetering vatbaar zijn.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • M.harmsen

  Het is toch wel prettig om te weten of er een tweeling in zit of niet. Dat lijkt mij pas echt service. Dracht registreren in een pc kan een boer zelf wel.

 • cowlover

  Wat M.Harmsen zegt klopt! ooit komen we wel tweelingen tegen maar dan is het puur toeval Of als het volume groter is als verwacht bij manuele controle blijkt dan na scannen een tweeling dracht aanwezig en kan men de koe in de gaten houden en wat extra voeren en voor deret kan je er niks mee.

 • barryromme

  Mooi baantje Jos......

 • jhon

  He Josje doe je goed he.

 • rick meulenbroeks

  Inderdaad barry ;)

 • d3s

  Hey Jos mooi stukje goed bezig

 • koestal

  wat kost het ?

 • cowlover

  Ziet in het tarief van Drachtwacht en Ovalert.
  Men kan ook afrekenen per minuut + voorrijtarief!
  Zie daarvoor de tarievenkaart van CRV.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.