Rundveehouderij

Foto & video 1810 x bekeken 1 reactie

Nieuwe stal moet courant zijn

Van den Braak zette vraagtekens bij de waarde van zijn verbouwde bedrijf over tien jaar. Daarom koos hij er uiteindelijk voor om in plaats daarvan een nieuwe stal te bouwen.

Foto

 • Christa (51) en Jan (56) van den Braak hebben in Balgoij (Gld.) een melkveehouderij met 96 stuks melkvee en twee robots. Een deel van de grond is daar verkocht voor toekomstige stedelijke ontwikkeling. De maatschap stond voor de keuze om haar bestaande, versleten stal op te lappen en in de toekomst op minder grond door te boeren of nog een nieuwe uitdaging aan te gaan.


  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Vidiphoto

 • Renovatie van de technisch versleten bestaande stal op het bedrijf in Balgoij zou een investering van €400.000 tot €500.000 vragen. Een forse investering, waarbij je altijd met de beperkingen van een verbouwing te maken hebt. Daarnaast zette Van den Braak vraagtekens bij de waarde van zijn verbouwde bedrijf over tien jaar.

 • De restwaarde over tien jaar was de hoofdreden voor Van den Braak om te kiezen voor nieuwbouw. De stal verrijst nu op een aangekocht bestaand melkveebedrijf op 2 kilometer afstand van het oorspronkelijke bedrijf. Hier bouwt de melkveehouder nu een nieuwe ligboxenstal met 220 plaatsen.

 • De stal is nu nog in aanbouw. Deze foto’s zijn al een tijd terug gemaakt. Hier wordt de dakbeplating gemonteerd.

 • De beplating wordt op de stalen gordingen vastgezet. Een net beschermt de bouwvakkers.

 • De dakisolatie bestaat uit sandwichpanelen met een polyester onderzijde. “Dat is iets nieuws en geeft een mooie lichtweerkaatsing binnen de stal.”

 • Mocht Van den Braak bij gebrek aan overname willen stoppen, dan kan hij het bedrijf over 10 jaar vlot van de hand doen. Vandaar ook de keuze om direct een stal met drie robotplaatsen te bouwen. “Over tien jaar is een stal met twee robots alweer aan de kleine kant.” Van den Braak melkt in de huidige stal al met twee robots. Deze verhuizen met de koeien mee naar de nieuwe stal. Wanneer en of de derde robot er komt is vooral afhankelijk van de markt.

 • Om ook in de toekomst vrij te zijn in de keuze wel of geen weidegang koos Van den Braak uiteindelijk toch voor een dichte vloer.

 • “Een koe die zich op zijn gemak voelt, geeft vanzelf meer. Kosten zijn daarbij zeker niet leidend, belangrijker is om als ondernemer te kijken wat je voor je investeringen in welzijn terugkrijgt”. Vandaar dat er gekozen is voor de diepstrooiselboxen met zaagsel.

 • Opvallend aan de nieuwe 0-6-0 stal is verder de liefst 3,5 meter brede Wildeboer-nok. De nok zorgt voor een zee van licht in de stal.

 • De planning is om half november de melkveestapel over te huizen. Ook de twee melkrobots van het bestaande bedrijf worden dan overgeplaatst. Tegelijk wil Van den Braak dan een koppel vee bijkopen om de twee robots maximaal te bezetten. Hiervoor koopt hij quotum bij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  boerke

  een flinke gok.

Of registreer je om te kunnen reageren.