Rundveehouderij

Foto & video 7361 x bekeken

Dieren en akkers varen wel bij hellingstal

Guido Frijns bouwde een hellingstal voor zijn jongvee. Er is plaats voor ruim 100 dieren. De eerste ervaringen zijn heel positief.

Foto

 • In maatschap met echtgenote Resi en zoon Marc heeft Guido Frijns in het Zuid-Limburgse Reijmerstok een biologisch melkveebedrijf met ca. 110 koeien en 90 stuks jongvee. Het vee is van de rassen/kruisingen Holstein, Brown Swiss en Roodbont. Het bedrijf functioneert tevens als zorgboerderij voor psychiatrische cliënten. De bedrijfsoppervlakte bedraagt circa 80 ha waarvan 37 ha eigen grond en 43 ha in de vorm van pacht van Staatsbosbeheer en Waterleidingmij Limburg (WML) en grondruil. De gemiddelde productie schommelt rond de 6.000 kilo met 3,5 eiwit en 4,45 vet. Frijns houdt de productie bewust lager door te besparen op krachtvoer. „We willen in 2015 de productie direct verhogen, maar niet nu al via de aankoop of het leasen van melk. Foto’s en tekst: Guus Queisen

 • Om ruimte te creëren voor de groei van hun melkveestapel van 85 naar uiteindelijk 120 stuks en een tweede melkrobot in de ligboxenstal liet Guido Frijns (51) voor het jongvee een nieuwe hellingstal bouwen. Verdeeld over 16 vakken is er plaats voor ruim 100 dieren. De eerste ervaringen zijn heel positief.

 • De welstandscommissie vond dat het jongvee op een biologisch melkveebedrijf vanaf de openbare weg gezien mag worden. Daarom moest Frijns ook aan de voorzijde van de stal openingen in de wand maken. Deze sluit hij af met windbreekgaas.

 • Het principe dat het jongvee vrij kan lopen en niet steeds in boxen ligt, spreekt Frijns zeer aan. Een bijkomend voordeel is dat stromest beter is voor het organisch stofgehalte van de akkers. Frijns: “Bij een biologische bedrijfsvoering ben je nog meer afhankelijk van een goed bodemleven.”

 • De hellingstal bestaat uit 16 vakken en is geschikt voor ruim 100 stuks jongvee. Zowel de omvang van het hok als de hellingshoek zijn afhankelijk van de leeftijd van het jongvee. Zo varieert de hellingshoek van 18 tot 6 graden.

 • De jongste dieren staan op een deel met een hellingshoek van 18 graden. Ondanks het lage gewicht schuift de mest toch makkelijk naar beneden.

 • De hokken voor de oudste dieren hebben een hellingshoek van slechts 6 graden.

 • De dieren kunnen het hele hok en de voer- annex mestschuifruimte steeds helemaal benutten.

 • Twee keer daags schuift een mestschuif de mest naar buiten. Een keer per dag verdeelt Frijns circa 100 kilogram stro met de van een stroblazer voorziene voermengwagen.

 • Met de frontlader van de tractor brengt Frijns de stalmest naar de mesthoop aan de andere kant van de stal. Logistiek minder voor de hand liggend, maar een noodzaak in verband met een aanwezige schuur.

 • Frijns wilde de stal niet aanpassen aan de vaste afmetingen die stalinrichters hanteren bij hun hekken. Hij vond een stalinrichter die de hekbreedte kon afstemmen op de 4,2 meter afstand tussen de spanten.

 • Ook de voerhekken zijn gemaakt op de leeftijd van de dieren. Bij het hok van de jongste kunnen er gelijktijdig acht vreten en bij de ouderen zes.

 • Omdat de hokken voor de oudere dieren rechts in de stal groter zijn ligt de voergang niet in het midden van de stal. Deze heeft Frijns naar links laten opschuiven.

 • Na bijna 12 maanden ervaring is Frijns tevreden: “Het jongvee profiteert zichtbaar van de beschikbare bewegingsruimte. Ze voelen zich bovendien meer op hun gemak en schrikken veel minder als iemand de stal betreedt. Dat is een bijkomend voordeel aangezien cliënten van de zorgtak regelmatig in de stal actief zijn.” Zondag 7 oktober van 11.00 tot 17.00 uur is een open dag op het bedrijf van Frijns aan de Groenestraat 1 in Reijmerstok, met om 10.30 uur een minisymposium over duurzaamheid in de (biologische) landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.