Rundveehouderij

Foto & video 6054 x bekeken 3 reacties

Nieuwe roséstal met Flash-luchtinlaatventielen

Vof Back in Hertme (Ov.) bouwde een nieuwe vleeskalverstal waarin mechanisch geventileerd wordt. In twee andere stallen past de vof nog natuurlijke ventilatie toe. 17 november is er een open dag.

Foto

 • Gradus (66) en Arjan (34) Back zitten in vof met Truus (67) en Leonie (32) (niet op de foto, evenals dochter Lieke (1) ). Samen hebben ze een vleeskalverbedrijf met 2.400 kalverplaatsen. Die zijn over drie stallen verdeeld. Recent bouwde de vof een nieuwe stal met capaciteit voor 980 kalveren. Alle dieren worden als jong rosé afgemest.Foto: Michel Zoeter, tekst: Theo Brummelaar

  Gradus (66) en Arjan (34) Back zitten in vof met Truus (67) en Leonie (32) (niet op de foto, evenals dochter Lieke (1) ). Samen hebben ze een vleeskalverbedrijf met 2.400 kalverplaatsen. Die zijn over drie stallen verdeeld. Recent bouwde de vof een nieuwe stal met capaciteit voor 980 kalveren. Alle dieren worden als jong rosé afgemest.
  Foto: Michel Zoeter, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht van de drie stallen. In het midden de nieuwste, mechanisch geventileerde stal. Duidelijk te herkennen aan de uitstekende ventilatoren. Links en rechts de twee natuurlijk geventileerde stallen. Die hebben respectievelijk capaciteit voor 1.000 en 420 kalveren. Lowbudgetstallen volgens Back. Zo kostte de stal links €735.000. Aan de nieuwe stal hing een prijskaartje van €1,2 miljoen, met evenveel capaciteit.

  Een overzicht van de drie stallen. In het midden de nieuwste, mechanisch geventileerde stal. Duidelijk te herkennen aan de uitstekende ventilatoren. Links en rechts de twee natuurlijk geventileerde stallen. Die hebben respectievelijk capaciteit voor 1.000 en 420 kalveren. Lowbudgetstallen volgens Back. Zo kostte de stal links €735.000. Aan de nieuwe stal hing een prijskaartje van €1,2 miljoen, met evenveel capaciteit.

 • Een overzicht van de ruime, nieuwe stal die ondanks de dichte zijkanten opvallend licht oogt. De 110 meter lange stal wordt bovendien nergens onderbroken. Back koos voor mechanische ventilatie met Flash-luchtinlaatventielen.De rosémester wilde eerst ‘vertrouwd’ natuurlijk ventileren, maar dat kon met deze schaal niet vanwege een naburig natuurgebied. Back heeft dit type onderdrukstal bij vijf mesters bekeken. Die beloven betere resultaten: 100 gram groei per dag extra en lagere antibioticakosten.

  Een overzicht van de ruime, nieuwe stal die ondanks de dichte zijkanten opvallend licht oogt. De 110 meter lange stal wordt bovendien nergens onderbroken. Back koos voor mechanische ventilatie met Flash-luchtinlaatventielen.De rosémester wilde eerst ‘vertrouwd’ natuurlijk ventileren, maar dat kon met deze schaal niet vanwege een naburig natuurgebied. Back heeft dit type onderdrukstal bij vijf mesters bekeken. Die beloven betere resultaten: 100 gram groei per dag extra en lagere antibioticakosten.

 • Eén van de Flash-luchtinlaatventielen aan de zijkanten van de stal. Ze zorgen voor een constant stalklimaat. In totaal brachten alle ventilatiegerelateerde elementen €300 aan meerkosten per kalverplaats met zich mee.Voergangventilatie was voor Back geen optie. Dan zou hij de stal in twee compartimenten moeten splitsen, wat weer extra geld zou kosten.

  Eén van de Flash-luchtinlaatventielen aan de zijkanten van de stal. Ze zorgen voor een constant stalklimaat. In totaal brachten alle ventilatiegerelateerde elementen €300 aan meerkosten per kalverplaats met zich mee.Voergangventilatie was voor Back geen optie. Dan zou hij de stal in twee compartimenten moeten splitsen, wat weer extra geld zou kosten.

 • In de nok van de stal hangen links en rechts van de 2,5 meter brede lichtstraat zes grote ventilatoren. Die zuigen de ruimte vacuüm. Als de temperatuur te hoog wordt, gaan de inlaatventielen aan de zijkanten van de stal verder open. Het optimale stalklimaat is 13 tot 15 graden.

