Rundveehouderij

Foto & video 4198 x bekeken 12 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (8)

Boerderij volgt de komende maanden een bijzondere stalbouw: die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf midden in de uiterwaarden van de IJssel en vlakbij Deventer. Dit is deel 8: mestschuiven, mestmixers en mestopslag.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) ging samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel en op steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Bioboerin Annette Harberink (34) ging samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel en op steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De entree van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de IJsseldijk. Linksachter bevindt zich de potstal en rechts de grotendeels houten stro- en machineberging. De bouw nadert zijn voltooiing. De erfverharding laat nog wel op zich wachten.

  De entree van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de IJsseldijk. Linksachter bevindt zich de potstal en rechts de grotendeels houten stro- en machineberging. De bouw nadert zijn voltooiing. De erfverharding laat nog wel op zich wachten.

 • Dit is de andere kant van het bouwblok, de kant van de rivier. Een van de laatste onderdelen van de bouw is het woonhuis linksboven de 3 meter hoge keermuur. De uiterwaarden liggen er hier nog droog bij. Dat was vorige week tijdens het hoge water wel anders. Toen stond het water tot de keermuur. Voor de bouw had het geen gevolgen, het vee moest wel naar binnen.

  Dit is de andere kant van het bouwblok, de kant van de rivier. Een van de laatste onderdelen van de bouw is het woonhuis linksboven de 3 meter hoge keermuur. De uiterwaarden liggen er hier nog droog bij. Dat was vorige week tijdens het hoge water wel anders. Toen stond het water tot de keermuur. Voor de bouw had het geen gevolgen, het vee moest wel naar binnen.

 • De bouw van de potstal, die plaats biedt aan tachtig gehoornde koeien, is intussen bijna klaar. Het beton van de 4,5 meter brede voergang is gestort. Ook de 40 centimeter hoge muurtjes tussen voergang en strogedeelte zijn geplaatst. De gele waterbakken staan ook op hun plek. Toch is nog niet alles klaar. Eind deze maand volgt de stalinrichting: de tussenhekken en de voerbuis.

  De bouw van de potstal, die plaats biedt aan tachtig gehoornde koeien, is intussen bijna klaar. Het beton van de 4,5 meter brede voergang is gestort. Ook de 40 centimeter hoge muurtjes tussen voergang en strogedeelte zijn geplaatst. De gele waterbakken staan ook op hun plek. Toch is nog niet alles klaar. Eind deze maand volgt de stalinrichting: de tussenhekken en de voerbuis.

 • De mest wordt straks weggeschoven door een mestschuif. De ketting ligt al op zijn plaats. De schuif zelf volgt eind deze maand. Harberink kiest dan voor een driedelige JOZ-vouwschuif. Die is volgens haar compacter dan een traditionele vouwschuif en kan goed omgaan met stro en een hellende vloer. De ammoniakuitstoot in de stal is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

  De mest wordt straks weggeschoven door een mestschuif. De ketting ligt al op zijn plaats. De schuif zelf volgt eind deze maand. Harberink kiest dan voor een driedelige JOZ-vouwschuif. Die is volgens haar compacter dan een traditionele vouwschuif en kan goed omgaan met stro en een hellende vloer. De ammoniakuitstoot in de stal is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

 • De mest komt hier aan de achterkant van de stal terecht, bij de mestmixer. De mest wordt afgestort boven een rondgaande ketting.

  De mest komt hier aan de achterkant van de stal terecht, bij de mestmixer. De mest wordt afgestort boven een rondgaande ketting.

 • De mest wordt vervolgens iets verderop opgeslagen. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder onder de mestplaat.

  De mest wordt vervolgens iets verderop opgeslagen. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder onder de mestplaat.

 • In de potstal staan vier van deze drinkbakken. Harberink koos voor dit type bakken vanwege het grote drinkoppervlak . Bovendien vriezen de bakken niet snel dicht en is het stro eenvoudig te verwijderen doordat ze ondiep zijn.

  In de potstal staan vier van deze drinkbakken. Harberink koos voor dit type bakken vanwege het grote drinkoppervlak . Bovendien vriezen de bakken niet snel dicht en is het stro eenvoudig te verwijderen doordat ze ondiep zijn.

 • Dit zijn de harmonicagordijnen, die in de zijwanden van de potstal hangen. Harberink heeft bij dit gordijntype geen brede banden en/of buizen nodig om het zeil vast te houden. Een gordijn mét buissysteem zou ook te veel tot ophoping van stro en daarmee een smeerboel leiden. Het doek is lichtdoorlatend en van buitenaf gezien donkergrijs.

