Rundveehouderij

Foto & video 9411 x bekeken 2 reacties

Jongveeopfokbedrijf heringericht en uitgebreid

Jan en Sigrid Bron in Oosterstreek (Fr.) hebben hun jongveeopfokbedrijf uitgebreid met een nieuwe ligboxenstal voor drachtige dieren. De andere stallen op het bedrijf werden afgelopen jaren opnieuw ingericht voor het huisvesten van jongvee. Op het bedrijf is nu plek voor 340 stuks jongvee. Op 5 april is er een open dag.

Foto

  • Jan (50) en Sigrid (47) Bron hebben in het Friese Oosterstreek een jongveeopfokbedrijf. Ze breidden onlangs uit met de bouw van een nieuwe ligboxenstal voor drachtige dieren. Op het bedrijf is plek voor 340 stuks jongvee. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

  • Vooraanzicht van het bedrijf van maatschap Bron. Tot 1999 molken de veehouders 70 koeien. Fysiek ongemak bij Jan deed hen besluiten het quotum te verkopen. In 2000 gingen ze verder met het houden van jongvee. “Ik had niet gedacht dat we ruim tien jaar later deze omvang zouden hebben”, vertelt Jan.

  • Dit is de nieuwe ligboxenstal voor drachtige dieren. Maatschap Bron begon in 2000 met 75 stuks jongvee. Vanaf 2009 – toen de capaciteit al was gestegen naar ruim 200 stuks jongvee – huurden ze een stal bij in de omgeving van de thuislocatie. Met de nieuwbouw hebben ze nu al het vee op een locatie. Dat scheelt flink wat arbeidstijd.

  • Eens in de vijf weken halen Jan en Sigrid kalfjes van vijf nabijgelegen melkveebedrijven op. Die komen in de quarantainestal. Links is de groepshuisvesting (zes dieren per groep) zichtbaar. Rechts zijn nog net de eenlingboxen te zien.

  • De eenlingboxen zijn 1 meter breed en 1,50 meter lang.

  • Bron houdt de dierinformatie bij op deze bordjes. “Die zijn ook handig voor eventuele vervangers.”

  • Na vijf weken in de quarantainestal brengt Bron de kalfjes naar een andere stal. Op deze foto is duidelijk zichtbaar dat de veehouder met verschillende groepen werkt.

  • Ook hier komen de kalveren eerst in groepen van zes. Ze liggen op stro.

  • Vervolgens komen ze in een groep van 13 dieren terecht. Hier kunnen ze wennen aan de roostervloer en de ligboxen. Daarna worden ze in de grote groepen geplaatst, die eerder ook op de overzichtsfoto zichtbaar waren.

  • De kalveren zijn afkomstig van vijf verschillende bedrijven. De verschillende rassen lopen door elkaar. Dat is een mooi gezicht. “Twee van onze vijf klanten werken met Fleckvieh. Zelf houden wij ons helemaal niet meer bezig met fokkerij. Datwas vroeger wel anders”, vertelt Sigrid.

  • Deze stal was voorheen ingericht als ligboxenstal voor melkvee. Inmiddels is de stal omgebouwd voor jongveehuisvesting. De verschillende hekken in de stal maken het gemakkelijk om de diergroepen te verplaatsen. Ook kunnen de dieren vastgezet worden.

  • Ook buiten zijn extra hekken geplaatst om de dieren snel en gemakkelijk te kunnen verplaatsen. “Het opfokken van jongvee is heel anders werken dan met melkvee. De opfok is voor ons het hoofddoel. Voorheen was dat het melken. Daarbij is onze wereld sindsdien wat groter geworden”, zegt Jan, die in zijn werk nu met meer mensen conctact heeft dan voorheen als melkveehouder.

  • Op de achtergrond is de nieuwe stal zichtbaar. De voorste stal is een tweedehands, die de maatschap in 2003 heeft opgebouwd. “Deze stal stond voorheen in Bakkeveen (Fr.). We zijn een jaar bezig geweest om hem weer op te bouwen”, zegt Jan. Links op de voorgrond is nog net een deel van het gehakselde stro te zien dat aan het rantsoen van de dieren wordt toegevoegd. “We werken met drie rantsoenen. Het gehakselde stro is goed voor de structuur van het voer en draagt bij aan een goede (klauw)gezondheid”, zegt Jan.

  • De schouwpaden komen goed van pas bij de tochtigheidscontrole. “We controleren de pinken zesmaal daags op tochtigheid.”

  • Maatschap Bron is goed te spreken over de SensOren van Agis Cowmanager. Tien pinken lopen rond met deze sensoren. Dat worden er meer. De sensoren registreren temperatuur en activiteit van de dieren, waardoor tochtige en zieke dieren sneller op de radar van de opfokkers verschijnen. “Het blijft een controlesysteem waar we niet blind op kunnen varen, maar het bevalt ons erg goed. Meten is weten”, zegt Jan.

  • Deze grafiek geeft duidelijk weer wat de stand van zaken is.

  • Dit is de afkalfstal in de nieuwe stal. De ruimte is 95 vierkante meter groot.

  • Maatschap Bron koos voor een roostervloer met rubberen matten. Daar overheen ligt een laagje zaagsel. De vloer is gemakkelijk schoon te houden.

  • Wannner het weer het toelaat, kunnen de hoogdrachtige dieren buiten in het zand lopen.

  • Ook in de nieuwe stal zijn veel hekken geplaatst om gemakkelijk diergroepen apart te zetten.

  • Boven de afkalfstal hangt een camera. Deze kan 360 graden draaien.

  • De beelden komen niet alleen binnen op een pc, maar ook op de telefoon van Jan. Zo kan hij gemakkelijk op afstand zien wat er gebeurt in de stal.

  • Voordat ze terug naar de melkveehouder gaan, blijven de dieren vaak nog een paar dagen op het bedrijf van maatschap Bron. Ze worden dan gemolken in een apart gedeelte van de afkalfstal. Voor de veiligheid van Bron staat het dier vast aan een beugel. “Onze melkstal heeft maar een plaats. Het budget was op”, grapt hij.

  • Na het afkalven gaan de vaarzen terug naar de melkveehouder. Van de geboren kalveren gaat 60 procent binnen 3 weken weg. De overige 40 procent blijft nog een halfjaar op het opfokbedrijf. Deze kalvertaxi komt goed van pas om de dieren naar de iglo’s en de Flexistal te vervoeren.

  • Maatschap Bron nam vorig jaar deze zogenoemde Flexistal in gebruik. Meer foto’s daarvan staan hier. Meer informatie over het bedrijf van maatschap Bron staat binnenkort in de papieren versie van Boerderij. Op donderdag 5 april is er een open dag op het bedrijf van Maatschap Bron. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Oosterstreek 22 in Oosterstreek (Fr.).

Laatste reacties

  • josswinkels

    ziet er super uit!

  • sony

    ziet er super uit!
    Maar hoe gaat het precies te werk( qua betaling en van wie is het kalf na het afkalving van de koe,...) ?

Of registreer je om te kunnen reageren.