Rundveehouderij

Foto & video 12668 x bekeken 11 reactieslaatste update:24 jan 2013

Het geld raakt op in Zuid-Afrika

Melkveehouders in Zuid-Afrika hebben te maken met stijgende kosten en dalende opbrengstprijzen. De ‘kleintjes’ van 200 dieren verdwijnen. Bedrijven met tussen de 600 en 1.000 dieren worden gemeengoed.

Foto

 • De melkveehouderij in Zuid-Afrika is fascinerend door haar verscheidenheid.
Maar de klacht van de boer is overal hetzelfde: de melkprijs is te laag, de voerprijs te hoog en weer is er een jaar niets verdiend.

  De melkveehouderij in Zuid-Afrika is fascinerend door haar verscheidenheid. Maar de klacht van de boer is overal hetzelfde: de melkprijs is te laag, de voerprijs te hoog en weer is er een jaar niets verdiend.

  Foto: Robert Prins
 • Omdat Zuid-Afrika zo groot is, zijn er grote regionale verschillen in de melkprijs. Vooral afhankelijk van de afstand naar de grote stad. In dunbevolkte gebieden krijgt men 25 eurocent voor een liter. Nabij Kaapstad is dat 32 eurocent. Het vetgehalte is veelal wel laag: zo’n 3,5 tot 4,1% . Grote Jersey-bedrijven hebben hogere gehalten..

  Omdat Zuid-Afrika zo groot is, zijn er grote regionale verschillen in de melkprijs. Vooral afhankelijk van de afstand naar de grote stad. In dunbevolkte gebieden krijgt men 25 eurocent voor een liter. Nabij Kaapstad is dat 32 eurocent. Het vetgehalte is veelal wel laag: zo’n 3,5 tot 4,1% . Grote Jersey-bedrijven hebben hogere gehalten..

  Foto: Robert Prins
 • De sterke Zuid-Afrikaanse munt, de rand, maakte het aantrekkelijk om onder meer Nederlandse zuivel naar Zuid-Afrika te exporteren. Importheffingen zijn er niet want de regering pleit voor goedkoop voedsel. De landbouw speelt daarop in door grote, efficiënte bedrijven op te zetten.

  De sterke Zuid-Afrikaanse munt, de rand, maakte het aantrekkelijk om onder meer Nederlandse zuivel naar Zuid-Afrika te exporteren. Importheffingen zijn er niet want de regering pleit voor goedkoop voedsel. De landbouw speelt daarop in door grote, efficiënte bedrijven op te zetten.

  Foto: Robert Prins
 • De ‘kleintjes’ van 200 dieren verdwijnen. Bedrijven met tussen de 600 en 1.000 dieren worden gemeengoed. Daarbij hoort efficiënt en doelmatig melken. Mocht één rotor uitvallen dan is er nog een tweede die de eerste nood kan ledigen.

  De ‘kleintjes’ van 200 dieren verdwijnen. Bedrijven met tussen de 600 en 1.000 dieren worden gemeengoed. Daarbij hoort efficiënt en doelmatig melken. Mocht één rotor uitvallen dan is er nog een tweede die de eerste nood kan ledigen.

  Foto: Robert Prins
 • Maar veel meer wordt het swing-over systeem gehanteerd. Hier een 2 x 40 stands, met daarnaast nog zo’n melkstal. Die werd in 2011 neergezet.

  Maar veel meer wordt het swing-over systeem gehanteerd. Hier een 2 x 40 stands, met daarnaast nog zo’n melkstal. Die werd in 2011 neergezet.

  Foto: Robert Prins
 • Op de voorgaande foto’s hebt u al verschillende rassen voorbij zien komen. Grote Holsteins, zuivere Jersey en kruislingen van beide rassen. De gewenste koe hangt af van omstandigheid en veehouder. Veel regen vraagt om krachtige koeien die kunnen lopen en niet te veel gewicht verliezen. In andere gebieden wil men een koe van 450 kilo lichaamsgewicht.

  Op de voorgaande foto’s hebt u al verschillende rassen voorbij zien komen. Grote Holsteins, zuivere Jersey en kruislingen van beide rassen. De gewenste koe hangt af van omstandigheid en veehouder. Veel regen vraagt om krachtige koeien die kunnen lopen en niet te veel gewicht verliezen. In andere gebieden wil men een koe van 450 kilo lichaamsgewicht.

