Rundveehouderij

Foto & video 2017 x bekeken 1 reactie

Zes populaire Beierse stieren

Bayern-Genetik heeft fokstieren op acht stations. Medewerkers Lucas Fritzer en Hans Holzer tonen samen met de vaste stierenbegeleiders zes in Nederland populaire stieren.

Foto

 • Op de hoofdvestiging van Bayern-Genetik in München-Grub staan 20 oudere en 60 jongere stieren. De stieren komen vrijwel dagelijks aan de hand buiten en hebben geen enkel probleem met de fotosessie. Wel showen de medewerkers ze van hun rechterkant. Als de dieren naar links staan, staan ze met de kop richting stal en is er geen houden meer aan.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • De stieren komen niet alleen buiten om naar de dekstal te lopen of geshowd te worden, maar mogen ook regelmatig de wei in. BFG Ettal heeft dan ook volop aandacht voor zijn omgeving.

 • Als eerste wordt de zeven jaar oude BFG Round Up voorgeleid. Het is een forse stier met een gewicht van 1.400 kilo. Qua exterieur is het een complete stier uit één geheel. Round Up staat op mooi droog beenwerk, de stier scoort er 110 op. Zijn eigen rustige karakter komt in de fokwaarden met 106 terug. Round Up scoort wel lager op vruchtbaarheid, namelijk 91.

 • De acht jaar oude BFG Ilion is een complete stier met een lang en open frame. Ook bij hem valt het rechte beenwerk en het correcte beengebruik op. Hij geeft wat zwaardere kalveren, dat blijkt wel uit het geboortegemak van 82. Hierdoor is Ilion ongeschikt voor het insemineren van jongvee. Ilion scoort 111 op uier, 116 op afkalfgemak, 118 op levensduur, 112 op celgetal en 101 op melkbaarheid.

 • BFG Ettal is een beetje een vreemde eend in de bijt met zijn RHF-voorouders. De stier voert nog 12,5 procent Holstein-bloed. De HF-invloed is vooral te zien in zijn achterhand en achterbenen. Deze zijn wat zwakker en krommer dan van zijn raszuivere Felckvieh-collega’s. Toch vererft hij met een score van 105 geen slecht beenwerk. Door zijn wat lichtere bouw is Ettal juist geschikt voor de inseminatie van jongvee.

 • BFG Mangfall vererft een gemiddelde melkproductie (kilo melk + 410), de melkbaarheid van zijn nakomelingen is iets langzamer (90). Hij is daarentegen meer een benenstier met 113 voor beenwerk, 106 voor ontwikkeling en 101 voor uier. Ook op uiergezondheid scoort Mangfall goed, voor celgetal heeft hij 113 staan. Op het moment dat Mangfall begin februari werd getoond was de stier vrij schraal. Hans Holzer wijdt dat aan zijn verblijf in Tsjechië waarvan de stier in januari terugkeerde.

 • BFG Don Juan is volgens Holzer een echte dubbeldoelstier . De stier vererft +399 kilo melk, +0,11 % vet en -0,04 procent eiwit, met een melkbaarheid van 116 en een persistentie van 112. Hij combineert dit met 102 voor bespiering en 111 voor groeisnelheid. Don Juan scoort zeer goed op uier (128) en uiergezondheid (celgetal 117). Hiermee is hij een van de beste uierstieren bij Fleckvieh.

 • Fleckvieh-stieren kunnen ook hoornloosheid vererven. BFG Steinadler PP staat op de Nederlandse kaart als homozygoot hoornloos geregistreerd. Dat betekent dat alle kalveren van deze Fleckvieh-stier hoornloos zijn. Ondanks zijn vleestypischheid geeft Steinadler lichte kalveren (geboortegemak 121). Volgens de Duitse fokwaardes scoort de stier -1.653 melk, melkbaarheid 76 en persistentie 102.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert Jan

  Superstieren! Ik heb een aantal Illion, Ettal en Round-Up dochters aan de melk. Ongelooflijk sterke koeien die weinig aandacht vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.