Rundveehouderij

Foto & video 6524 x bekeken 9 reactieslaatste update:1 aug 2013

Pinken sneller drachtig, lagere kosten

Veehouder Ronald Poppe in Zwolle (Ov.) koos anderhalf jaar geleden voor het vruchtbaarheidsmanagementsysteem Ovalert van CRV. Hoe zijn de ervaringen nu?

Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

Foto

 • Anja (40), Daniek (2) en Ronald (41) Poppe hebben samen een melkveebedrijf in Zwolle. Ronald vormt samen met zijn broer Jan (51) de maatschap. De broers hebben drie bedrijfslocaties, in Zwolle en in Dalfsen, en 156 hectare land. Deze locatie bevindt zich op nog geen vijf kilometer afstand van de Overijsselse hoofdstad. Op deze stek introduceerde Poppe vruchtbaarheidsmanagementsysteem Ovalert.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Anja (40), Daniek (2) en Ronald (41) Poppe hebben samen een melkveebedrijf in Zwolle. Ronald vormt samen met zijn broer Jan (51) de maatschap. De broers hebben drie bedrijfslocaties, in Zwolle en in Dalfsen, en 156 hectare land. Deze locatie bevindt zich op nog geen vijf kilometer afstand van de Overijsselse hoofdstad. Op deze stek introduceerde Poppe vruchtbaarheidsmanagementsysteem Ovalert.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Het bedrijf van Poppe, gezien vanaf de weg. Hier houdt de veehouder 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee. De 2+3-stal stamt uit 1978, maar is helemaal gerenoveerd. Het rechterdeel van stal is recenter gebouwd: in 2003.

  Het bedrijf van Poppe, gezien vanaf de weg. Hier houdt de veehouder 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee. De 2+3-stal stamt uit 1978, maar is helemaal gerenoveerd. Het rechterdeel van stal is recenter gebouwd: in 2003.

 • De ligboxenstal oogt opvallend licht. Via de open zijkanten komt veel licht en lucht binnen. De inrichting is behoorlijk up-to-date. Let ook op de ligboxen, daar ligt diepstrooisel in. De stal heeft capaciteit voor 130 melkkoeien. Met dat aantal dieren kunnen de twee Lely-melkrobots op de achtergrond prima draaien.

  De ligboxenstal oogt opvallend licht. Via de open zijkanten komt veel licht en lucht binnen. De inrichting is behoorlijk up-to-date. Let ook op de ligboxen, daar ligt diepstrooisel in. De stal heeft capaciteit voor 130 melkkoeien. Met dat aantal dieren kunnen de twee Lely-melkrobots op de achtergrond prima draaien.

 • Poppe begon eind 2011/begin 2012 met vruchtbaarheidsmanagmentsysteem Ovalert. Hij koos hiervoor, omdat hij op zijn bedrijf vaak te laat zag dat zijn pinken tochtig waren. “Ik moest het echt zelf kunnen zien. Daardoor liep ik achter de feiten aan en miste ik grofweg de helft van alle 35 pinken”, aldus Poppe. “Dan moest er een stier tussen, anders werden ze te oud.” Het resultaat valt hem na anderhalf jaar Ovalert bepaald niet tegen. “Gemiddeld werden mijn pinken twee maanden eerder drachtig. Een groot verschil.”

  Poppe begon eind 2011/begin 2012 met vruchtbaarheidsmanagmentsysteem Ovalert. Hij koos hiervoor, omdat hij op zijn bedrijf vaak te laat zag dat zijn pinken tochtig waren. “Ik moest het echt zelf kunnen zien. Daardoor liep ik achter de feiten aan en miste ik grofweg de helft van alle 35 pinken”, aldus Poppe. “Dan moest er een stier tussen, anders werden ze te oud.” Het resultaat valt hem na anderhalf jaar Ovalert bepaald niet tegen. “Gemiddeld werden mijn pinken twee maanden eerder drachtig. Een groot verschil.”

 • Er zat wel een aardig prijskaartje aan het systeem. Het aanschafpakket voor Ovalert kostte Poppe €15.000. Dit pakket bestond uit 140 transponders (geïntegreerde stappentellers) voor de koeien, een antenne in de stal en een computerprogramma voor vruchtbaarheidsmanagement (zie foto). Daarnaast krijgt de veehouder stieradvies en is er inseminatie-, dracht- en tochtcontrole.

