Rundveehouderij

Foto & video 10547 x bekeken 14 reacties

Finse stal fleurt Brabants landschap op

Wim en Harriette van Roessel willen een goede balans tussen het aantal hectares en het aantal koeien. Ze verkleinden de veestapel van 200 koeien in 2010 naar 130 nu. De bijzondere nieuwe stal past in plaatje van duurzaam en milieubewust ondernemen.

Foto

 • In een vof hebben Wim en Harriette van Roessel in Riel (N.-Br.), onder de rook van Tilburg, een melkveebedrijf met 130 koeien en 50 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte is 83 hectare. De gemiddelde productie bedraagt 7.500 liter met 4,6 procent vet en 3,4 procent eiwit. Ze melken de koeien in een 2 x 20 Boumatic-melkstal. Insteek van de bedrijfsvoering is een gezonde bodem. Wim en Harriette willen een balans creëren tussen grond en koeien. Daartoe daalde het aantal koeien van 200 in 2010 naar 130 nu.

  In een vof hebben Wim en Harriette van Roessel in Riel (N.-Br.), onder de rook van Tilburg, een melkveebedrijf met 130 koeien en 50 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte is 83 hectare. De gemiddelde productie bedraagt 7.500 liter met 4,6 procent vet en 3,4 procent eiwit. Ze melken de koeien in een 2 x 20 Boumatic-melkstal. Insteek van de bedrijfsvoering is een gezonde bodem. Wim en Harriette willen een balans creëren tussen grond en koeien. Daartoe daalde het aantal koeien van 200 in 2010 naar 130 nu.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Om invulling te geven aan hun visie van duurzaam en milieubewust ondernemen kozen Wim en Harriette in hun nieuwe stal van 55 x 15 meter voor de droogstaande koeien voor een complete houten hoofddraagconstructie en een opvallend ontwerp.

  Om invulling te geven aan hun visie van duurzaam en milieubewust ondernemen kozen Wim en Harriette in hun nieuwe stal van 55 x 15 meter voor de droogstaande koeien voor een complete houten hoofddraagconstructie en een opvallend ontwerp.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het maaiveld is bij de ontvangstruimte doorgetrokken tegen de keerwand en over het dak. Voor dit schuin oplopende, beloopbare grasdak is rekening gehouden met een relatief zware belasting van 860 kilo per vierkante meter. Om een grote biodiversiteit te creëren gaat Van Roessel het dak inzaaien met een bloemrijk graslandmengsel.

  Het maaiveld is bij de ontvangstruimte doorgetrokken tegen de keerwand en over het dak. Voor dit schuin oplopende, beloopbare grasdak is rekening gehouden met een relatief zware belasting van 860 kilo per vierkante meter. Om een grote biodiversiteit te creëren gaat Van Roessel het dak inzaaien met een bloemrijk graslandmengsel.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De stal is door MetsäWood in Finland gemaakt van Kerto- en Leno-massiefhout. Als gevelbekleding is Thermowood toegepast. Kerto is een ultrasterke houtsoort die wordt gebruikt voor projecten waarbij balkhout, gelamineerd hout en triplex niet voldoen.

  De stal is door MetsäWood in Finland gemaakt van Kerto- en Leno-massiefhout. Als gevelbekleding is Thermowood toegepast. Kerto is een ultrasterke houtsoort die wordt gebruikt voor projecten waarbij balkhout, gelamineerd hout en triplex niet voldoen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Op het dag liggen 400 zonnepanelen.

  Op het dag liggen 400 zonnepanelen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Aannemer Vromans van Hal uit Alphen heeft de spanten met een hart-op-hartafstand van 6,75 meter relatief ver uit elkaar geplaatst. Doordat zowel de gordingen als de spanten van het sterke Kerto-hout zijn opgetrokken, levert deze afstandsoptimalisatie geen probleem op.

  Aannemer Vromans van Hal uit Alphen heeft de spanten met een hart-op-hartafstand van 6,75 meter relatief ver uit elkaar geplaatst. Doordat zowel de gordingen als de spanten van het sterke Kerto-hout zijn opgetrokken, levert deze afstandsoptimalisatie geen probleem op.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het Kerto-spant is opgebouwd uit twee tegen elkaar gemonteerde Kerto-Q-spantbenen met daartussen de Kerto-S-dakliggers geklemd. Boutverbindingen koppelen ze aan elkaar.

  Het Kerto-spant is opgebouwd uit twee tegen elkaar gemonteerde Kerto-Q-spantbenen met daartussen de Kerto-S-dakliggers geklemd. Boutverbindingen koppelen ze aan elkaar.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De koeien lopen op een ondergrond van zand en stro met daaronder zeil. De vloer is tijdelijk. “Er zijn momenteel tal van vloersystemen in ontwikkeling. Door te kiezen voor deze vloer kunnen we in de toekomst makkelijk switchen naar een ander systeem”, verklaart Wim van Roessel.

