Rundveehouderij

Foto & video 3449 x bekeken

Verbeterd Roodbont: massa op goede benen

Evert Rozendaal nam de kampioensprijs mee voor zijn Verbeterd Roodbonte stier Gertinus van Volenbeek , een vier jaar oude Tinus-zoon. Dat Gertinus, zoals Rozendaal vertelt, afkomstig is uit een geslacht van kampioenen is goed te zien aan de ontwikkeling van dit dier.

Foto

  • Het ras Verbeterd Roodbont is dit jaar met negen fokkers vertegenwoordigd tijdens de keuring in Putten. Voorafgaand aan de keuring laat de jury weten rastypische kenmerken te waarderen, maar vooral op de kwaliteit van de benen te letten. Een goed onderstel is immers nodig een zwaar dier probleemloos te dragen. Foto's: Koos Groenewold, tekst: René Stevens.

  • Algemeen kampioen vrouwelijk vee is Sandra 5 van Gert Meijers. Jacelien 25, een Jochem 10-dochter van Bert van Abeelen, eindigt als tweede. Er zit volgens de jury weinig verschil in beide koeien en Jacelien wordt geroemd om haar harmonische bouw en superbespiering. Op het vlak van beenwerk legt ze het echter af tegen de kampioene.

  • Bij de jonge stieren gaat de strijd tussen Jedi, een Wouter-zoon van Evert Rozendaal, en Maarten van de Oude, een Rocco van de Oude-zoon van Roel de Smit. Jedi is volgens de jury zeer rastypisch met nauwelijks fouten. Maar het feit dat Maarten van de Oude vijf maanden jonger is en al zo’n postuur heeft, maakt dat die laatste als winnaar uit de bus komt. Deze jonge, veelbelovende stier krijgt later de titel Mister Toekomst van de jury.

  • Een kritisch oog van de jury.

  • Het publiek kijkt met belangstelling toe wat er zich in de ring afspeelt. Ook voor de aanwezige kinderen is het een leuk evenement.

  • Keuring van de rubriek half jaar vrouwelijk. Gonda van Volenbeek, een dochter van Gerko van Volenbeek van Evert Rozendaal, is groepswinnaar. Ze eindigt net voor Esther van ’t Veerhuis, een Milan-dochter van Jan Hoekman.

  • Bij de koeien van 2 tot 3 jaar leeftijd is Sophie van Halfweg de beste. Deze Frans-dochter van Theo Veerman heeft een enorme ontwikkeling en massa. Nummer twee is Soraya van Halfweg, een Herman-dochter van dezelfde eigenaar. Ze is iets minder breed dan haar stalgenoot maar de jury roemt haar mooie ronding.

  • Sandra 5 is de overtuigende winnaar van de categorie koeien van 3 tot 4 jaar. Haar zware achterhand in combinatie met een enorme massa imponeren jury en publiek. Nummer 2 is Johanna 2, een Romeo van Pesaken-dochter van Bert van Abeelen.

  • Evert Rozendaal nam de kampioensprijs mee voor zijn Verbeterd Roodbonte stier Gertinus van Volenbeek , een vier jaar oude Tinus-zoon. Dat Gertinus, zoals Rozendaal vertelt, afkomstig is uit een geslacht van kampioenen is goed te zien aan de ontwikkeling van dit dier.

  • De winnaars op een rij. De Verbeterd Roodbonte prijswinnaars lopen nog mee in het defilé van alle andere winnaars van de dag. Tussen de andere twee (Franse) rassen valt het totaal andere type nog beter op.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.