  Er zat wel een aardig prijskaartje aan het systeem. Het aanschafpakket voor Ovalert kostte Poppe €15.000. Dit pakket bestond uit 140 transponders (geïntegreerde stappentellers) voor de koeien, een antenne in de stal en een computerprogramma voor vruchtbaarheidsmanagement (zie foto). Daarnaast krijgt de veehouder stieradvies en is er inseminatie-, dracht- en tochtcontrole.

 • Poppe kan op het beeldscherm de cyclus van elk individueel dier zien, de pieken en de dalen. Een nadeel kan volgens Poppe de afhankelijkheid van de computer zijn. "Als die een storing heeft, ligt de rest ook plat. Maar via de stand alone module kan ik activiteiten toch blijven waarnemen. Bovendien heb ik nog nooit technische mankementen gehad. Het systeem wordt ook geüpdatet, &apos;s nachts of in het weekend. Als je er geen last van hebt."

  Poppe kan op het beeldscherm de cyclus van elk individueel dier zien, de pieken en de dalen. Een nadeel kan volgens Poppe de afhankelijkheid van de computer zijn. "Als die een storing heeft, ligt de rest ook plat. Maar via de stand alone module kan ik activiteiten toch blijven waarnemen. Bovendien heb ik nog nooit technische mankementen gehad. Het systeem wordt ook geüpdatet, 's nachts of in het weekend. Als je er geen last van hebt."

 • Dit zijn de transponders (geïntegreerde stappentellers) die aan de linkervoorpoot van de koeien worden aangebracht. Op die manier worden de stappen geteld en kan Poppe snel zien of een dier tochtig is of niet.

  Dit zijn de transponders (geïntegreerde stappentellers) die aan de linkervoorpoot van de koeien worden aangebracht. Op die manier worden de stappen geteld en kan Poppe snel zien of een dier tochtig is of niet.

 • Dit is de Ovalert-antenne in de grootste stal op het bedrijf. De antenne heeft een ruim bereik van 100 meter. Het is dus mogelijk om met één antenne meerdere stallen te bereiken. Poppe doet dat ook. Hij past Ovalert in twee stallen toe.

  Dit is de Ovalert-antenne in de grootste stal op het bedrijf. De antenne heeft een ruim bereik van 100 meter. Het is dus mogelijk om met één antenne meerdere stallen te bereiken. Poppe doet dat ook. Hij past Ovalert in twee stallen toe.

 • De eenmalige aanschafkosten bedragen dus €15.000. Daarnaast koos Poppe voor een uitgebreid ki-pakket, inclusief sperma. Voor €83 per melkkoe per jaar heeft hij de veestapel drachtig (inclusief pinken). Daar zit ook veemanager, stieradvies, inseminatie en drachtcontrole bij in. Dat geeft Poppe totale ontzorging voor een vast bedrag per jaar. Het is bovendien goedkoper dan in de oude situatie, stelt hij.

  De eenmalige aanschafkosten bedragen dus €15.000. Daarnaast koos Poppe voor een uitgebreid ki-pakket, inclusief sperma. Voor €83 per melkkoe per jaar heeft hij de veestapel drachtig (inclusief pinken). Daar zit ook veemanager, stieradvies, inseminatie en drachtcontrole bij in. Dat geeft Poppe totale ontzorging voor een vast bedrag per jaar. Het is bovendien goedkoper dan in de oude situatie, stelt hij.

 • Poppe heeft dus lagere kosten en pinken die sneller drachtig zijn. Bovendien werkt Ovalert 24 uur per dag. Als de dieren ’s nachts tocht laten zien, komt de veehouder dat direct te weten. Eerst gaat er vanaf dit apparaat een rood licht flikkeren, vervolgens krijgt Poppe een bericht op zijn mobieltje.

  Poppe heeft dus lagere kosten en pinken die sneller drachtig zijn. Bovendien werkt Ovalert 24 uur per dag. Als de dieren ’s nachts tocht laten zien, komt de veehouder dat direct te weten. Eerst gaat er vanaf dit apparaat een rood licht flikkeren, vervolgens krijgt Poppe een bericht op zijn mobieltje.

 • Dat laatste ziet er zo uit. Poppe krijgt ook direct een stieradvies met de drie beste keuzes. Dat zorgt voor veel arbeidsgemak. “Ik kan rustig het land opgaan zonder me zorgen te maken dat ik iets mis.” Maar gemakzuchtig zal hij niet worden. “Ovalert blijft een hulpmiddel, het vervangt niets. Het is geen excuus om niet meer op te letten in de stal. De belangrijkste les is dat ik er als boer veel meer aan kan doen om de dieren drachtig te krijgen.”

