Rundveehouderij

Foto & video 16458 x bekeken 26 reacties

Inkuilen onder zware omstandigheden

De eerste snede gras van veehouder Vincent Aarnink in Wesepe (Ov.) ging donderdagavond en –nacht onder plastic. De omstandigheden waren extreem zwaar, vertelt Aarnink. “Wanneer we hadden geweten dat het wat stabieler weer zou worden, hadden we natuurlijk gewacht met maaien.”

Foto

 • Veehouder Vincent Aarnink (37) runt samen met zijn vrouw Mireille een boerderij aan de Raalterweg in Wesepe (Ov.). Ze melken ongeveer 100 koeien met behulp van twee Lely-robots. Aarnink houdt daarnaast 176 rosékalveren. Een tweede stal voor nog eens 176 kalveren is in aanbouw.

  Veehouder Vincent Aarnink (37) runt samen met zijn vrouw Mireille een boerderij aan de Raalterweg in Wesepe (Ov.). Ze melken ongeveer 100 koeien met behulp van twee Lely-robots. Aarnink houdt daarnaast 176 rosékalveren. Een tweede stal voor nog eens 176 kalveren is in aanbouw.

  Foto: Michel Velderman
 • Net als talloze andere veehouders zocht ook Vincent Aarnink afgelopen week naar een geschikt moment om de eerste snede gras in te kuilen. De weersomstandigheden waren echter erg wisselvallig. Toen de voorspellingen iets beter uitvielen, besloot hij niet langer te wachten.

  Net als talloze andere veehouders zocht ook Vincent Aarnink afgelopen week naar een geschikt moment om de eerste snede gras in te kuilen. De weersomstandigheden waren echter erg wisselvallig. Toen de voorspellingen iets beter uitvielen, besloot hij niet langer te wachten.

  Foto: Michel Velderman
 • Afgelopen donderdag (23 mei) begon hakselaarchauffeur Appie Nijland van loonbedrijf Jansen in Heeten (Ov.) ’s avonds om 22.00 uur op de percelen van Aarnink.

  Afgelopen donderdag (23 mei) begon hakselaarchauffeur Appie Nijland van loonbedrijf Jansen in Heeten (Ov.) ’s avonds om 22.00 uur op de percelen van Aarnink.

  Foto: Michel Velderman
 • Aarnink had al zijn grasland – in totaal 25 hectare – gemaaid.

  Aarnink had al zijn grasland – in totaal 25 hectare – gemaaid.

  Foto: Michel Velderman
 • De 25 hectare grasland van Aarnink ligt praktisch aaneengesloten in één groot blok. Tegen het einde komen de machines elkaar geregeld tegen op het land.

  De 25 hectare grasland van Aarnink ligt praktisch aaneengesloten in één groot blok. Tegen het einde komen de machines elkaar geregeld tegen op het land.

  Foto: Michel Velderman
 • De loonwerker zou aanvankelijk al rond 18.00 uur bij Aarnink beginnen. Vanwege de hoge opbrengsten per hectare werd het wat later. Gemiddeld werd 3 tot 5 hectare per uur binnengehaald. Normaalgesproken is 10 hectare per uur haalbaar.

  De loonwerker zou aanvankelijk al rond 18.00 uur bij Aarnink beginnen. Vanwege de hoge opbrengsten per hectare werd het wat later. Gemiddeld werd 3 tot 5 hectare per uur binnengehaald. Normaalgesproken is 10 hectare per uur haalbaar.

  Foto: Michel Velderman
 • ’s Avonds klaart het weer op. Het wordt daardoor snel kouder, tot net boven het vriespunt.

  ’s Avonds klaart het weer op. Het wordt daardoor snel kouder, tot net boven het vriespunt.

  Foto: Michel Velderman
 • Rond middernacht komt de New Holland 9060 FR het land op om de reeds begonnen ploeg te helpen. Ook de politie komt ’s avonds nog even buurten op het erf van Aarnink. “In de omgeving was geklaagd over geluidsoverlast. Toen de politie bij ons kwam en zag wat de oorzaak was, waren ze snel weer weg”, zegt de veehouder.

  Rond middernacht komt de New Holland 9060 FR het land op om de reeds begonnen ploeg te helpen. Ook de politie komt ’s avonds nog even buurten op het erf van Aarnink. “In de omgeving was geklaagd over geluidsoverlast. Toen de politie bij ons kwam en zag wat de oorzaak was, waren ze snel weer weg”, zegt de veehouder.

  Foto: Michel Velderman
 • Doordat Aarnink in twee sleufsilo’s tegelijk kan lossen, is een goede verdichting verzekerd.