  In de nok van de stal hangen links en rechts van de 2,5 meter brede lichtstraat zes grote ventilatoren. Die zuigen de ruimte vacuüm. Als de temperatuur te hoog wordt, gaan de inlaatventielen aan de zijkanten van de stal verder open. Het optimale stalklimaat is 13 tot 15 graden.

 • Het dak is voorzien van Powerline-isolatie. Het materiaal is lichtgrijs en oogt licht. Er zijn geen gordingen. Dat betekent dat het dak gemakkelijker schoon is te houden. Het isolerende materiaal zit overigens in brandklasse B. Een extra zware klasse. Een zeer bewuste keuze. De oude stal van Back is afgebrand.

  Het dak is voorzien van Powerline-isolatie. Het materiaal is lichtgrijs en oogt licht. Er zijn geen gordingen. Dat betekent dat het dak gemakkelijker schoon is te houden. Het isolerende materiaal zit overigens in brandklasse B. Een extra zware klasse. Een zeer bewuste keuze. De oude stal van Back is afgebrand.

 • In de stal hangen Hagro-hogedruklampen. Een vertrouwd concept voor Back. Volgens de mester geven ze beter licht en gaan de lampen zelden tot nooit stuk.

  In de stal hangen Hagro-hogedruklampen. Een vertrouwd concept voor Back. Volgens de mester geven ze beter licht en gaan de lampen zelden tot nooit stuk.

 • Arjan Back in één van de 86 kalverhokken in de stal. Elk hok heeft een oppervlakte van 20,5 vierkante meter. Er komen straks elf kalveren in een hok te staan. Dat betekent dat ze meer ruimte hebben dan de norm van 1,8 vierkante meter per dier. Overigens: Back hanteert een all in-all outsysteem. Zo blijft de ziektedruk laag.

  Arjan Back in één van de 86 kalverhokken in de stal. Elk hok heeft een oppervlakte van 20,5 vierkante meter. Er komen straks elf kalveren in een hok te staan. Dat betekent dat ze meer ruimte hebben dan de norm van 1,8 vierkante meter per dier. Overigens: Back hanteert een all in-all outsysteem. Zo blijft de ziektedruk laag.

 • De hokken zijn voorzien van gewone betonnen roosters. In een later stadium kan Back er altijd nog een welzijnsvloer van maken. Nu nog niet, want de mester wil eerst weten wat nu écht de beste vloer voor kalveren is. Onder de roosters zit ook geen vloerverwarming. Dat is minder van belang, omdat de dieren pas in de stal komen als ze drie maanden oud zijn. Voor die tijd zitten ze op een opfokbedrijf.

  De hokken zijn voorzien van gewone betonnen roosters. In een later stadium kan Back er altijd nog een welzijnsvloer van maken. Nu nog niet, want de mester wil eerst weten wat nu écht de beste vloer voor kalveren is. Onder de roosters zit ook geen vloerverwarming. Dat is minder van belang, omdat de dieren pas in de stal komen als ze drie maanden oud zijn. Voor die tijd zitten ze op een opfokbedrijf.

 • Aan de zijkant bevindt zich in elk hok een selectiepoort. Zo kan Back eenvoudig kalveren selecteren. Hij wil geen dieren op de gevlinderde, dus gladde voergang.

  Aan de zijkant bevindt zich in elk hok een selectiepoort. Zo kan Back eenvoudig kalveren selecteren. Hij wil geen dieren op de gevlinderde, dus gladde voergang.

 • Er wordt nog hard gewerkt om de stal klaar te krijgen voor de open dag op 17 november. De laatste loodjes wegen ook hier het zwaarst.

  Er wordt nog hard gewerkt om de stal klaar te krijgen voor de open dag op 17 november. De laatste loodjes wegen ook hier het zwaarst.

 • Voor in de nieuwe stal is een ruimte ingericht voor de voerkeuken en klimaatcomputer. Daarnaast (zie foto) is een kleine ruimte voor de osmose-waterinstallatie. Back koos hiervoor omdat het harde en zoute water goed schoongemaakt moet worden. Die investering kostte €10.000 tot €12.000 extra, maar de mester verwacht dat zeker terug te verdienen.

  Voor in de nieuwe stal is een ruimte ingericht voor de voerkeuken en klimaatcomputer. Daarnaast (zie foto) is een kleine ruimte voor de osmose-waterinstallatie. Back koos hiervoor omdat het harde en zoute water goed schoongemaakt moet worden. Die investering kostte €10.000 tot €12.000 extra, maar de mester verwacht dat zeker terug te verdienen.

