Rundveehouderij

Foto & video 16807 x bekeken 16 reactieslaatste update:23 jan 2013

Koeien liggen best in mest

Arjan van Dorp gebruikt al een jaar lang de dikke fractie van gescheiden mest in de ligboxen van zijn koeien.

Foto

 • Arjan van Dorp (37) houdt samen met zijn vrouw Linda (35), zijn vader Gijsbert (63) en zijn broer Marcel (29) rond 165 melk- en kalfkoeien op 76 hectare grond.

  Arjan van Dorp (37) houdt samen met zijn vrouw Linda (35), zijn vader Gijsbert (63) en zijn broer Marcel (29) rond 165 melk- en kalfkoeien op 76 hectare grond.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De melkkoeien verblijven in de nieuwe stal die twee jaar geleden tegen de oude stal is gebouwd.

  De melkkoeien verblijven in de nieuwe stal die twee jaar geleden tegen de oude stal is gebouwd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • Van Dorp wilde per se diepstrooiselboxen in zijn nieuwe stal. In de oude stal liggen matten in de ligboxen. Dat gaf te veel kale en dikke hakken.

  Van Dorp wilde per se diepstrooiselboxen in zijn nieuwe stal. In de oude stal liggen matten in de ligboxen. Dat gaf te veel kale en dikke hakken.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De koeien van familie Van Dorp in Alphen aan den Rijn (Z.-H.) liggen sinds een jaar in de dikke fractie van gescheiden mest. Daarvoor is eerst drie maanden zaagsel en stro gebruikt, gevolgd door een klein jaar boxcompost.

  De koeien van familie Van Dorp in Alphen aan den Rijn (Z.-H.) liggen sinds een jaar in de dikke fractie van gescheiden mest. Daarvoor is eerst drie maanden zaagsel en stro gebruikt, gevolgd door een klein jaar boxcompost.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De mest wordt gescheiden door deze scheider van Keydollar. Gebruik van de dikke fractie is voor Van Dorp ook het goedkoopst.

  De mest wordt gescheiden door deze scheider van Keydollar. Gebruik van de dikke fractie is voor Van Dorp ook het goedkoopst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De mest wordt dagelijks met een kleine shovel opgepakt.

  De mest wordt dagelijks met een kleine shovel opgepakt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De shovel weegt slechts 1,5 ton en kan dus over de roosters rijden. De dikke fractie wordt verdeeld in een aantal boxen.

  De shovel weegt slechts 1,5 ton en kan dus over de roosters rijden. De dikke fractie wordt verdeeld in een aantal boxen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • Na het verdelen spreidt Van Dorp de dikke fractie van de gescheiden mest met de hand. Zo worden de boxen gemiddeld een keer per week gevuld. Alle boxen worden twee maal per dag gereinigd.

  Na het verdelen spreidt Van Dorp de dikke fractie van de gescheiden mest met de hand. Zo worden de boxen gemiddeld een keer per week gevuld. Alle boxen worden twee maal per dag gereinigd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • Onder de boxafscheiding ligt een houten balk. Deze is later in de diepstrooiselboxen geplaatst om te voorkomen dat de koeien gaten in het strooiselpakket krabben.

  Onder de boxafscheiding ligt een houten balk. Deze is later in de diepstrooiselboxen geplaatst om te voorkomen dat de koeien gaten in het strooiselpakket krabben.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De verse mest ruikt nog maar een beetje naar mest. Als de dikke fractie in de boxen ligt en verder afdroogt ruikt het meer naar potgrond dan naar mest.

  De verse mest ruikt nog maar een beetje naar mest. Als de dikke fractie in de boxen ligt en verder afdroogt ruikt het meer naar potgrond dan naar mest.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • De koeien blijven mooi schoon en van beschadigingen is geen spoor meer te vinden. De melkkwaliteit is goed en ook op het gebied van celgetal zijn er geen veranderingen.

  De koeien blijven mooi schoon en van beschadigingen is geen spoor meer te vinden. De melkkwaliteit is goed en ook op het gebied van celgetal zijn er geen veranderingen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra

Laatste reacties

 • harm59

  vind de koeien niet echt heel diep in het strooisel liggen

 • Demeter Griend

  Is wel een mooie oplossing, maar ik vraag me af of je op de lage duur niet meer problemen krijgt met latente mastitis door de voortdurende besmetting met bacteriën door de slotgaten.

 • voer

  zou dat na een jaar dan niet al duidelijk moeten zijn ?, Ik vindt de koeien er mooi schoon uitzien !

 • sony

  ik had toch liever wat meer cijfers gezien : hoe veranderd het celgetal, minder of meer zieke dieren

 • jamiemf

  ik zou niet weten waar voor ik moest kiezen het klingt heel mooi maar ik hoor 2 verhalen laats van een vertegewoordiger van cow house die er niet kapot van is en hun doen de onderzoeken enz.

 • joannes

  Als of er één op één relatie tussen ligbox vulling en celgetal is! Neem het http://www.handboekuiergezondheid.nl/melken/checklistmelken eens door! Zoals je ziet zijn er signalen en mogelijke oorzaken gemengd, maar zoals blijkt, een gezonde stal is vaak alles in balans en goed afgestemd. Met inmiddels een flink aantal koeien in de mest kan je gerust aannemen dat dit geen bepalende oorzaak is voor verhoogd celgetal! En ... zoals blijkt, liggen ze beter in de mest!

