Rundveehouderij

Foto & video 9541 x bekeken 9 reacties

Roosters bij melkrobots liggen wel verkeerd

De in 2012 gebouwde stal van Jeroen Nabben in America (L.) bevalt ook na 1,5 jaar nog heel goed. Alleen de verticaal geplaatste roosters voor de melkrobots zijn onpraktisch voor de mestrobot. Er blijft te veel mest liggen.

Foto

 • Jeroen Nabben (37) heeft in America (L.) een melkveebedrijf met 110 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 970.000 kilo quotum en 75 hectare land (waarvan 40 hectare in eigendom). Hij liet anderhalf jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwen. In het oog springen de DeLaval voerrobot (die in twee stallen voert), de emissiearme Swaansvloer en de twee melkrobots.

  Jeroen Nabben (37) heeft in America (L.) een melkveebedrijf met 110 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 970.000 kilo quotum en 75 hectare land (waarvan 40 hectare in eigendom). Hij liet anderhalf jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwen. In het oog springen de DeLaval voerrobot (die in twee stallen voert), de emissiearme Swaansvloer en de twee melkrobots.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Dit is de nieuwe stal, gezien vanaf de openbare weg. Tijdens de stalbouw stond arbeidsgemak centraal. Dat verklaart ook de keuze voor de voerrobot en de melkrobots. Nabben kan zich in de stal en op het erf in zijn eentje redden.

  Dit is de nieuwe stal, gezien vanaf de openbare weg. Tijdens de stalbouw stond arbeidsgemak centraal. Dat verklaart ook de keuze voor de voerrobot en de melkrobots. Nabben kan zich in de stal en op het erf in zijn eentje redden.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een overzicht van de stal. Brede voergangen zijn er niet, de smalle voerrobot heeft niet veel ruimte nodig. De robot had weliswaar een fors prijskaartje (ongeveer €140.000), maar Nabben bespaarde ook veel geld doordat hij geen brede voergangen nodig had. Hij kon bijna zeven meter smaller bouwen. Links is overigens nog een loopad te zien dat door de hele stal loopt en een perfect overzicht geeft. Nabben ontvangt namelijk regelmatig gasten van een naburig recreatiepark die een kijkje willen nemen.

  Een overzicht van de stal. Brede voergangen zijn er niet, de smalle voerrobot heeft niet veel ruimte nodig. De robot had weliswaar een fors prijskaartje (ongeveer €140.000), maar Nabben bespaarde ook veel geld doordat hij geen brede voergangen nodig had. Hij kon bijna zeven meter smaller bouwen. Links is overigens nog een loopad te zien dat door de hele stal loopt en een perfect overzicht geeft. Nabben ontvangt namelijk regelmatig gasten van een naburig recreatiepark die een kijkje willen nemen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Nabben is tot nu toe erg tevreden over de ligboxenstal, maar het licht in de stal had iets beter gekund. De veehouder wilde geen dure lichtstraat, maat het oogt nu wat donker.

  Nabben is tot nu toe erg tevreden over de ligboxenstal, maar het licht in de stal had iets beter gekund. De veehouder wilde geen dure lichtstraat, maat het oogt nu wat donker.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een oplossing zou volgens hem een extra lichtstraat in deze achterwand kunnen zijn.

  Een oplossing zou volgens hem een extra lichtstraat in deze achterwand kunnen zijn.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De voerrobot maakt zijn ronde door de stal. Dit systeem bevalt Nabben zeer goed en neemt hem veel werk uit handen. In één uur tijd heeft hij de voerbunkers voor drie rondes gevuld. Hij heeft er vervolgens (bijna) geen omkijken naar. Het systeem is volgens hem bovendien nauwelijks storingsgevoelig. Een ander belangrijk punt: de koeien zijn veel rustiger.

