Rundveehouderij

Foto & video 8304 x bekeken 3 reacties

Grote hellingstal op nieuwe locatie (3)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind (oktober 2012). Dit is deel 3: de mestput krijgt vorm.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra laten samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond stampen. De nieuwe locatie bevindt zich op een paar kilometer afstand van hun oude bedrijf. Ze moeten daar weg vanwege de komst van een natuur- en recreatiegebied. Begin mei ging de eerste heipaal de grond in. Nu twee maanden later schiet de bouw al flink op. Het woonhuis is van buiten zelfs al bijna helemaal klaar.
  Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Loonbedrijf De Hertog vlakt met een graafmachine de aangebrachte gebroken puinlaag, op de plek waar de wasplaats moet komen, af. Zoon Jordi, die bij De Hertog werkt, trilt de baan vlak met een zware trilplaat.

 • De hellingstal telt straks vier mestgangen. Die monden allemaal uit in mestputjes achter de stal. Het beton was een paar weken geleden al gestort, nu zijn ook de muurtjes rondom geplaatst. De putjes zijn elk 3 meter lang, 3 meter breed en 1 meter diep. Ter hoogte van de mestschuiven is inmiddels een laagje stelbeton aangebracht. Volgende week worden hierop de rvs U-profielen voor de hydraulische Dairymaster-mestschuiven geplaatst. Hiervoor is maar liefst één dag per schuif ingecalculeerd.

 • De funderingsbalk rondom de hellingstal is geplaatst. Het beton is ook gestort en sluit al aan op de mestputjes.

 • De mestputjes van dichtbij gezien. Deze tijdelijke opvangbakken vangen de mest op. Daarna verplaatst Heijdra de mest met een verreiker naar de mestopslag iets verderop. Op de achtergrond bevindt zich de voeropslag.

 • Met de mestopslag is het de laatste weken hard gegaan. Nadat het beton is gestort, zijn de (tussen-)wanden geplaatst. Ook is er een flink zuiggat waar een mixer in geplaatst kan worden.

 • En nadat de fotograaf met zijn ogen geknipperd had, lag ook de betonnen plaat op zijn plek. Heijdra kan in totaal 600 kuub stromest opslaan. Onder de plaat komt het lekvocht uit de stromest in de kelder terecht. Ook het lekvocht uit de natte voerproducten en het waswater vanaf de ernaast gelegen wasplaats worden straks naar de ondergrondse opslag afgevoerd.

 • Een detail van de vloer van de mestopslag. Op het onderste gat is inmiddels een afvoerpijp gekoppeld vanaf de wasplaats. Hierdoor wordt het waswater van de veewagens direct ondergronds afgevoerd.

 • De bouw van de werkplaats/loods, tussen het woonhuis en de mestopslag, vordert intussen gestaag. De medewerkers van Hardeman Bouw Noordeloos zijn meerdere dagen extra vroeg begonnen in verband met de extreme weersomstandigheden. Tijdens het storten en afwerken van een strakke betonnen vloer is de invloed van temperatuur en vocht cruciaal voor het eindresultaat.

 • Medewerkers van Hardeman zijn bezig met 'vlinderen'. Ze vlakken het beton met machines af voor een mooie, strakke vloer. Om te voorkomen dat de vloer te snel indroogt wordt er bovendien nog een vloeibare plastic laag overheen gespoten.

 • De laatste week ging het overigens snel met de bouw van de loods/werkplaats. De spanten zijn inmiddels gezet.

 • Het woonhuis vlot het snelst. Een week geleden waren de binnenmuren en dakbalken nog zichtbaar, maar lang duurde dat niet.

 • Inmiddels zijn ook de dakkapellen geplaatst. Het metselwerk is eveneens klaar. Het is alleen nog wachten op de ramen en de dakpannen. De komende weken zal het iets rustiger zijn aan het bouwfront. Dan gaat de bouwvak van start. Enkele mensen zullen doorwerken om ervoor te zorgen dat alles eind oktober opgeleverd kan worden.

Laatste reacties

 • sony

  Waarom word de grote mestopslag niet overdekt? ze vangen zo toch veel regenwater op in de ondergrondse opslag of ben ik mis?
  En die tijdelijke mestputjes, kunnen ze met een verreiker toch nooit voor 100 % kunnen uitmesten

 • Heijdravleesvee

  Beste Sony
  De mestplaat kan altijd nog worden overdekt als dat nodig mocht zijn. Is wel rekening mee gehouden, maar paste nu niet in het budget
  Aan de verreiker hebben we een volumebak die net zo diep is als de hoogte van de mestputjes. Bij een mestput met inrij mogelijkheid snoep je weer een paar meter van het erf af.

 • W Geverink

  Wel gaaf, Een stal voor vleesvee staan we hier in west Canada helemaal niet bij stil. Die zijn er gewoon niet. Dertig boven nul of veertig onder nul sneeuw of regen, vleesvee loopt buiten. Mensen die hun kuddes vroeg uitkalven hebben wel een afkalfstal met een aantal hokken maar daar heb je het wel mee gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.