Rundveehouderij

Foto & video 15666 x bekeken 17 reactieslaatste update:17 mei 2013

Gras tot hooi drogen met oven

Melkveehouder Henk Snuverink in Hengelo (Ov.) droogt zijn gras tot hooi met een oven.

Foto

 • Maatschap Snuverink melkt in Hengelo 100 Fleckvieh-koeien op 60 hectare land dat grotendeels van huis ligt. Alle mechanisatie is in eigen beheer. Van een zelfrijdende hakselaar, opraap- en silagewagens tot een perswikkelcombinatie. Laatste investering is een drooginstallatie om het gemaaide gras in enkele dagen te drogen tot hooi.

  Maatschap Snuverink melkt in Hengelo 100 Fleckvieh-koeien op 60 hectare land dat grotendeels van huis ligt. Alle mechanisatie is in eigen beheer. Van een zelfrijdende hakselaar, opraap- en silagewagens tot een perswikkelcombinatie. Laatste investering is een drooginstallatie om het gemaaide gras in enkele dagen te drogen tot hooi.

  Foto: Hans Prinsen
 • Door de drooginstallatie kan Henk Snuverink relatief kort gras gebruiken en dus vaak maaien voor een hogere opbrengst van zijn percelen. Het gras behoudt als hooi zijn structuur beter dan als het ingekuild zou worden. Het verkregen hooi heeft een relatief hoge voederwaarde. Hooi in plaats van kuil voeren geeft volgens Snuverink een gezondere veestapel, die makkelijker produceert. “Het liefst zou ik mijn melk ook gaan leveren onder het label hooimelk. In Oostenrijk leveren ze ‘Heumilch’ voor 48 cent.”

  Door de drooginstallatie kan Henk Snuverink relatief kort gras gebruiken en dus vaak maaien voor een hogere opbrengst van zijn percelen. Het gras behoudt als hooi zijn structuur beter dan als het ingekuild zou worden. Het verkregen hooi heeft een relatief hoge voederwaarde. Hooi in plaats van kuil voeren geeft volgens Snuverink een gezondere veestapel, die makkelijker produceert. “Het liefst zou ik mijn melk ook gaan leveren onder het label hooimelk. In Oostenrijk leveren ze ‘Heumilch’ voor 48 cent.”

  Foto: Hans Prinsen
 • De grasdroger is van het Oostenrijkse merk Lasco, waarvoor Snuverink nu ook contactpersoon is. Het systeem bestaat uit een oven gestookt op houtsnippers, een turbine met buizenstelsel om de lucht te verplaatsen, een houten drooghok voor losgestort gras uit de opraapwagen en luchtverdelers (linksonder) om balen te drogen.

  De grasdroger is van het Oostenrijkse merk Lasco, waarvoor Snuverink nu ook contactpersoon is. Het systeem bestaat uit een oven gestookt op houtsnippers, een turbine met buizenstelsel om de lucht te verplaatsen, een houten drooghok voor losgestort gras uit de opraapwagen en luchtverdelers (linksonder) om balen te drogen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De turbine blaast gedurende het hele droogproces lucht door de slangen. De 85 graden warme lucht uit de oven wordt gemengd met buitenlucht, waardoor het met 40 graden door de kuil wordt geblazen.

  De turbine blaast gedurende het hele droogproces lucht door de slangen. De 85 graden warme lucht uit de oven wordt gemengd met buitenlucht, waardoor het met 40 graden door de kuil wordt geblazen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De hangende kraan zet de balen op de droogmantels en werkt los gestort gras uit de opraapwagen over de wand in het drooghok. De kraan heeft een giek van 7,5 meter lengte en beweegt zich door de hele lengte van de veldschuur waarin de drooginstallatie staat.

  De hangende kraan zet de balen op de droogmantels en werkt los gestort gras uit de opraapwagen over de wand in het drooghok. De kraan heeft een giek van 7,5 meter lengte en beweegt zich door de hele lengte van de veldschuur waarin de drooginstallatie staat.

