Rundveehouderij

Foto & video 20599 x bekeken 13 reacties

Automatisch zaagsel strooien naar eigen ontwerp

Melkveehouder Tseard Snoek ontwikkelde een automatisch systeem om ligboxen mee in te strooien. De totale kosten bedroegen €9.000.

Foto

 • Melkveehouder Tseard Snoek (40) heeft in het Friese Nes (gemeente Boarnsterhim) een gemengd bedrijf met 60 melkkoeien (400.000 kilo quotum), 17.000 scharrelvleeskuikens en een minicamping met 25 plaatsen. Bij het bedrijf hoort 40 hectare grond. Snoek runt het bedrijf samen met zijn vrouw en zijn moeder. 

Foto’s: Mark Pasveer en Marten Sandburg Fotografie, tekst: Bouke Poelsma

  Melkveehouder Tseard Snoek (40) heeft in het Friese Nes (gemeente Boarnsterhim) een gemengd bedrijf met 60 melkkoeien (400.000 kilo quotum), 17.000 scharrelvleeskuikens en een minicamping met 25 plaatsen. Bij het bedrijf hoort 40 hectare grond. Snoek runt het bedrijf samen met zijn vrouw en zijn moeder. Foto’s: Mark Pasveer en Marten Sandburg Fotografie, tekst: Bouke Poelsma

 • Op deze overzichtsfoto – die afgelopen zomer is gemaakt – zijn de drie takken van het bedrijf zichtbaar. Op de voorgrond is de scharrelvleeskuikenstal zichtbaar, met daarachter de rundveestal. Uiterst links is de minicamping te zien. Het bedrijf van Snoek is prachtig gelegen aan open vaarwater, midden in Friesland.

  Op deze overzichtsfoto – die afgelopen zomer is gemaakt – zijn de drie takken van het bedrijf zichtbaar. Op de voorgrond is de scharrelvleeskuikenstal zichtbaar, met daarachter de rundveestal. Uiterst links is de minicamping te zien. Het bedrijf van Snoek is prachtig gelegen aan open vaarwater, midden in Friesland.

 • Naast de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf hield Snoek zich de afgelopen maanden vooral bezig met het ontwikkelen van een automatisch systeem om ligboxen mee in te strooien. “Voorheen liep ik eens in de drie weken met een kruiwagen door de stal om zaagsel in te strooien. Er moest naar mijn idee ook een manier zijn om dat te automatiseren. Tijdens het melken heb je tijd genoeg om daarover na te denken”, vertelt Snoek met een glimlach. De melkveehouder liet het er niet bij en ontwikkelde zelf een automatisch instrooisysteem. Sinds enkele weken draait hij ermee.

  Naast de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf hield Snoek zich de afgelopen maanden vooral bezig met het ontwikkelen van een automatisch systeem om ligboxen mee in te strooien. “Voorheen liep ik eens in de drie weken met een kruiwagen door de stal om zaagsel in te strooien. Er moest naar mijn idee ook een manier zijn om dat te automatiseren. Tijdens het melken heb je tijd genoeg om daarover na te denken”, vertelt Snoek met een glimlach. De melkveehouder liet het er niet bij en ontwikkelde zelf een automatisch instrooisysteem. Sinds enkele weken draait hij ermee.

 • De stal van Snoek telt 90 boxen. Boven iedere box hangt een plastic strooibakje. Snoek kan per strooibeurt maximaal 2 liter zaagsel per box instrooien. “Ik kan het systeem zo afstellen dat ik tussen de 0,2 en 2 liter per keer kan strooien. Op dit moment strooi ik tweemaal daags een halve liter per box.”

  De stal van Snoek telt 90 boxen. Boven iedere box hangt een plastic strooibakje. Snoek kan per strooibeurt maximaal 2 liter zaagsel per box instrooien. “Ik kan het systeem zo afstellen dat ik tussen de 0,2 en 2 liter per keer kan strooien. Op dit moment strooi ik tweemaal daags een halve liter per box.”

 • Alle strooibakjes beschikken over een kegel. Daarmee kan Snoek de strooiselhoeveelheid afstellen. Hoe verder hij de kegel in het bakje laat zakken, hoe meer zaagsel er wordt ingestrooid. “De kegel zorgt bovendien voor een mooie verdeling van het zaagsel in de boxen”, zegt Snoek. Het strooisysteem is gebaseerd op voersystemen die in de vleeskuikenhouderij en de varkenshouderij worden gebruikt. “Ook daar worden dosators voor verschillende volumes gebruikt.”

