Rundveehouderij

Foto & video 15659 x bekeken 6 reactieslaatste update:17 apr 2013

Nieuwe welzijnsvloer in stal voor 188 melkkoeien

Maatschap Stamsnijder bouwde een nieuwe stal voor 188 melkkoeien. Automatisering en arbeidsgemak waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw. De maatschap houdt 5 april open dag.

Foto

 • Dit zijn Herbert (36) en Judith (36) Stamsnijder. Herbert zit samen met zijn ouders Herman (63) en Lidy (63) in maatschap. Ze hebben een gemengd bedrijf met 119 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 20 vleesstieren en 20.000 vleeskuikens en 63 hectare land in Enter (Ov.). Nieuwste loot aan de tak is een ligboxenstal met capaciteit voor 188 melkkoeien.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Dit zijn Herbert (36) en Judith (36) Stamsnijder. Herbert zit samen met zijn ouders Herman (63) en Lidy (63) in maatschap. Ze hebben een gemengd bedrijf met 119 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 20 vleesstieren en 20.000 vleeskuikens en 63 hectare land in Enter (Ov.). Nieuwste loot aan de tak is een ligboxenstal met capaciteit voor 188 melkkoeien.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Automatisering en arbeidsgemak stonden centraal tijdens de bouw van de nieuwe ligboxenstal, die €5.800 per ligplaats kostte. Herberts vader zal op termijn toch minder gaan werken. Bovendien wil Herbert dat het bedrijf ook met grotere schaal een gezinsbedrijf blijft. Op 8 april gaan de huidige 119 koeien voor het eerst de stal in.

  Automatisering en arbeidsgemak stonden centraal tijdens de bouw van de nieuwe ligboxenstal, die €5.800 per ligplaats kostte. Herberts vader zal op termijn toch minder gaan werken. Bovendien wil Herbert dat het bedrijf ook met grotere schaal een gezinsbedrijf blijft. Op 8 april gaan de huidige 119 koeien voor het eerst de stal in.

 • De geïsoleerde (dak en voorwand) stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is met drie lichtstraten zeer licht. Rechts van de voergang zijn 130 ligplaatsen met twee Boumatic-melkrobots. Links van de voergang zijn nog eens 58 plaatsen. Er is al plek gereserveerd voor een derde melkrobot. De koeien hebben tussen de voergang en boxen voldoende ruimte om elkaar te passeren.

  De geïsoleerde (dak en voorwand) stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is met drie lichtstraten zeer licht. Rechts van de voergang zijn 130 ligplaatsen met twee Boumatic-melkrobots. Links van de voergang zijn nog eens 58 plaatsen. Er is al plek gereserveerd voor een derde melkrobot. De koeien hebben tussen de voergang en boxen voldoende ruimte om elkaar te passeren.

 • Ook de ligboxen zijn ruim opgezet. Aan de buitenkant zijn ze 2,70 meter lang, aan de binnenkant 2,50 meter. Dat is net iets boven de norm. De koeien liggen straks op Spinder-matrassen. Stamsnijder vindt diepstrooisel te duur en erg arbeidsintensief. Hij wilde er geen &apos;gedoe&apos; meer mee. “Dit matras ligt goed en heeft een prima toplaag. Bovendien gaan Boumatic-melkrobots en rubber matten goed samen.”

  Ook de ligboxen zijn ruim opgezet. Aan de buitenkant zijn ze 2,70 meter lang, aan de binnenkant 2,50 meter. Dat is net iets boven de norm. De koeien liggen straks op Spinder-matrassen. Stamsnijder vindt diepstrooisel te duur en erg arbeidsintensief. Hij wilde er geen 'gedoe' meer mee. “Dit matras ligt goed en heeft een prima toplaag. Bovendien gaan Boumatic-melkrobots en rubber matten goed samen.”

 • Eén van de ruime doorsteken in de stal. Helemaal achteraan is nog een doorsteek, zodat de koeien van de ene kant van de voergang naar de andere kunnen lopen. Voor en achter de drinkbak is overigens géén hoogteverschil tussen de vloerdelen. Dat is gezichtsbedrog.

  Eén van de ruime doorsteken in de stal. Helemaal achteraan is nog een doorsteek, zodat de koeien van de ene kant van de voergang naar de andere kunnen lopen. Voor en achter de drinkbak is overigens géén hoogteverschil tussen de vloerdelen. Dat is gezichtsbedrog.

 • In de stal ligt een nieuwe, dichte emissiearme vloer. De welzijnsvloer van Altez Noord. Daarmee is de stal met dat type vloer de eerste proefstal in een rij van vier. De ammoniakuitstoot is bij opstalling berekend op 7,1 kilo. De welzijnsvloer kostte ongeveer €50 per meter meer dan een traditionele roostervloer.

