Rundveehouderij

Foto & video 7959 x bekeken 8 reacties

Stal verbouwen met koeien erin (2)

Maatschap Selles vernieuwde de hele bovenbouw van hun oude stal, terwijl de koeien binnen bleven. Dit gebeurde in slechts vijf dagen. Met succes. Boerderij laat de verbouwing zien. Dit is deel 2 uit een serie van vier reportages: een ligboxenstal zonder bovenbouw.

Foto

 • Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) zitten in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. In slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. Het gevolg was dat ze twee nachten geen dak boven hun hoofd hadden.

  Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) zitten in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. In slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. Het gevolg was dat ze twee nachten geen dak boven hun hoofd hadden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog één foto van de eerste dag van de verbouwing. Een asbestsaneerder loopt naar een decontaminatiecontainer, de douche- en omkleedruimte.

  Nog één foto van de eerste dag van de verbouwing. Een asbestsaneerder loopt naar een decontaminatiecontainer, de douche- en omkleedruimte.

  Foto: Familie Selles
 • Dag twee was de laatste dag van het asbest saneren. Een waarschuwingsbord.

  Dag twee was de laatste dag van het asbest saneren. Een waarschuwingsbord.

  Foto: Familie Selles
 • Het plastic wordt klaargelegd in het laatste gedeelte van de ligboxenstal. Niet alleen de voergang, maar ook het voerhek, de roosters en de ligboxen worden zorgvuldig afgedekt. De medewerkers zijn nu klaar om de laatste gordingen en dakplaten van hun plaats te halen.

  Het plastic wordt klaargelegd in het laatste gedeelte van de ligboxenstal. Niet alleen de voergang, maar ook het voerhek, de roosters en de ligboxen worden zorgvuldig afgedekt. De medewerkers zijn nu klaar om de laatste gordingen en dakplaten van hun plaats te halen.

  Foto: Familie Selles
 • Hier zijn de ‘witte pakken’ met een verreiker bezig met het laatste gedeelte van het dak.

  Hier zijn de ‘witte pakken’ met een verreiker bezig met het laatste gedeelte van het dak.

  Foto: Familie Selles
 • Hier wordt weer asbest gesaneerd. Rechtsboven is de 80 centimeter smalle, vergeelde lichtkoepel goed te zien. Die wordt voorzichtig weggehaald.

  Hier wordt weer asbest gesaneerd. Rechtsboven is de 80 centimeter smalle, vergeelde lichtkoepel goed te zien. Die wordt voorzichtig weggehaald.

  Foto: Familie Selles
 • Dinsdag, dag twee van de renovatie. Een overzichtsfoto van de asbestsanering op het tweede deel van het dak. Gezien vanaf de voorkant van de stal. Met links de melkstal en rechts de separatieruimte en het afkalfhok. De koeien staan op dag twee in het voorste deel van de stal in de open lucht.

  Dinsdag, dag twee van de renovatie. Een overzichtsfoto van de asbestsanering op het tweede deel van het dak. Gezien vanaf de voorkant van de stal. Met links de melkstal en rechts de separatieruimte en het afkalfhok. De koeien staan op dag twee in het voorste deel van de stal in de open lucht.

  Foto: Familie Selles
 • Dit is wat er buiten gebeurt op het moment dat de vorige foto gemaakt wordt. Terwijl de laatste oude spanten nog weggehaald moeten worden, wordt aan de voorkant al een begin met de eerste nieuwe spanten gemaakt. Het geeft aan hoe strak de planning tijdens de verbouwing is.

  Dit is wat er buiten gebeurt op het moment dat de vorige foto gemaakt wordt. Terwijl de laatste oude spanten nog weggehaald moeten worden, wordt aan de voorkant al een begin met de eerste nieuwe spanten gemaakt. Het geeft aan hoe strak de planning tijdens de verbouwing is.

  Foto: Familie Selles
 • De kraan zet het eerste spant op zijn plaats. Het hoogteverschil met de oude bovenkant van de stal is goed te zien. De nieuwe stalhoogte wordt 9,20 meter (voorheen 5,20 meter). Ook de zijkant wordt twee keer zo hoog: 3,60 meter.