  Foto: Robert Prins
 • Want voeding, stress, water, zon en hitte hebben gevolgen voor de melkproductie en de kwaliteit van de melk. Door de grasgroei in november, het voorjaar in Zuid-Afrika, wordt de meeste melk geproduceerd. Bonussen zijn er voor kwaliteit, maar de hoogte van de bonus bleek per bedrijf sterk verschillend. Voor uw idee: 250 rand is ongeveer €22

  Want voeding, stress, water, zon en hitte hebben gevolgen voor de melkproductie en de kwaliteit van de melk. Door de grasgroei in november, het voorjaar in Zuid-Afrika, wordt de meeste melk geproduceerd. Bonussen zijn er voor kwaliteit, maar de hoogte van de bonus bleek per bedrijf sterk verschillend. Voor uw idee: 250 rand is ongeveer €22

  Foto: Robert Prins
 • Volgens een veehouder zijn de kosten afgelopen 3 jaar met 40% gestegen en de melkprijs met 2% gedaald. Met name de voer- en stroomkosten zijn omhoog gegaan en in de komende 3 jaar zal de stroomprijs verdubbelen, conform het beleid van de regering. Dat is niet alleen de kale stroomprijs maar ook transport, aansluiting, belastingen, etc.

  Volgens een veehouder zijn de kosten afgelopen 3 jaar met 40% gestegen en de melkprijs met 2% gedaald. Met name de voer- en stroomkosten zijn omhoog gegaan en in de komende 3 jaar zal de stroomprijs verdubbelen, conform het beleid van de regering. Dat is niet alleen de kale stroomprijs maar ook transport, aansluiting, belastingen, etc.

  Foto: Robert Prins
 • De voerprijzen liggen op hetzelfde niveau als in Nederland. Maar met een groot bedrijf loont het om enkelvoudige grondstoffen te kopen en zelf te mengen.

  De voerprijzen liggen op hetzelfde niveau als in Nederland. Maar met een groot bedrijf loont het om enkelvoudige grondstoffen te kopen en zelf te mengen.

  Foto: Robert Prins
 • Dat droogte en regen elkaar aflossen is overal zichtbaar. De beregening blijft in het land staan. De aanwezigheid van water en waterrechten maakt een groot verschil uit in de bedrijfsvoering.

  Dat droogte en regen elkaar aflossen is overal zichtbaar. De beregening blijft in het land staan. De aanwezigheid van water en waterrechten maakt een groot verschil uit in de bedrijfsvoering.

  Foto: Robert Prins
 • Stripgrazing wordt regelmatig uitgevoerd. Efficiënt gebruik van gras is een voorwaarde voor een lage kostprijs. Als het gras een 2,5 bladig stadium heeft is het optimaal voor de productie. Een beetje klaver voor de stikstof helpt ook mee.

  Stripgrazing wordt regelmatig uitgevoerd. Efficiënt gebruik van gras is een voorwaarde voor een lage kostprijs. Als het gras een 2,5 bladig stadium heeft is het optimaal voor de productie. Een beetje klaver voor de stikstof helpt ook mee.

  Foto: Robert Prins
 • Zo wordt een nieuwe strook uitgezet. De landbouw is een grote werkgever in Zuid-Afrika.
Meestal staan er diverse arbeiderswoningen bij de bedrijven. Het loon van de arbeiders ligt tussen de €300 en €600 per maand, afhankelijk van het werk dat ze verrichten en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.

  Zo wordt een nieuwe strook uitgezet. De landbouw is een grote werkgever in Zuid-Afrika. Meestal staan er diverse arbeiderswoningen bij de bedrijven. Het loon van de arbeiders ligt tussen de €300 en €600 per maand, afhankelijk van het werk dat ze verrichten en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.

  Foto: Robert Prins
 • Tijdens de rondreis bleek dat er overal voldoende water was gevallen. In de melkveehouderijstreken – West- en Oostkaap en Kwazulu Natal – was het de natste regenperiode in 30 jaar. Veel regen maakt grazen er niet gemakkelijker op. De koeien hadden zichtbaar conditieverlies door het natte gras.

  Tijdens de rondreis bleek dat er overal voldoende water was gevallen. In de melkveehouderijstreken – West- en Oostkaap en Kwazulu Natal – was het de natste regenperiode in 30 jaar. Veel regen maakt grazen er niet gemakkelijker op. De koeien hadden zichtbaar conditieverlies door het natte gras.

  Foto: Robert Prins
 • Ook de stront gaf duidelijk aan hoe de kwaliteit van het gras was.

