Rundveehouderij

Foto & video 13691 x bekeken 16 reacties

Van 2x6 naar 3x robot

Minder werk met dubbel aantal koeien dankzij volle bak automatisering.

Foto

 • Thijs (51) en Carolien (40) Sieben houden in Ospel (L.) 90 koeien. In de oude stal uit 1979 was het arbeidsintensief werken. De maatvoeringen waren achterhaald en ook de 2x6 visgraat was van dat bouwjaar. Om de 90 koeien te melken en voeren had de maatschap een werknemer in dienst die jaarrond 30 uur in de week meedraaide.

 • Vanwege de genoemde punten bouwde de maatschap een nieuwe stal met 210 ligboxen. Zowel automatisch voeren als melken moet het mogelijk maken dat het echtpaar ook bij volle bezetting de arbeid zelf rond kunnen zetten.

 • De bestaande stal wordt omgebouwd tot jongveestal.

 • Dat arbeidsbesparing hoog in het vaandel staat is al direct duidelijk; vier mixers zijn vast geïnstalleerd en elektrisch aangedreven. Een tijdklok laat de mixers iedere week even draaien tegen nachttarief, zonder dat Thijs en Carolien er omkijken naar hebben.

 • De binnenkant van de stal; de smalle voergang verraadt een automatisch voersysteem.

 • In de stal staan drie Delaval-robots.

 • Daar zijn er nu twee in gebruik, in gespiegelde opstelling. De 90 koeien zijn opgedeeld in een hoog- en laagproductieve groep. Het overschakelen van de 2x6 visgraat naar de robots ging eigenlijk vlekkeloos. “We hebben er niet veel aparts voor hoeven doen.” De stal draait nu twee maanden naar volle tevredenheid.

 • De robots zijn voorzien van celgetalmeting, stoomreiniging en activiteitsmeting middels halsbanden.

 • De machinekamer is boven de robots te vinden. Alle wanden zijn uit Prefab-beton.

 • Buiten de stal is een staande tank van 20.000 liter. Een buffervat van 600 liter zorgt dat de robots ook bij het leeghalen en reinigen van de tank door kunnen melken.

 • De derde robot melkt binnenkort een middengroep. De maatschap koopt op korte termijn een veestapel bij en gaat dan selecteren. Thijs: “We verwachten daarna op 120 tot 130 koeien te zitten, die we met fokkerij naar een hoger plan willen tillen en langzaam willen laten groeien tot 200 koeien.”

 • De stal is voorzien van een beweidingsbox. Omdat de erfverharding nog niet klaar is blijven de koeien nog even op stal. De 22 hectare huiskavel biedt straks mooi de ruimte aan de koeien. Sieben gaat meer standweiden dan voorheen. Met de voerrobot kan hij afhankelijk van de kwaliteit van het gras snel schakelen in het rantsoen op stal.

 • Niet direct iets waar je bij stilstaat, maar zoals voor ieder kantoorpand, is ook voor de moderne koeienstal een snelle internetverbinding noodzaak. Zowel de voerrobot als de melkrobot maken er gebruik van. Omdat KPN op het bedrijf van Sieben geen ADSL-aansluiting kon leveren, gaat de data-overdracht per satelliet.

 • In de kap van de stal hangen twee MaxFan-ventilatoren. Daarnaast is er een vernevelingsinstallatie aanwezig. Sieben: “Tijdens het tropische weekend onlangs was het 34 graden in de stal, terwijl de buitentemperatuur 37 graden was. Een deel van het verschil is ook te danken aan de geïsoleerde kap.” De verneveling gaat automatisch aan boven de 30 graden.

 • Vanuit vier bunkers en een bijproductenbak wordt de voerrobot gevoed.

 • Sieben zet de bunkers vol met de gebruikt gekochte verreiker. Door hier de kuilvoersnijder op te maken kan hij ook hogere kuilen in nette blokken snijden. De kuilwand blijft altijd strak achter.

 • Het klaarzetten van de blokken kost uiteraard minder tijd dan het voeren met de voermengwagen van weleer. “In plaats van 1 tot 1,5 uur met de voermengwagen voer ik straks het dubbele aantal koeien in de helft van de tijd.”

 • Nu zet Thijs het voer eens in de 3 of 4 dagen klaar. Als de stal vol bezet is, zal dat oplopen naar om de 1,5 of 2 dagen.