  Doordat Aarnink in twee sleufsilo’s tegelijk kan lossen, is een goede verdichting verzekerd.

  Foto: Michel Velderman
 • Veehouder Vincent Aarnink rijdt tijdens het kuilen altijd zelf mee met z’n 7,5 ton zware Manitou. In tegenstelling tot de meeste veehouders doet hij geen plastic langs de wanden van de sleufsilo. Hij ziet meer nut in het goed vastrijden van de randen.

  Veehouder Vincent Aarnink rijdt tijdens het kuilen altijd zelf mee met z’n 7,5 ton zware Manitou. In tegenstelling tot de meeste veehouders doet hij geen plastic langs de wanden van de sleufsilo. Hij ziet meer nut in het goed vastrijden van de randen.

  Foto: Michel Velderman
 • Rond half twee ‘s nachts zit het gras aan de bult. “De weersvoorspellingen waren nog redelijk. Maar in de praktijk viel het tegen. We hebben onder zware omstandigheden ingekuild. Zo extreem heb ik het in al die jaren nog niet meegemaakt. Het gras was natuurlijk lang niet optimaal droog. Wanneer we hadden geweten dat het nu wat stabieler weer was geweest, hadden we natuurlijk gewacht met maaien. Dat is nu niet meer anders, het gras zit al onder het plastic”, zegt Aarnink, enkele dagen na het inkuilen. De veehouder weet nog niet exact wat het aantal kilo’s droge stof is.

  Rond half twee ‘s nachts zit het gras aan de bult. “De weersvoorspellingen waren nog redelijk. Maar in de praktijk viel het tegen. We hebben onder zware omstandigheden ingekuild. Zo extreem heb ik het in al die jaren nog niet meegemaakt. Het gras was natuurlijk lang niet optimaal droog. Wanneer we hadden geweten dat het nu wat stabieler weer was geweest, hadden we natuurlijk gewacht met maaien. Dat is nu niet meer anders, het gras zit al onder het plastic”, zegt Aarnink, enkele dagen na het inkuilen. De veehouder weet nog niet exact wat het aantal kilo’s droge stof is.

  Foto: Michel Velderman
 • Tot slot nog een plaatje van de in aanbouw zijnde kalverstal. Dit is de tweede stal die Aarning in eigen beheer bouwt. Vorig jaar bouwde hij eenzelfde kalverstal voor een vergelijkbaar aantal dieren: 176.

  Tot slot nog een plaatje van de in aanbouw zijnde kalverstal. Dit is de tweede stal die Aarning in eigen beheer bouwt. Vorig jaar bouwde hij eenzelfde kalverstal voor een vergelijkbaar aantal dieren: 176.

  Foto: Michel Velderman

Michel Velderman

Laatste reacties

 • hillmanje

  Wat waren nu juist de 'zware omstandigheden'? Het feit dat het gras nog niet perfect droog was? Het feit dat er een flinke snee van het land werd gehaald? Het feit dat het donker was tijdens het inkuilen?
  Dan zijn het voor sommigen wel vlug 'zware omstandigheden'!!!

 • huubjansen

  Geduld is en blijft een schone zaak.

 • Beheerder
  Redactie

  .

 • Zuperboer

  Zuurkool

 • rosevally farms

  zwaare omstandigheden pffff

 • somporn

  Er wordt toch niet elke dag ingekuild,dan al direct klachten over lawaai.
  De mensen beginnen steeds meer te zeuren.
  De economie ligt straks helemaal op zijn gat,waar moeten die drammers dan van vreten.

 • tessa2010

  Zware omstandigheden??? Inderdaad huubjanssen,geduld is en blijft een schone zaak! En.............,na regen komt zonneschijn!!!.Het wachten met maaien werd afgelopen maandag en dinsdag beloont met fraai weer,een mooie kuil gemaakt zonder een drup water er in! En ik ben er maar wat blij mee!!!.

 • robbke

  Wat een zielige mensen om te klagen over geluidsoverlast. Zullen wel van die lui uit de stad zijn die het echte platteland niet respecteren. Die weten niet wat hard werken is. En maar klagen, terwijl ze er zelf voor gekozen hebben om op het platteland te gaan wonen.

 • joopi

  @ tessa dat is ook wel eens anders geweest, dat is het mooie en het moeilijke aan ons vak.

  Vandaag ook nog hakselaars zien en horen werken puur omdat ze nou eenmaal niet overal tegelijk kunnen zijn.

 • Sjaak

  “Wanneer we hadden geweten dat het wat stabieler weer zou worden, hadden we natuurlijk gewacht met maaien.” Zo sprak de boer...

