Rundveehouderij

Foto & video 1392 x bekeken

Hoogwatergeul raakt boeren

Om de IJssel bij hoogwater te ontlasten, legt Waterschap Veluwe bij Veessen (Gld.) in een gebied van 660 hectare een hoogwatergeul aan. Dat heeft gevolgen voor de boeren.

Foto

 • De rivier IJssel heeft volgens het Rijk ruimte nodig om bij hoogwater water af te voeren. Daarom wordt een hoogwatergeul met twee dijken van elk bijna 8 kilometer bijna lang bij Veessen ingericht. Hiervoor onderhandelt Dienst Landelijk Gebied (DLG) met bewoners over een vertrekregeling of grondcompensatie. In dit gebied moeten vijf woningen en negen boerenbedrijven volledig verdwijnen. Waterschap Veluwe voert het geulproject uiteindelijk uit, de provincie Gelderland doet de planvorming.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar.

 • Het gebied waar de boeren moeten verdwijnen, is 660 hectare groot. Op dit moment moet DLG nog met één boer onderhandelen over een vertrekregeling. De meeste bedrijven in het gebied staan er nog, maar dat is niet in alle gevallen zo. Op de plek van dit bloemenveld stond tot voor kort een melkveebedrijf.

 • Dit is de plek waar de IJssel bij hoogwater de geul binnenstroomt. De waterinlaat wordt ongeveer 800 meter lang. Bovenop deze weg komt straks een overlaat (verlaagde dijk; red.) met brug van in totaal 5 meter hoog te liggen; een surrealistisch beeld als de geul droog ligt.

 • Deze woning ligt direct bij de waterinlaat van de geul en achter de bestaande dijk, die parallel aan de IJssel loopt. Toen het plan voor de geul concreet werd, moest dit huis zo’n beetje als eerste verdwijnen.

 • De hoogwatergeul begint in het zuiden bij Veessen en eindigt een kleine 8 kilometer noordelijker op deze locatie. Hier stroomt het water bij hoogwater straks weer de IJssel in. Zowel voor als achter de ‘slinger’ in de weg wordt een brug aangelegd.

 • Harry en Femmy Volkers hebben in Vorchten (Gld.) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien, 50 stuks jongvee en 25 hectare land. Zij zitten midden in het geulgebied en moeten dus vertrekken. Nog deze maand verhuizen ze naar het Overijsselse Eesveen, waar ze hun melkveebedrijf voortzetten.

 • Melkveehouder Johan Vorderman houdt in Vorchten 60 melkkoeien en heeft 30 hectare land. Ook hij moest zijn bedrijf, in april, noodgedwongen verkopen. En dat terwijl hij in 1997 nog nieuw gebouwd had. Vorderman stopt nu helemaal als boer. Hij reageert gelaten: “Het is niet anders, ik kan dit toch niet tegenhouden.”

 • Dit pekingeend-bedrijf ligt eveneens in het geulgebied. Ook dit bedrijf is al verkocht.

 • Cru gezegd weten de boeren in het geulgebied waar ze aan toen zijn: zij moeten weg. De boeren die met hun bedrijfsgebouwen in en met hun grond zowel binnen als buiten het geulgebied zitten, zitten nog altijd in onzekerheid. Zij worden niet uitgekocht. Melkveehouder André Nooteboom is een van hen. Hij raakt door de aanleg van een van de twee dijken ongeveer 16 hectare grond kwijt. Bovendien wordt zijn grond in stukken gesneden. Hij heeft nog geen aanbod voor nieuwe grond gehad. Terwijl de onteigeningsprocedure voor de deur staat (2012; red.).

 • Nooteboom hoopt dat hij snel duidelijkheid krijgt. Met zijn twee zoons Albert (40) en Freek (34) richt hij zich op een gedegen toekomst van zijn bedrijf met 250 melkkoeien en 250 stuks jongvee. Dan heeft hij niks aan een lappendeken van grond: “De boeren die achterblijven, mogen niet de dupe worden. Er moet wel geld overblijven, zodat wij mooie percelen kunnen blijven maken.”

 • Melkveehouder Martijn Hekkert zit in hetzelfde schuitje als Nooteboom. Ook hij heeft zowel grond binnen als buiten het geulgebied. Hij kent dezelfde onzekerheid, maar investeerde in 2008 toch in een nieuwe ligboxenstal voor 135 melkkoeien. “Ik moest wel, mijn oude stal voldeed niet meer. Misschien is het eigenwijs, maar stilstand is ook achteruitgang.”

 • Een van de twee dijken van de hoogwatergeul snijdt de huiskavel van Hekkert straks dwars doormidden. Bovendien loopt de dijk schuin over zijn land. Hier geeft Hekkert aan waar de dijk komt te liggen.

 • Het projectkantoor Ruimte voor de Rivier staat in Veessen. In de volksmond wordt het ook wel het Kremlin genoemd…

  14 juni staat er een streekreportage over de hoogwatergeul in Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.