  De koeien lopen op een ondergrond van zand en stro met daaronder zeil. De vloer is tijdelijk. “Er zijn momenteel tal van vloersystemen in ontwikkeling. Door te kiezen voor deze vloer kunnen we in de toekomst makkelijk switchen naar een ander systeem”, verklaart Wim van Roessel.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De droogstaande koeien liepen in een apart deel van de open ligboxenstal. Van Roessel vindt dit geen optimale situatie. “Wij vinden dat deze dieren apart moeten kunnen staan en ook dat ze kunnen beschikken over een uitloop.” De nieuwe stal van 55 x 15 meter biedt meer dan voldoende ruimte aan de gemiddeld 25 droogstaande koeien. Hoe meer ruimte per koe hoe minder stro nodig is en hoe minder wordt bevuild.

  De droogstaande koeien liepen in een apart deel van de open ligboxenstal. Van Roessel vindt dit geen optimale situatie. “Wij vinden dat deze dieren apart moeten kunnen staan en ook dat ze kunnen beschikken over een uitloop.” De nieuwe stal van 55 x 15 meter biedt meer dan voldoende ruimte aan de gemiddeld 25 droogstaande koeien. Hoe meer ruimte per koe hoe minder stro nodig is en hoe minder wordt bevuild.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De stal is aan de twee lange zijden open. Aan een zijde vormt een 1 meter hoge voergoot voor de afscheiding en aan de andere zijde zorgt een vuurdoornhaag voor de afscheiding naar de huisweide.

  De stal is aan de twee lange zijden open. Aan een zijde vormt een 1 meter hoge voergoot voor de afscheiding en aan de andere zijde zorgt een vuurdoornhaag voor de afscheiding naar de huisweide.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Om een uitloop te realiseren is op één plaats de vuurdoorn gekortwiekt.

  Om een uitloop te realiseren is op één plaats de vuurdoorn gekortwiekt.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Om bezoekers te kunnen ontvangen is voor de stal een ontvangstruimte gemaakt van 150 vierkante meter. Deze geheel van Fins hout gemaakte ruimte is voorzien van vloerverwarming.

  Om bezoekers te kunnen ontvangen is voor de stal een ontvangstruimte gemaakt van 150 vierkante meter. Deze geheel van Fins hout gemaakte ruimte is voorzien van vloerverwarming.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Zowel wanden (99 millimeter), vloeren (93/95 millimeter) als dak (99 millimeter) zijn gemaakt van Leno Massief-hout. Het hout aan de binnenzijde van de ontvangstruimte blijft in het zicht (ruwbouw is afbouw).

  Zowel wanden (99 millimeter), vloeren (93/95 millimeter) als dak (99 millimeter) zijn gemaakt van Leno Massief-hout. Het hout aan de binnenzijde van de ontvangstruimte blijft in het zicht (ruwbouw is afbouw).

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Om in de stal te kunnen kijken zijn in de wand van de ontvangstruimte drie doorkijkjes gemaakt. 
 Het ontwerp van de stal is door ZLTO verzorgd in het kader van het Alfa-project. Met dit project wil ZLTO leden bewust maken van het belang van de beeldkwaliteit van agrarische gebouwen. Maatschappelijke acceptatie van de veehouderij en het behouden van ontwikkelingsperspectief in de omgeving spelen daarbij een rol. Veehouders die geïnteresseerd zijn in één van de ideeën krijgen een gratis bouwtekening aangeboden.

  Om in de stal te kunnen kijken zijn in de wand van de ontvangstruimte drie doorkijkjes gemaakt. Het ontwerp van de stal is door ZLTO verzorgd in het kader van het Alfa-project. Met dit project wil ZLTO leden bewust maken van het belang van de beeldkwaliteit van agrarische gebouwen. Maatschappelijke acceptatie van de veehouderij en het behouden van ontwikkelingsperspectief in de omgeving spelen daarbij een rol. Veehouders die geïnteresseerd zijn in één van de ideeën krijgen een gratis bouwtekening aangeboden.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Zaterdag 6 april van 17.00 tot 20.00 en zondag 7 april van 12.00 tot 17.00 uur houdt familie Van Roessel een open dag. Locatie: Oude Tilburgsebaan 12a in Riel. De opbrengst is bestemd voor de Big Challenge-fietstocht Alpe d’HuZes, waaraan dochter Lina (14) deelneemt.

  Zaterdag 6 april van 17.00 tot 20.00 en zondag 7 april van 12.00 tot 17.00 uur houdt familie Van Roessel een open dag. Locatie: Oude Tilburgsebaan 12a in Riel. De opbrengst is bestemd voor de Big Challenge-fietstocht Alpe d’HuZes, waaraan dochter Lina (14) deelneemt.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen

Laatste reacties

 • denker123

  Merkwaardig terug van 200 koeien naar 130 en toch een nieuwe stal zetten van 55 x 15 meter voor de droge koeien met een bodem die nog ontwikkeld moet worden ?????

 • Sjaak

  Ja, denker123...die gedachte had ik ook!

