Rundveehouderij

Foto & video 17542 x bekeken 10 reactieslaatste update:10 apr 2012

Ligboxenstal omgetoverd tot potstal

Maatschap Pierik heeft een tijdelijke potstal. Bij vorst liggen koeien in het stro en de mestschuiven op het erf. “Ze blijven warm en glijden dan niet uit.” Zodra het gras weer gaat groeien, liggen de koeien weer netjes in de boxen.

Foto

 • Harrie (56) en Mark Pierik (21) lieten in 2011 een ligboxenstal bouwen. Vader en zoon wisten van tevoren dat de dichte vloer een probleem zou zijn bij vorst in verband met gladheid. De oplossing is snel bedacht, ‘gewoon’ een tijdelijke potstal. Ze melken 7.5 ton melk met 85 koeien vol. Ze hebben gemiddeld 60 stuks jongvee. Het bedrijf boert op 28 hectare land in eigendom en 10 hectare land met gebruikers verklaring. In 2015 wil Mark Pierik zo’n 100 koeien in de stal hebben staan. Foto's: Ronald Hissink, tekst: Monica van der Hall

 • De koeien bij Pierik in Wierden (Ov.) liggen in het stro zodra de temperatuur onder 0 graden komt. De veehouder heeft de boxen ’s zomers en ’s winters gevuld met zand, dat is niet anders bij vrieskou. Maar de koeien preferen het strobed om in te gaan liggen.

 • De vloer wordt bedekt met een laag stro zodra de vorst zijn intrede doet. Zolang de kou aanhoudt, strooit de veehouder iedere dag een verse laag stro bij. Eens in de vier dagen haalt hij met een shovel de stallen leeg en begint zo een nieuwe laag.

 • De vloer is dicht met een ruitprofiel. Normaal geeft deze vloer veel grip voor de dieren. Met vorst bevriest de toplaag, waardoor een gladde ijsbaan ontstaat. Een goedkope en simpele oplossing is wat vader en zoon Pierik hiervoor zochten. Tijdens de bouw van de stal was dit het enige grote obstakel om te verhelpen. Dat hebben de maten vrij snel aangepakt.

 • Door de deuren van de stal zo te plaatsen dat er met gemak een shovel door kan manoevreren en zodat die ook de vrijheid heeft tussen de boxen, zijn de veehouders gekomen tot deze oplossing: het maken van een tijdelijke potstal.

 • De nieuwe stal inclusief melkstal heeft in totaal maar €215.000 gekost en er is plaats voor 224 dieren. Vader en zoon Pierik realiseren de lage prijzen door zelf een groot deel van de bouw uit te voeren. Daarnaast kiezen zij voor een simpele constructie. Zo is de stal aan twee zijden open, de inrichting van degelijk maar niet bijzonder materiaal en de extra opties zijn vooral innovatieve ‘eigen’ oplossingen.

 • ‘Te veel betalen’ komt niet voor in het woordenboek van de veehouders in Wierden. Zij hebben onderhandeld met meerdere melkstalleveranciers. Het is uiteindelijk gelukt om een nieuwe, 70 graden 2x11 melkstal te kopen. En het hekwerk van en naar de stal knutselt de veehouder zelf in elkaar.

 • De stal heeft geen zijmuren. Om de dieren toch te beschermen tegen een snijdend koude wind, is ‘eigenhandig’ een dekkleed opgehangen en met ronde balen vastgelegd. Harrie Pierik: “Wijsheid zit hem in de kleine dingen.”

 • Volgens Harrie Pierik moet een veehouder goed kijken en luisteren naar de natuur. “Zo leer je van de koeien hoe te handelen in bepaalde omstandigheden.” Wanneer het vriest, gaan dieren in de vrije natuur ‘op een kluitje’ drinken in een gecreëerd wak. Wanneer meer dieren op één zelfde plek drinken, blijft het wak open.

 • Zo heeft Pierik met vorstperiodes de drinkbakken aan de uiterste zijdes van de stal afgesloten en drinken alle koeien in het midden van de stal. Daar is de temperatuur al hoger, doordat de dieren eromheen bewegen. Ook is deze plek in de stal het makkelijkst te bereiken voor de koeien.

