Rundveehouderij

Foto & video 8240 x bekeken 23 reacties

Roosterberegening houdt mestrobot aan het werk

Beregeningsinstallatie in ligboxenstal voorkomt opgedroogde en vastgekoekte mest op de roosters.

Foto

 • Op het melkveebedrijf van Herman (48) en Lya van de Hoef (46) is een beregeningsinstallatie in de ligboxenstal geïnstalleerd. Dat voorkomt opgedroogde en vastgekoekte mest op de roosters zodat hun mestrobot goed kan werken. Tot dusver leverde technische groothandel Engeldot aan zes Nederlandse melkveehouders een dergelijke installatie.

  Op het melkveebedrijf van Herman (48) en Lya van de Hoef (46) is een beregeningsinstallatie in de ligboxenstal geïnstalleerd. Dat voorkomt opgedroogde en vastgekoekte mest op de roosters zodat hun mestrobot goed kan werken. Tot dusver leverde technische groothandel Engeldot aan zes Nederlandse melkveehouders een dergelijke installatie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Van de Hoef bouwde in 2008 een moderne ligboxenstal met meer volume en veel ventilatie. Daardoor droogt mest op de roostervloeren erg snel op. De verwachting is dat het moeizamer bewegen van een mestrobot of mestschuif in meer nieuwe stallen problemen gaat geven.

  Van de Hoef bouwde in 2008 een moderne ligboxenstal met meer volume en veel ventilatie. Daardoor droogt mest op de roostervloeren erg snel op. De verwachting is dat het moeizamer bewegen van een mestrobot of mestschuif in meer nieuwe stallen problemen gaat geven.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Zo ziet roosterberegening er in de praktijk uit. Zes keer per etmaal staat de beregening 1 tot 1,5 minuut aan. Dat blijkt in de praktijk voldoende water te geven om de roosters voldoende nat te krijgen, zodat de mestrobot weer probleemloos zijn werk kan doen.

  Zo ziet roosterberegening er in de praktijk uit. Zes keer per etmaal staat de beregening 1 tot 1,5 minuut aan. Dat blijkt in de praktijk voldoende water te geven om de roosters voldoende nat te krijgen, zodat de mestrobot weer probleemloos zijn werk kan doen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een detail van een sproeier. Deze zijn om de vijf meter in drie waterleidingen van 60 meter lang geplaatst. Om voldoende waterdruk in de leidingen te houden, sproeit het systeem om de beurt zes groepen ofwel zes stalgedeelten van 30 meter lang.

  Een detail van een sproeier. Deze zijn om de vijf meter in drie waterleidingen van 60 meter lang geplaatst. Om voldoende waterdruk in de leidingen te houden, sproeit het systeem om de beurt zes groepen ofwel zes stalgedeelten van 30 meter lang.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In het stalgedeelte waar de hoogproductieve groep koeien staat is geen beregening geïnstalleerd. Door het energierijke rantsoen blijft de mest van deze koeien dunner, waardoor de mestrobot in dit stalgedeelte altijd al zonder problemen de roosters schoonmaakt.

  In het stalgedeelte waar de hoogproductieve groep koeien staat is geen beregening geïnstalleerd. Door het energierijke rantsoen blijft de mest van deze koeien dunner, waardoor de mestrobot in dit stalgedeelte altijd al zonder problemen de roosters schoonmaakt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In de loopruimtes voor de drie melkrobots, is ook geen beregening geplaatst, omdat daar door de vele koebewegingen de mest goed door de roosterspleten wordt getrapt.

  In de loopruimtes voor de drie melkrobots, is ook geen beregening geplaatst, omdat daar door de vele koebewegingen de mest goed door de roosterspleten wordt getrapt.

  Foto: Hans Prinsen
 • De besturingscomputer van de roosterberegening levert arbeidsgemak op. Op vaste tijdstippen vindt per stalgedeelte automatische beregening plaats. “Zo kunnen we het beregenen van de roosters ook niet vergeten”, zegt Lya van de Hoef.

  De besturingscomputer van de roosterberegening levert arbeidsgemak op. Op vaste tijdstippen vindt per stalgedeelte automatische beregening plaats. “Zo kunnen we het beregenen van de roosters ook niet vergeten”, zegt Lya van de Hoef.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Als de roosters nat zijn, loopt de mestrobot er probleemloos over heen. Voordat de beregening was geïnstalleerd viel de mestrobot regelmatig stil. Het kostte volgens Herman en Lya veel te veel tijd en energie om met emmers water de robot weer te laten lopen.