  Mis eigenlijk toch wel wat achtergrondinformatie. Zo zou ik me voor kunnen stellen, dat het middels bepaalde subsidiepotjes interessant is gemaakt om deze stappen te zetten. Het is anders toch niet te rijmen, dat men een nieuwe stal bouwt voor 25 koeien terwijl er een gedeelte voor 70 koeien leeg komt te staan?!
  Ook in dat lege gedeelte zouden die 25 koeien comfortabel kunnen vertoeven met eventuele uitloop naar buiten.
  Het grootste voordeel van deze opzet is, in mijn optiek, dat de ondernemers nu een situatie hebben gecreeerd, waarmee ze later heel gemakkelijk deze nieuwe stal traditioneel in kunnen richten met 3 rijen boxen, zodat er weer 130 koeien in kunnen...maar dat is natuuuuuurlijk niet de bedoeling!

  Dus Guus Queisen, leg deze duurzame opzet eens even rendabel uit...

 • gerardb

  1 april geplaatst?

 • JeroenvBuuren

  Jammer dat de eerste drie reacties zo sceptis zijn. Met betere verzorging kun je geen hoger inkomen realiseren klaarblijkelijk... ?

  Wel 1 prangende vraag: Het Duurzaamheidscertificaat van de Houtsoort... >? Of is hier een geheel Fins bos gesneuveld.... ?
  ik zie wel foto zonnepanelen, maar bij het hout en gebruikte materialen geen woord over duurzaamheid... ?

 • alco1

  Jeroen. Zouden er eerst 200 koeien gemolken zijn omdat er financiële nood was? Verder moet een artikel verhelderend wezen, maar dit artikel werpt alleen maar meer vragen op.

 • Sjaak

  Ach zo, Jeroen...jij gaat er vanuit dat er eerst geen goede verzorging mogelijk was en dat dát de aanleidig was om zo uit te pakken? Over scepticisme gesproken...;)

  Nee, het is mij wel duidelijk, dat door het uitblijven van reakties van zowel de auteur als de ondernemers, deze ' duurzaamheidspoppekast ' toch een kolderieke vertoning is voor de bourgeoisie en niet gestoeld kan worden op basis van duurzame economisch rendabele motieven.

 • Bison

  Die 'bezoekersruimte'(lelijk ding) kost mischien net zoveel als die stal?
  Guus moet een loterij gewonnen hebben of er moet toch meer geld in melken zitten daar dan men in't algemeen laat voorkomen anders kan dat toch nooit uit?

 • Derksfourage

  man man man , een ondernemer probeert iets nieuws ,toont lef en innovatie vermogen en meteen heel agrarisch NL op hun achterste poten,


  maar blijf allemaal vooral zo door gaan jongens , met schoppen tegen alles wat nieuw of anders is , kunnen jullie in de portomone kijken van deze ondernemer ? geloof het niet ?

  En wat de bezoekersruimte betref , ben maar blij ,deze ondernemers proberen de burger nog bij hun bedrijf te betrekken ,is van veel van de huidige agrariers niet te zeggen.

 • Bison

  Ja ja burgers bij het bedrijf trekken,..komt alleen maar armoe van!.
  Ze laten jouw toch ook niet zomaar rondneuzen in hun achtertuin of het huis binnenwandelen,..of wel?

 • bankivahoen

  Ken een geitenboer die altijd aan de lammetjesdagen mee deed.Heeft nu een rechtzaak aan de broek van een bezoeker die daar misschien wel Q-koorts heeft opgelopen. Laat eerst een jurist maar uitzoeken wat de risico's voor jezelf zijn.

 • de Regte Heijden

  Als jullie zoveel vragen hebben of denken dat het om uiterlijk vertoon gaat waarom zijn jullie dan niet komen kijken?
  Jullie zijn alsnog van harte welkom. Brabantse gastvrijheid!
  De late reactie komt door de extreme drukte van ons erffeest.

 • Sjaak

  @de Regte Heijden

  Dank voor uw reaktie!
  Neem aan dat het hier niet bij blijft en dat er een uitvoerige verdedigbare uiteenzetting komt over deze rendabele duurzame strategie...?!

  Ondanks het gebrek aan de achtergrondinformatie (met name op financieel gebied), ziet het er wel prachtig uit!
  Het oog heeft wel wat....

 • de Regte Heijden

  Wij begrijpen niet waarom/waarover we een verdedigbare uiteenzetting moeten geven.
  Of we de juiste stappen zetten zal de tijd ons leren.
  Wij hechten veel waarde aan People, Planet en Passion. En hopen daar Profit door te krijgen.

 • Sjaak

  @de Regte Heijden

  U hebt helemaal gelijk, U moet helemaal niks...wij zien dat graag, maakt veel duidelijk!
  Ben zelf nieuwsgierig en leergierig. Moet het verdienen met de melkerij en omzet/aanwas, zoals de meeste melkveehouders...
  Ook ik hecht veel waarde aan People, Planet, Passion en... Profit!
  Alleen heb ik Profit vooraan staan en ik merk, dat de bank dat ook heeft...;)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.