Rundveehouderij

Foto & video 15253 x bekeken 15 reactieslaatste update:17 apr 2013

'Melkcarrousel ideaal met drie man'

Maatschap Helder liet begin 2012 een nieuwe ligboxenstal bouwen. Die bevalt prima. Al had de maatschap achteraf wel voor een lichtstraat gekozen. Het is nu te donker in de stal.

Foto

 • Arno (24), Erica (49), Peter (51) en Gerard (26, niet op de foto) Helder zitten samen in het Noord-Hollandse Middenbeemster in maatschap. Maart 2012 was hun nieuwe ligboxenstal klaar. Compleet met 24-stands binnenmelker. Een flinke verbetering ten opzichte van de oude stal, waar een 2x5-visgraat stond. De melktijd is met meer koeien van zes naar drie uur gegaan. Boerderij nam een kijkje hoe de ervaringen nu zijn.<BR><I>Foto: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Arno (24), Erica (49), Peter (51) en Gerard (26, niet op de foto) Helder zitten samen in het Noord-Hollandse Middenbeemster in maatschap. Maart 2012 was hun nieuwe ligboxenstal klaar. Compleet met 24-stands binnenmelker. Een flinke verbetering ten opzichte van de oude stal, waar een 2x5-visgraat stond. De melktijd is met meer koeien van zes naar drie uur gegaan. Boerderij nam een kijkje hoe de ervaringen nu zijn.<BR><I>Foto: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van de ligboxenstal. De stal heeft een capaciteit voor 200 melkkoeien. De droge koeien en het jongvee staan in de oude stal. Op dit moment heeft Helder 150 melkkoeien. De stal ligt overigens in de Beemsterpolder, vlakbij snelweg A7. Het bedrijf ligt daarmee in een gebied met het etiket werelderfgoed. Toch kan de veehouder ook in zo&apos;n gebied zeker doorgroeien.

  Een overzicht van de ligboxenstal. De stal heeft een capaciteit voor 200 melkkoeien. De droge koeien en het jongvee staan in de oude stal. Op dit moment heeft Helder 150 melkkoeien. De stal ligt overigens in de Beemsterpolder, vlakbij snelweg A7. Het bedrijf ligt daarmee in een gebied met het etiket werelderfgoed. Toch kan de veehouder ook in zo'n gebied zeker doorgroeien.

 • De 0+6+0-ligboxenstal, gezien van bovenaf de melkcarrousel. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is ruim opgezet. Dat vertaalt zich in de boxen, maar ook in de 4 meter brede roostervloer. Er zijn meerdere doorsteken. Het dak is volledig geïsoleerd.

  De 0+6+0-ligboxenstal, gezien van bovenaf de melkcarrousel. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is ruim opgezet. Dat vertaalt zich in de boxen, maar ook in de 4 meter brede roostervloer. Er zijn meerdere doorsteken. Het dak is volledig geïsoleerd.

 • Helder kiest voor diepstrooiselboxen. De dikke fractie scheidt hij met een mobiele mestscheider die hij maandelijks huurt. Het was wel even zoeken naar de juiste boxbedekking. De veehouder probeerde eerst zaagsel, maar dat werd geen succes. Ook koolzaadstro was het net niet. Nu is het gescheiden mest met een laag koolzaadstro eroverheen. Helder vult de boxen zelf met een shovel. Dat is wel even arbeidsintensief, maar de koeien krijgen er veel welzijn voor terug.

  Helder kiest voor diepstrooiselboxen. De dikke fractie scheidt hij met een mobiele mestscheider die hij maandelijks huurt. Het was wel even zoeken naar de juiste boxbedekking. De veehouder probeerde eerst zaagsel, maar dat werd geen succes. Ook koolzaadstro was het net niet. Nu is het gescheiden mest met een laag koolzaadstro eroverheen. Helder vult de boxen zelf met een shovel. Dat is wel even arbeidsintensief, maar de koeien krijgen er veel welzijn voor terug.

 • De veehouder deed ook een aanpassing aan de ligboxen: een extra spanband. Die zit tussen de ligboxen, zoals hier is te zien. Hiermee voorkomt hij dat nieuwe vaarzen er onderdoor proberen te komen.

  De veehouder deed ook een aanpassing aan de ligboxen: een extra spanband. Die zit tussen de ligboxen, zoals hier is te zien. Hiermee voorkomt hij dat nieuwe vaarzen er onderdoor proberen te komen.

