Rundveehouderij

Foto & video 13156 x bekeken 22 reactieslaatste update:17 apr 2013

Vrijloopstal met voergoten en Feedwalls

De familie Uit den Boogaard koos voor een ruime, lichte vrijloopstal met een bijzonder voersysteem (zie foto) en een swingovermelkstal. 19 april is er een open dag.

Foto

 • Lars (35) en Annelies (35, niet op de foto) Uit den Boogaard lieten in Rijpwetering (Z-H) een nieuwe vrijloopstal voor 110 tot 150 melkkoeien bouwen. De stal valt op door het blauwe aanzicht, het beluchtingssysteem, de voergoten aan de zijkanten, twee Finse Feedwalls en een opvallend brede lichtstraat.<BR><I>Foto: Fotopersbureau Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Lars (35) en Annelies (35, niet op de foto) Uit den Boogaard lieten in Rijpwetering (Z-H) een nieuwe vrijloopstal voor 110 tot 150 melkkoeien bouwen. De stal valt op door het blauwe aanzicht, het beluchtingssysteem, de voergoten aan de zijkanten, twee Finse Feedwalls en een opvallend brede lichtstraat.<BR><I>Foto: Fotopersbureau Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Geen boerengroen, maar blauw. De nieuwe, 72 meter lange, 32 meter brede en 9,30 meter hoge, stal van Uit den Boogaard is vanaf de dijk niet te missen. Die kleur en ook het ontwerp vielen goed bij de gemeente Kaag en Braassem waarvan Rijpwetering deel uitmaakt. Landschappelijke inpassing was bij de stalbouw zeer belangrijk. Uit den Boogaard zit aan een dijk met veel woonboten, het dorp ligt ook vlakbij.

  Geen boerengroen, maar blauw. De nieuwe, 72 meter lange, 32 meter brede en 9,30 meter hoge, stal van Uit den Boogaard is vanaf de dijk niet te missen. Die kleur en ook het ontwerp vielen goed bij de gemeente Kaag en Braassem waarvan Rijpwetering deel uitmaakt. Landschappelijke inpassing was bij de stalbouw zeer belangrijk. Uit den Boogaard zit aan een dijk met veel woonboten, het dorp ligt ook vlakbij.

 • Foto gezien vanaf de dijk. Uit den Boogaard kreeg voor zijn stal de subsidie integraal duurzame stallen. Hij scoorde vooral punten met de landschappelijke inpassing en zijn concept van vrijloopstal met beluchtingssysteem.

  Foto gezien vanaf de dijk. Uit den Boogaard kreeg voor zijn stal de subsidie integraal duurzame stallen. Hij scoorde vooral punten met de landschappelijke inpassing en zijn concept van vrijloopstal met beluchtingssysteem.

 • Een overzicht van de vrijloopstal. Hier is ruimte voor 110 tot 150 melkkoeien. Gerekend met 110 dieren lagen de bouwkosten op €6.000 per ligplaats. Als dat er meer worden, wordt de stal dus goedkoper. Uit den Boogaard werkt met een bijzonder voersysteem (voergoot/Feedwall) en voert van buitenaf (vanaf foto 12). Hij spaarde zo twee voergangen uit. Dat scheelde veel geld. Let ook op het vele licht. De lichtstraat in de geïsoleerde nok is maar liefst 5 meter breed. Zo komt er meer daglicht op de compostbedding.

  Een overzicht van de vrijloopstal. Hier is ruimte voor 110 tot 150 melkkoeien. Gerekend met 110 dieren lagen de bouwkosten op €6.000 per ligplaats. Als dat er meer worden, wordt de stal dus goedkoper. Uit den Boogaard werkt met een bijzonder voersysteem (voergoot/Feedwall) en voert van buitenaf (vanaf foto 12). Hij spaarde zo twee voergangen uit. Dat scheelde veel geld. Let ook op het vele licht. De lichtstraat in de geïsoleerde nok is maar liefst 5 meter breed. Zo komt er meer daglicht op de compostbedding.

 • In de stal lopen nu nog 75 melkkoeien, maar de rust valt hoe dan ook op. Dat komt doordat het vrijloopgedeelte in het midden van de stal en de voerplekken aan de zijkanten keurig gescheiden zijn. De dieren worden daar immers gevoerd. Elke voerplek is overigens zes meter breed. Zoveel ruimte zit er tussen de houten spanten.

  In de stal lopen nu nog 75 melkkoeien, maar de rust valt hoe dan ook op. Dat komt doordat het vrijloopgedeelte in het midden van de stal en de voerplekken aan de zijkanten keurig gescheiden zijn. De dieren worden daar immers gevoerd. Elke voerplek is overigens zes meter breed. Zoveel ruimte zit er tussen de houten spanten.