  De kraan zet het eerste spant op zijn plaats. Het hoogteverschil met de oude bovenkant van de stal is goed te zien. De nieuwe stalhoogte wordt 9,20 meter (voorheen 5,20 meter). Ook de zijkant wordt twee keer zo hoog: 3,60 meter.

  Foto: Familie Selles
 • De spanten worden gemonteerd en verder verstevigd. Let ook hier weer op het grote hoogteverschil met het dak van de oorspronkelijke ligboxenstal.

  De spanten worden gemonteerd en verder verstevigd. Let ook hier weer op het grote hoogteverschil met het dak van de oorspronkelijke ligboxenstal.

  Foto: Familie Selles
 • Even pauze. Het was tijdens de verbouwing een drukte van belang op het erf van Selles. Gemiddeld liepen er tien mensen van bouwbedrijven Stedupro en Riezebos Constructie. Op de drukste momenten waren dat er soms zelfs zestien. De sfeer was altijd prima.

  Even pauze. Het was tijdens de verbouwing een drukte van belang op het erf van Selles. Gemiddeld liepen er tien mensen van bouwbedrijven Stedupro en Riezebos Constructie. Op de drukste momenten waren dat er soms zelfs zestien. De sfeer was altijd prima.

  Foto: Familie Selles
 • Als de asbestwerkzaamheden bijna klaar zijn, blijft het oude skelet van de ligboxenstal over. Dag twee was ook een lastige improvisatiedag voor de koeien. Vanwege het saneren stonden de dieren dichter op elkaar in het andere deel van de stal. Ook Selles moest improviseren. Zo moest hij bijvoorbeeld met een kruiwagen vol krachtvoer door de stal om handmatig te voeren.

  Als de asbestwerkzaamheden bijna klaar zijn, blijft het oude skelet van de ligboxenstal over. Dag twee was ook een lastige improvisatiedag voor de koeien. Vanwege het saneren stonden de dieren dichter op elkaar in het andere deel van de stal. Ook Selles moest improviseren. Zo moest hij bijvoorbeeld met een kruiwagen vol krachtvoer door de stal om handmatig te voeren.

  Foto: Familie Selles
 • De nieuwe constructie telt minder spanten dan het origineel. De spanten die er zijn staan wel precies op dezelfde plek. De spanten stonden in de oude situatie 3,30 meter uit elkaar. Nu is dat 6,60 meter. Het was een voorwaarde van Selles. Hij wilde niet het risico nemen dat de spanten midden in de stal verkeerd zouden komen te staan en hij de doorsteken zou moeten aanpassen.

  De nieuwe constructie telt minder spanten dan het origineel. De spanten die er zijn staan wel precies op dezelfde plek. De spanten stonden in de oude situatie 3,30 meter uit elkaar. Nu is dat 6,60 meter. Het was een voorwaarde van Selles. Hij wilde niet het risico nemen dat de spanten midden in de stal verkeerd zouden komen te staan en hij de doorsteken zou moeten aanpassen.

  Foto: Familie Selles
 • Dinsdagavond half acht, na de vrijgave na het asbest saneren. De laatste gordingen worden verwijderd. Voor de ligboxen was het belangrijk dat het tijdens de dakloze uren droog zou blijven. De koeien liggen namelijk in diepstrooiselboxen.

  Dinsdagavond half acht, na de vrijgave na het asbest saneren. De laatste gordingen worden verwijderd. Voor de ligboxen was het belangrijk dat het tijdens de dakloze uren droog zou blijven. De koeien liggen namelijk in diepstrooiselboxen.

  Foto: Familie Selles
 • Op woensdag werden in het achterste deel van de stal de laatste spanten weggehaald. Aan de andere kant zijn de nieuwe al goed te zien. Onder een inmiddels strakblauwe lucht. Het melken van de koeien gaf alleen op deze dag één ochtend stress. Door ochtendmist in de stal ontstond kortsluiting en kon Selles niet melken. Dat probleem was na een half uur verholpen.