 • Helder heeft achteraf wel spijt dat hij geen lichtstraat in de nok liet zetten. Hij vond het prijskaartje van grofweg €20.000 te hoog en was bovendien bang dat het in de zomer te warm in de stal zou worden. Maar in de winter is het niet hebben van een lichtstraat toch een gemis. Het is te donker. Ook overdag moet het licht aan, omdat de ventilatiegordijnen nu niet open zijn. In de zomer is het geen probleem.

  Helder heeft achteraf wel spijt dat hij geen lichtstraat in de nok liet zetten. Hij vond het prijskaartje van grofweg €20.000 te hoog en was bovendien bang dat het in de zomer te warm in de stal zou worden. Maar in de winter is het niet hebben van een lichtstraat toch een gemis. Het is te donker. Ook overdag moet het licht aan, omdat de ventilatiegordijnen nu niet open zijn. In de zomer is het geen probleem.

 • De stal is voorzien van groene ventilatiegordijnen. Een bewuste keuze. Snelweg A7 ligt pal aan het bedrijf. Helder dacht dat voorbijrazend verkeer een wit gordijn te veel zou bevuilen. Het nadeel van groen is echter dat de stal nog iets minder licht wordt.

  De stal is voorzien van groene ventilatiegordijnen. Een bewuste keuze. Snelweg A7 ligt pal aan het bedrijf. Helder dacht dat voorbijrazend verkeer een wit gordijn te veel zou bevuilen. Het nadeel van groen is echter dat de stal nog iets minder licht wordt.

 • Helder melkt zijn koeien in een 24-stands binnenmelker. Hij vindt dat melkrobots in combinatie met grote koppels en weiden niet goed samengaan. Hij stelt dat een carrousel ook duurzamer is. Een binnenmelker is weliswaar arbeidsintensiever, maar Peter Helder kan dit met zijn zonen prima opvangen. Dat is kortom geen bezwaar. De veehouder is erg tevreden over de carrousel. "De koeien pasten zich perfect aan."

  Helder melkt zijn koeien in een 24-stands binnenmelker. Hij vindt dat melkrobots in combinatie met grote koppels en weiden niet goed samengaan. Hij stelt dat een carrousel ook duurzamer is. Een binnenmelker is weliswaar arbeidsintensiever, maar Peter Helder kan dit met zijn zonen prima opvangen. Dat is kortom geen bezwaar. De veehouder is erg tevreden over de carrousel. "De koeien pasten zich perfect aan."

 • De koeien komen via deze selectiepoort de melkcarrousel binnen. Met de koeherkenning waren de eerste maanden wel problemen. Er was een technische storing en de oorzaak werd niet direct gevonden. Achteraf bleek dat een contactdoos te dicht op de koeherkenning zat.

  De koeien komen via deze selectiepoort de melkcarrousel binnen. Met de koeherkenning waren de eerste maanden wel problemen. Er was een technische storing en de oorzaak werd niet direct gevonden. Achteraf bleek dat een contactdoos te dicht op de koeherkenning zat.

 • De melkcarrousel is voorzien van vloerverwarming. "Een gouden greep", aldus Helder. "Het is hier nooit koud meer."

  De melkcarrousel is voorzien van vloerverwarming. "Een gouden greep", aldus Helder. "Het is hier nooit koud meer."

 • In het begin waren de zes krachtvoerboxen in de stal en het Smart Dairy-voersysteem (links op de voorgrond) in de carrousel niet goed op elkaar afgesteld. De computers berekenden de voergift niet voldoende door. Doordat de koeherkenning nog niet goed werkt, betekende dat in de praktijk dat de meeste koeien net te weinig voer kregen. Maar na een maand was dit probleem opgelost.

  In het begin waren de zes krachtvoerboxen in de stal en het Smart Dairy-voersysteem (links op de voorgrond) in de carrousel niet goed op elkaar afgesteld. De computers berekenden de voergift niet voldoende door. Doordat de koeherkenning nog niet goed werkt, betekende dat in de praktijk dat de meeste koeien net te weinig voer kregen. Maar na een maand was dit probleem opgelost.

 • Achter de melkcarrousel bevindt zich deze driewegselectiepoort. Die leidt de koeien terug de stal in, of dirigeert ze naar het strohok of de selectieruimte. Die laatste ruimte telt veertien boxen. De opzet van de selectieruimte was achteraf iets te groot. Helder: "Dat had kleiner en efficiënter gekund. Nu is het prima geschikt voor klauwbekappen, maar niet voor tochtige koeien."

