Rundveehouderij

Foto & video 2756 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Voergoten drukken kosten met €90.000

Wim van der Heijning wilde in zijn nieuwe stal voergoten in plaats van voergangen. De Feedwall van Cowhouse voldeed niet aan de eisen en de veehouder ontwierp zijn eigen systeem.

Foto

 • Wim (54) en Mieke (53) van der Heijning hebben in maatschap met hun zoon Wim (23) en vriendin Natasja Menu (27) een melkveebedrijf in Hulst (Zld.). Het bedrijf werd eind 2010 verplaatst vanuit het Brabantse Vessem en groeide naar 120 koeien met bijbehorend jongvee. De gemiddelde productie ligt op 9.500 kilo melk met 4,45 procent vet en 3,55 procent eiwit. De maatschap ontwierp een eigen stal, waarin voergoten de voergangen vervangen. Foto’s: Peter Roek, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De nieuwe stal van familie Van der Heijning valt op in het Zeeuwse landschap. Het dak van de serrestal is voorzien van puntige bogen. Een gotisch dak, noemt vader Wim het. Verder vallen de uitstekende en afgedekte betonnen goten langs de stal op.

 • Van de Heijning wilde geen voergangen, omdat daar voer aangeschoven moet worden. “Het scheelt in bouwkosten en je bespaart tijd,” stelt zoon Wim. De veehouders waren wel geïnteresseerd in de Feedwall van Cowhouse, maar dat bedrijf wilde deze vóór Nederlandse verkoop in het buitenland testen. Reden voor Van der Heijning om zelf te gaan ontwerpen.

 • Bij de Feedwall rusten de spanten op de betonnen buitenwand van de goot. Dat wilde Van der Heijning niet om zonder problemen door de goot te kunnen lopen. Nu staan de voerhekken tussen de spanten en is de goot geheel vrij. De twee goten vervangen voergangen en vier deuren en leverden zo een besparing van €90.000 op de bouw op.

 • De voergoot heeft als voordeel dat de koeien het voer niet meer kunnen selecteren. Hierdoor ligt er hooguit één kruiwagen restvoer per week in de goot. In de oude stal waren dat er volgens Wim junior wel vier.

 • De goot maken was nog niet gemakkelijk. Keerwanden voor sleufsilo’s zijn te recht. Uiteindelijk maakte het bedrijf dat de putten stortte ook de bekisting voor de gootwanden. De wanden zijn nu dikker dan de bedoeling was, maar laten zich er ook niet uitrijden.

 • Een elektromotor drijft de kleppen aan. Het Finse origineel is met hydraulische kleppen. Van der Heijning wilde niet het risico lopen dat er een leiding boven het voer zou lekken. De bediening is handmatig. “Dat kan automatisch, maar we willen niet dat we de klep blindelings openen, terwijl er iemand op zit of als er kinderen spelen”,legt Van der Heijning senior uit.

 • Niet alleen bij het voeren, maar ook bij het instrooien van de boxen hebben de veehouders gekeken naar arbeidsbesparing. Via vijzels en valpijpen komt zaagsel per vier boxen in de stal. Tijdens het schoonkrabben van de boxen verdelen de veehouders de hopen zaagsel.

 • Achter de stal staat een voorraadbak voor het zaagsel. Achteraf gezien hadden de wanden van de bak recht moeten zijn. Nu hoopt het zaagsel zich op tussen de schuine wanden. Leverancier Smits Techniek in Breda heeft nu roerders gemonteerd om brugvorming te voorkomen.

 • Om niet twee keer per dag in een melkstal te hoeven staan, hebben de veehouders gekozen voor twee melkrobots. De tijd die ze besparen komt ten goede aan controle en verzorging van de koeien.

 • Voor in de stal is een ziekenboeg op zand aangelegd. Dat het zand op de roosters en in de put terechtkomt vindt Van der Heijning geen probleem. Het gaat volgens hem om zulke kleine hoeveelheden dat geen ophoping in de kelder zal ontstaan.

 • Het dak van de stal is voorzien van zonwerend doek om de temperatuur in de zomer zo aangenaam mogelijk te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.