Rundveehouderij

Foto & video 12714 x bekeken 2 reacties

Schaalsprong aanslag op kwaliteit

De Wiltinks hebben hun veestapel in zes jaar tijd verdubbeld naar 160 melkkoeien. Een grote stap die een veehouder volgens Wiltink alleen moet zetten als zijn bestaande bedrijf optimaal draait. “Als je een stap wilt zetten, moet je rust hebben. Anders gaat de lol er snel af.”

Foto

 • Harold en Anke Wiltink verplaatsten hun melkveebedrijf in 2007 van het Gelderse Angerlo naar het nabijgelegen Toldijk. Hoewel een nieuwe, ruime en lichte stal met een 28 stands draaimelkstal veel veehouders als muziek in de oren klinkt, waren de eerste jaren voor Wiltink zeker niet gemakkelijk. Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Jan Willem Veldman

 • De stal meet 86 bij 40 meter en biedt momenteel plaats aan 180 melkkoeien inclusief jongvee. Na de verhuizing daalde de productie van de 100 melkkoeien en de uiergezondheid liep langzaam achteruit naar een tankmelkcelgetal dat opliep naar 300.000. Het kostte de veehouder twee jaar om de boel weer op de rit te krijgen.

 • In de stal (4 plus 3 opstelling) is ruimte voor het melkvee, het jongvee en de machineberging. Bij de bouw is rekening gehouden met groei van de melkveestapel. Na enige aanpassingen is er plek voor 400 melkkoeien.

 • Wiltink melkt in een 28 stands carrouselmelkstal 100 koeien per uur.

 • De warmte van de mest wordt opgeslagen en gebruikt voor zowel in de stal als in huis.

 • Minpunt van de stal is dat de kalveren tot drie maanden in dezelfde stal staan als de rest van het vee. Hierdoor ontstaan problemen aan de luchtwegen en diarree. Een aparte kleine openfrontstal voor deze kalveren zou volgens de veehouder ideaal zijn.

 • Wiltink is erg tevreden met de twee krachtvoerboxen voor het jongvee tot één jaar. Vanaf 14 dagen krijgen de kalveren tot 8 maanden krachtvoer bijgevoerd in de boxen. Groot voordeel is volgens Wiltink dat elk kalf op deze manier voldoende krachtvoer binnen krijgt.

 • De stappenteller zou Wiltink nooit meer willen missen. Hij mist geen koe meer. De tussenkalftijd (tkt) is teruglopen van 420 dagen op de oude locatie naar 390 in Toldijk. Recent is de tkt licht opgelopen naar 400. Hij vermoedt als gevolg van Schmallenberg.

 • De nieuwe koematrassen zijn intussen al weer verwijderd. Op de oude locatie lagen de koeien in diepstrooiselboxen met zaagsel. Van de matrassen met daarop een dunne laag zaagsel kregen de koeien meer last van kale en dikke hakken. Als boxvulling wordt nu naar tevredenheid een mengsel van stro water en kalk gebruikt. Wat betreft de kosten geen verschil met zaagsel: een halve cent per liter melk.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Ik kan me wel vinden in de stelling van de wiltinks ,
  Een nieuwe stal is niet direkt beter de koe moet wennen en vooral de veehouder die het optimale management weer moet vinden,dit zijn ook mijn eigen ervaringen in een nieuwe stal de eerste jaren verdien je beslist niet meer dan in de oude situatie .
  Wiltink melk je nu 100 koeien per persoon per uur of 100 koeien per uur met 2 personen ?

 • HaraldWiltink

  Als 1 persoon kun je tussen de 100 en 120 koeien per uur melken, dit betekend vanaf de 1e aansluiten tot dat de laaste afgehaald is. Wij dippen nog na het melken, vooral omdat ik de eindcontrole belangrijk vind i.v.m. ons celgetalverleden. Zou je met een spraybox werken of helemaal niet dippen kun je nog met ongeveer 20 koeien meer per uur melken. Met 2 man melken heeft geen nut, dit scheelt 30 tot maximaal 40 koeien per uur. Te duur om met 2 man in de put te staan. Als je alles alleen moet doen, dus melkstal klaarzetten, koeien in de wachtruimte jagen, melkstal op spoelen zetten en de boxen schoonmaken ben ik ongeveer 2,25 uur kwijt op 140 a 150 koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.