  In de stal ligt een nieuwe, dichte emissiearme vloer. De welzijnsvloer van Altez Noord. Daarmee is de stal met dat type vloer de eerste proefstal in een rij van vier. De ammoniakuitstoot is bij opstalling berekend op 7,1 kilo. De welzijnsvloer kostte ongeveer €50 per meter meer dan een traditionele roostervloer.

 • De dichte vloer heeft om de 1,15 meter een schuine afstort. Daaronder zit een rubber flap, zoals hier goed is te zien.

  De dichte vloer heeft om de 1,15 meter een schuine afstort. Daaronder zit een rubber flap, zoals hier goed is te zien.

 • Het profiel van de welzijnsvloer goed in beeld. Het vloerprofiel bestaat uit relatief grote vlakken. De koeien lopen makkelijker doordat ze kunnen afzetten op grotere oppervlaktes. De stroeve vloer heeft een open structuur en is gemaakt van trilbeton. Stamsnijder verwacht dat dit betontype minder snel glad wordt dan gietbeton.

  Het profiel van de welzijnsvloer goed in beeld. Het vloerprofiel bestaat uit relatief grote vlakken. De koeien lopen makkelijker doordat ze kunnen afzetten op grotere oppervlaktes. De stroeve vloer heeft een open structuur en is gemaakt van trilbeton. Stamsnijder verwacht dat dit betontype minder snel glad wordt dan gietbeton.

 • Aan de linkerkant van de voergang staan deze twee Boumatic-melkrobots. De keuze voor robots was voor Stamsnijder niet moeilijk. Hij wil met zijn gezinsbedrijf flexibel zijn. Ook qua groei. Bovendien gaat zijn vader op termijn minder werken en doen de Stamsnijders veel landwerk zelf. Arbeidsbesparing én -gemak zijn dan essentieel.

  Aan de linkerkant van de voergang staan deze twee Boumatic-melkrobots. De keuze voor robots was voor Stamsnijder niet moeilijk. Hij wil met zijn gezinsbedrijf flexibel zijn. Ook qua groei. Bovendien gaat zijn vader op termijn minder werken en doen de Stamsnijders veel landwerk zelf. Arbeidsbesparing én -gemak zijn dan essentieel.

 • De melkrobots zijn voorzien van radiatoren. Met het kleine oppervlak van de robots was vloerverwarming vooral overbodige luxe.

  De melkrobots zijn voorzien van radiatoren. Met het kleine oppervlak van de robots was vloerverwarming vooral overbodige luxe.

 • Aan de andere kant van de voergang, waar capaciteit is voor 58 ligboxen, is al een plekje gereserveerd voor een derde melkrobot (waar de planken liggen). De stal is daarmee gebouwd op groei. De grote 18.000 liter melktank is er ook al klaar voor.

  Aan de andere kant van de voergang, waar capaciteit is voor 58 ligboxen, is al een plekje gereserveerd voor een derde melkrobot (waar de planken liggen). De stal is daarmee gebouwd op groei. De grote 18.000 liter melktank is er ook al klaar voor.

 • Een ander voorbeeld van arbeidsgemak is deze JOZ-mestrobot. “De robot maakt zelf zijn rondjes en pakt ook de hoeken goed mee. Het is niet meer alleen muurgeleiding”, aldus Stamsnijder. “De robot heeft ook watersproeiers. Anders droogt de mest te snel op.”

  Een ander voorbeeld van arbeidsgemak is deze JOZ-mestrobot. “De robot maakt zelf zijn rondjes en pakt ook de hoeken goed mee. Het is niet meer alleen muurgeleiding”, aldus Stamsnijder. “De robot heeft ook watersproeiers. Anders droogt de mest te snel op.”

 • Stamsnijder investeerde €4.000 in drie camera’s in de ligboxenstal. Die geven overal in de stal een goed beeld en kunnen bovendien inzoomen. Vervolgens kan de de veehouder de beelden op zijn computer of telefoon bekijken. Deze draaibare camera is de belangrijkste van de drie.

  Stamsnijder investeerde €4.000 in drie camera’s in de ligboxenstal. Die geven overal in de stal een goed beeld en kunnen bovendien inzoomen. Vervolgens kan de de veehouder de beelden op zijn computer of telefoon bekijken. Deze draaibare camera is de belangrijkste van de drie.

 • Er zijn nog twee vaste camera’s, zoals hier is te zien.

  Er zijn nog twee vaste camera’s, zoals hier is te zien.

 • Stamsnijder vindt de camera’s een goede investering, omdat zijn woonhuis op bijna 100 meter afstand van de stal ligt. “Dat is best ver en dan zijn camera’s een uitkomst. Met laptop of telefoon zijn ze bovendien gebruiksvriendelijk.”

  Stamsnijder vindt de camera’s een goede investering, omdat zijn woonhuis op bijna 100 meter afstand van de stal ligt. “Dat is best ver en dan zijn camera’s een uitkomst. Met laptop of telefoon zijn ze bovendien gebruiksvriendelijk.”

