Rundveehouderij

Foto & video 3543 x bekeken

NRM vooraf

Een keuring zoals de NRM is een hele organisatie. Hier een impressie van de aankomst van de koeien, het schoonmaken en voorbereiden.

Foto

 • Een keuring zoals de NRM is een hele organisatie. Hans Kamphof heeft een transportbedrijf en doet de logistiek van aanvoer en afvoer. Hij overlegt na aankomst van een truck met de chauffeur over de rit een de koeien op de wagen en controleert het papierwerk.

 • Een oud-kampioene komt van de vrachtwagen stappen. Allmach is nu aanwezig in de groep van 100.000 koeien. Zelfs zo van de vrachtwagen blijkt het nog een harde koe met prima uier en beste benen.

 • Na aankomst staat Tonnie Koekoek klaar om de dieren op de juiste plek te krijgen. Normaal is hij betrokken bij de aankoop van proefstieren, nu zorgt hij voor het koeverkeer van de dochtergroepen.Na aankomst worden de koeien direct gewassen zodat ze schoon op de stand kunnen staan.

 • Dan heb je wel een NRM gewonnen en meer dan 100 ton melk gegeven, een stevige wasbeurt hoort daar ook bij.

 • Tegelijkertijd lopen de dochters van Slotbooms Pilot rondjes. Henk Verheij – links – is collega van Tonnie Koekoek overlegt in welke volgorde de koeien vrijdag in de ring komen. Ook voor de koeien is het buiten lopen aan de halster een mooie oefening. Bij een goede presentatie horen de veelal jonge koeien zich ook rustig te tonen.

 • Op deze NRM komen ruim 20 koeien die een levensproductie van 100 ton hebben overschreden. Al is de gemiddelde levensproductie iets aan het zakken, het aantal koeien met 100.000 kilo melk stijgt wekelijks. Een puike prestatie van de Nederlandse koe en veehouder. Mogen staan hier zes krasse dames.

 • De zes dochters van Brown Swiss-stier Huray waren gisteren al aangekomen. Volgens GGI medewerker Rene de Wit worden de dieren vier keer per dag gevoerd met kwaliteitshooi en mais. Bij aankomst waren de dieren wat dun op de mest maar het structuurrijke rantsoen zorgt binnen een dag voor bijna te dikke mest. Voor de verzorgers een voordeel want de koeien worden minder snel smerig.

 • Paulina 141 is één van de dochters van Sunflower. Ook zij stond al een dag in de IJsselhal om te wennen aan de nieuwe omgeving. Naast Sunflower komen er ook dochters van Tempo en de roodbonte Tobias. Alle drie stieren hebben nog maar weinig dochters aan de melk en niet of nauwelijks een betrouwbare fokwaarde.

 • Nu het nog rustig is neemt K&L de kans waar om een foto te laten maken. Fotografe Els Kosten heeft wat weinig ruimte om een goed locatie te vinden en staat links tussen de stands. Walter Liebregts snelt naar de derde koe omdat die niet helemaal goed staat met haar achterpoten.

 • Het blijft niet alleen bij het schoonhouden de koeien...

 • Sommige koeien hebben een klein zetje nodig om op de goede plaats te staan. De vreemde omgeving maar ook de halsketting maakt het dat deze Maniac-dochter zich schrap zet.

 • Hoewel er veel jonge stieren zijn waarvan dochters worden getoond, zijn er ook oudere fokstieren. Van Fiction zijn er voor de tweede keer dochters op de NRM. Nu is een selectie gemaakt van jonge vaarzen uit de fokperiode. De dochtergroepenpresentatie is een uitstekende kans voor veehouders om een bredere kijk op de fokkerij te krijgen.

 • CRV-hoofdinspecteur Arie Hamoen (links) hangt als laatste klusje een vlag op van een sponsor. Net als bij alle grote evenementen hebben alleen sponsoren het recht op reclame. Deelnemers en inzenders mogen geen sluikreclame maken voor andere toeleveringsbedrijven.

 • Uniek voor Nederland is dat niet alleen Nederlandse ki's maar ook importeurs dochtergroepen inzenden; een teken van een open markt. Niet makkelijk voor de organisaties waarvoor Nederland de thuisbasis is, maar wel goed voor de veehouders. Want de concurrentie is groot en de strijd om de meest aantrekkelijke stieren ligt open.

 • Op de donderdag voor het evenement zijn de mobiele melkmachines een constante geluidsbron. Ook de emmers waarin mest, gier en papieren afval wordt opgevangen, staan overal klaar achter de koeien. De vele ventilatoren zorgen voor een prettige verkoeling in de hallen.

 • Egbert Puttenstein is in een andere hal druk bezig om de laatste haren weg te scheren. Hij is al ruim een week bezig om allerlei klanten te bezoeken. Het 'keuringsklaar' maken is een vak waar nog wel ruimte is voor de serieuze boerenzoon, maar de professionals zijn meer bedreven en dus veel sneller klaar.

 • In het oude gedeelte van de IJsselhallen staan de keuringskoeien. Als laatste worden de looppaden met zaagsel gestrooid. De eerste koeien waren donderdagmiddag al aanwezig, twee dagen voor hun optreden.

 • Onder grote kroonluchters is een fotohoek ingericht. In de vlakbladen verschijnen straks fraaie kiekjes met een prachtig weidse achtergrond.

 • Op de donderdagavond is het druk in de keuringsring. Alle dochtergroepen mogen wennen aan de omstandigheden. De lichten gaan aan en uit, terwijl de muziek goed hoorbaar is en de aanwezigen voor de koeien onverwachte bewegingen maken. Tevens kijkt de fokkerijraad van CRV nog even kritisch naar de dochtergroepen.

 • Feanwaldster Jotan R628 laat zien hoe het moet: rustig aan het handje van haar begeleider. Deze koe is onlangs verkocht. Melkveebedrijf Antonides uit Holwerd wilde in verband met ziekte-insleep de koe niet terug op het bedrijf. Inzender WWS en Haytema uit Koudum vonden R628 een prachtdier en besloten haar te kopen. Het risico van ziekte-insleep maar ook strafpunten tijdens de Qlip-keuring zorgden dat verschillende goede dochters van stieren niet naar Zwolle komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.