 • Een detail van het vrijloopgedeelte, de 50 tot 60 centimeter diepe &apos;bak&apos; gevuld met houtsnippers. De koeien lopen op een beluchtingsvloer waarop de snippers gecomposteerd worden. Uit den Boogaard: "Houtsnippers zijn duurder dan compost, maar met het composteren van snippers kan ik met minder vierkante meters per koe af. Dit komt doordat het bed droger blijft door de hoge temperatuur van composteren." De veehouder heeft in de eerste maanden overigens nog geen mastitiskoe gehad.

  Een detail van het vrijloopgedeelte, de 50 tot 60 centimeter diepe 'bak' gevuld met houtsnippers. De koeien lopen op een beluchtingsvloer waarop de snippers gecomposteerd worden. Uit den Boogaard: "Houtsnippers zijn duurder dan compost, maar met het composteren van snippers kan ik met minder vierkante meters per koe af. Dit komt doordat het bed droger blijft door de hoge temperatuur van composteren." De veehouder heeft in de eerste maanden overigens nog geen mastitiskoe gehad.

 • Met een beluchtingsvloer is een constant klimaat essentieel. Zeker in de zomer. In de vrijloopstal hangen twee grote ventilatoren onder de geïsoleerde nok.

  Met een beluchtingsvloer is een constant klimaat essentieel. Zeker in de zomer. In de vrijloopstal hangen twee grote ventilatoren onder de geïsoleerde nok.

 • De afstelling van het beluchtingssysteem luistert zeer nauw. In het begin haperde het nog wat, maar alles is nu geautomatiseerd. Al blijft het opletten, want op sommige plekken is het snel vochtig als de compostering niet goed gaat.

  De afstelling van het beluchtingssysteem luistert zeer nauw. In het begin haperde het nog wat, maar alles is nu geautomatiseerd. Al blijft het opletten, want op sommige plekken is het snel vochtig als de compostering niet goed gaat.

 • Dit is de overstap van het vrijloopgedeelte naar de voerplekken aan de zijkanten. Het muurtje in het midden is 15 centimeter hoger dan het vrijloopdeel en de mestgang. Koeien stappen er in de praktijk gemakkelijk overheen, terwijl er geen risico is dat de mestschuif op de mestgang mest in de houtsnippers schuift. Het muurtje zit dan immers in de weg.

  Dit is de overstap van het vrijloopgedeelte naar de voerplekken aan de zijkanten. Het muurtje in het midden is 15 centimeter hoger dan het vrijloopdeel en de mestgang. Koeien stappen er in de praktijk gemakkelijk overheen, terwijl er geen risico is dat de mestschuif op de mestgang mest in de houtsnippers schuift. Het muurtje zit dan immers in de weg.

 • Een overzicht van de mestgang. De koeien lopen over een dichte, licht hellende gietasfaltvloer. De foto is genomen vanuit de wachtruimte voor de melkstal. Uit den Boogaard wilde hier geen roosters. Hij heeft onder de wachtruimte en melkput voldoende mestopslag.

  Een overzicht van de mestgang. De koeien lopen over een dichte, licht hellende gietasfaltvloer. De foto is genomen vanuit de wachtruimte voor de melkstal. Uit den Boogaard wilde hier geen roosters. Hij heeft onder de wachtruimte en melkput voldoende mestopslag.

 • Het voersysteem in beeld. Deze foto is begin januari gemaakt, een maand voordat de koeien de stal ingingen. Links een elektro-hydraulische klep (Finse Feedwall, in het midden een voergoot en rechts de mestgang waar de koeien staan. Het principe: de boer heeft geen voergangen nodig, omdat hij met een voermengwagen van buiten de stal de koeien voert. De klep draait dan naar binnen. Als de koeien vreten, staat de klep weer naar buiten. Zo blijft het voer fris en zijn er nauwelijks voerresten. Een ander voordeel: voergangen zijn niet meer nodig en dat drukt de stalbouwkosten.

  Het voersysteem in beeld. Deze foto is begin januari gemaakt, een maand voordat de koeien de stal ingingen. Links een elektro-hydraulische klep (Finse Feedwall, in het midden een voergoot en rechts de mestgang waar de koeien staan. Het principe: de boer heeft geen voergangen nodig, omdat hij met een voermengwagen van buiten de stal de koeien voert. De klep draait dan naar binnen. Als de koeien vreten, staat de klep weer naar buiten. Zo blijft het voer fris en zijn er nauwelijks voerresten. Een ander voordeel: voergangen zijn niet meer nodig en dat drukt de stalbouwkosten.