  Als de roosters nat zijn, loopt de mestrobot er probleemloos over heen. Voordat de beregening was geïnstalleerd viel de mestrobot regelmatig stil. Het kostte volgens Herman en Lya veel te veel tijd en energie om met emmers water de robot weer te laten lopen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In het stalgedeelte waar de drachtige pinken, droge en laagproductieve koeien staan, drogen de roosters sneller op doordat deze dieren meer structuur in het rantsoen hebben. Zo nodig kan dit gedeelte wat langer worden beregend.

  In het stalgedeelte waar de drachtige pinken, droge en laagproductieve koeien staan, drogen de roosters sneller op doordat deze dieren meer structuur in het rantsoen hebben. Zo nodig kan dit gedeelte wat langer worden beregend.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De samenstelling van het basisrantsoen van de hoogproductieve koeien (rechts) in vergelijking met die van de drachtige pinken, droge en laagproductieve koeien (links). Meer structuur in het rantsoen geeft vastere mest, dat leidt eerder tot een stilstaande mestrobot.

  De samenstelling van het basisrantsoen van de hoogproductieve koeien (rechts) in vergelijking met die van de drachtige pinken, droge en laagproductieve koeien (links). Meer structuur in het rantsoen geeft vastere mest, dat leidt eerder tot een stilstaande mestrobot.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De JOZ-mestrobot steekt tijdens zijn vaste routes ook de voergang over om aan de overkant verder te rijden over de roosters.

  De JOZ-mestrobot steekt tijdens zijn vaste routes ook de voergang over om aan de overkant verder te rijden over de roosters.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het is van belang om de leidingen en sproeiers zodanig te draaien dat er geen water in de ligboxen komt. Het strooisel moet droog blijven om mastitis te voorkomen. De koeien hebben geen hekel aan een douche.

  Het is van belang om de leidingen en sproeiers zodanig te draaien dat er geen water in de ligboxen komt. Het strooisel moet droog blijven om mastitis te voorkomen. De koeien hebben geen hekel aan een douche.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Herman van de Hoef heeft de beregeningsinstallatie inclusief watermeter en computer zelf aangelegd. Hij had daarom alleen materiaalkosten, te weten €3.500, exclusief btw. De levensduur is minimaal 10 jaar.

  Herman van de Hoef heeft de beregeningsinstallatie inclusief watermeter en computer zelf aangelegd. Hij had daarom alleen materiaalkosten, te weten €3.500, exclusief btw. De levensduur is minimaal 10 jaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Van de Hoef pompt bronwater op en beregent uitsluitend in het droge en warme seizoen, vanaf april tot eind oktober. De waterkosten zijn door het bronwater laag, evenals het extra waterverbruik voor de beregening. Vorig jaar kwam de watermeter uit op in totaal 130 kuub water extra.

  Van de Hoef pompt bronwater op en beregent uitsluitend in het droge en warme seizoen, vanaf april tot eind oktober. De waterkosten zijn door het bronwater laag, evenals het extra waterverbruik voor de beregening. Vorig jaar kwam de watermeter uit op in totaal 130 kuub water extra.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het waterverbruik nodig voor drinkwater en voor het spoelen van de tepelbekers van de melkrobots is veel hoger, ongeveer 18 tot 20 keer meer dan dat voor de beregening.

  Het waterverbruik nodig voor drinkwater en voor het spoelen van de tepelbekers van de melkrobots is veel hoger, ongeveer 18 tot 20 keer meer dan dat voor de beregening.

  Foto: Jan Sibon
 • In de voergang van de 2+3-rijige stal hangen aan weerszijden vier ventilatoren. Ook is het dak geïsoleerd. Bij erg warm weer zorgt de beregening ook voor verkoeling van de koeien, dat vermindert hittestress, met name bij de hoogproductieve koeien.

  In de voergang van de 2+3-rijige stal hangen aan weerszijden vier ventilatoren. Ook is het dak geïsoleerd. Bij erg warm weer zorgt de beregening ook voor verkoeling van de koeien, dat vermindert hittestress, met name bij de hoogproductieve koeien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Als veehouders met een shovel in de stal willen werken, is het belangrijk om de waterleidingen hoog genoeg op te hangen, zodat ze er onderdoor kunnen rijden. De ophanging is bij Van de Hoef van pvc, deze is nu ook verkrijgbaar in rvs. Dat is wat duurder, maar gaat nog langer mee.