  De voerrobot maakt zijn ronde door de stal. Dit systeem bevalt Nabben zeer goed en neemt hem veel werk uit handen. In één uur tijd heeft hij de voerbunkers voor drie rondes gevuld. Hij heeft er vervolgens (bijna) geen omkijken naar. Het systeem is volgens hem bovendien nauwelijks storingsgevoelig. Een ander belangrijk punt: de koeien zijn veel rustiger.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Nabben heeft dus bijna geen omkijken naar de voerrobot. Bijna, want hij moet nadat de voerrobot langs geweest is het voer nog wel iets aanvegen. Er moet nog een schuif onder de bak van de voerrobot komen, stelt hij.

  Nabben heeft dus bijna geen omkijken naar de voerrobot. Bijna, want hij moet nadat de voerrobot langs geweest is het voer nog wel iets aanvegen. Er moet nog een schuif onder de bak van de voerrobot komen, stelt hij.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een ander punt is de kleine display op de menger die direct naast de vaste plek van de voerrobot staat. Het invoeren van rantsoenen is op deze manier niet optimaal. Nabben doet dat liever op een computer. Dan heeft hij meteen meer overzicht. Maar daar wordt door de fabrikant nog aan gewerkt.

  Een ander punt is de kleine display op de menger die direct naast de vaste plek van de voerrobot staat. Het invoeren van rantsoenen is op deze manier niet optimaal. Nabben doet dat liever op een computer. Dan heeft hij meteen meer overzicht. Maar daar wordt door de fabrikant nog aan gewerkt.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De voerbunkers naast de menger en voerrobot kunnen ook prima ronde balen verwerken, zoals hier is te zien.

  De voerbunkers naast de menger en voerrobot kunnen ook prima ronde balen verwerken, zoals hier is te zien.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme Swaans-betonvloer. Die is berekend op een ammoniakuitstoot van 8 kilo per dier. Om de 1,80 meter zit er een sleuf in de vloer.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme Swaans-betonvloer. Die is berekend op een ammoniakuitstoot van 8 kilo per dier. Om de 1,80 meter zit er een sleuf in de vloer.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een detail van de emissiearme vloer. Op de platen zitten gootjes die naar de sleuf toelopen. Zo loopt de urine sneller weg dan de mest en drukt dat de ammoniakuitstoot. "En het lijkt te werken", zegt Nabben. "Er hangt een relatief frisse lucht in de stal. Dat horen we ook van onze bezoekers."

  Een detail van de emissiearme vloer. Op de platen zitten gootjes die naar de sleuf toelopen. Zo loopt de urine sneller weg dan de mest en drukt dat de ammoniakuitstoot. "En het lijkt te werken", zegt Nabben. "Er hangt een relatief frisse lucht in de stal. Dat horen we ook van onze bezoekers."

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Nabben heeft nog wel wat problemen met de mestrobot. Vooral op schrale herfstdagen staat de robot nog te vaak stil of raakt die de weg kwijt. Als de vloer onvoldoende vochtig is, heeft de robot het zwaar. Nabben gaat om die reden een sproeier op de mestrobot plaatsen.

  Nabben heeft nog wel wat problemen met de mestrobot. Vooral op schrale herfstdagen staat de robot nog te vaak stil of raakt die de weg kwijt. Als de vloer onvoldoende vochtig is, heeft de robot het zwaar. Nabben gaat om die reden een sproeier op de mestrobot plaatsen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Nabben melkt zijn koeien in twee melkrobots. En die bevallen hem zeer goed. De melkproductie is gemiddeld met 3,5 liter per dag omhoog gegaan en Nabben kan zelf veel flexibeler zijn. Van de keuze voor verticaal geplaatste roosters voor de melkrobots heeft de veehouder wel spijt. Als de mestrobot zijn ronde maakt, is er veel minder sleufoppervlak waarin de mest kan vallen. Horizontaal geplaatste roosters waren beter geweest.