 • Ook als de klep, met slecht weer, de voergoot afsluit en recht naar beneden staat is er ventilatie. Al is het minder. Er zit een ventilatiegordijn boven de Feedwall/voergoot. Die is 1,20 meter hoog.

  Ook als de klep, met slecht weer, de voergoot afsluit en recht naar beneden staat is er ventilatie. Al is het minder. Er zit een ventilatiegordijn boven de Feedwall/voergoot. Die is 1,20 meter hoog.

 • Montagefoto&apos;s van eerder dit jaar. De Feedwall kostte Uit den Boogaard ongeveer €25.000 (2x 42 meter). Daar komen nog twee prefab voergoten van samen €9.000 bij. Daartegenover staat dat hij twee voergangen bespaarde. En dat scheelt veel meer: 378 m² à €350 is €132.300. De totale besparing is daarmee €98.300.

  Montagefoto's van eerder dit jaar. De Feedwall kostte Uit den Boogaard ongeveer €25.000 (2x 42 meter). Daar komen nog twee prefab voergoten van samen €9.000 bij. Daartegenover staat dat hij twee voergangen bespaarde. En dat scheelt veel meer: 378 m² à €350 is €132.300. De totale besparing is daarmee €98.300.

 • Uit den Boogaard heeft aan beide zijkanten een 42 meter brede Feedwall/voergoot. Niet over de hele lengte dus. De veehouder wilde eerst één Feedwall/voergoot aan één kant. Maar dat kwam niet uit met de melkstal. Dan zou hij de stal nog langer moeten maken. Het voordeel van twee kanten is dat hij nu flexibeler kan indelen en met twee koppels kan werken.

  Uit den Boogaard heeft aan beide zijkanten een 42 meter brede Feedwall/voergoot. Niet over de hele lengte dus. De veehouder wilde eerst één Feedwall/voergoot aan één kant. Maar dat kwam niet uit met de melkstal. Dan zou hij de stal nog langer moeten maken. Het voordeel van twee kanten is dat hij nu flexibeler kan indelen en met twee koppels kan werken.

 • Hier voert Uit den Boogaard de koeien met een voermengwagen. De klep staat naar binnen, de koeien steken hun kop al nieuwsgierig naar buiten. Het voeren vergt wel precisiewerk. Over de 42 meter doet hij gemiddeld 10 minuten. Toch verkiest de veehouder dit absoluut boven het voer aanschuiven. "Dat was ik toch wel zat. Het kostte me al gauw zo&apos;n drie kwartier per dag aan tijd. En nu kunnen de koeien altijd vreten."

  Hier voert Uit den Boogaard de koeien met een voermengwagen. De klep staat naar binnen, de koeien steken hun kop al nieuwsgierig naar buiten. Het voeren vergt wel precisiewerk. Over de 42 meter doet hij gemiddeld 10 minuten. Toch verkiest de veehouder dit absoluut boven het voer aanschuiven. "Dat was ik toch wel zat. Het kostte me al gauw zo'n drie kwartier per dag aan tijd. En nu kunnen de koeien altijd vreten."

 • Uit den Boogaard heeft net zijn ronde met de voermengwagen gemaakt. De klep staat nog naar binnen, maar de koeien hebben het voer al gevonden. De betonnen voergoot is overigens gecoat. Anders vreet het zuur het beton uit. Dat zorgde in totaal voor €5.000 aan meerkosten.

  Uit den Boogaard heeft net zijn ronde met de voermengwagen gemaakt. De klep staat nog naar binnen, maar de koeien hebben het voer al gevonden. De betonnen voergoot is overigens gecoat. Anders vreet het zuur het beton uit. Dat zorgde in totaal voor €5.000 aan meerkosten.

 • Niet veel later gaat de klep al naar buiten. Door die extra ventilatie blijft het voer fris. En dat voorkomt voerresten. "In de praktijk werkt het goed", zegt Uit den Boogaard. "De goot blijft goed schoon. Ik loop er één keer per week met een bezem doorheen. Het is zeker niet arbeidsintensief."

  Niet veel later gaat de klep al naar buiten. Door die extra ventilatie blijft het voer fris. En dat voorkomt voerresten. "In de praktijk werkt het goed", zegt Uit den Boogaard. "De goot blijft goed schoon. Ik loop er één keer per week met een bezem doorheen. Het is zeker niet arbeidsintensief."