  Foto: Hans Prinsen
 • In het drooghok van 300 kuub past 10 hectare gras. Na het drogen en inklinken kunnen er weer enkele hectares bij. In twee tot drie dagen moet het gras 80 procent droge stof bevatten, ofwel hooi zijn.

  In het drooghok van 300 kuub past 10 hectare gras. Na het drogen en inklinken kunnen er weer enkele hectares bij. In twee tot drie dagen moet het gras 80 procent droge stof bevatten, ofwel hooi zijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • Om de lucht onder het los gestorte gras te krijgen is er betongaas boven de betonnen vloer gelegd en een invoerkanaal gecreëerd. Er valt volgens Snuverink weinig gras door het gaas. Daarbij wordt dit weer weggeblazen door de turbine.

  Om de lucht onder het los gestorte gras te krijgen is er betongaas boven de betonnen vloer gelegd en een invoerkanaal gecreëerd. Er valt volgens Snuverink weinig gras door het gaas. Daarbij wordt dit weer weggeblazen door de turbine.

  Foto: Hans Prinsen
 • Voor de balen loopt een aftakking van het buizenstelsel naar zestien ringvormige luchtverdelers.

  Voor de balen loopt een aftakking van het buizenstelsel naar zestien ringvormige luchtverdelers.

  Foto: Hans Prinsen
 • Snuverink zet een baal met alleen netbinding op de vloer, plaatst er een luchtverdeler op en kan daar weer een baal op zetten. Zo zijn 32 balen per keer binnen 24 tot 36 uur te drogen tot hooi.

  Snuverink zet een baal met alleen netbinding op de vloer, plaatst er een luchtverdeler op en kan daar weer een baal op zetten. Zo zijn 32 balen per keer binnen 24 tot 36 uur te drogen tot hooi.

  Foto: Hans Prinsen
 • De oven verwarmt lucht tot 85 graden. Eens per twaalf uur vult Snuverink de oven bij met droge houtsnippers. Dit doet hij met de voorlader. Per baal kost dit zo’n €4,50. De totale investering in de installatie was ongeveer€100.000.

  De oven verwarmt lucht tot 85 graden. Eens per twaalf uur vult Snuverink de oven bij met droge houtsnippers. Dit doet hij met de voorlader. Per baal kost dit zo’n €4,50. De totale investering in de installatie was ongeveer€100.000.

  Foto: Hans Prinsen
 • Behalve het produceren van hooi kan Snuverink ook snippers drogen voor derden. “Veel bedrijven moeten op groenere energie gaan draaien en hebben daarvoor droge houtsnippers nodig. Die kosten echter €18,00 per kuub, terwijl gewone natte houtsnippers voor €3,00 per kuub te krijgen zijn.”

  Behalve het produceren van hooi kan Snuverink ook snippers drogen voor derden. “Veel bedrijven moeten op groenere energie gaan draaien en hebben daarvoor droge houtsnippers nodig. Die kosten echter €18,00 per kuub, terwijl gewone natte houtsnippers voor €3,00 per kuub te krijgen zijn.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Kijk voor meer informatie in Boerderij nr. 32 van 14 mei 2013. Bezoek ook de open dag van familie Snuverink op 20 mei, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Morshoekweg 31, 7552 PE in Hengelo (Ov.). Nog meer info op www.lasco.at.

  Kijk voor meer informatie in Boerderij nr. 32 van 14 mei 2013. Bezoek ook de open dag van familie Snuverink op 20 mei, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Morshoekweg 31, 7552 PE in Hengelo (Ov.). Nog meer info op www.lasco.at.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Graag even de gespecificeerde kostprijs per kg melk van dit bedrijf. Om de journalistieke diepgang te bevorderen.

 • Mels

  Voor het gemak maar niet vermeld???? Zou het daadwerkelijk wat toevoegen aan de kostprijsverlaging/marge vergroting???Ik ben benieuwd,.