  Nabben melkt zijn koeien in twee melkrobots. En die bevallen hem zeer goed. De melkproductie is gemiddeld met 3,5 liter per dag omhoog gegaan en Nabben kan zelf veel flexibeler zijn. Van de keuze voor verticaal geplaatste roosters voor de melkrobots heeft de veehouder wel spijt. Als de mestrobot zijn ronde maakt, is er veel minder sleufoppervlak waarin de mest kan vallen. Horizontaal geplaatste roosters waren beter geweest.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Hier is dat goed te zien. De mestrobot maakt zijn ronde, maar als de robot én de roosters allebei horizontaal lopen blijft er te veel mest liggen. Het is geen ramp, maar het is wel onhandig, aldus Nabben.

  Hier is dat goed te zien. De mestrobot maakt zijn ronde, maar als de robot én de roosters allebei horizontaal lopen blijft er te veel mest liggen. Het is geen ramp, maar het is wel onhandig, aldus Nabben.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Hetzelfde geldt voor de doorsteken in de stal: verticaal geplaatste roosters. Overigens is bevriezing op de vloer in deze stal geen probleem. Afgelopen winter waren er ook geen haperingen met de mestrobot.

  Hetzelfde geldt voor de doorsteken in de stal: verticaal geplaatste roosters. Overigens is bevriezing op de vloer in deze stal geen probleem. Afgelopen winter waren er ook geen haperingen met de mestrobot.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een overzicht van de ligboxen in de stal. De koeien liggen in waterbedden gevuld met zaagsel. De koeien blijven goed schoon en Nabben heeft relatief weinig zaagsel nodig.

  Een overzicht van de ligboxen in de stal. De koeien liggen in waterbedden gevuld met zaagsel. De koeien blijven goed schoon en Nabben heeft relatief weinig zaagsel nodig.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Het dierwelzijn is in de nieuwe stal flink vooruitgegaan. Zo hebben de koeien nauwelijks nog last van dikke hakken. Dat was in de oude stal anders. Al was daar ook overbezetting.

  Het dierwelzijn is in de nieuwe stal flink vooruitgegaan. Zo hebben de koeien nauwelijks nog last van dikke hakken. Dat was in de oude stal anders. Al was daar ook overbezetting.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Dit is het separatiehok met vijf ligboxen. De vloer is hier ook dicht. Het nadeel is dat de mestrobot hier niet komt en dat Nabben de mest zelf moet weghalen. Daarom gaat hij hier in een later stadium nog roosters plaatsen.

  Dit is het separatiehok met vijf ligboxen. De vloer is hier ook dicht. Het nadeel is dat de mestrobot hier niet komt en dat Nabben de mest zelf moet weghalen. Daarom gaat hij hier in een later stadium nog roosters plaatsen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Praktisch: de stro-opslag direct boven het strohok. Ook hier geldt: arbeidsgemak. De koeien in dit strohok draaien overigens gewoon mee met de melkrobots. Aan de andere kant van de stal bevindt zich nog een strohok.

  Praktisch: de stro-opslag direct boven het strohok. Ook hier geldt: arbeidsgemak. De koeien in dit strohok draaien overigens gewoon mee met de melkrobots. Aan de andere kant van de stal bevindt zich nog een strohok.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Qua kou valt het in de stal in de wintermaanden wel mee. Toch heeft Nabben de waterleiding naar de melkrobots laten isoleren. Daarnaast heeft hij twee kachels bij de robots geplaatst.

  Qua kou valt het in de stal in de wintermaanden wel mee. Toch heeft Nabben de waterleiding naar de melkrobots laten isoleren. Daarnaast heeft hij twee kachels bij de robots geplaatst.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Een mooi extraatje, zeker met een recreatiepark in de buurt. Nabben verkoopt sinds kort boerderij-ijs. Hiervoor heeft hij een overeenkomst met een lokale ijssalon. De veehouder levert de melk, de ijssalon verwerkt het tot ijs en Nabben mag het vervolgens weer op zijn bedrijf verkopen.