 • Vijfmaal daags voert de robot het melkvee. Hoog- en laagproductief hebben beide een ander rantsoen. De melkrobot en voerrobot communiceren niet met elkaar. Sieben: “We hebben beide systemen los gekocht. Ik zie er het voordeel verder ook niet van in.”

 • Sieben verwacht dat de voerefficiëntie omhoog gaat door het vaker voeren. “Gerekend is met een plus van 15 procent, maar na twee maanden draaien is het te vroeg om daar echt iets van te zeggen.”

 • Naast het voeren schuift de robot ook aan.

 • De stal is volledig voorzien van een emissie-arme vloer. Zelfs wanneer het bedrijf geen weidegang toe zou passen, was deze niet verplicht. Om meer kans te maken op de Intergraal Duurzame Stal-subsidie koos Sieben vrijwillig voor de meerinvestering in de emissie-arme vloer, ondanks dat het bedrijf zoals gezegd ook nog weidegang toepast.

 • Ook de doorsteken zijn uitgevoerd in emissie-arme roostervloer met kleppen.

 • Twee robots houden de vloer schoon.

 • De waterbedden van de hoogproductieve koeien worden ingestrooid met een kleine hoeveelheid zaagsel.

 • De laagproductieve groep krijgen geen zaagsel, dankzij het andere rantsoen is de mest wat dikker waardoor er over het algemeen minder bevuiling is. Tweemaal daags werkt Carolien de boxen bij.

 • Rondom de stal is er nog wat werk te verzetten. De tweede sleufsilo wordt binnenkort geplaatst, ruimte voor een derde is gereserveerd.

 • Een rupskraan legt de laatste hand aan de verplichte sloot voor opvang van het hemelwater. Op 31 augustus is er een open dag op het bedrijf tussen 10.30 en 17.00 uur. Fam. Sieben, Witteplakdijk 6 in Ospel (L.).

Laatste reacties

 • boerke brabant

  prachtige stal. Veel succes
  Heb wel wat twijfels bij een en ander wat ik las in de reportage.Als je met 90 koeien en dan een werknemer voor 30 uur erbij nog positief kunt draaien , dan kun je de nieuw gedane investeringen in de nieuwe stal ook nog wel terug verdiend krijgen. Of missen we een baan buitenshuis o.i.d. in de reportage ?
  Blijft een prachtge stal

 • nickske

  prachtige stal!!!

 • fmosterman

  wel een mooie verreiker. zelf ook wel eens te denken om kuilvoersnijder aan shovel te zetten.

 • Sjaak

  Inderdaad een prachtige opzet!

  Ook ik, boerke brabant, vraag me af wat nu de drijfveer is geweest voor deze ondernemers om zo uit te pakken...
  Niet alleen bij deze reportage, maar ook bij anderen, weet ik toch zeker, dat het niet rendabel is te rekenen op basis van bedrijfsvoering!
  Men handelt of op basis van speculatie, eventuele waardestijging bij verkoop, of men verteert gedurende de looptijd het vermogen...
  Als dit wel financieel gunstig is voor een normale bedrijfsexploitatie, dan wordt er nog steeds 'goud' verdient en ziet de toekomst er rooskleurig uit!
  Dan is 40 koeien ook voldoende...;)

 • Mels

  subsidie is het toverwoord denk ik.Weer eentje meer dan verdubbeld en niemand heeft bedacht waar al die koeien vandaan moeten komen en waar de melk en niet te vergeten de stront heen moet.....

 • John*

  en waar het voer vandaan moet komen....

 • geene.landhorst1

  .

 • Mels

  John,dat had ik er niet bij gezet omdat het gaat over een huiskavel van 22 ha en er wordt niet gerept over ander land.

 • joannes

  De motivatie staat in het verhaal: een stal uit 1979, de maatvoering en de visgraad uit datzelfde jaar. Dit bedrijf was volledig afgeschreven en meer. Er was een ingegroeid probleem! En dan met alle ontwikklelingen als melkquota die wegvalt ed wordt je natuurlijk beinvloed door de ¨adviseurs, rekenmodelen en de laatste technologie¨. De subsidies hebben ook een rol gespeeld wordt geschreven. Men gaat er ook vanuit dat machines goedkoper en precieser zijn dan arbeid en dan is het plaatje snel rond. Opschalen naar een aantal koeien dat de de aanschafkosten van de maat en machines rechtvaardigd. Op papier is de kostprijs laag en ze hebben bewezen dat ze het vak verstaan. Op voor de volgende 40 jaar.