  Dat laatste ziet er zo uit. Poppe krijgt ook direct een stieradvies met de drie beste keuzes. Dat zorgt voor veel arbeidsgemak. “Ik kan rustig het land opgaan zonder me zorgen te maken dat ik iets mis.” Maar gemakzuchtig zal hij niet worden. “Ovalert blijft een hulpmiddel, het vervangt niets. Het is geen excuus om niet meer op te letten in de stal. De belangrijkste les is dat ik er als boer veel meer aan kan doen om de dieren drachtig te krijgen.”

 • De transponder (stappenteller) zit aan de linkervoorpoot van de koe. Niet alleen de drachtigheid wordt bijgehouden, ook de melkgift en eventuele ziekte (verminderde activiteit). De koeien worden ook herkend in de twee melkrobots in de stal. De transponder houdt dat allemaal op één plek bij. Poppe vindt het ideaal. “Anders wordt de koe ook zo’n versierde kerstboom.”

  De transponder (stappenteller) zit aan de linkervoorpoot van de koe. Niet alleen de drachtigheid wordt bijgehouden, ook de melkgift en eventuele ziekte (verminderde activiteit). De koeien worden ook herkend in de twee melkrobots in de stal. De transponder houdt dat allemaal op één plek bij. Poppe vindt het ideaal. “Anders wordt de koe ook zo’n versierde kerstboom.”

 • Dit zijn de twee melkrobots aan de achterkant van de stal. Hier worden de koeien dus ook herkend aan de hand van de transponder.

  Dit zijn de twee melkrobots aan de achterkant van de stal. Hier worden de koeien dus ook herkend aan de hand van de transponder.

 • Dit is de antenne voor de koeherkenning bij de melkrobots.

  Dit is de antenne voor de koeherkenning bij de melkrobots.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Poppe wil veel koecomfort voor zijn dieren. Voorheen werkte hij met koematrassen, maar daarover was hij niet tevreden. Hij zag teveel kale hakken. Met diepstrooisel is dat voorbij. Het celgetal loopt ook terug. Er is minder mastitis. Voor het diepstrooisel heeft de veehouder een eigen mestscheider.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Poppe wil veel koecomfort voor zijn dieren. Voorheen werkte hij met koematrassen, maar daarover was hij niet tevreden. Hij zag teveel kale hakken. Met diepstrooisel is dat voorbij. Het celgetal loopt ook terug. Er is minder mastitis. Voor het diepstrooisel heeft de veehouder een eigen mestscheider.

 • Een mestrobot haalt de mest weg. De combinatie robot en diepstrooisel levert overigens weinig problemen op.

  Een mestrobot haalt de mest weg. De combinatie robot en diepstrooisel levert overigens weinig problemen op.

Laatste reacties

 • Pieterv1

  volgens mij zitten de stappentellers toch echt wel aan de rechter voorpoot van de koe...
  vind het overigens wel erg veel; dat de pinken 2 maanden eerder drachtig zijn. Hoe oud zijn de vaarzen nu dan als ze afkalven?

 • herman71

  Mooie reportage Ronald en Anja ! Groeten uit Dalfsen

 • alco1

  Natuurlijk een zeer effectief hulpmiddel. Al moet eerlijksheids halve wel gezegd worden dat de beste resultaten behaald worden op bedrijven die voorheen de slechtste resultaten hadden. Daarnaast heeft het niet tochtig zien misschien ook wel een andere oorzaak ( Mineralen tekort), waarop voorheen eerder gereageerd werd door minder tochtigheids waarnemingen. Ook kan gemakzucht binnen sluipen, waardoor andere dingen als geen water, vies water, pink vast e.d. minder snel opgemerkt worden.

 • abtje

  @Alco Uiteraard pak je op je bedrijf de dunste schakels van de keten aan. Maar ga dan niet dat vergelijken met de watervoorziening. Beetje slap.

 • pieter p

  Kan toch goedkoper op de melkrobot die tochtigheids waarneming. Als de pinken niet tochig gezien worden scheelt er wel wat aan(voer, mineralen te weinig controle enz)

 • jaapjo

  En koe drachtig maken voor 83 euro per dier?

 • koestal

  toch maar af en toe bij de pinken kijken

 • melkkoeienboer

  inseminatiegetal voor en na vermelden voegt nog wel wat toe, of systeem werkt

 • wmeulemanjr1

  Lijkt mij mooi dat ovalert van crv, een goeie fokstier tussen de pinken is toch ook makkelijk en ook voordelig.15000 euro is niet weinig. systeem scheelt wel een hoop extra arbeid, dat wel. tijd is ook geld!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.