  Dit zijn de harmonicagordijnen, die in de zijwanden van de potstal hangen. Harberink heeft bij dit gordijntype geen brede banden en/of buizen nodig om het zeil vast te houden. Een gordijn mét buissysteem zou ook te veel tot ophoping van stro en daarmee een smeerboel leiden. Het doek is lichtdoorlatend en van buitenaf gezien donkergrijs.

 • Dit is de wachtruimte voor de melkstal. Er ligt een ecovloer van Veld-V in. De wachtruimte biedt plaats aan tachtig koeien. Die worden niet met een opdrijfhek richting melkstal gedirigeerd. Harberink verwacht dat de koeien zelf komen, omdat ze in de melkstal voert.

  Dit is de wachtruimte voor de melkstal. Er ligt een ecovloer van Veld-V in. De wachtruimte biedt plaats aan tachtig koeien. Die worden niet met een opdrijfhek richting melkstal gedirigeerd. Harberink verwacht dat de koeien zelf komen, omdat ze in de melkstal voert.

 • Dit is de melkstal. Een zestienstands swingover-melkstal van BouMatic. Opvallend zijn de beweegbare putvloer (kan slag maken van 45 centimeter), een extra melkpomp voor biestmelk en een centraal voersysteem. Let ook op het plafond. Dat is afgewerkt met Dupanel-isolatieplaten.

  Dit is de melkstal. Een zestienstands swingover-melkstal van BouMatic. Opvallend zijn de beweegbare putvloer (kan slag maken van 45 centimeter), een extra melkpomp voor biestmelk en een centraal voersysteem. Let ook op het plafond. Dat is afgewerkt met Dupanel-isolatieplaten.

 • Harberink heeft in de melkstal een gekartelde putrand laten plaatsen om gemakkelijk bij kleine koeien te kunnen aansluiten .

  Harberink heeft in de melkstal een gekartelde putrand laten plaatsen om gemakkelijk bij kleine koeien te kunnen aansluiten .

 • Als de koeien de melkstal uitlopen, belanden ze in deze driewegselectiepoort. Die dirigeert de koeien terug de mestgang op, de voergang over of de separatieruimte in. De dieren kunnen in twee groepen worden gemolken. Optie drie is dan het separatiehok (met Zweeds voerhek).

  Als de koeien de melkstal uitlopen, belanden ze in deze driewegselectiepoort. Die dirigeert de koeien terug de mestgang op, de voergang over of de separatieruimte in. De dieren kunnen in twee groepen worden gemolken. Optie drie is dan het separatiehok (met Zweeds voerhek).

 • Dit is de machinekamer achter de melkstal. Hier staat onder meer een Air Star-vacuümpomp met frequentieregelaar.

  Dit is de machinekamer achter de melkstal. Hier staat onder meer een Air Star-vacuümpomp met frequentieregelaar.

 • De melktank met een capaciteit van 5.000 liter melk. Met deze tank verwacht Harberink de eerste twee jaar vooruit te kunnen.

  De melktank met een capaciteit van 5.000 liter melk. Met deze tank verwacht Harberink de eerste twee jaar vooruit te kunnen.

 • Een overzicht van de stro- en machineberging. Het voorste gedeelte, waar de machines komen te staan, is volledig afgetimmerd met houten planken. De machineberging gaat over in de stroberging die wel open is. In dit tweede deel kan Harberink 400 ton stro en hooi opslaan. Hier komen straks in het voorjaar ook kalveren te staan.

  Een overzicht van de stro- en machineberging. Het voorste gedeelte, waar de machines komen te staan, is volledig afgetimmerd met houten planken. De machineberging gaat over in de stroberging die wel open is. In dit tweede deel kan Harberink 400 ton stro en hooi opslaan. Hier komen straks in het voorjaar ook kalveren te staan.

 • Hier wordt de laatste hand gelegd aan de open stroberging. De gebruikte planken zijn van gezaagde eiken die veelal op deze locatie hebben gestaan.

  Hier wordt de laatste hand gelegd aan de open stroberging. De gebruikte planken zijn van gezaagde eiken die veelal op deze locatie hebben gestaan.

 • Dit is het laatste gedeelte van de kapschuur, die achter de machine- en stroberging staat. Daar weer achter bevindt zich het woonhuis. Van daaruit is het uitzicht op de IJssel en de uiterwaarden zeer fraai.

  Dit is het laatste gedeelte van de kapschuur, die achter de machine- en stroberging staat. Daar weer achter bevindt zich het woonhuis. Van daaruit is het uitzicht op de IJssel en de uiterwaarden zeer fraai.

