Rundveehouderij

Foto & video 2770 x bekeken

Snel interessante combinaties met Ovum Pickup

Bij de nieuwe vermeerderingstechniek Ovum Pickup (OPU) worden onrijpe eicellen uit de eierstokken gewonnen en in-vitro gerijpt en bevrucht. Met deze techniek zijn embryo’s te winnen van koeien waarbij embryotransplantatie (ET) niet werkt. Daarnaast zijn in het begin van de dracht nog eicellen te winnen.

Foto

 • De te behandelen koe wordt in een box met een verhoging onder de voorbenen gezet. Voordat ET-OPU-specialist Hans Hurkmans met het winnen van eicellen begint wordt eerst de schede goed gereinigd om infectie te voorkomen. Behandeling gebeurt onder lokale verdoving.

  De te behandelen koe wordt in een box met een verhoging onder de voorbenen gezet. Voordat ET-OPU-specialist Hans Hurkmans met het winnen van eicellen begint wordt eerst de schede goed gereinigd om infectie te voorkomen. Behandeling gebeurt onder lokale verdoving.

  Foto: Hans Prinsen
 • Met behulp van een transvaginale sonde scant Hurkmans de eierstokken. Aan de probe zit een prikstok waarmee de follikels in de eierstokken worden aangeprikt.

  Met behulp van een transvaginale sonde scant Hurkmans de eierstokken. Aan de probe zit een prikstok waarmee de follikels in de eierstokken worden aangeprikt.

  Foto: Hans Prinsen
 • Met de probe worden de eierstokken gescand. Hurkmans haalt via het rectum met zijn hand de eierstokken voorzichtig naar voren, ter hoogte van de baarmoedermond.

  Met de probe worden de eierstokken gescand. Hurkmans haalt via het rectum met zijn hand de eierstokken voorzichtig naar voren, ter hoogte van de baarmoedermond.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een beeld van de eierstokken: de zwarte punt linksboven is een follikel. Rechtsonder zit een tweede, waarbij als dun wit streepje de naald te zien is. Hier wordt een follikel aangeprikt en leeggezogen.

  Een beeld van de eierstokken: de zwarte punt linksboven is een follikel. Rechtsonder zit een tweede, waarbij als dun wit streepje de naald te zien is. Hier wordt een follikel aangeprikt en leeggezogen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Bij het wisselen van de eierstok wordt de slang doorgespoeld met de prikvloeistof, om stolling van meegezogen bloed te voorkomen. Tegelijk ontstaat met het vocht een buffer voor de opgevangen eicellen.

  Bij het wisselen van de eierstok wordt de slang doorgespoeld met de prikvloeistof, om stolling van meegezogen bloed te voorkomen. Tegelijk ontstaat met het vocht een buffer voor de opgevangen eicellen.

  Foto: Hans Prinsen
 • OPU levert twee tot tweeënhalve bruikbare embryo per spoeling op. Met terugplaatsing wordt gerekend met een kalf per week.

  OPU levert twee tot tweeënhalve bruikbare embryo per spoeling op. Met terugplaatsing wordt gerekend met een kalf per week.

 • De buisjes met de vloeistof met daarin de eicellen worden gelijk in het laboratorium verwerkt.

  De buisjes met de vloeistof met daarin de eicellen worden gelijk in het laboratorium verwerkt.

 • De vloeistof word gefilterd, waarna de eicellen op het filter blijven zitten.

  De vloeistof word gefilterd, waarna de eicellen op het filter blijven zitten.

  Foto: Hans Prinsen
 • Het filtraat wordt op een petrischaaltje gegoten.

  Het filtraat wordt op een petrischaaltje gegoten.

  Foto: Hans Prinsen
 • Bioloog Tom Otter onderzoekt de gewonnen eicellen. Met een pipet zuigt hij de eicellen uit het schaaltje op.

  Bioloog Tom Otter onderzoekt de gewonnen eicellen. Met een pipet zuigt hij de eicellen uit het schaaltje op.

  Foto: Hans Prinsen
 • De goede eicellen worden in een maturatievloeistof geplaatst, waarin ze 24 uur moeten rijpen.

  De goede eicellen worden in een maturatievloeistof geplaatst, waarin ze 24 uur moeten rijpen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Voor de rijping worden de schaaltjes 24 uur in een stoof geplaatst die de cellen op 38 graden houdt.

  Voor de rijping worden de schaaltjes 24 uur in een stoof geplaatst die de cellen op 38 graden houdt.

  Foto: Hans Prinsen
 • Na bevruchting zijn de eicellen nog eens zeven dagen in een stoof geplaatst, om te ontwikkelen tot embryo’s. Na die zeven dagen worden de embryo’s ingevroren, of zoals hier direct, in een ontvangster teruggeplaatst.

  Na bevruchting zijn de eicellen nog eens zeven dagen in een stoof geplaatst, om te ontwikkelen tot embryo’s. Na die zeven dagen worden de embryo’s ingevroren, of zoals hier direct, in een ontvangster teruggeplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • Doordat met OPU over meerdere weken eicellen gewonnen worden, zijn van topkoeien of dure veilingdieren combinaties met nieuwe, beloftevolle stieren te maken. Met ET is het aantal inzetbare stieren kleiner. De kosten voor OPU ligt rond €150 per embryo, daar komen nog transplantatiekosten van €70 bij.

  Doordat met OPU over meerdere weken eicellen gewonnen worden, zijn van topkoeien of dure veilingdieren combinaties met nieuwe, beloftevolle stieren te maken. Met ET is het aantal inzetbare stieren kleiner. De kosten voor OPU ligt rond €150 per embryo, daar komen nog transplantatiekosten van €70 bij.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.