  Alle strooibakjes beschikken over een kegel. Daarmee kan Snoek de strooiselhoeveelheid afstellen. Hoe verder hij de kegel in het bakje laat zakken, hoe meer zaagsel er wordt ingestrooid. “De kegel zorgt bovendien voor een mooie verdeling van het zaagsel in de boxen”, zegt Snoek. Het strooisysteem is gebaseerd op voersystemen die in de vleeskuikenhouderij en de varkenshouderij worden gebruikt. “Ook daar worden dosators voor verschillende volumes gebruikt.”

 • Het zaagsel valt achter in de boxen. In november 2011 namen de plannen van Snoek voor het maken van een automatisch strooiselsysteem concrete vormen aan. In april dit jaar begon hij met zagen. In het maken van de plastic strooiselbakjes ging het meeste werk zitten. “Het meeste werk heb ik zelf gedaan. Zo hier en daar heb ik wat hulp gekregen. Het waren natuurlijk geen fulltime werkdagen. De verzorging van het vee gaat voor.”

  Het zaagsel valt achter in de boxen. In november 2011 namen de plannen van Snoek voor het maken van een automatisch strooiselsysteem concrete vormen aan. In april dit jaar begon hij met zagen. In het maken van de plastic strooiselbakjes ging het meeste werk zitten. “Het meeste werk heb ik zelf gedaan. Zo hier en daar heb ik wat hulp gekregen. Het waren natuurlijk geen fulltime werkdagen. De verzorging van het vee gaat voor.”

 • Achter het laatste plastic bakje is een sensor bevestigd. Op het moment dat het bakje leeg is, geeft de sensor een seintje aan de motor (rechts), waarna alle bakjes weer worden gevuld. Na het instrooien duurt het ongeveer een kwartier voordat alle bakjes zijn gevuld.

  Achter het laatste plastic bakje is een sensor bevestigd. Op het moment dat het bakje leeg is, geeft de sensor een seintje aan de motor (rechts), waarna alle bakjes weer worden gevuld. Na het instrooien duurt het ongeveer een kwartier voordat alle bakjes zijn gevuld.

 • Het daadwerkelijke instrooien moet Snoek zelf in gang zetten. Door simpelweg aan een handlier te draaien, leegt hij de bakjes. “Ik heb voor beide boxrijen een handlier.”

  Het daadwerkelijke instrooien moet Snoek zelf in gang zetten. Door simpelweg aan een handlier te draaien, leegt hij de bakjes. “Ik heb voor beide boxrijen een handlier.”

 • Het zaagsel wordt via een vijzel de bakjes ingedraaid. Net naast de stal staat een voorraadbak voor het zaagsel. Snoek gebruikt geperste zaagselbaaltjes. Dat werkt nog niet optimaal. “Je moet er voor zorgen dat het zaagsel goed losraakt. Wanneer er te veel kluitjes in zitten, zakt het product niet goed in de bak. Dan komt het zaagsel niet bij de vijzels terecht.” Met los zaagsel werken kan volgens de veehouder ook. Dan is het wel van belang dat het product voldoende droog is. Ook moeten er geen steentjes in zitten.

  Het zaagsel wordt via een vijzel de bakjes ingedraaid. Net naast de stal staat een voorraadbak voor het zaagsel. Snoek gebruikt geperste zaagselbaaltjes. Dat werkt nog niet optimaal. “Je moet er voor zorgen dat het zaagsel goed losraakt. Wanneer er te veel kluitjes in zitten, zakt het product niet goed in de bak. Dan komt het zaagsel niet bij de vijzels terecht.” Met los zaagsel werken kan volgens de veehouder ook. Dan is het wel van belang dat het product voldoende droog is. Ook moeten er geen steentjes in zitten.

 • De vijzels in de zaagselbak. De zaagselbak heeft een inhoud van 4,5 kuub. Het Leeuwarder bedrijf Mannen van Staal maakte de bak. “De totale kosten van dit systeem waren voor mij €100 per ligbox”, zegt Snoek. “Dat is €9.000 in totaal. De helft daarvan was ik kwijt aan deze voorraadbak.”

  De vijzels in de zaagselbak. De zaagselbak heeft een inhoud van 4,5 kuub. Het Leeuwarder bedrijf Mannen van Staal maakte de bak. “De totale kosten van dit systeem waren voor mij €100 per ligbox”, zegt Snoek. “Dat is €9.000 in totaal. De helft daarvan was ik kwijt aan deze voorraadbak.”