 • Inmiddels wordt ook hard gewerkt aan de erfverharding.

De negende en laatste fotoreportage over Natuurderij Keizersrande volgt in juli.

  Inmiddels wordt ook hard gewerkt aan de erfverharding. De negende en laatste fotoreportage over Natuurderij Keizersrande volgt in juli.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Dat biestpompje, niet bang dat het een smerige bedoeling word naar verloop van tijd? Hadden ook zoiets, maar kreeg het gewoon niet goed schoon.

 • hendrikusgrunn

  De melktank moet genoeg opslag hebben voor de eerste twee jaar? en daarna dan? Dan is de tank te klein ofzo? dan zet je toch direkt een grotere neer.

  En wat word er gevoerd in de melkstal? Volgens de site van ijssellandschap word er geen veevoer of meststoffen aangevoerd nl. ''Voorts is er sprake van een gesloten kringloopproces (zonder aanvoer van veevoer of meststoffen) '

  En dan staan er nog een aantal rare uitspraken op de site vind ik:

  Daarnaast is er in de totale investeringsbegroting nog sprake van een onrendabele top die samenhangt met extra schoonheid of extra handicaps zoals bouwen op een terp.

  Maar het doel is dan wel weer een rendabele bedrijfsvoering. Spreekt mekaar een beetje tegen vind ik.

 • aornt

  Ik denk dat ze geen melkquotum heeft.

 • Martin

  Sluit me aan bij Flying en Hendrikus. Maar ik vraag me ook nog eens af waarom dat huis aan de hooi/stroberging vast komt te zitten. Ik zou het toch zeker vrijstaand gemaakt hebben. Met oog op mogelijk ongedierte in de opslag en brandveiligheid ( denk aan hooibroei). Verder heb je dan ook de mogelijkheid voor een raampje naar die kant te maken.

  Verder vind ik het een mooi project en hoop dat ze er een rendabel bedrijf aan heeft. Kan nu wel veel kosten, maar komende jaren heb je geen onderhoud. Dumpleiding en pomp geven extra kosten en waarschijnlijk geen arbeids besparing!

  Succes!

 • Jan Zonderland

  Met alle respect, maar een 32 stands melkstal op 80 koeien ????????????????

 • Derksfourage

  Hendrikusgrunn , wie zegt dat je op deze wijze geen rendabeler bedrijfsvoering kunt hebben ? Er lijden meerdere wegen naar Rome en met marketing is wellicht vele malen meer te verdienen dan de laagste kostprijs te willen halen.

 • alco1

  Zo zat ik ook te denken Jan. Ik zou ook weleens willen weten uit welke potjes het allemaal betaald wordt

 • abtje

  @Jan Zonderland, melken is voeren. Dus zijn het nog eens racekoeien met melken. Op deze manier is ze de eerste met een negatieve melktijd :-)

 • FIEN

  Als je weet hoeveel de komende jaren bespaard moet worden op natuur-en staatsbosbeheer, dan weet ik al dat er op dit bedrijf binnen enkele jaren niet meer gemolken wordt. Dan staan er enkel nog wat HECKrunderen om de omgeving te onderhouden.

 • abtje

  @Fien Dan hoop ik echt dat je het mishebt, want ook al is deze opzet alles behalve de mijne, deze Annette gun ik het allerbeste met haar bedrijsvoering.
  Deze jonge meid maakt alleen maar gebruik van de idioterie van deze tijd. Doe dat maar eens na...

 • koestal

  pas op voor hoog water,de natuur wordt steeds grilliger

 • hendrikusgrunn

  @Derksfourage:

  Ik zal ook niet beweren dat het bedrijf niet rendabel kan zijn.
  Geef alleen aan dat de bouw van het geheel door extra kosten niet rendabel is, zoals zelf aangegeven word. Dus zul je deze extra kosten op een andere manier terug moeten verdienen.

  Daarnaast vind ik het gebruik ook best apart. De gronden en gebouwen worden gepacht, maar de inrichting word door de pachter betaalt. Zal wel allemaal erg goed op papier staan voor het geval er iets mis gaat in de relatie pachter- eigenaar.

  Tevens vind ik een houten stro berging ook best dapper, zeker omdat deze ook aan de woning vast zit. Lijkt me nu niet meteen de meest brandveilige optie. Als je soms ziet dat andere boeren van de brandweer flink moeten investeren in brandblus installaties in stallen, vind ik het best vreemd dat dit wel zo kan.

  En ongetwijfeld is dit allemaal goed door gerekend dat het wel uitkan, door wss subsidies, hulp van gemeentes en organisaties. Anders was zoiets wss nooit gebouwd lijkt mij

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.