  Als veehouders met een shovel in de stal willen werken, is het belangrijk om de waterleidingen hoog genoeg op te hangen, zodat ze er onderdoor kunnen rijden. De ophanging is bij Van de Hoef van pvc, deze is nu ook verkrijgbaar in rvs. Dat is wat duurder, maar gaat nog langer mee.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • abtje

  Mestrobot MAG NOOIT voergang kruisen.
  Een ander merk mestrobot sproeit zelf water voor zich uit. Ben benieuw wat het beste is.
  Kan misschien eens een onderzoek naar gedaan worden.
  Heb zelf de rode robot zonder sproeier, dus ben benieuwd.

 • Weerkundige

  met winter dag krijg mooi ijs vloer ???

 • geelgors

  staat deze boerderij in appelscha?

 • Achterland

  ik heb joz met sproeiinrichting werkt fantastisch !!!

 • Flyinghollander

  Pietvanrossem lezen is moeilijk als je alleen maar plaatjes kijken bent gewend. AB dat valt mee ivm hygiene bedoel je?

 • schoenmakers1

  beetje raar, helpt hittestres, met name de hoogproductieve koeien, en hier was geen sproeiinstalatie aangelegd omdat de mest dun genoeg is?

 • huubjansen

  Wat is doel van roosters schuiven? Droge roosters volgens mij, als dat niet lukt dan hoeft het toch ook niet?

 • sallandseboer

  @pietervanrossum
  In de winter verdampt er gelukkig niet veel water, dus hoeft er minder gesproeid te worden.

 • massey-ferguson

  Waarom mag een mestrobot de voergang niet oversteken??

 • Mels

  Geen zebrapad en is heen en weer verkeer van trekker met voerwagen.....:-)
  Waarschijnlijk om geen ziektekiemen van de ene naar de andere kant te slepen??
  Wie verteld????

 • koestal

  het regent in de stal ,kan het dak er niet af ?

 • koestal

  wordt het niet broeierig in de stal

 • abtje

  Waarom zou je het risico nemen? Alle virussen, bacterien, parasieten en alle ziektes die in de mest zitten ga je even op de voergang parkeren zodat de koeien ze weer kunnen opvreten.
  Net als een voerschuifrobot nooit op de roosters mag komen.
  Gescheiden lijnen, je gaat ook niet met je strontlaaren door het voer heen beren hoop ik.

 • Flyinghollander

  En de stront breng je ook niet op je grasland. Tuurlijk zoveel mogelijk deze zaakjes apart houden maar soms kan het niet anders

 • BO(skabout)ER

  jongens het gaat om het sproeisysteem, en dit lijkt me een prachtige manier.

 • BO(skabout)ER

  @huubjansen -doel van een mestschuif is vooral schone en niet te gladde roosters.

 • abtje

  @FH Op je grasland eet een koe ook geen stront. En daar zit tijd tussen aanwenden en consumptie. Plus de zon dood een hoop ellende.
  Waarom onnodig risico lopen? Ken plenty boeren die om die reden bij nieuwbouw aan de buitenkant voeren en anders twee mestrobotjes kopen.

 • ThFransen

  Geen water in de ligboxen ?
  En bij foto 11 hangen de sproeiers boven de boxen.

 • Flyinghollander

  ThFransen
  19:49 en waar gaat het water heen gesproeid?

  Jemig, kan niemand meer fantsoenlijk lezen of plaatsjes bekijken?

 • Mels

  Flyinghollander,dommigheid is niet te bestrijden...........

 • Rikkamperman

  Er wordt regelmaat de misvatting gemaakt dat een veehouder alleen materiaalkosten heeft bij eigen montage. Hiermee geeft hij weer dat hij niks voor zijn eigen arbeid geeft, das jammer. Verder een mooie, relatief goedkope oplossing, want een sproei inrichting van bovengenoemde firma is belachelijk duur.

 • abtje

  @Rik Tuurlijk moet je je eigen arbeid niet vergeten, maar laat je het doen krijg je een factuur. Doe je het zelf dan hoef je dat niet te betalen. Zo bespaar je je zelf geld. Dat is iets anders dan niets rekenen voor je eigen werk.

 • feitsma

  Een heel dure en veel water gebruikende oplossing. Ik liep zelf 3 jaar geleden ook tegen het zelfde probleem aan. Op 3 plaatsen in de stal heb ik , een sproeisysteem gemaakt, van tuinslang en spuitdoppen en wat kleppen die door tijdklokken worden aangestuurd. Op elke plaats wordt 4 maal daags een minuut gesproeid, langer is niet nodig, loopt toch van de roosters af. Kosten van aanleg ongeveer 500 euro, geschat waterverbruik ongeveer 100 liter per dag. Ongeveer 6 maanden per jaar is het nodig, daarbuiten is het klimaat vochtig genoeg.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.