  Dit in tegenstelling tot de man van Barenbrug, die het inkuiljournaal presenteert. Die adviseerde geen dag langer te wachten, want de kwaliteit van het gras holde terug uit!
  Dus Vincent, waarschijnlijk heb je nu een Top-kuil of wordt het toch een Tob-kuil...?;)
  Klinkt allebei toppie en toch is er een verschil, zo moet je ook naar adviezen luisteren!

 • Zuperboer

  @Sjaak, inderdaad. Wij wachten tot zondag met maaien. Eerst flink zon erin voor de suikers en dan maaien we een snede van >6000 kgds net als vorig jaar. Dinsdag hakselen, verwachting 900 VEM met 40%ds en ADL 25. Daarvan kunnen wij onze 170 melkkoeien zo'n 8 maanden van kuilgras voorzien. Schade aan de zode ja, aartjes in het gewas ja, maar we laten ons niet door Barenbrug de les lezen, want dan hadden we de afgelopen 20 jaar dat ik boer al zeker 4x nieuw gras ingezaaid. Grasbestand onderhouden wij door op tijd onkruid te bestrijden. Bemesten altijd in februari z.s.m. eenmalig 45m3 RDM en 80N uit KAS+S. Als je een zware snede wil oogsten moet je daar ook naar bemesten en daar leent het voorjaar zich bij uitstek voor. Ik kan iedereen aanraden om eens goed te kijken naar een plan van aanpak van de grasteelt, dus duidelijk maken voor jezelf hoe je strategie is en daar ook naar handelen. Ik zie veel teveel bedrijven die lichte voorjaarssnedes oogsten en deze met duur krachtvoer moeten compenseren. Daar ligt de sleutel tot een scherp saldo. Koeien zijn RUWvoer-verwerkers. Praat er eens over met je voervoorlichter en laat je nooit gek maken door BARENBRUG, die willen alleen graag toevoegmiddelen en graszaad verkopen. Het beste en meest geschikte toevoegmiddel is nog altijd de zon. Ter informatie: Saldo melkveehouderij 2012 28,7ct/ krachtvoerkosten 5,43ct. Wij hebben onze strategie ook door de jaren heen ontwikkeld, al doende leert men.

 • trijnie

  Die lui uit de stad moesten dinsdag nacht ook in het lawaai van inkuilen 'liggen'
  Maar wij konden lekker gaan slapen en die arme buurman en vrouw van ons moesten over werken. En die lui uit de stad waren heel erg blij dat de buurman die nacht al zijn kuilvoer binnen had gekregen omdat het de volgende dag met bakken de lucht uitgoot ......
  Waarom altijd dat gezeur over die lui uit de stad? Niet iedere boer is van dezelfde soort, zo ook die lui uit de stad. Hoewel ik ben allang ver plattelands na 37 jaar.

 • koestal

  Sjaak ,geef die man van Barenburg maar een Beerenburg

 • Reactie van Barenbrug

  Ik begrijp jullie reacties dat een aantal denken dat barenbrug alleen commerciele adviezen geeft. Onterecht. Onze missie is het beste ruwvoer te laten winnen door goede adviezen en producten. Barenbrug is de enige die op 9 plekken de kwaliteit van te maaien gras meet. Naast goede genetica, bemesting en weer is het maaimoment zeer belangrijk. We zeggen niet achteraf dat u het fout gedaan heeft, maar helpen u vooraf een topkuil te maken, wat dit jaar bijna onmogelijk was, al zijn het weer dezelfde boeren waar het wel gelukt is.

  Wat betreft het advies. Ik zag duidelijk dat de voederwaarde elke dag met 15 VEM afneemt. Het stengeltje kwam in het gras, waardoor de kwaliteit alleen maar lager werd, en structuur zit er genoeg in. Ik zag dat het suikergehalte onder de 10% in vers gras zakt. Je verbruikt 8% suiker onder de beste omstandigheden en meer als het gras lang om het veld ligt, of water over zich heen krijgt na maaien. De zon kwam niet was de voorspelling van het weer. Doordat er 200 tot 300 kilo droge stof bijkomt per dag halveert het eiwitgehalte in 12 dagen. Daarom ons advies toen 'Zodra het mogelijk is te maaien' en daar blijf ik achter staan. Dat het gebruik van een inkuilmiddel de afgelopen 14 vaak nodig was zullen velen beamen.

  Trouwens een mooie foto raportage.

