Rundveehouderij

Foto & video 16156 x bekeken 6 reacties

Één man kan bedrijf runnen

Maatschap Kroes maakte een grote sprong van een grupstal naar een ligboxenstal met capaciteit voor 150 melkkoeien. De stal is bovendien uit te breiden. Arbeidsgemak was hét uitgangspunt tijdens de stalbouw.

Foto

 • Dick (52) en Janita (45) Kroes hebben een melkveebedrijf en zorgboerderij in Mastenbroek (Ov.). Ze breidden de melkveetak in 2011 uit met een nieuwe ligboxenstal voor 150 melkkoeien. Bijzonder, omdat de koeien voorheen in een grupstal stonden.
  Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • De brede ligboxenstal meet 67 bij 46 meter en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Op dit moment is de stal voor bijna driekwart gevuld; er staan 110 melkkoeien in de stal.

 • Een overzicht van de ligboxenstal. De brede voergang zit aan de rechterzijkant van de stal. Licht en lucht is er voldoende. De lichtstraat is 4 meter breed en de ventilatiegordijnen aan beide zijkanten van de stal kunnen ver open. Wat opvalt, is dat de rechterkant van de stal hoger is dan de linkerkant. Zo kan Kroes aan die kant in de toekomst een rij ligboxen aanzetten. Als hij het jongvee dan verplaatst, stijgt de stalcapaciteit naar 270 ligplaatsen.

 • Een van de vele doorsteken in de stal. Het koeverkeer is volledig vrij. Ook aan de achterkant van de stal is nog een doorsteek.

 • Arbeidsgemak was het centrale thema tijdens de stalbouw. Daar horen volgens Kroes melkrobots bij. Het dagelijkse werk in de stal moet één persoon kunnen verrichten. In eerste instantie stond het prijskaartje Kroes tegen, maar hij verwacht dit met arbeid terug te verdienen. Bovendien had het alternatief, de 2x12-melkstal, een ander nadeel. “Op andere bedrijven zag ik er vaak twee mensen bij lopen. Dat wilde ik niet.”

 • Kroes heeft nu twee melkrobots, maar in de stal is al ruimte gemaakt voor twee extra robots. Uitbreiding van de veestapel kan hij dus moeiteloos opvangen. De huidige melkrobots zijn voorzien van respectievelijk een drie- en tweewegselectiepoort. De eerste selectiepoort dirigeert de koeien naar het strohok, de separatieruimte of het reguliere staldeel.

 • Tussen beide melkrobots in bevindt zich een kleine wachtruimte. Hier kan Kroes, indien nodig, enkele koeien apart zetten om later op te halen. Links van de melkrobot is de separatieruimte. Die telt 16 ligplaatsen.

 • Het ruime strohok bestaat eigenlijk uit twee delen.Opvallend is de ‘zolder’boven het strohok. Weer een voorbeeld van arbeidsgemak. Kroes kan het stro vanaf de zolder zo het hok inschuiven.

 • Het ventilatiegordijn bedient Kroes handmatig. Doordat de stal 67 meter lang is, zou één gordijn over die lengte te zwaar worden. Daarom bestaat het gordijn uit twee delen.

 • De lichtstraat is 4 meter breed en zorgt voor veel licht in de stal.

 • In de stal hangen 4 van deze ventilatoren. Ook is er per 15 koeien een sneldrinkbak. Die maken deel uit van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • De ligboxen zijn iets groter dan gemiddeld. De boxen zijn 1,15 meter breed en 2.50 meter lang. De koeien liggen op 4 centimeter latex met een rubber toplaag. Daaroverheen ligt een mengsel van zaagsel en Lava3 (ter vervanging van kalk). Dat ontsmet volgens Kroes beter dan gewone kalk. “Het is beter voor de uiergezondheid en voor de klauwen.”

 • Koecomfort speelt ook een belangrijke rol in de stal. In stal bevinden zich meerdere elektrische koeborstels.

 • Mest is de derde factor van arbeidsbesparing. De koeien lopen in de stal op een dichte Zeus-vloer (past binnen de maatlat) met schuine groeven. Een automatische mestschuif haalt de mest vervolgens weg. Bijkomend voordeel is dat de koeien op deze vloer met schuine groeven meer grip hebben.

 • De koeien lopen niet overal op een dichte vloer. Het vloergedeelte rond de melkrobots bestaat uit traditionele roosters.

 • Achter de stal komt de mest in deze afstortkelders terecht.

 • Kroes kan 4.400 kuub mest opslaan in twee silo’s en de mestkelder (onder de roostervloer rond de melkrobots).

 • De deuren zijn breed en hoog genoeg om er met een trekker doorheen te kunnen.

 • De voergang is breed genoeg voor trekkers en machines. Kroes kan dus snel en efficiënt werken, zoals hier tijdens het voeren.

 • Kroes heeft een duidelijke groeistrategie. Volgend jaar wil hij doorgroeien van 110 naar 150 melkkoeien. Het benodigde quotum wil de veehouder leasen. Maatschap Kroes houdt vrijdag 1 juni vanaf 10.30 uur een open dag aan de Nieuwe Wetering 18 in Mastenbroek (Ov.).

Laatste reacties

 • agratax2

  Bij dit soort verhalen, komt bij mij altijd de knellende vraag boven; 'Wie leidt dit bedrijf, de boer of de bank'. (Het woord 'runnen' wordt in dit soort zaken altijd gekozen, om de vraag of 'leiden' of 'lijden' te omzeilen).

 • josrodenburg

  super handig, een deur die breder en hoger is dan de trekker.

 • H.M. Hubers

  Mooi bedrijf, veel succes!!

 • Bison

  Hij is 52,..dat 1 mans bedrijf zal wel niet te lang 1 mans blijven dunkt me zo.
  Hij had beter kunnen overwegen op die leeftijd om te gaan 'werken om te leven' inplaats van 'leven om te werken'.

  Wel een mooie stal.

 • bankivahoen

  Ziet er netjes uit,ik heb in deze tijd respect voor elke ondernemer die zoiets aangaat in deze tijd.Ook al knap als je een financier kunt vinden.De overheid zou ze ze kwa regelgeving moeten koesteren,want voor je het weet heb je er geen meer!

 • Mels

  Bison. Ik ben dezelfde mening toegedaan. Al kan het natuurlijk zijn dat er een opvolger rondwandelt op het bedrijf. Als dat niet zo is lijkt het mij ook een beetje veel van het goede of ze gaan er vanuit dat ze eventueel wat goed te verkopen hebben. Al met al wat onduidelijkheden maar wel een mooi bedrijf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.