Foto & video 15 jul 2013 20155 x bekeken 23 reacties
Sergey Batartsev (52) is hoofdagronoom van Sibirskaya Niva. Hij is verantwoordelijk voor de teelt en oogst van zo’n 17.000 hectare voedergewassen en 19.500 hectare akkerbouw. De voedergewassen zijn voor de 3.600 melkkoeien en 3.000 stuks jongvee op vijf locaties in de regio Maslyaninsky, 150 kilometer ten zuiden van Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië.
Vrijdag 5 juli is rond het middaguur gestart met het maaien van 430 hectare eerste snede timothee-klaver. Drie zelfrijdende John Deere R450-zwadmaaiers met 995 maaibord (werkbreedte krap 5 meter) hebben er net geen dag werk aan.
De hoge capaciteit is mogelijk door de grootte van de percelen. Een perceel is dik 340 hectare, het andere lijkt in deze regio met immense percelen wel een verloren hoekje van slechts 90 hectare. De twee percelen liggen 4 kilometer uit elkaar, op ongeveer 5 kilometer van het melkveebedrijf en de sleufsilo.
Het product is grof van structuur. Het droogt snel.
In de oogsttijd wordt dag en nacht gewerkt, in twee ploegen. De chauffeurs stappen, zodra het zwadmaaien gedaan is, op een van de transportwagens.
Om bij het tweede perceel te kunnen komen, moeten de transportwagens over een zandpad. Dat ligt over 5 kilometer langs een roggeveld. Om makkelijk te kunnen werken, is een baan rogge gemaaid. Heengaand en terugkerend verkeer krijgt daarmee een eigen baan. De dik 2 hectare gemaaide rogge gaat ook de kuil in. “Liever snel en vooral risicoloos werken dan een paar ton graan meer”, stelt Batartsev.
De rogge is bijna manshoog, fotograaf Henk Riswick is 1,75 meter lang. Er wordt bewust langstrorogge geteeld om maar zo veel mogelijk stro te hebben voor gebruik in de stallen.
Er staan dit keer twee JD 7280-hakselaars (elk 323 kW, 440 pk) in het veld. Er is namelijk geen haast. Bij topdrukte zijn alle vier de hakselaars van het bedrijf tegelijk actief. “Ons record is 3.650 ton hakselen in 24 uur”, zegt Batartsev niet zonder trots.
Het transport van de silage van het veld naar de silo gaat met twaalf Kamaz-vrachtwagens met aanhanger en vier John Deere’s 8320R’s met 30 tonskipwagens.
Het hakselen van de 430 hectare, 4.000 ton product, neemt nog geen twee dagen. Het gras-klavermengsel heeft ongeveer 35 procent droge stof.
De sleufsilo, waarin 4.500 ton product kan, is bijna 25 meter breed. De Kamaz-vrachtwagens lossen er eerst hun aanhanger, dan de voorwagen. Ze komen niet op de kuil, ze lossen alles ervoor. Het draaien gaat makkelijk op zo’n brede plek.
Vervolgens drukken twee John Deere 8320R’s met een zwaar stalen Degelman-blad in de fronthef de silage op de kuil.
Met 197 kW (268 pk) kun je heel makkelijk een halve vrachtwagen silage ineens naar boven werken. Een imposant gezicht!
Nog imposanter zijn de twee John Deere 9420-kniktrekkers die de kuil vastrijden. Ze hebben daar ruim de tijd voor, Batartsev vindt vastrijden het belangrijkste onderdeel van de silagetrein. “Daar staat of valt de kuil mee.”
Deze kniktrekkers hebben 312 kW (425 pk) en wegen krap 16 ton. Daarmee kun je de 100 ton silage per uur makkelijk vastrijden!
In totaal staat er bijna 1.029 kW (1.400 pk) op de kuil. Dat is voor wie van trekkers en machines houdt een prachtig gezicht.
Tussen de start van het maaien en het laatste vastrijden zit slechts 76 uur. In totaal is zo’n 4000 ton ingekuild. Het dient als winterrantsoen voor de 450 melkkoeien op deze locatie. Veertig mannen hebben de klus geklaard in twee twaalfuursploegen.
Chef rundveehouderij en varkenshouderij
Reageren? Login hier Of registreer je om te kunnen reageren.