 • De mestschuif ligt ’s winters op het erf. Dan neemt de shovel het werk tijdelijk over.

 • Zodra de vorst uit de grond is, liggen de koeien weer netjes in de boxen. De veehouder ondervindt geen problemen met damslapers door de wisseling in stalgebruik. Harrie: “Koeien gaan van nature op een droge ondergrond liggen. Zij kiezen daarom in de tijdelijke potstal voor stro en in een gewone situatie voor de zandondergrond.”

 • Het vullen van de boxen is zwaar bij gebruik van zand. Daarom gebruiken de veehouders een shovel. De koeien vernieuwen zelf hun ligbed met vers zand. Dat zand in de put terechtkomt, is volgens de veehouder geen probleem. “Het is maar weinig zand dat we terugvinden in de put en dat mengt prima met de mest. De loonwerker heeft nooit geklaagd”, aldus Harrie Pierik.

 • Inmiddels liggen de koeien weer op een droog zandbed in de stralende zon te herkauwen. Vader en zoon Pierik kijken tevreden terug op een verlate strenge winterperiode met koeien op stro. Misschien wel dé oplossing bij het bouwen van een goedkope nieuwe stal.

Laatste reacties

 • mp90

  Een kleine wijziging in de tekst er is een nieuwe 70 graden melkstal 2x11 gekocht.

  Mts.Pierik

 • durkhilarides721

  dit is ondernemen.

 • JoeyK

  Erg handig en slim, dit is inderdaad (goed) ondernemen ;-)

 • Bossinkgait

  Mooi veur mekaar keerls!

 • Sjaak

  Mooie en vooral economische opzet!

  Vind alleen de bouwkosten wel extreem laag voor dit aantal koeien...waarschijnlijk is er geen mestopslag bij gerealiseerd?!
  Tevens zet ik wel enkele vraagtekens bij het verwerken van mest met zand. Er wordt gesuggereerd, dat mest prima mengt met zand en dat het uitrijden geen probleem oplevert...dit is ,denk ik, 'wishfull thinking'...;)

 • Koen Franken

  En weer een uitbreiding na 2015 dit is een van de vele gevallen dit komt niet ten goede aan het mestprobleem en wat te denken van de melkprijs, het buitenland zit immers ook niet stil

 • boerke brabant

  als de ondergrond bevroren is en dus spekglad, en je gooit er dan stro op, dan blijft het toch glad ? Gooi maar eens wat stro op een bevroren plas water, spekglad .

 • mp90

  @ sjaak, Staat een beetje raar in het verhaal in er zijn 101 plaatsen in de nieuwe stal, en totaal aantal plaatsen wat er zijn is 224. Er zit 100 kuub mestopslag bij de rest zit in een mestbassin. Nu wij ervaring hebben met het zand kunnen we er iets over zeggen de mest heeft ruim een half jaar in het mest bassin, de mest werd gewogen normaal zit er in de tank 25200kg mest en bij ons 27500kg, het gewicht van zand is +- 1,6 dus daar komt het gewichts verschil vandaan dus groot gedeelte van het zand gaat weer mee uit het bassin. Stel er blijft een kleine hoeveelheid zand in het bassin zitten wat overigens ook bij 'gewone' mest ook het geval is. Dit kan bv 1 x in de 5 a 10 jaar eruit gehaald worden (als dit al nodig is). Als je bekijkt wat zand kost of gescheiden mest of zaagsel is zand het goedkoopst. Dus het geld wat we daar aan over houden kunnen wij zat na 5 a 10 jaar het bassin schoon laten maken dan komen we nog niet aan de kosten wat ander strooisel kost. Plus dat naar onze mening niet 1 strooisel soort zand evenaart.

 • mp90

  @ boerke brabant
  Het probleem was opzich niet dat de vloer glad was maar dat de mest aangevroren op de vloer bleef zitten en dat de mestschuif niet of nauwelijks kon schuifen. Door het stro op de vloer te gooien hadden de koeien een comfortabele bodem om op te lopen. En het 'probleem' van de mest schuiven was ook opgelost.

 • Sjaak

  @Mts. Pierik
  Dank voor de aanvullende informatie! Maakt veel duidelijk en ik kan me ook volledig vinden in de beargumentatie van het mest-zand verhaal!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.