  Achter de melkcarrousel bevindt zich deze driewegselectiepoort. Die leidt de koeien terug de stal in, of dirigeert ze naar het strohok of de selectieruimte. Die laatste ruimte telt veertien boxen. De opzet van de selectieruimte was achteraf iets te groot. Helder: "Dat had kleiner en efficiënter gekund. Nu is het prima geschikt voor klauwbekappen, maar niet voor tochtige koeien."

 • Direct achter de melkcarrousel bevindt zich het strohok. Dat hok meet 16 bij 10 meter en is zeer ruim.

  Direct achter de melkcarrousel bevindt zich het strohok. Dat hok meet 16 bij 10 meter en is zeer ruim.

 • In de stal rijdt een DeLaval-mestrobot, zonder sproeiers. Nu de stal nog voor driekwart gevuld is, droogt de mest soms te snel op. Daardoor heeft de robot meer moeite om de mest weg te krijgen. Op slechte plekken houdt Helder de roosters voor de zekerheid daarom ook een beetje schoon. Enigszins dubbel werk, maar de veehouder verwacht dat de robot zich straks veel beter redt als de stal écht volzit. Aan de mestrobot zelf deed Helder een kleine aanpassing. Er zit een stroevere band op, voor meer grip op de roostervloer.

  In de stal rijdt een DeLaval-mestrobot, zonder sproeiers. Nu de stal nog voor driekwart gevuld is, droogt de mest soms te snel op. Daardoor heeft de robot meer moeite om de mest weg te krijgen. Op slechte plekken houdt Helder de roosters voor de zekerheid daarom ook een beetje schoon. Enigszins dubbel werk, maar de veehouder verwacht dat de robot zich straks veel beter redt als de stal écht volzit. Aan de mestrobot zelf deed Helder een kleine aanpassing. Er zit een stroevere band op, voor meer grip op de roostervloer.

 • De stal heeft twee voergangen. Als Helder zijn koeien voert, moet hij dus door vier deuren. Op termijn zou hij de achterdeuren ook graag elektrisch vanaf zijn shovel willen bedienen. Vooral met koud weer hoeft hij dan niet iedere keer van de shovel af.

  De stal heeft twee voergangen. Als Helder zijn koeien voert, moet hij dus door vier deuren. Op termijn zou hij de achterdeuren ook graag elektrisch vanaf zijn shovel willen bedienen. Vooral met koud weer hoeft hij dan niet iedere keer van de shovel af.

 • Helder heeft een duidelijke groeistrategie. Vorig jaar maart had hij nog 120 melkkoeien, nu zijn dat er al 150. Als in 2015 het quotum eraf is, wil hij zijn stal vol hebben met 200 dieren. Quotum leaset hij bij.

  Helder heeft een duidelijke groeistrategie. Vorig jaar maart had hij nog 120 melkkoeien, nu zijn dat er al 150. Als in 2015 het quotum eraf is, wil hij zijn stal vol hebben met 200 dieren. Quotum leaset hij bij.

 • Voorin de stal, naast de melkcarrousel, bevindt zich een trap die naar deze ruimte leidt. Die wordt onder meer gebruikt voor workshops of vergaderingen.

  Voorin de stal, naast de melkcarrousel, bevindt zich een trap die naar deze ruimte leidt. Die wordt onder meer gebruikt voor workshops of vergaderingen.

 • Een overzicht van de oude ligboxenstal. De droge koeien en het jongvee staan allemaal hier. De achterkant van de stal stamt uit 1979. Het voorste deel van de stal is er in 2000 bijgekomen.

Boerderij bezocht de familie Helder eerder in de zomer van 2012. Toen bestond de Beemsterpolder 400 jaar.

  Een overzicht van de oude ligboxenstal. De droge koeien en het jongvee staan allemaal hier. De achterkant van de stal stamt uit 1979. Het voorste deel van de stal is er in 2000 bijgekomen. Boerderij bezocht de familie Helder eerder in de zomer van 2012. Toen bestond de Beemsterpolder 400 jaar.

Laatste reacties

 • abtje

  Drie gezinnen met 150 koeien, zo groot is dat dus niet. 50 koeien per gezin.
  De wachttijd, hoop wel dat je in groepen melkt, anders staan de laatste koeien urenlang per dag zonder water, voedsel en liggelegenheid te wachten om gemolken te worden.

 • Flyinghollander

  Abtje hij melkt nu 3 uur daags, dat is 1.5 uur per keer. Dus wachttijd valt mee. Ik zit gemiddeld op 30 min per groep incl verplaatsing..

