Rundveehouderij

Foto & video 10785 x bekeken

Nieuwe stallen geschikt voor witvlees én rosé

De neven Roy Timmermans en Glenn Driessen uit het Vlaamse Weelde hebben naast elkaar twee nieuwe stallen gebouwd voor bij elkaar 1.700 kalveren. Het zijn stallen voor witvleesproductie, maar omschakelen naar rosé is geen probleem.

Foto

 • De nieuwe stal van Glenn Driessen(21, links) is gebouwd naast het bedrijf van Roy Timmermans (19) en zijn ouders. De familie Timmermans had 700 witvleeskalveren en bouwde er een nieuwe stal bij voor 700 stuks. Glenn is een neef van Roy en start zijn kalvercarrière in een nieuwe stal voor 1.000 kalveren. De twee stallen van de twee neven zijn gelijktijdig gebouwd en nagenoeg identiek. Beide zijn voorzien van de nieuwste technieken en naar eigen inzicht ingericht om zowel witvlees- als rosékalveren te kunnen houden. Tekst: René Stevens, foto’s: Bert Jansen

 • De twee nieuwe kalverstallen liggen pal naast elkaar. De stal van Roy (op de achtergrond) was als eerste klaar; aan de stal van Glenn wordt momenteel de laatste hand gelegd. Door met dezelfde bedrijven zaken te doen, realiseren de neven een kostenvoordeel.

 • Als ventilatiesysteem is gekozen voor natuurlijke ventilatie. De lucht komt via de zijkanten van de stal binnen en gaat via de nok naar buiten. Zowel de inlaat als uitlaat werken volautomatisch. De ondernemers wilden geen ventilatoren in verband met geluid voor de buren.

 • Sinds eind januari staan er kalveren in de stal van Roy. Er is bewust gekozen voor een lengteopstelling in één ruimte. Het geeft meer overzicht en werkt gemakkelijker en sneller bij het verstrekken van ruwvoer. Dat geldt nu, maar zeker als Timmermans in de toekomst eventueel besluit rosékalveren te gaan houden. Een nadeel van één grote ruimte is dat het lastiger is de stal in één keer vol te leggen.

 • De stallen zijn voorzien van extra voerpaden voor het verstrekken van ruwvoer. Op die manier zijn de stallen ook bruikbaar voor het houden van rosékalveren. Dat is momenteel nog geen item, maar wellicht in de toekomst. De indeling van de stallen is door de neven zelf uitgedacht. Een combinstal is per plaats wel duurder omdat er op dezelfde oppervlakte minder kalveren kunnen staan.

 • In verband met het voeren van ruwvoer is de voergang voorzien van een vaste stootrand. Deze randen aan beide zijden van de voergang zijn geïntegreerd met de vloer van de voergang.

 • Het voeren van de kalveren doet Roy met een voermengbak op een shovel. Het rantsoen bestaat uit witvleesbrok, snijmais en stro. Op termijn wil hij buiten een mengbak plaatsen van 6 kuub inhoud.

 • Om de voerkosten te drukken voeren de neven wei en vloeibaar vet in plaats van kalverpoeder. Contractgever Van der Walle uit Baarle-Nassau maakt voor de instellingen een rantsoenschema. Twee weitanks en een vettank met verwarmingselementen hebben elk 35 kuub inhoud. Naast het kostenvoordeel kunnen de ondernemers zelf sturen met de voersamenstelling mocht dat nodig zijn. De eerste ervaringen met de opname zijn zeer positief. De installatie kost de ondernemer bij elkaar circa €60.000.

 • Timmermans plaatste in de voerkeuken een extra grote menger met verwarmingsspiraal waardoor de melk altijd op de juiste temperatuur is tijdens het voeren in de opstartfase. Dankzij deze menger kan hij ook twee leeftijden gelijktijdig melk verstrekken.

 • Op het dak van de stal van Roy ligt 220 vierkante meter aan zonnepanelen. Opgewarmd water wordt opgeslagen in twee tanks van 16.000 liter water.

 • De zonnepalen voldoen niet volledig in de warmtevraag. Daarom plaatste Roy ook een kachel die brand op houtpallets. Buiten, naast de drie tanks voor wei en vet, staat een voersilo met 13 kuub aan pallets. Hij kan daar ongeveer zeven weken van stoken.

 • De stal van Glenn is bijna identiek aan die van Roy. De stal heeft 300 plaatsen meer en een deel van de hokinrichting komt van een andere leverancier.

 • De nieuwe kalverstallen van Roy Timmermans en Glenn Driessen zijn zaterdag 28 april te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Prinsenlaan 74 b en 74 c in Weelde, België.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.