  Op woensdag werden in het achterste deel van de stal de laatste spanten weggehaald. Aan de andere kant zijn de nieuwe al goed te zien. Onder een inmiddels strakblauwe lucht. Het melken van de koeien gaf alleen op deze dag één ochtend stress. Door ochtendmist in de stal ontstond kortsluiting en kon Selles niet melken. Dat probleem was na een half uur verholpen.

  Foto: Familie Selles
 • Hier ziet de stal er, gezien vanaf de voorkant, al heel anders uit. Goed zichtbaar zijn de eerste nieuwe spanten. Alle oude spanten zijn inmiddels verwijderd. En de koeien? Die vreten in alle drukte gewoon door.

  Hier ziet de stal er, gezien vanaf de voorkant, al heel anders uit. Goed zichtbaar zijn de eerste nieuwe spanten. Alle oude spanten zijn inmiddels verwijderd. En de koeien? Die vreten in alle drukte gewoon door.

  Foto: Familie Selles
 • Woensdagmiddag, de achterkant van de oude ligboxenstal. Het hekwerk, het ruwvoer en de twee silo’s bieden nog enige herkenning.

  Woensdagmiddag, de achterkant van de oude ligboxenstal. Het hekwerk, het ruwvoer en de twee silo’s bieden nog enige herkenning.

  Foto: Familie Selles
 • Zonsondergang woensdagavond. De nieuwe dakconstructie aan de voorkant heeft duidelijk vorm gekregen. De tweede helft is echter nog volledig open. De koeien moeten het hier de komende nacht voor het eerst zonder dak doen. Links op de voorgrond is ook de enige uitbreiding in de stal te zien: het strohok wordt drie keer zo groot.

  Zonsondergang woensdagavond. De nieuwe dakconstructie aan de voorkant heeft duidelijk vorm gekregen. De tweede helft is echter nog volledig open. De koeien moeten het hier de komende nacht voor het eerst zonder dak doen. Links op de voorgrond is ook de enige uitbreiding in de stal te zien: het strohok wordt drie keer zo groot.

  Foto: Familie Selles
 • De dakloze nacht levert bijzondere plaatjes op. Gelukkig bleef het ook droog.

  De dakloze nacht levert bijzondere plaatjes op. Gelukkig bleef het ook droog.

  Foto: Familie Selles
 • Alle overige nieuwe spanten worden op donderdag, dag vier, geplaatst. Bovendien wordt al begonnen met al het houtwerk in de voorgevel van de stal. Deze foto maakt duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat vrijdagmiddag het dak geplaatst kan worden.

Binnenkort volgt deel 3 van de fotoreportages van de verbouwing bij familie Selles. Dan worden de nieuwe dakplaten geplaatst. De koeien krijgen weer een dak boven hun hoofd.

  Alle overige nieuwe spanten worden op donderdag, dag vier, geplaatst. Bovendien wordt al begonnen met al het houtwerk in de voorgevel van de stal. Deze foto maakt duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat vrijdagmiddag het dak geplaatst kan worden. Binnenkort volgt deel 3 van de fotoreportages van de verbouwing bij familie Selles. Dan worden de nieuwe dakplaten geplaatst. De koeien krijgen weer een dak boven hun hoofd.

  Foto: Familie Selles

Laatste reacties

 • dejong35

  en waar is de foto van het eindresultaat??

 • variofarmer

  ja een slechte verbetering die nieuwe site..
  heb elke foto lope vloeken dat hij versprong voor ik klaar was met lezen.
  # ikwildeoudesiteterug!!

 • boerke brabant

  en al die pop up reclames ?! alsof het abonnement nog niet duur genoeg is .
  Krijg nu ook regelmatig problemen met compatiliteitsweergave. Nooit eerder gehad ?

 • ...............

  Hierook, er springt van alles door het beeld en ik heb echt niet gedronken!

 • minasblunders1

  Nee Nee.....dat zeggen ze allemaal!

 • josrodenburg

  dejong35 er staat in de tekst dat er nog een derde reportage komt. en volgens de eerste reportage zelfs 4. wel blijven lezen.

 • ...............

  ..en ook niets gerookt.

 • Fendt fan

  fremd frommus

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.