 • Stamsnijder investeerde ook in energiebesparing. Zo bevinden zich in deze ruimte onder meer een warmteterugwinningssysteem, een gasboiler, een cv en een zonneboiler. Die vier apparaten kostten samen liefst €10.000, maar de veehouder kreeg een duurzaamheidsubsidie van €4.500. Stamsnijder overwoog ook zonnepanelen. Die bleken met hun terugverdientijd van twaalf jaar echter niet rendabel.

  Stamsnijder investeerde ook in energiebesparing. Zo bevinden zich in deze ruimte onder meer een warmteterugwinningssysteem, een gasboiler, een cv en een zonneboiler. Die vier apparaten kostten samen liefst €10.000, maar de veehouder kreeg een duurzaamheidsubsidie van €4.500. Stamsnijder overwoog ook zonnepanelen. Die bleken met hun terugverdientijd van twaalf jaar echter niet rendabel.

 • In de nok van het geïsoleerde stal bevinden zich drie lichtstraten. Dat lijkt veel, maar volgens de bouwers wordt het daardoor in de zomer zeker niet te warm in de stal. De theorie is dat de dikke, geïsoleerde lichtplaten het zonlicht als het ware uit elkaar trekken en goed verdelen.

  In de nok van het geïsoleerde stal bevinden zich drie lichtstraten. Dat lijkt veel, maar volgens de bouwers wordt het daardoor in de zomer zeker niet te warm in de stal. De theorie is dat de dikke, geïsoleerde lichtplaten het zonlicht als het ware uit elkaar trekken en goed verdelen.

 • In de stal hangen vijftien Agrilight-lampen. Led-verlichting vond Stamsnijder te duur.

  In de stal hangen vijftien Agrilight-lampen. Led-verlichting vond Stamsnijder te duur.

 • In de stal koos Stamsnijder voor deze vorstvrije drinkbakken. De veehouder wil in koude periodes geen gedoe met bevroren water. Doordat hij geen rondpompsysteem en verwarming nodig heeft, zijn er nauwelijks meerkosten.

  In de stal koos Stamsnijder voor deze vorstvrije drinkbakken. De veehouder wil in koude periodes geen gedoe met bevroren water. Doordat hij geen rondpompsysteem en verwarming nodig heeft, zijn er nauwelijks meerkosten.

 • De melkrobots hebben een automatische selectiepoort. Die dirigeert de koeien naar het strohok of naar de zorggroep. Dit wordt straks het strohok. Hier kunnen vier tot vijf koeien terecht.

  De melkrobots hebben een automatische selectiepoort. Die dirigeert de koeien naar het strohok of naar de zorggroep. Dit wordt straks het strohok. Hier kunnen vier tot vijf koeien terecht.

 • De nieuwe stal is een flinke vooruitgang ten opzichte van de oude stal, waar de melkkoeien nu nog zijn. De stal, die uit 1978 stamt en in 1990 voor het laatst aangepast werd, was met een capaciteit voor 100 koeien behoorlijk overbezet. Bovendien kostte het melken (2x7 visgraat) steeds meer tijd. 

Maatschap Stamsnijder houdt 5 april van 10.00 tot 18.00 uur een open dag aan de Morslaan 3 in Enter.

  De nieuwe stal is een flinke vooruitgang ten opzichte van de oude stal, waar de melkkoeien nu nog zijn. De stal, die uit 1978 stamt en in 1990 voor het laatst aangepast werd, was met een capaciteit voor 100 koeien behoorlijk overbezet. Bovendien kostte het melken (2x7 visgraat) steeds meer tijd. Maatschap Stamsnijder houdt 5 april van 10.00 tot 18.00 uur een open dag aan de Morslaan 3 in Enter.

Laatste reacties

 • abtje

  Een hele mooie stal, maar toch een paar gemiste kansen.
  Het dak heeft maar een functie en dat is behalve de regen vooral de zon eruit te halen. nu is het een warme bedoeling met zon.
  En dan in combi met rubbermatten een celgetal probleem in wording.
  Diepstrooisel is een hoop werk maar wel diervriendelijker.

 • huubjansen

  ik hoop voor Stamsnijder dat de drinkbakken daadwerkelijk vorstvrij zijn.

 • leo,s vriend

  abtje,Juist een geisoleerd dak houdt de zonnewarmte tegen,en die matrassen zijn in ieder geval in onze stal super.

 • FryskHynder

  Fantatisch mooie stal!

 • deklein

  Zijn de verwarmingselementen bij de robots wel duurzaam?Dit i.v.m.bevuilen met mest en roesten?Overings een prachtige stal! Veel Succes.

 • Baze

  Als dat maar goed gaat met jullie vloer, ze hebben helemaal geen kennis van emissiearme in huis. Het zijn stallenbouwers, en die gaat nu net een welzijnsvloer maken. Er is een spreekwoord: goedkoop is duurkoop... Daar ga je altijd mee op de bek!
  Succes met jullie stal en vloer

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.