 • Deze Dairymaster swingovermelkstal staat helemaal voor in de stal. De veehouder melkt zijn huidige 75 koeien in één uur en een kwartier (inclusief schoonmaken). "Het werkt vlot en de techniek is goed. De koeien worden prima uitgemolken."

  Deze Dairymaster swingovermelkstal staat helemaal voor in de stal. De veehouder melkt zijn huidige 75 koeien in één uur en een kwartier (inclusief schoonmaken). "Het werkt vlot en de techniek is goed. De koeien worden prima uitgemolken."

 • Tussen de melkstal en het vrijloopgedeelte bevindt zich deze behandelstraat.

  Tussen de melkstal en het vrijloopgedeelte bevindt zich deze behandelstraat.

 • Een detail van de wachtruimte voor de melkstal. Hier kunnen maximaal 80 koeien staan. Uit den Boogaard koos in dit deel voor een emissiearme vloer van Veld-V Beton. De roosters zijn voorzien van rubbers.

  Een detail van de wachtruimte voor de melkstal. Hier kunnen maximaal 80 koeien staan. Uit den Boogaard koos in dit deel voor een emissiearme vloer van Veld-V Beton. De roosters zijn voorzien van rubbers.

 • Een vrijloopstal is een vrijloopstal en dat betekent zo weinig mogelijk ijzerwerk, stelt Uit den Boogaard. Als hij een deel wil afzetten, gebruikt hij draden zoals hier is te zien.

Lars en Annelies Uit den Boogaard houden 19 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Bezoekers kunnen parkeren aan de Oud Adeslaan 38 in Oude. Van daaruit kunnen ze naar de bedrijfslocatie pendelen.

De bedrijven die betrokken waren bij de stalbouw en Feedwalls: Stalbouw.nl, Cow House en Bouwbedrijf Wim Top.

  Een vrijloopstal is een vrijloopstal en dat betekent zo weinig mogelijk ijzerwerk, stelt Uit den Boogaard. Als hij een deel wil afzetten, gebruikt hij draden zoals hier is te zien. Lars en Annelies Uit den Boogaard houden 19 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Bezoekers kunnen parkeren aan de Oud Adeslaan 38 in Oude. Van daaruit kunnen ze naar de bedrijfslocatie pendelen. De bedrijven die betrokken waren bij de stalbouw en Feedwalls: Stalbouw.nl, Cow House en Bouwbedrijf Wim Top.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Je kunt jezelf natuurlijk ook rijk rekenen, een voergang zou €132.500 moeten kosten? Hoe dan, voergoten met bladgoud? Nu moet je aan beide kanten van de stal ook bestrating hebben, zie je niet terug in de berekening. Met een achtergrond uit de varkenshouderij blijft het mij verbazen dat je een stal zet waar 150 koeien in kunnen maar je melkt er nu maar 75. En 3 kwartier per dag voer aanschuiven? hoe krijg je dat voor elkaar, met de handstoffer?

 • Flyinghollander

  Vind het mooie stal, al schrok ik nog wat van de prijs per koe.
  Zou graag nog eens een vervolg willen zien, hoe het bevalt naar 1 jaar.

 • BouwersEJ

  Mooie stal.

  Ik denk dat de besparing wel aardig kan kloppen, als je twee voergangen moet maken heb je toch al gauw 10 meter bredere stal nodig. Als je dat met een vrije overspanning wilt realiseren is nogal een zwaardere constructie nodig. Daarbij komt dat beton duurder is dan klinkers. Doordat je geen voergoot hebt, moet er een muurtje (en voerbuis) komen die de koeien tegenhoud.

  Ik ben ook erg benieuwd hoe deze stal gaat bevallen...

 • albers.willem

  Prijzige voergang, ja! Durf wel te beweren dat 1 voergang in de midden goedkoper is dan dit gedoe... Nog niet gesproken over het morsvoer wat de koeien eruit woelen. Naar buiten toe, en wat de boer er op ze'n vrije tijd weer in kan gaan scheppen.

 • beenackers

  inderdaad jezelf rijk rekenen. 2 overdekte voergangen, daarvoor mag je alleen het dak rekenen. Dit bouw je voor wel voor zo'n 100 m2. Dus deze hele opzet is niets goedkoper.

 • gerrit.lammertink1

  Mooi dat er boeren zijn die zoiets uitproberen maar zoals gezegd wil ik het over een jaar nog wel eens weer zien en dan met iets meer koeien erin.
  Zet wel vraagteken bij het voer aanschuiven, als je dat in zo'n bak moet doen dan betekent dat uitscheppen met de vork.
  Das heel anders als even met de schovel er even langs rijden.
  En als de boer nu al zo lang over het voeren doet dan moet je je voorstellen hoe een eventuele vakantiekracht dat gaat!!