 • Een overzicht van de tweede, even lange stal. Deze stal, die een paar jaar oud is, is natuurlijk geventileerd. Wat direct opvalt, is dat de stal veel minder licht is. De lichtstraat in de nok is de helft zo breed. De voergang is daarentegen een halve meter breder. Onnodig zo bleek achteraf. Vandaar dat Back de nieuwe stal iets smaller liet bouwen en zo bouwkosten drukte.

  Een overzicht van de tweede, even lange stal. Deze stal, die een paar jaar oud is, is natuurlijk geventileerd. Wat direct opvalt, is dat de stal veel minder licht is. De lichtstraat in de nok is de helft zo breed. De voergang is daarentegen een halve meter breder. Onnodig zo bleek achteraf. Vandaar dat Back de nieuwe stal iets smaller liet bouwen en zo bouwkosten drukte.

 • Deze kalveren zijn 18 weken oud. Ze hebben evenveel ruimte als in de nieuwe stal en staan ook op betonnen roosters. Back is best tevreden over de natuurlijke ventilatie in deze stal. Al lukte het niet altijd om zijn kalveren als jong rosé af te mesten. Over de afgelopen twee jaar is grofweg 10 procent van de kalveren boven de acht maanden afgemest.

  Deze kalveren zijn 18 weken oud. Ze hebben evenveel ruimte als in de nieuwe stal en staan ook op betonnen roosters. Back is best tevreden over de natuurlijke ventilatie in deze stal. Al lukte het niet altijd om zijn kalveren als jong rosé af te mesten. Over de afgelopen twee jaar is grofweg 10 procent van de kalveren boven de acht maanden afgemest.

 • De stal wordt dus natuurlijk geventileerd. Als Back de nieuwste stal ook op deze manier had willen ventileren, zou hij maar 300 kalveren mogen houden. Omdat de mester vooruit wilde, was dat geen optie.

  De stal wordt dus natuurlijk geventileerd. Als Back de nieuwste stal ook op deze manier had willen ventileren, zou hij maar 300 kalveren mogen houden. Omdat de mester vooruit wilde, was dat geen optie.

 • In de natuurlijk geventileerde stal groeien de kalveren gemiddeld 1.330 gram per dag. Het afmestgewicht is gemiddeld ruim 160 kilo. De antibioticakosten liggen op €6 per kalf. In de nieuwe stal verwacht Back door het constante klimaat minder groeionderbreking. Met als gevolg 100 gram groei per dag extra. Hij hoopt zo zijn dieren constanter als jong rosé af te mesten. Het antibioticastreven is €3 per kalf.

  In de natuurlijk geventileerde stal groeien de kalveren gemiddeld 1.330 gram per dag. Het afmestgewicht is gemiddeld ruim 160 kilo. De antibioticakosten liggen op €6 per kalf. In de nieuwe stal verwacht Back door het constante klimaat minder groeionderbreking. Met als gevolg 100 gram groei per dag extra. Hij hoopt zo zijn dieren constanter als jong rosé af te mesten. Het antibioticastreven is €3 per kalf.

 • In deze stal hangen opvallende, gele buizen voor de kalverhokken. Dit zijn afgekeurde, kunststof gasbuizen. Die maken minder lawaai en bevallen Back erg goed. Ze komen ook in de nieuwe stal te hangen.

  In deze stal hangen opvallende, gele buizen voor de kalverhokken. Dit zijn afgekeurde, kunststof gasbuizen. Die maken minder lawaai en bevallen Back erg goed. Ze komen ook in de nieuwe stal te hangen.

 • Back heeft ook nog een derde kalverstal. Die heeft capaciteit voor 420 rosékalveren. Ook deze stal is low budget gebouwd.

  Back heeft ook nog een derde kalverstal. Die heeft capaciteit voor 420 rosékalveren. Ook deze stal is low budget gebouwd.

 • Back heeft flink wat maisland: 180 hectare. Daarmee kun je een aardige maiskuil maken. Door de 7,5 meter hoge kuil wordt de stal ernaast bijna volledig van het zicht onttrokken.

  Back heeft flink wat maisland: 180 hectare. Daarmee kun je een aardige maiskuil maken. Door de 7,5 meter hoge kuil wordt de stal ernaast bijna volledig van het zicht onttrokken.

 • Vof Back houdt 17 november een open dag.

  Vof Back houdt 17 november een open dag.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  vraagje, waarom kan deurventilatie niet?

 • alco1

  Graats (Zoals ik je ken) en Arjan. Veel succes met jullie nieuwe schuur. De schouders eronder, maar dat zal wel goed komen zoals ik je van vroeger ken.

 • Lars

  Succes met de nieuwe Stal. Looks good. Groeten Fam Steunebrink, Ontario Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.