Rundveehouderij

Foto & video 2226 x bekeken

Gekoppelde stal met 2x12-melkstal

De familie Rodijk in Nieuw Heeten (Ov.) koppelde vorig jaar een nieuwe stal aan twee bestaande stallen. Op 21 april houdt het familiebedrijf een open dag.

Foto

 • Thea (47), Jos (49), Michel (11), Thomas (16) en Dennis (13) Rodijk staan in de nieuwbouw van de stal. De totale stal bestaat nu uit drie delen. Links staat de oude ligboxenstal met jongvee, in het midden staan de droge koeien en 70 melkkoeien en rechts (het nieuwbouwgedeelte) bevinden zich 80 ligplaatsen en een 2x12 rapid exitmelkstal.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar.

 • Dit is het rechterdeel van de stal: de nieuwbouw. De melkstal staat in de uitbouw (links) van de stal.

 • In het nieuwe deel van de stal drijft een automatisch opdrijfhek de koeien op naar de melkstal. Rechts in beeld het oudere deel van de stal. Opvallend is het gebrek aan tussenmuren. De drie gekoppelde stallen vormen samen één open geheel. Het koeverkeer is volledig vrij.

 • Omdat er geen tussenmuren zijn, kan Rodijk door alle drie de stallen kijken. Het overzicht is prima, zeker vanuit het nieuwbouwgedeelte. Die stal ligt namelijk iets lager dan de twee oudere stallen.

 • Rodijk melkt in een 2x12 rapid exitmelkstal. Hij melkt zijn huidige 125 koeien in anderhalf uur. Voorheen had hij een 2x7-visgraatstal. Daarmee molk hij 90 dieren in ruim twee uur. Qua arbeidsgemak is hij er dus flink op vooruitgegaan.

 • De koeien worden automatisch herkend als ze de melkstal inlopen. De melkstal telt overigens twee in- en uitgangen.

 • Er zit ook een melkmeting in de 2x12-melkstal.

 • De koeien lopen via twee uitgangen de stal weer uit. Er zijn ook twee separatiehekken. Die dirigeren de koeien, indien nodig, naar een behandelruimte of strohok.

 • Dit is de behandelruimte met een aantal ligboxen. Koeien die een behandeling nodig hebben, worden na het melken automatisch hiernaartoe gesepareerd.

 • Dit is de afkalfruimte. Dit hok staat in de middelste stal, maar bevindt zich dicht bij de melkstal.

 • Arbeidsgemak speelt een grote rol voor Rodijk. Hij voert niet zelf, dat laat hij doen door het lokale loonvoerbedrijf De Haan. De keuze voor een voerbedrijf was heel bewust. Rodijks voerwagen heeft een te kleine capaciteit, waardoor voeren erg arbeidsintensief is. Het loonvoerbedrijf neemt de veehouder veel werk uit handen. Bovendien scheelt het Rodijk onderhouds-, rente- en afschrijvingskosten aan zijn machines. Financieel is hij beter uit.

 • Het loonvoerbedrijf heeft de koeien net van nieuw voer voorzien.

 • De koeien liggen op Duitse noppenmatrassen in zwevende boxen. Over de matrassen ligt een laag zaagsel. Rodijk koos voor dit type matras vanwege de lange levensduur.

 • Eén zijkant van de stal (het nieuwbouwgedeelte) is voorzien van een ventilatiegordijn. De andere kant heeft dat niet. Daar zijn de kalveren gehuisvest en Rodijk wil dat het daar niet te veel tocht.

 • Koeborstels en een mestrobot ontbreken niet in deze stal.

 • In de stal staan zes krachtvoerboxen. De koeien krijgen hier een lactatiestartbrok en een gewone brok.

 • In de stal waar het jongvee staat, heeft Rodijk een nieuwe kalverdrinkautomaat geplaatst.

  De familie Rodijk houdt 21 april een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.