 • boerke brabant

  zie het nut hier niet van in. Ook het drogen van houtsnippers voor verbrandingsovens ? beetje paard achter de wagen spannen.
  Voor 100.000 kan ik veel gras laten hakselen. (eigen kosten van mechanisatie en extra arbeid die hij heeft komen daar nog eens bij)
  Welke bak heeft hier overigens krediet voor verleend ? wat voor investeringsplan heeft hier aan ten grondslag gelegen ?
  We moeten als maatschappij over naar een meer duurzame manier van leven en produceren. En dan heb je gratis zon die je niet gebruikt maar in plaats daarvan houtsnippers gaat inzetten voor iets waar gratis zon energie perfect geschikt voor is. Sommige van ons raken langzamerhand de weg kwijt....

 • FryskHynder

  Klopt. Erg interessant! Vraagje: 3 EUR/m3 natte houtchips?

 • alco1

  Ik denk dat de eiwit benutting positief uit zal vallen.

 • sony

  zin loos om hieraan houtsnippers te verspillen!!!!!!!! Als je structuur wil voerderen voer stro of luzerne.
  Hoe zien de balen er uit (na drogen)??? eerst balen maken en dan pas drogen dan vallen die balen toch gewoon open(vocht weg= krimpen)

 • harm59

  da drogen kost aan energie dus al minder als foliewikkelen hier.
  lijkt me zo gek nog niet

 • abtje

  Als het mooi weer is doet de zon het. heb je toch het weer tegen, dan kan dit een oplossing zijn, net als een grasdrogerij dat soms kan zijn.

 • ssadsfasdfqadr

  Beste mensen. als we even op google zoeken op Henk Snuverink zie ik dat meneer ook bij LASCO werkt als 'Informatie & Verkoop Netherlands'.
  Uiteindelijk is dit dit artikel gewoon een advertorial (advertentie). Dus kunnen de argumenten gekleurd zijn.

 • abtje

  Dat staat toch ook in het verhaaltje, incluisief e-mail adres van Lasco. Hoef je niet voor te google en, was braaf verteld.

 • alco1

  Het inkuilproces geeft zowiezo verliezen, maar of daar nu het droogproces mee betaald kan worden? Vers gras geeft direct een positief effect op de koe. Zie de productie en drachtigheids resultaten, als dit in de winter doorgetrokken kan worden met kort gedroogd gras, is het toch wel interessant om dit in de aandacht te houden.

 • boerke brabant

  wikkelen kan iets duurder zijn dan dorgen voor 4,50 euro per baal, maar persen moet je toch. En voor 100.000 kan ik veel balen laten wikkelen, en daarbij is dit systeem veel arbeidsintensiever. En een goede baal (of beter nog gehakseld en ingekuild ) gras/voordroog is om te melken niks minder dan dit ovengedroogd hooi.
  Blijf erbij , totaal doorgeslagen.

 • volgertje

  Ik verwacht dat hier wel gedegen over is nagedacht, zo'n investering doe je niet binnen een week. Vaak is het hier ook te nat om het gras goed gedroogd te krijgen, dit kon nog wel eens een uitkomst zijn! En advertorial of niet, toch eens interessant om te gaan kijken dit weekend..

 • richtr

  In Frankrijk draaien (vooral in de alpen en de Jura maar ook daarbuiten) best wat systeemen met gras droogers om de koeienhooi te voeren dat in korte tijd geoogst kan worden (maaien op dag een, oprapen op dag 2) Alleen hebben ze dan meestal een droog installatie voor alleen los gras en geen balen, en ook hebben ze meestal geen oven maar zuigen ze de lucht aan van tussen het dak met het liefst zwarte dak platen die warmer worden en de isolatie. Scheelt een hoop energie.

 • tikka

  Het lijkt me wel heel gezond voor de dieren en dat is ook wat waard.

 • Beheerder
  Redactie

  In 2010 heeft Boerderij ook een reportage over deze manier van voerbewerken en opslaan gemaakt:
  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2010/10/Hooien-van-herfstgras-BOE018238W

 • johnroos

  Dacht dat de flekkies het allemaal gemakkelijk zouden kunnen. Maar ja met 2 ton ds structuur in het gras zien te krijgen: kan nooit. Wordt verder niet vermeld wat de produktie is. Ken meer mensen die meer hobby in machines hebben en de 'rest' (koeien) en maar wat bijdoen. Kan beter als loonwerker doorgaan.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.