 • abtje

  Het zijn altijd dezelfde koeien die als laatste komen, die staan dan wel bijna drie uur per dag te wachten, valt dat mee?
  Bijna drie uur niets ander dan staan wachten? Geen eten, geen drinken, niet liggen en dus geen melk produceren?
  Iedere dag weer drie verloren uren voor de laatst koe?

 • ikkethuis

  als die koe slim is, komt ie de volgende keer wat eerder.

 • Kobonde

  Er is zo ver ik kan zien geen wachtruimte maar zeer ruime paden tussen de boxen dus de koeien die wachten kunnen ook liggen en water drinken tijdens het wachten.In deze stal waarschijlijk een man melken en een man koeien omdrijven/boxen reiningen/Voeren dus weinig verloren tijd voor de koe.

 • alco1

  Boven het artikel staat, 'Ideaal voor drie man' Dus waarschijnlijk twee man melken, want alleen 150 koeien melken en schoonmaken lukt je niet in anderhalf uur en één opdrijven e.d. 150 Koeien in anderhalf uur is dus maar 33 koeien per man per uur.

 • alco1

  Maar wel relaxt natuurlijk. Veel plezier met jullie nieuwe stal.

 • wiebrendehaan

  Hier in onze regio draaien zulke melkstallen vaak met één man. Snap niet dat ze drie man nodig hebben voor het melken.

 • gphelder

  Hierbij nog aanvullende informatie over de melkcarrousel:

  Natuurlijk staan wij niet met zijn drieen in de carrousel te melken, er melkt er altijd 1 van de 3! Ook heeft de stal een opdrijf hek. Het iedeale van drie man op het bedrijf, is dat er vaak 1 of 2 man nog buiten de deur kan werken. Wat in dit geval gebeurt. Over 1 of meerdere jaren is de bedoeling dat de stal volledig vol komt te staan en onze vader minder gaat werken, zodat er niet meer buiten de deur gewerkt hoeft te worden!!

  Groetjes Gerard

 • Bison

  Boeren schijnt dus meer een hobby te wezen,..voedsel produren voor de mensheid en dan een baantje erbij moeten hebben om zelf ook te kunnen eten.
  Rare wereld!

  Zie het hier ook vaak.

 • IlseV

  Bison, dat komt omdat je piekmomenten hebt waar je wel drie man(en vrouw) nodig hebt om al het werk te verrichten! Dus er zijn momenten genoeg dat men uit werken kan(buitenshuis) maar in tijd van gras in kuilen bijvoorbeeld alle drie bij huis zijn!

  en de wachttijden vallen hier reuze mee! 1.5 uur, er zijn bedrijven die veel langer melken en ook geen groepen maken! Daarnaast is de mogelijkheid er om te liggen.!

 • Khalid en zijn maten

  Lijkt mij ook niet erg voor de hand liggend om met 3 personen te melken ,de koeien komen vanzelf voorbij draaien en de looplijnen zijn kort...Heb weleens boeren gezien die in een kleinere melkstal met 2 man stonden te melken,wel gezellig misschien maar niet erg efficiënt. Op het bedrijf in Duitsland waar ik gewerkt heb molken we in een dubbel 25 side-by-side wel met 2 personen,550 koeien 3 keer daags,net genoeg tijd tussen de melkbeurten om te spoelen...

 • alco1

  Khalid. Zeg dus maar zes uur melken van 550 koeien is dus 90 per uur :twee personen is dus maar 45 koeien per man per uur.

 • Khalid en zijn maten

  @ Alco1 ,Ik heb er vergeten bij te vermelden dat we ook nog ruim een uur bezig waren met het melken van de vers gekalfde en de 'zieke' koeien.In je eentje kun je geen 50 koeien melken,want dan staan ze te lang in de melkstal/wachtruimte,in die tijd die ze niet in de melkstal staan kunnen ook aan het voerhek staan of in de box liggen. Vraag me wel af waarom jullie in Nederland zo afgaan op die gemiddeldes,er zijn heel veel boeren in NL die tijdens het melken met andere dingen bezig zijn,zoals koffie drinken en een praatje maken met moeders de vrouw. Als er daarvoor nog tijd is ,dan heb je niks aan een gemiddelde.

 • pieter p

  Ja dat doe ik ook bijna elke ochtend, onder het melken effe een bakje koffie drinken de kids nog even zien voordat ze naar school gaan enz. We werken al 7 dagen in de week dus dat het melken ietsje langer duurt dan het gem. zal me een worst wezen. Ik werk met plezier en dan hou ik niet van dat gejaag

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.