  Ook de stront gaf duidelijk aan hoe de kwaliteit van het gras was.

  Foto: Robert Prins
 • Naast een grotendeels buitengraassysteem werd er ook geëxperimenteerd met bijvoeren en een afdak. In periodes met veel regen en brandende zon heeft dit systeem voordelen. De kostprijs gaat ervan omhoog, maar het productieniveau van de koeien ook.

  Naast een grotendeels buitengraassysteem werd er ook geëxperimenteerd met bijvoeren en een afdak. In periodes met veel regen en brandende zon heeft dit systeem voordelen. De kostprijs gaat ervan omhoog, maar het productieniveau van de koeien ook.

  Foto: Robert Prins
 • In een zeer extensief systeem bedraagt de productie zo’n 4.500 kilo melk per lactatie. Met meer huisvesting en (kracht)voer kan 7.500 kilo worden behaald. Bij zeer intensieve systemen met veel mais ligt het productieniveau op 11.000 kilo. Naast melkmeting komt gewichtsmeting ook veel voor op grote bedrijven. Juist bij een laag productieniveau is het gewicht(verlies) een vroege indicator van gezondheid.

  In een zeer extensief systeem bedraagt de productie zo’n 4.500 kilo melk per lactatie. Met meer huisvesting en (kracht)voer kan 7.500 kilo worden behaald. Bij zeer intensieve systemen met veel mais ligt het productieniveau op 11.000 kilo. Naast melkmeting komt gewichtsmeting ook veel voor op grote bedrijven. Juist bij een laag productieniveau is het gewicht(verlies) een vroege indicator van gezondheid.

  Foto: Robert Prins
 • Normaliter geeft niet de regen maar de zon de grootste problemen. Donkere koeien hebben de voorkeur. Bij zonnebrand hebben bijvoorbeeld witte koeien het te zwaar.

  Normaliter geeft niet de regen maar de zon de grootste problemen. Donkere koeien hebben de voorkeur. Bij zonnebrand hebben bijvoorbeeld witte koeien het te zwaar.

  Foto: Robert Prins
 • Vliegen en teken zijn ook een groot probleem. Naast de hinder van steken brengen deze insecten ook ziekten over. Vaccineren hoort dan ook bij de bedrijfsvoering en maakt de kosten per koe hoger.

  Vliegen en teken zijn ook een groot probleem. Naast de hinder van steken brengen deze insecten ook ziekten over. Vaccineren hoort dan ook bij de bedrijfsvoering en maakt de kosten per koe hoger.

  Foto: Robert Prins
 • Oogkanker is een probleem bij koeien zonder zwarte of rode vlekken rond de ogen.
De dunne gevoelige lichte huid is te dun voor de scherpe zon en ongedierte, zodat oogkanker ontstaat.

  Oogkanker is een probleem bij koeien zonder zwarte of rode vlekken rond de ogen. De dunne gevoelige lichte huid is te dun voor de scherpe zon en ongedierte, zodat oogkanker ontstaat.

  Foto: Robert Prins
 • Voor de fokkerij is Zuid-Afrika grotendeels afhankelijk van buitenlandse organisaties.
Stamboek en melkcontrole zijn veelal wegbezuinigd. Daarbij ontbreekt een centrale registratie. Hier een zeer beste dochter van Paramount. CRV-X seed is een belangrijke speler op de Zuid-Afrikaanse markt. De gemiddelde spermaprijs ligt ruim onder de €10.

  Voor de fokkerij is Zuid-Afrika grotendeels afhankelijk van buitenlandse organisaties. Stamboek en melkcontrole zijn veelal wegbezuinigd. Daarbij ontbreekt een centrale registratie. Hier een zeer beste dochter van Paramount. CRV-X seed is een belangrijke speler op de Zuid-Afrikaanse markt. De gemiddelde spermaprijs ligt ruim onder de €10.

  Foto: Robert Prins
 • Tijdens de reis door de belangrijkste melkveegebieden maakten de Jerseys de meeste indruk.
Het waren relatief grote en goed ontwikkelde dieren met een harde en functionele bouw. Tijdens een show zagen wij daags voor de keuring een Jersey met deze prachtige uier.

  Tijdens de reis door de belangrijkste melkveegebieden maakten de Jerseys de meeste indruk. Het waren relatief grote en goed ontwikkelde dieren met een harde en functionele bouw. Tijdens een show zagen wij daags voor de keuring een Jersey met deze prachtige uier.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • boerja

  Leuke reportage Robert!! Liggen er nog kansen voor Nl'se veehouders? Wat is de grondprijs ongeveer in Zuid-Afrika?