 • W Geverink

  Wat ingewikkeld en duur allemaal. Ik zou bij dat systeem de voerbak met betonvloer midden in over de lengte van de stal zetten. aan beide gevels van de stal roldeuren die vanuit de trekker te bedienen zijn met daarachter een stalen hek waar overheengereden kan worden met de trekker. De mestschuif gaat voor in de fronthef en de voerwagen er achter. In een enkele werkgang wordt gevoerd en geschoven. Zo kun je twee dure kleppen vervangen door een simpel gordijntje, en bespaar je de twee electrische mestschuiven en de twee betonpaden buiten de stal zonder in te leveren op arbeidsgemak en efficientie.

 • Bison

  De silo's staan scheef.
  Er kon nog welleens een koe op de rug in die voergoot rollen dunkt mij

 • fmosterman

  W Geverink. mestschuif in de fronthef en mengwagen erachter? als je mest gaat schuiven met de trekker moet je die ook in de stal laten! niet ook weer naar de kuilplaat gaan rijden met de wielen helemaal onder de stront.

 • el

  Beste koe op foto 5, onze koeien lopen nu 5 jaar in een simpele vrijloopstal bevalt heel goed, sucses fam Uit den Bogaard.

 • garydeboer

  Mooie stal, veel ligcomfort voor de koeien, maar in Nederland hoeft de zijkant toch niet dicht, belemmerd de ventilatie alleen maar.

 • W Geverink

  Beste fmosterman. Ik ben geen melkveehouder. Ik denk ook niet dat de door mij voorgestelde optie in Nederland voorkomt omdat het te goedkoop is. Ik heb daarom gegoogled op economical dairy barn options en een minuutje later had ik de door mij voorgestelde stal in beeld. Een boogtent met een voerbak in het midden in Ontario Canada.

 • tuwinga

  iemand ook enig idee wat de maten van de goot zijn?

 • willem jan

  Hoeveel ligboxen kunnen er in de stal geplaats worsen over een jaar of 5 ?
  Dat is toch de bedoeling hoop ik

 • Landrust

  Beste Willem Jan, waarom zou je ligboxen hierin plaatsen?
  De beste afscheiding is immers geen afscheiding..

 • voer

  3/4 voerschuiven, meneer nam er wel de tijd voor, kan je beter een juno kopen

 • voer

  bedoelde 3 kwartier voer aanschuiven. Maar als dat het probleem was geweest waren er wel goedkopere oplossingen geweest....

 • vladeuze

  En het voer wat nu buiten ligt (zie foto) hoeft niet aangeveegd te worden?
  Dat waait zeker wel weg. Ik denk dat de koeien nog aardig wat naar buiten gooien.

 • W Geverink

  Is dat morsvoer uit de voerwagen of voer dat door de koeien naar buiten is gegooid? Als het tweede het geval is kan het touwtje boven de bakand beter vervangen worden door een op de goeie hoogte afgestelde horizontale buis.

 • wimheijning

  Mooi, de 2e stal in Nederland met zo`n voergoot. Wij werken er vanaf 2-12-2010 mee en willen niet anders. En om te reageren op de kosten je moet inderdaad alleen de overkapping rekenen die je uitspaart want de verharding heb je toch ook nodig. Bij een traditioneel zadeldak heb je echter een zwaardere contructie nodig, wij hebben een serrestal en is dat hooguit een € 100.-per vierkante meter, dus 45x10 meter is € 45000.- Onze voergoot hebben we echter niet met prefab elementen gemaakt maar in het werk gestort en kosten een € 4400.- en de klepconstructie heeft ons € 22790.- gekost. schoonmaken doen we een keer in de 2 weken en dan hebben we een kruiwagen per kant aan voerafval. de koeien nemen het voer nu eenmaal veel beter op! Iedereen die dat niet gelooft mag komen kijken! 0651470430 en voor een filmpje; http://www.ophetland.tv/11863612

 • rosevally farms

  drie kwartier voer aanschuiven per dag bespaard! wanneer check je nu voor bijv tochtige koeien ? of doen we dat niet meer tegenwoordig met al de nieuwe techniek:)

 • sybrenm1

  Wat zijn de meeste reacties toch een stel kut reacties. Deze ondernemer zal best wel nagedacht hebben over het inrichten van deze stal. Alleen de kostenbesparing op de voergang lijkt mij een beetje te rozegeurig. Verder wens ik de ondernemers veel succes er mee.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.