 • Rub

  Idd ik ben benieuwd naar de achterliggende informatie;

  Hoeveel grond is er beschikbaar voor ruwvoer en mestafzet. Wetende dat voor 120 stuks vee incl. jongvee al ongeveer 70 to 75 ha benodigd is.

  totale kosten van dit nieuwbouw project? Alleen al 500.000 euro voor robot's tank en voergebeuren. Stal bouwen kosten per koeplaats: 3.000 tot 4.000 euro? tussen 600.000 en 800.000 euro. Kuilplaten (sleufsilo's) en verdere erf verharding? 100.000 euro.

  totale investering tussen 1.200.000 en 1.400.000 euro. op huidige liters meer dan 1.5 euro financiering per geleverde kg melk. Zonder andere lopende financieringen.

  met een beetje subsidie kom je er dan ook nog niet mels, dit zou ongeveer tussen 25.000 en 35.000 liggen per jaar.

  ik ben idd benieuwd naar het verhaal en beweegredenen achter deze mooie foto reportage.

  Aan de redactie van boerderij:

  plaatjes kijken is zeker leuk, en ook mooi te zien hoe ondernemers bepaalde keuzes maken. Maar als ik naar al de foto reportages kijk van de afgelopen maanden mis ik vaak de echte beweegredenen. (door alleen in te zetten op arbeidsefficientie krijg je bij de bank ook geen lening van 1.500.000 euro lijkt mij)

 • aakuper

  90 koeien, 3 melkrobots ??? Storen die Laval's zo vaak of is dat met het oog op de toekomst, had die 3e melkrobot niet even kunnen wachten..

 • joannes

  @ Rub, wel of niet rendabel is niet zo belangrijk de eerste jaren als je eigen geld hebt! De laagste kostprijs is veel belangrijker! De afvallers komen vanzelf dat zie bij de varkenshouders. En die maken weer ruimte voor de wat hogere prijs!

 • Rub

  Het kan wel zo zijn dat het de eerste jaren niet rendabel is, daar wil ik ook juist heen: Op dit moment zijn er nog een aantal zekerheden: waarschijnlijk genoeg quotum, waarschijnlijk genoeg grond, waarschijnlijk genoeg ruwvoer, waarschijnlijk genoeg arbeid en waarschijnlijk geen mest afvoer. En als je er dan nu ook al niet van uit gaat dat het de komende jaren niet rendabel hoeft te zijn. Ben ik benieuwd als al deze factoren tegen het maximum gaan lopen het wel rendabel te rekenen is. Let wel: met een teruglopende melkprijs en een teruglopende subsidie!

  De afvallers komen vanzelf, daar ben ik ook van overtuigd, maar in welke groep gaan deze vallen??

 • joannes

  @Rub dat hangt af van het eigen kapitaal, het vakmanschap en een beetje geluk dat bv geen van twee ziek worden. Hoe hoger de lat ligt des te minder er overheen kunnen springen. Dat zie je nu bij de groepshuisvesting bij de zeugenhouderij. Diegene die geinvesteerd hebben en de resultaten, zoals op papier berekent, realiseren moeten nu nog even een extra hurdle springen in de vorm van de stijgende voerprijzen. Wanneer ze de zuurstof hebben kunnen ze zo direct binnenlopen omdat er genoeg afvallers zijn die het niet redden.

 • Sjaak

  @joannes....binnenlopen?
  De historie leert, dat het een ratrace is...
  Het wordt alleen door velen niet zo ervaren, vanwege hun motivatie en gedrevenheid.
  Ondernemen op basis van rendement is hierbij vaak niet aan de orde, men neemt al genoegen met haalbaarheid!
  Gelukkig is er voor ieder wat wils...:)


  Vind het wel een groot goed, als je zelf mag kiezen

 • Mels

  Al is ie verkeerd,als je maar zelf gekozen hebt dan kan je later niet zeggen dat je van een ander moest,de enige die je de schuld kan geven ben je dan zelf,blijft overeind dat de geschiedenis leert dat de investeerders blijvers zijn geweest maar ik weet niet of die lijn stand houdt door de grotere onzekerheden en waarschijnlijk kleinere marges.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.