 • Robert P

  Ik ben niet zo'n ondernemer want 't lijkt wel dat overal waar de Nederlanders komen er spontaan een melkoverschot komt. Waarom Nederlanders altijd veel koeien willen hebben en (te) veel willen produceren snap ik niet.
  Zuid Afrikaanse melkveehouders zijn echte ondernemers. Ook met melkafzet en buiten de landbouw zien zijn kansen.
  Of Nederlandse veehouders door hun specialisme daar nu beter kunnen zijn, dat vraag ik me af.

 • ed12345

  Robert wie zijn die grote veehouders de blanke zuid afrikaners of buitenlanders of de kleurlingen ? want zo ver ik weet worden of werden de blanke boeren
  verjaagd of zelfs vermoord De reden waarom Danie Coetzee in zuid amerika zit
  i.p.v. z'n geboorteland zuid amerika

 • ed12345

  Robert het geboorteland van Danie Coetzee moet zuid afrika zijn natuurlijk

 • Robert P

  Van wat ik heb gezien zijn er nog erg veel blanke boeren.
  De Zulu, Xhosa of andere stammen hebben ook land maar in veel gevallen was hun bedrijfsuitvoering geen succes. Maar dat veranderd ook. Op een bedrijf geweest waar twee gelijke boederijen stonden. De ene had blanke managers het andere een manager van de locale stam afkomstig. Beide draaienden prima.
  Goede managers hebben namelijk geen kleur. Beide hadden ook dezelfde probleem, namelijk het personeel actief en meedenkend te houden (of op te leiden)
  Toch vergeleek ik het met Europa. Zuid Afrika is erg groot met vele mensen en culturen. Vergelijk Nederland met Roemenie. Dezelfde afstanden en verschillende culturen zie je binnen Zuid Afrika ook.

  Verhalen over misstanden hoor je tijdens zo'n korte reis ook. Hoe veel, hoe vaak of waar is voor mijn niet in te schatten. Maar één ding is wel duidelijk, er zijn genoeg mensen in Zuid Afrika die niets hebben te verliezen.

 • ed12345

  Robert bedankt voor je uitleg ik vind het altijd reuze interesant om te weten hoe andere bevolkingen leven en werken. Ik geloof dat Danie Coetzee op 'n blog ooit 'n internet site vermelde waar de blanke boeren van zuid afrika hun verhaal deden was ook reuze indruk wekkend Ik heb net een boek uit van een vrouw die geboren in Rodezie als dochter van blanke boer en verteld ook de sociale taak die mensen hadden haar moeder was verpleegkundige voor de arme bevolking maar op het laatst werd het toch echt veel te gevaarlijk
  en zijn weggegaan

 • marina1904

  Willen wij dat hier in nederland ook. zet het maar niet in de krant dan komt er nog meer commotie en terecht naar mijn mening

 • eelcogoodijk

  Hoi Robert Prins,

  Weet jij ook bedrijven in Zuid Afrika die interesse hebben in stage lopers?
  Ik begreep dat het goed managen van personeel moeilijk is in Zuid Afrika, Ik ben vorig jaar 4 maand in Amerika geweest en heb er heel veel ervaring op gedaan. Ik woon op een gemengd bedrijf met 200 ha en help thuis ook altijd mee.
  Ik moet met spoet een stage plek hebben, omdat mijn eerder afgesproken stage via lely naar Zweden niet doorgaat

  Groeten Eelco Goodijk (eelcogoodijk@hotmail.com)

 • Leo D

  Beste Robert Prins ,

  Wat een prachtige fotoreportage !
  Zuid Afrika heeft altijd een geweldige aantrekkingskracht op nederlanders gehad. Het moet een prachtig land zijn.
  Heel interessant dus om over de ontwikkeling in de landbouw te lezen.

  Jaarlijks kom ik wel een keer in Kenia.
  Daar loopt de schaalontwikkeling en de mechanisatie in de melkveehouderij wel heel ver achter , nu ik jouw foto's van Zuid Afrika zie. Toch zijn ze daar heel trots op wat ze hebben.

  Succes , ik hoop dat je nog meer over andere landen in Afrika publiceert !


  Groet van Leo Dorresteijn.

 • koestal

  De landbouw gaat aan vlijt ten onder,hoe hoger de productie ,hoe lager de prijzen!

 • koestal

  daar hebben ze zeker ook een SNS bank

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.