Rundveehouderij

Foto & video 6147 x bekeken 4 reacties

Hoge kwaliteit op maisdemonstratie

Kwaliteitsmais bij Punthorst (Ov.) levert €1.800 per hectare op. Boerderij bezocht een demoveld.

Foto

 • Veevoederproducent De Eendracht Rouveen organiseerde 20 en 21 september in samenwerking met Timac Agro en mechanisatiebedrijf Bisschop een maisdemonstratie voor maistelers op een demoveld bij Punthorst (Ov). Foto's en tekst: Theo Galama

 • Op het demoveld liet buitendienstmedewerker Henry Wildeboer (47) maistelers kennismaken met maisrassen van verschillende kwekers. Hij liet zien hoe een teler het maximale uit de maisteelt kan halen en hoe hij het ideale oogstmoment bepaalt, waardoor een optimaal rendement ontstaat. Daarnaast kregen telers uitleg over verschillende bemestingproeven.

 • De maisrassen zijn 4 mei ingezaaid. Dat is een week later dan normaal vanwege het slechte weer eind april.

 • De mais staat er goed bij.

 • Telers bezoeken de demo.

 • De mais is van goede kwaliteit en levert in deze regio in Overijssel €1.800 per hectare op.

 • De mais kan geoogst worden als de kolf rijp is. Het rijpingsproces verschilt per ras. Bij ultravroege rassen kunnen telers begin september beginnen met hakselen, bij de latere rassen is dat begin oktober. De ultravroege rassen op het demoveld waren al hard deegrijp.

 • Henry Wildeboer laat zien dat deze maiskolf nog niet rijp is.

 • Bij de ultravroege rassen is het bemonsterde zetmeelgehalte 400 gram. Het ras Lapromessa had tijdens de demo een zetmeelgehalte van 300 gram en moet nog zeker tien dagen afrijpen.

 • Telers krijgen het advies om bemesting toe te dienen in een gewas van 30 tot 40 centimeter hoog. Op het demoveld gebeurt dit door middel van rijenbemesting in combinatie met schoffelen. Hierdoor is er meer opname van stikstof.

 • Tijdens de demo was ook een stand aanwezig van Feedmore-mais. Dat is een in water oplosbaar middel dat bestaat uit verschillende componenten (enzymen, melkzuurbacteriën, micro-stimulanten en azijnzuurbacteriën) die een bijdrage leveren aan een beter maisresultaat.

 • Half november, een week voor de verkoop van de mais, worden de oogstcijfers bekendgemaakt. Maistelers krijgen de cijfers per e-mail toegestuurd.

 • Bezoekers praten nog even na aan het einde van de excursie. Alle telers kregen nog een maisoogstwijzer mee naar huis.

Laatste reacties

 • martensDLD

  wat kost de mais daar per ton?

 • gabbertien

  goede mais is ongeveer 45 ton per hectare, dus reken maar uit

 • schoenmakers1

  bij mij is goede mais minimaal 55 ton met ds van minimaal 38

 • martensDLD

  voor 40 euro per ton gaat bij mij geen mais weg

Of registreer je om te kunnen reageren.