 • Zuperboer

  Wat is het beste Ruwvoer? Het gaat toch uiteindelijk om het hoogste saldo melkveehouderij (gezonde koeien, gezond produktieniveau). U zult begrijpen dat melkveehouders uiteindelijk aan hun financiele verplichtingen moeten voldoen, daar boeren we voor. Probeer nu eens uit te leggen wat een goede kuil is. BLGG werkt toch niet voor niets met N-efficientie op de kuiluitslagen. Als U iets aan deze discussie zou willen toevoegen zou het wellicht goed zijn om in samenwerking met BLGG tot een economische waardering in de vorm van een kengetal op de uitslag van het ruwvoeronderzoek te komen. Melkveehouderij is geen hobby om lekker te maaien, maar een serieuze bezigheid. Grond in nederland is duur en moet optimaal benut worden.

 • abtje

  @Zuperboer Iedere boer heeft andere wensen, hoe kan je dan HET RUWVOER berekenen. Voer je wel of geen mais, wil je 8 of 12.000 literkoeien, wil je wel of niet weiden, kan je goedkoop luzerne of hooi krijgen. Allemaal vragen die het antwoord alweer doen veranderen.
  En als je het ideale moment voor jouw ruwvoer exact weet, is het dan wijs om of toch met regen te oogsten of je verlies te pakken en goed droog, maar iets minder Vem en eiwit te winnen?
  Vorig jaar had ik minder Vem en eiwit, maar door de smakelijkheid aten ze enkele kg ds meer per dag dan berekend. Zeg het maar.

 • johnroos

  sommige collega's worden met de dag gekker en dit wordt nog aangewakkerd door de 'deskundige' van Barenburg. Er zou elke dag zoveel drogestof bijgroeien en natuurlijk zakken dan de gehalten in het gras. Je moet gewoon wachten op 2 dagen mooi weer en als dat niet meer kan..... Maandag gemaaid en dinsdag rond 23.00u klaar met hakselen. 5.5 ton ds en 45% ds. 1 keer gekeken naar die plofkop van Barenburg en ik snap niet dat de diverse sites hier nog ruimte voor maken!

 • Zuperboer

  @abtje, het gaat er mij om dat ruwvoer telen net zo nauw luistert als bv. pootaardappelen, suikerbieten, wintertarwe. Daarvoor is op dit moment nog niet genoeg aandacht. Als ik dan zie hoe Barenbrug het aanpakt is het in ieder geval wel een stap in de richting, maar ik verbaas me er telkens weer over dat we wel discussie hebben over het oogsttijdstip van snijmais, maar dat men bij gras (het hoofdgewas in NL.) daarover nog altijd niet gefundeerd en consequent kan denken. En we kunnen discussieren over het einddoel per bedrijf met allerlei randvoorwaarden als produktieniveau, eiwiteisen enz. enz., maar als we dan onze hoofdoogst in de regen maaien en 12-24 uur later in de regen laten hakselen omdat het gras nu eindelijk wel eens weg moet dan heb ik zo mijn twijfels bij het managementniveau in de nederlandse melkveehouderij. Wie er wel serieus over nadenkt is op de goede weg.

 • abtje

  @Zuperboer, ik kan niets anders dan nederig je reactie te beamen.
  Denken en (kunnen) doen zit een hoop tussen. Als alle omstandigheden goed zijn kan iedereen een wereldkuil maken. Het zijn echter ieder jaar weer dezelfde boeren die altijd een wereldkuil hebben. Dat zijn jouw managements-boeren die dat stukje gewoon in hun vingers hebben.

 • Sjaak

  Mwah.....enige nuance is toch wel gewenst bij deze reakties!

  Zonder geluk vaart niemand wel, het was de laatste tijd wispelturig weer en ook hier hebben goede management-boeren, waar het meestal goed gaat, pech ondervonden....
  Het was nu eenmaal een gok en een manier om het risico te spreiden is dan in verschillende partijen te maaien, maar ja....da's niet zo stoer!:)

 • W Geverink

  Ik kan wel zien waarom een Nederlandse boer niet op vakantie kan. Je zou het perfecte moment kunnen missen en in plaats van een kuil van 1040 VEM met een grote bult 'stalmest' van 1010 VEM opgescheept kunnen zitten. Het zal me benieuwen hoe lang het nog duurt voor we op deze site kunnen lezen over het perfecte gras uit de kas.

 • Kristof tibo

  dinsdag maaien we al de 2 snede


 • alco1

  Ik heb nu al mijn gras voor de eerste keer gemaaid. Het lijkt erop dat we het prima onder zeil kunnen krijgen. Een structuurrijk basis voer met veel ruimte voor aankoop van veel structuurarm product, met als gevolg weer veel mest voor de eigen bemesting.

 • Stom

  ook een boer kan op vakantie hoor!

 • Piet, Midden-Europa

  ''Wie niet waagt wie niet wint'' en Wie niet poept wie niet Stinkt !!!...

 • timo

  Nou, stinken doet het voer vast wel..........

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.