Rundveehouderij

Foto & video 891 x bekeken

Oude kaas in de ruimte

ISS – Een nieuwe voorraad Nederlandse kaas beweegt zich nog wat onwennig door het ruimtestation ISS.

ISS – Een nieuwe voorraad Nederlandse kaas beweegt zich nog wat onwennig door het ruimtestation ISS waar de Nederlandse astronaut André Kuipers momenteel verblijft. Met een speciale vrachtraket werd het ruimtestation recent voorzien van een nieuwe voedselvoorraad, waaronder een flinke partij Old Amsterdam kaas.

Bij zijn vertrek naar de ruimte, in december nam Kuipers al 10 kilo kaas mee. Voor kaasfabriek Westland uit Huizen was het nog een hele klus, omdat de verpakking aan veel eisen moet voldoen om ruimtebestendig te zijn. Zo moet de kaas wel houdbaar blijven, ook als het geruime tijd niet gekoeld kan worden. Jonge kaas was daardoor niet mogelijk. Ook moet de kaas passen in de voedselcontainers, waardoor het in stukken van 3 bij 10 centimeter moest worden verpakt.

Foto André Kuipers

Lelystad – Dierverzorger Kees Schellingerhout weegt met zijn collega’s kalveren in de nieuwe jongveestal van Schothorst Feed Research. De Schothorst en melkpoederfabrikant Sloten onderzoeken samen de relatie tussen de melkperiode en de uiteindelijke melkgift.

De traditionele opfok wordt vergeleken met een nieuw concept dat hogere groei in de eerste levensweken nastreeft. Dat heeft invloed op de aanleg van het aantal cellen die later het uierweefsel vormen. In het nieuwe concept worden twee soorten melkpoeder gebruikt. Ook voert men een verhoogde concentratie en krijgen de kalveren in de eerste drie a vier weken drie keer per dag melk aangeboden.

Foto Ton Kastermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.