 • ghlegebeke

  moet bij de boeren de A.I.D komen krijgen ze allemaal een
  Boete voor geen droge ligplaats ik heb de een gehad van
  500.-ero ook al ga ju het uitdrogen die guer blijft altijt
  ronom de koe hangen (uierontsteeking tot gevolg)

 • BoB de Bakker

  Voorstel: Laat Van Dorp zjn eigen beerput eens door de droger doen en dan de dikke fractie in zijn bed leggen. Wedden dat hij dan minder lovend is!

 • Hannus

  Op ons bedrijf is zo'n 1,5 jaar geleden een onderzoek gedaan door Wageningen universiteit naar gebruik van boxvulling en de gevolgen ervan. Ze hebben op tientallen bedrijven regelmatig monsters uit de boxen genomen en het celgetal verloop bij gehouden. Het waren bedrijven die zand, gemalen stro, zaagsel, paardenmest en koematrassen hadden, gangbaar en biologisch. De uitslagen waren best verrassend, namelijk dat het strooisel vrijwel geen invloed had op het celgetal verloop. De huisvesting, hygiëne en de melker/melkstal hebben veel grotere invloed op celgetal. De biologen hadden de meeste celgetalproblemen. Wij gebruikte toen boxcompost, vanwege het stof zijn we een jaartje geleden overgegaan op gescheiden mest. Celgetal was bij ons voor de mestscheider 100, en nu rond de 125, dus niet echt spectaculair gestegen. Ook bij ons niet 1 koe meer met dikke hak en ze zijn hartstikke schoon. Enige nadeel van de mestscheider is dat ie na een half jaar in capaciteit enorm afneemt, omdat de mesput leeg is geweest, in de eerste maanden haalt die scheider je eerder gebruikte zaagsel en compost ook uit de mest.

 • koestal

  veel positieve berichten,ik wacht nog op nieuwe onderzoeken

 • info104

  Goed verhaal Dorresteijn ,klopt allemaal wat je schrijft en al die mannen die weer van alles hier op tegen hebben zoals bob de bakker zij hebben het weer niet begrepen ,in america word al jaren mest in de boxen gebruikt, en in die grote stallen van duizende koeien gaat dat prima, er zijn zelfs bedrijven waar het celgetal met gescheiden mest is gedaald . Je haalt op deze manier ook geen andere bacterien in je stal, ik ben er niet voor om dit strooisel van een ander bedrijf te betrekken of het moet droge dygestaat zijn die is gehygieniseerd en heeft veel minder ziektekiemen. Ik vind het een goede kostprijsverlager want stro en zaagsel worden steeds meer voor brandstof gebruikt in allesbranders.

 • henk fledderus

  ik zag een reportage van S' werelds grootste daryfarm, dat was in 1996 en zij gebruikten toen al gedroogde mest blokjes in de boxen met vreslijk goed resultaat.
  ik zette daar toen persoonlijk mijn vraagtekens bij. de verklaaring van de ondernemer was simpel. stro of zaagsel en gemengt met stront maakt een rotttede mest bult met meer bactry leven dan gedroogde stront.
  zand was in hun geval te bewerkelij en werkte niet met het vloer was sijsteem dat er gebruikt werdt.( dunne vraktie en spoel water wast de vloeren)
  volgens de ondernemer was het een mind set dat mensen denken dat gedroogde mest in de boxen slecht is, maar dat de realiteid heel anders is.

 • Frans-Jan

  Hier 2 jaar geleden met gescheiden mest begonnen om te besparen op strooiselkosten. Dat is goed gelukt, bijkomende voordelen van dikke fractie blijken beter koecomfort, sinds dikke fractie niet ene koe meer met dikke hak gehad en een verlaging van het celgetal tot beneden de 70! Als je geinteresseerd ben moet je het gewoon eens zelf proberen, scheider huren kost niet teveel en dan weet je of het in je eigen situatie naar je zin werkt,

 • w.rohaan@hotmail.com

  ik ben benieuwd naar de capaciteit van de mestscheider. hoeveel uur draait deze per weerk?

 • info104

  Een gem . mestscheider scheid 15m3/uur in de mest zit ongeveer 13% ds = 130kg
  het eindproduct (dun) zit nog 8% ds in dat is 80kg. 130-80=50kg . Bij een ds percentage van 25% in het eindproduct komt er 200kg matriaal /ton mest x 15 ton per uur 3000kg. Deze berekening is erg afhankelijk van de ds. wat in de koemest zit en de fijnheid van de seperatorzeef, als er een fijne zeef in word geplaatst gaan de m3/uur sterk terug maar ook de productie van het gescheiden product, het word wel droger sommige scheiders kunnen wel boven de 40%ds. komen.

 • Hannus

  Bij onze mestscheider is de dikke fractie 35% ds. We hebben 'm wel eens voor een demo op 42% ds laten draaien door er meer tegengewicht aan te hangen. Capaciteit bij 35% ds was in het begin ruim 1,5kuub per uur, (met veel mais in het ransoen) momenteel haalt ie nog een kleine kuub per uur. Veel gras voeren is lagere capaciteit. Wij hebben wel een ander merk dan deze bij v Dorp.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.