 • De aandrijving van de vijzels. Het systeem werkt inmiddels tot tevredenheid van Snoek. “Als droog product en zonder kluitjes is zaagsel goed te vijzelen”, zegt de veehouder, die veel voordelen ziet in het automatisch instrooien. “Dit systeem werkt arbeidsbesparend. Het heeft geen last van hekken in de stal, is niet bang voor de stier en heeft ook op zondag zin”, zegt hij met een grijns.

  De aandrijving van de vijzels. Het systeem werkt inmiddels tot tevredenheid van Snoek. “Als droog product en zonder kluitjes is zaagsel goed te vijzelen”, zegt de veehouder, die veel voordelen ziet in het automatisch instrooien. “Dit systeem werkt arbeidsbesparend. Het heeft geen last van hekken in de stal, is niet bang voor de stier en heeft ook op zondag zin”, zegt hij met een grijns.

 • Het vullen van de strooiselbakjes gaat gepaard met een oorverdovend lawaai. De koeien kijken er inmiddels niet meer van op. De herrie die het vijzelen van het zaagsel met zich meebrengt, is volgens Snoek het enige nadeel van het systeem. “Het is geen rondgaand systeem geworden. Achteraf gezien had dat wel gekund. Dan was het systeem een stuk stiller geweest. Het vullen duurt trouwens maar even, dus er is goed mee te leven.”

  Het vullen van de strooiselbakjes gaat gepaard met een oorverdovend lawaai. De koeien kijken er inmiddels niet meer van op. De herrie die het vijzelen van het zaagsel met zich meebrengt, is volgens Snoek het enige nadeel van het systeem. “Het is geen rondgaand systeem geworden. Achteraf gezien had dat wel gekund. Dan was het systeem een stuk stiller geweest. Het vullen duurt trouwens maar even, dus er is goed mee te leven.”

 • Wie meer wil weten over dit automatische instrooisysteem kan mailen naar smartzaagsel@gmail.com. Telefonisch contact opnemen kan via 06-111 407 00. 
Tseard Snoek ontwierp eerder ook de Smart Air Wall. Met deze opblaasbare wand bespaart hij stookkosten in zijn scharrelvleeskuikenstal. Kijk hier voor een reportage over dat onderwerp.

  Wie meer wil weten over dit automatische instrooisysteem kan mailen naar smartzaagsel@gmail.com. Telefonisch contact opnemen kan via 06-111 407 00. Tseard Snoek ontwierp eerder ook de Smart Air Wall. Met deze opblaasbare wand bespaart hij stookkosten in zijn scharrelvleeskuikenstal. Kijk hier voor een reportage over dat onderwerp.

Laatste reacties

 • tjeu24

  mooi systeem en goed overnagedacht proficiat

 • Frank Spiekker

  Waarom zelf die strooikegels maken terwijl er zat 2e hands voerdosators uit de zeugenhouderij komen. hierin kun je ook gemakkelijk de afgifte per box bepalen.

 • arendsoog

  Is geprobeerd te veel brugvorming

 • John*

  dit is wel zeer efficient en mooi verdeeld.

 • dendendijk

  supper idee

 • harm59

  in de aanvoerpuip zittten daar ook vijzels in of zitten hier meenemers?

 • arendsoog

  daar zit ook een vijzel in

 • mldijkstra

  mooi bedacht, zat zelf ook al aan iets dergelijks te denken maar dit bespaart verdere hoofdbrekens.

 • Sander Peters

  Mooi systeem! Om de herrie te beperken misschien de snelheid van de vijzel verlagen? Systeem heeft toch de hele dag de tijd.

 • BWN

  Mooi systeem, op het Lagekostenbedrijf heeft destijds ook een zeer goedkoop systeem gedraaid. In de schoftboombuis (met sleufjes erin) draaide een spiraalvijzel. Alleen daardoor lag het zaagsel meer voorin de box.

  http://www.agritica.com/show_news.asp?v=1&jaar=6&id=2287&lang=

 • GJrRoozeboom1

  een duur systeem voor alleen zaagsel en je kun niet veel strooisel soorten gebruiken

 • ac44085

  zou gemalen koolzaadstro ook te doen wezen ???????????

 • henk fledderus

  waarom krijgen zulke mensen nooit een gouden aar? dit maakt nederland het inovatieve land dat het is...... of friesland in dit geval.. mooi wark

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.