  Een mooi extraatje, zeker met een recreatiepark in de buurt. Nabben verkoopt sinds kort boerderij-ijs. Hiervoor heeft hij een overeenkomst met een lokale ijssalon. De veehouder levert de melk, de ijssalon verwerkt het tot ijs en Nabben mag het vervolgens weer op zijn bedrijf verkopen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie

Laatste reacties

 • alco1

  Er wordt gesteld dat de stal HEEL goed bevalt. Maar op bijna elk plaatje wordt wel een toekomstige verandering aangekondigd. Ook de besparing van de 7 meter smallere stal wordt wel teniet gedaan vanwege voeropslag e.d. Echter wel veel succes toegewenst.

 • flyinghollander

  Nog steeds is dat door drukken van de foto's irritant, wat is het probleem dat de bezoeker dat zelf doet, zoals op oude versie boerderij.nl

 • garritsen

  de ene keer gaat het goed met de muis om de foto,s te zien de andere keer voor geen meter ik klik liever zelf.

 • mnoordman1

  opzich goed dat ook de verkeerde kanten van een stal eens aan de orde komen en dat het niet allemaal walhalla is. hier kun je meer van leren en voordeel mee doen dan al die foto reportages van de al zo mooie, grote en geweldige stallen wat wordt voorgespiegelt. alleen jammer dat zulke punten niet voor de bouw van de stal konden worden bedacht dat het niet ging werken. er zijn naar mijn mening genoeg stallen waar je kunt kijken en bij de bouw heb je er ook genoeg 'specialisten' bij naar mijn mening.
  maar in ieder geval succes gewenst!

 • maatje 1904

  inderdaad zeer irritant dat doorlopen van de fotos

 • Noordam2

  als niet veehouder heb ik een vraag
  dit bedrijf heeft 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee, is dat niet erg veel en maakt dat de kostprijs niet veel te hoog
  is de omloopsnelheid van koeien zo hoog????

 • alco1

  Noordman. Juist de bedrijven met een hoge gemiddelde leeftijd hebben meestal veel jongvee. Dan kan er goede selectie plaats vinden en inkomen van veel waardevol jong melkvee gerealiseerd worden.

 • Bouwlust

  het specialisme valt vaak tegen, er wordt te veel aan verkoop en te weinig met je meegedacht. Hier ook sinds februari jl. in een nieuwe stal, ook G2 en G3 van Swaans, zelfde fout qua ligging van roosters voor de robots en tussengangen, die fout had hen toen toch al wel een keer bekend moeten zijn???? De veehouder zal toch zelf de specialist moeten gaan uithangen is mijn ervaring......

 • voortman

  Noordam2 je hebt gewoon gelijk, de 'omloopsnelheid' van melkvee in Nederland is veel te hoog. Inkomen uit waardevol jong melkvee zoals Alco schrijft valt zwaar tegen wannneer de werkelijk opfokkosten van jongvee worden gerekend. Het saldo van een 4e kalfs koe met een productie van 7500 liter zou best eens hoger kunnen zijn dan het saldo van een vaars met 8500 liter.... Er wordt nog steeds gekickt op productie, niet op kostprijs per Kg melk.....
  Heel (te?) kort door de bocht: Vaars kost 1500/slachtkoe brengt 750 op.
  Afschrijving is dus 750. Hoogproductieve vaars brengt in 2 lactaties 18000 liter en is dan op; afschrijving per liter 750/18000= 0,05/liter.
  Efficientere vaars begint met 6000 maar is een stayer; brengt in 6 lactaties 42000 liter; afschrijving per liter 750/42000=0,02/liter.
  Wanneer je minder vervanging nodig hebt kun je ook met minder (duur) foksperma toe, de rest kan onder een BBL, brengt ook weer een plus van 200 per lactatie.....(moet je heel wat voor melken)
  (voor mij als handelaar kan 't vervangingspercentage natuurlijk nooit te hoog zijn......)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.