Rundveehouderij

Foto & video 6202 x bekeken

Grote hellingstal op nieuwe locatie (5)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind. Dit is deel 5: het plaatsen van de spanten in de hellingstal.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra stampen samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar de vaart zit er nu goed in. Eind augustus/begin september vond de bewapening van de vloeren in de hellingstal plaats. En nu zijn ook de spanten geplaatst.
  Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Donkere wolken boven de nieuwe hellingstal van familie Heijdra. Maar tekenend voor de stalbouw is het zeker niet. De bouw verloopt voorspoedig dankzij de professionele medewerkers van Hardeman Bouw Noordeloos. Na de bouwvak zijn de werkzaamheden vlot doorgegaan. Vorige maand vond de bewapening in de stal plaats, nu gaan de spanten de lucht in.

 • De firma Van Ginkel uit Scherpenzeel was verantwoordelijk voor de plaatsing van de spanten in de 70 meter lange hellingstal. Dat verliep voorspoedig. In de breedte zijn elf spanten geplaatst over een lengte van 42 meter. In totaal nam de ‘skeletbouw’ vier dagen in beslag.

 • Het plaatsen van de spanten luistert uiteraard nauw en is van te voren uitgebreid met computers berekend en uitgetekend. Toch sloten sommige spanten net niet helemaal aan. Maar hier werd snel een oplossing voor gevonden.

 • Een van de eerste spanten wordt door een kraan opgetild. De spant is 42 meter breed en van gegalvaniseerd staal gemaakt. Het verzinken is door de staalleverancier Bolk uit Haulerwijk pas gedaan nadat alle boutgaten waren gefreesd waardoor deze in de toekomst niet gaan roesten.

 • De spant wordt geplaatst. De bouten zijn hiertoe al in beton gestort voor de opzetters. Door de koppeling ontstaat uiteindelijk ook de sterkte van de constructie.

 • Mooie plaatjes van de montage van de spanten.

 • Zoals gezegd hebben de bouwers de vaart er goed in. Dit beeld is al weer achterhaald. De binnen- en buitenmuren (betonnen steenstrippanelen) van de hellingstal zijn inmiddels geplaatst. Ook de gordingen zijn gelegd. Volgende week wordt het dak op zijn plek gelegd.

 • De laatste spanten worden gemonteerd. Op deze foto is de extra verhoogde nok in het midden van de stal goed te zien. In de zijkanten van deze nok wordt spaceboarding gemonteerd. De nok moet zorgen voor extra ventilatie en wordt in Frankrijk en België veel toegepast in vleesveestallen.

 • De stal telt verschillende compartimenten en dieptes. De voergang (midden) ligt 15 centimeter hoger dan de mestgang (links en rechts). Inmiddels is alles grijs want ook het laatste beton is afgelopen week gestort. Daarmee zijn alle vloerniveaus afgewerkt. De delen waar het vleesvee komt te lopen, zijn extra opgeruwd na het vlinderen.

 • Een overzicht van de lager liggende mestgang. In tegenstelling tot de voergang was die al in beton gestort. De hellingstal telt vier mestgangen en elke gang is 3 meter breed. Een Dairymaster-mestschuif schuift de mest straks naar de achterkant van de stal. Daar komt de mest in vierkante opvangbakken terecht. Dit zijn tijdelijke opvangputjes, die wekelijks met een verreiker worden geleegd.

 • De vloer heeft een hellingsgraad van 5 procent, wat hier goed is te zien. Daar is voor gekozen omdat Heijdra met een stroblazer gaat werken. Daarmee wordt gehakseld stro op de hellingen geblazen wat bij een nog steilere helling te snel naar de mestgang zou zakken.

 • De hellingstal is nog niet af, maar op andere plekken is het hard gegaan. Vorige maand stond de opslagloods/werkplaats met spanten nog in de steigers. Maar de bouw hiervan is inmiddels afgerond. Alleen de goten zijn nog niet klaar.

 • De mestput van 25 bij 15 meter heeft een opslagcapaciteit van maximaal 600 kubieke meter vaste mest. Onder deze opslag bevindt zich een kelder voor de opvang van lekvocht uit stromest. Hier worden ook water van de wasplaats en sappen uit natte voerproducten naartoe geleid. Op dit moment worden er nog andere zaken dan mest opgeslagen.

 • Het woonhuis, dat uit een hoofd- en een bijgebouw bestaat, was van buiten al langer af. Binnen wordt nog de laatste hand gelegd aan de afwerking. In het linker gedeelte (vlak bij de werkplaats) bevinden zich een kantoor en een bijkeuken. Volgende week volgt de zesde fotoreportage van de stalbouw bij de familie Heijdra: de plaatsing van het dak.

Of registreer je om te kunnen reageren.